Mainos

Belarus yskii – Valko-Venäjän nykytilanne

  • 226 337
  • 979

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Asenne voi muuttua, jos kyydityksen taustalla on Venäjä. Se kun on perinteisesti koettu viholliseksi.

Vastaus voi toki silti olla mainitsemasi.
Edelliskriisissä tuolta tuli muutamia tuhansia, ehkä kolme. Rajalla niitä taisi olla valmiudessa epävirallisten tietojen mukaan kymmenen tuhannen luokkaa. Jonkin verran meni myös Norjaan mutta loppui nopeammin kuin tänne tulo.

Homma sovittiin ja joltain rajanylityspaikalta neuvostoliittolaiset sai parempaa palvelua.

Eiköhän tuo olisi akuutissa kriisissä palanen Putinin pelikirjaa ja niin sieltä tultaisiin että heilahtaa.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Mitähän niille -15 FSB:n busseilla rajalle kärrätyille, muttei rajan yli vyörytetyille tapahtui? Olisi ihan mielenkiintoinen selvitettävä asia tuokin että pääsivätkö matkanjärjestäjän kustannuksella takaisin lähtöpaikkaan (muistelisin että olivat enimmäkseen Venäjällä siirtotyöläisinä toimivia kaukasialaisia) vai jätettiinkö sinne rajalle oman onnensa nojaan?
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Jääkiekkopalstalla kun ollaan, niin joko on huudeltu tai huhuiltu Valko-Venäjän osallistumisesta ensi kevään MM-kisoihin? Sulkeminen poliittisista syistä, jostain sääntöteknisestä syystä? Estämällä lennot?Tosin tulisivat varmaan Putte-Venäjän kautta tavalla tai toisella.
Aliaksandar toki saattaa ilmoittaa etteivät edes tahdo enää leikkiä läntisellä hiekkalaatikolla.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Valko-Venäjän tilanne ei hyvältä näytä. Puolan rajalla tilanne lähentelee NATO maan alueellisen suvereniteetin loukkausta, kun sotilaat työtävät ja noutavat kaikenlaista väkeä rajalle. Paljon kertoo Valko-Venäjän hallitsijasta, että tuhannet ihmishenget eivät merkitse mitään omien tavoitteiden vaakakupissa. Se on huolestuttavaa isommassakin mittakaavassa ja kertoo osaltaan madaltuneesta kynnyksestä isomankin konfliktin aloittamiseen omastakaan kansasta välittämättä.

Lisäksi Lukasenkalta tuli uhkaus EU:lle kaasuhanan sulusta. Tällainen tilanne ei meilestäni ole Venäjällekään hyväksi ja sen olisi syytä pistää Lukasenka ruotuun, ellei sitten siellä haluta kokeilla hanojen sulkua isolla riskillä. Tilanteen kärjistyminen pakottaa jo nyt Saksan katsomaan kaasuhankkeita Venäjän kanssa erilaisessa valossa ja harkitsemaan muita vaihtoehtoja. Kaasuhanojen hiipuminen voi kääntyä myös Venäjää vastaan ja Saksa ei kuitenkaan ole täysin vailla mahdollisuuksia, vaikka tilanne menisi vaikeaksi. Tankkereilla saadaan myös kaasua. Trump mainosti aikanaan, että myös USA haluaa myydä kaasua EU:lle ja se oli yksi argumentti Venäjän kaasun vastustamisessa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lisäksi Lukasenkalta tuli uhkaus EU:lle kaasuhanan sulusta. Tällainen tilanne ei meilestäni ole Venäjällekään hyväksi ja sen olisi syytä pistää Lukasenka ruotuun, ellei sitten siellä haluta kokeilla hanojen sulkua isolla riskillä.
Lukasenka ei käy varmaan edes paskalla ilman Putinin hyväksyntää. Kyllä tämä on Venäjän johdon masinoimaa toimintaa.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Lukasenka ei käy varmaan edes paskalla ilman Putinin hyväksyntää. Kyllä tämä on Venäjän johdon masinoimaa toimintaa.
Lisäksi Lukashenka voi olla varma, että venäläiset tulevat tarvittaessa pyyhkimäänkin, jos oma bumaga pääsee loppumaan.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tämä on osin seurausta EU:n rähmällään olosta Venäjän edessä. Niin kauan kun se jatkuu, Venäjä tukee ja kannustaa Valko-Venäjää toimiin. Mitä voisi tehdä? Oligarkit kuriin, Venäjän rahanpesu EU:ssa kuriin ja riippuvuuden välitön vähentäminen Venäjän energiasta - siitä liikkeelle. Talvi olisi kylmä osassa EU-maita, koska Venäjä pistää toimitukset poikki kostona.

Tästä asiasta kiihtynyt keskustelu on viime aikoina häirinnyt, koska se antaa kuvan yksipuolisesta riippuvuudesta. Se ei nimittäin tosiaankaan pidä paikkaansa eikä tilanne ole missään tapauksessa niin suoraviivainen, kuin lainatun kaltaiset lausunnot antavat ymmärtää.

Venäjä ei pistä mitään poikki, koska se on enemmän riippuvainen kaasutoimituksista Eurooppaan, kuin Eurooppa on riippuvainen venäläisestä kaasusta. Venäjän kaasu- ja mineraaliöljytoimituksista aivan ylivoimainen valtaosa suuntautuu nimenomaan Eurooppaan ja maan talous kokonaisuudessaan on, kuten tiedetään, täysin riippuvainen näiden raaka-aineiden viennistä.

Ensimmäiseksi on ymmärrettävä Venäjän ja Euroopan energiasuhteen tausta: Venäjä on toimittanut valtavasti öljyä ja kaasua Eurooppaan jo Neuvostoliiton ajoista alkaen, ja käytännössä leijonanosa sen koko vienti-infrastruktuurista on rakennettu näiden toimitusten varaan. Venäjä toki pyrkii diverisfoimaan markkinoimalla raaka-aineita Kiinaan ja muualle Aasiaan, mutta diversifiointiyritelmät ovat lähteneet käytännössä nollasta liikkeelle. Esimerkiksi viime vuonna Venäjä toimitti lähes tuplasti enemmän kaasua pelkästään pieneen Itävaltaan, kuin se toimitti Kiinaan. Gazpromin tavoitteena on lisätä myyntiä kiinaan vuoteen 2035 mennessä sille tasolle, kuin se nyt on pelkästään Saksaan. Siis tavoite. Vuoteen 2035 mennessä. Pelkästään Saksaan verrattuna ottamatta huomioon vientivolyymiä muualle Eurooppaan.

Länsi-Eurooppa ostaa Venäjältä kaasua hinnalla, joka on selvästi korkeampi, kuin hinta, jonka se saa kaasutoimituksista entisen Neuvostoliiton maihin, mikä lisää Venäjän vientiriippuvuutta juuri Euroopasta. Vastaavasti - juuri Venäjälle tärkeän asiakassuhteen takia - Länsi-Eurooppa on saanut kaasunsa Venäjältä jo vuosikymmenien ajan (Neuvostoliiton ajasta lähtien) täsmällisesti. Jos Venäjä lähtisi keikuttamaan tuota tasapainoa edes vähän, tuo Venäjän omien toimien takia jo hauraalla pohjalla oleva luottamus häviäisi, Eurooppa kiihdyttäisi toimiaan venäläisestä energiasta eroon pääsemiseksi ja kauppavolyymi tuskin enää koskaan nousisi sille tasolle, kuin se on nyt. Päinvastoin, se tulisi laskemaan nopeasti ja dramaattisesti. Venäjä jäisi tyhjän päälle, koska sen raaka-aineita Pohjois-Amerikka ei osta käytännössä ollenkaan ja Aasiakin vielä pitkään hyvin marginaalisesti Eurooppaan verrattuna.

Miten riippuvainen Eurooppa sitten on Venäläisestä kaasusta?

Saksa on venäläisen kaasun ylivoimainen ykköstuoja. Tällä hetkellä Saksa tuo hieman yli puolet käyttämästään maakaasusta Venäjältä, loput käytännössä Norjasta ja Hollannista. Lisäksi Saksa voisi tuoda huomattavan määrän kaasua (LNG) Yhdysvalloista, mutta ei sitä vielä ole tehnyt, koska LNG on paljon kalliimpaa, mikä tietenkin nostaisi kuluttajahintoja (jotka Saksassa energian suhteen ovat nyt jo hyvin korkeita).

Saksa tarvitsee maakaasua nimenomaisesti lämmitykseen, koska puolet saksalaisista saa lämpönsä siitä. Saksassa ei juurikaan ole käytössä CHP-voimalaitoksia + kaukolämpöä, koska semmoisten järjestelmien rakentaminen Keski-Euroopaan ei ole viime vuosikymmenien aikana ollut taloudellisesti kannattavaa toisin kuin Suomen leveysasteilla. Näin ollen lämmitys on taajamissa ja kaupungeissa ikään kuin "suorakaasulämmitys" -tyyppinen, eli kaasu johdetaan talojen omiin polttimiin. Tämä tarkoittaa sitä, että lämmitystavan muuttaminen ei tosiaankaan ole nopea prosessi - asia ei järjesty niinkuin Suomessa, jossa ei tarvitse tehdä muuta, kuin muuttaa CHP-voimalaitoksen (esim.) turvekattila biopolttoainekattilaksi, ja kas: sekä sähkön että lämmön tuotatontapa on muuttunut. Tämä taas tarkoittaa sitä, että - toisin kuin usein väitetään - Nord Stream 2 ei kovinkaan suoraan liity Saksan "Energiewendeen", vaan Energiewende liittyy nimenomaan suoraan vain sähköenergian tuottamiseen: keskipitkällä aikavälillä Saksa tarvitsee kaasua joka tapauksessa ihan riippumatta siitä millä energiamuodolla sähkö tuotetaan. Toki Saksa on suunnitellut lisäävänsä myös sähkön tuotantoa kaasulla korvatakseen osin sillä harrastamaansa ympäristöterrorismia eli kivihiilen ja ligniitin käyttöä, mutta sähkön tuotannon suhteen Saksa ei ole mitenkään riippuvainen kaasusta.

Mitkä olisivat seuraukset Saksalle / Euroopalle, jos Venäjä nyt talven alla yhtäkkiä "vääntäisi hanat kiinni"?

Saksan saaman kaasun määrä tippuisi siis välittömästi puoleen. Jos Saksan saama kaasumäärä tippuisi välittömästi nollaan, sen reservit riittäisi talviaikana ja nykyisellä käytöllä noin kaksi kuukautta. Mutta koska Norjasta ja Hollannista tulisi edelleen kaasua siten, että tuonnin kokonaismäärä tippuisi noin puoleen, voidaan arvioida, että reservit + tuonti riittäisivät neljäksi kuukaudeksi nykykäytöllä. Käytännössä Saksa kuitenkin todennäköisesti korvaisi tällä hetkellä kaasulla tuotetun sähkön muunlaisella tuotannolla, jolloin kaasureservejä vapautuisi pelkästään lämpöenergiaan. Samanaikaisesti, kun Saksa ajaisi ylös tuontia muualta (Norjan ja Hollannin lisäksi mm. LNG Pohjois-Amerikasta), se alkaisi reguloimaan kaasun käyttöä hinnannostoilla ja tarjontaa säännöstelemällä, jolloin ihmiset joutuisivat sietämään 1-2 astetta alhaisempia huonelämpötiloja. Tilanne olisi erittäin poikkeuksellinen, mutta Saksa / Eurooppa selviäisi kyllä erittäin hyvin kriittisimmän vaiheen eli talven yli samalla jatkuvasti nostaen tuontia muualta seuraavaa talvea varten. Kuluttajahinnat nousisivat luultavasti pysyvästi jo LNG-tuonninkin takia ja norjalaisen sekä hollantilaisen kaasun mahdollisesti korkeamman hinnan takia, mutta akuutilta kriisiltä erittäin todennäköisesti vältyttäisiin.

Voidaankin hyvin vetää yhteen, että tuo kauppasuhde on molemmille osapuolille kriittisen tärkeä, mutta tuon tasapainon horjuttamisessa kyllä Putinin Venäjä olisi se suurempi häviäjä. Teoriassa on mahdollista, että Venäjä "laittaisi toimitukset poikki kostona", mutta silloin puhuttaisiin jo tilanteesta jossa poliittiset suhteet olisivat kärjistyneet ennemminkin suursodan partaalle. Nykyisestä tilanteesta tuommoinen skenaario on vuorenvarmasti vielä hyvin kaukana. Venäjä ei todellakaan ihan vain "voimannättönä" tai varsinkaan jonkun Lukashenkan takia lähde tällä asialla pelleilemään, koska se ottaisi siinä välittömästi romahtavien vientitulojensa takia todella pahasti pataansa.

That being said: todellakin Euroopan pitäisi pyrkiä vähentämään fossiilisen maakaasun käyttöä lämpö- ja sähköenergian tuotannossa yleisesti, ja erityisesti sen - kuten myös mineraaliöljyn - tuontia Venäjältä pitäisi vähentää jo siksikin, ettemme rahoittaisi niin suurilla panostuksilla tuon roistohallinnon olemassaoloa. En siis mitenkään voi hyväksyä Nord Streamia, vaikka voin sen Saksan kannalta ymmärtää. Sillä kuten todettua, Saksa ei voi lyhyellä aikavälillä päästä eroon maakaasusta lämmitysmuotona, vaan pyrkii sen käytön merkittävään vähentämiseen keskipitkällä aikavälillä mm. energiatehokkuutta parantamalla sekä aurinkolämpöä, joka Saksan oloissa tuottaa kohtuullisesti talvellakin, lisäämällä yhdistelmänä kaasulämmityksen kanssa.
 
Viimeksi muokattu:

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Lukasenka ei käy varmaan edes paskalla ilman Putinin hyväksyntää. Kyllä tämä on Venäjän johdon masinoimaa toimintaa.
Ei diktaattori yleensä ole ihan se varmin yhteistyökumppani, vaikka kytkökset ovatkin selviä ja merkittäviä. Venäjän suunnalta tuli jo asiaan pieni korjaus.

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tästä asiasta kiihtynyt keskustelu on viime aikoina häirinnyt, koska se antaa kuvan yksipuolisesta riippuvuudesta. Se ei nimittäin tosiaankaan pidä paikkaansa eikä tilanne ole missään tapauksessa niin suoraviivainen, kuin lainatun kaltaiset lausunnot antavat ymmärtää.

Kerroin jo silloin keskustelussa, että tuo pari sanaa oli retoriikkaa. Löytyy tästä. Ja sinulta hyvä teksti!
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei diktaattori yleensä ole ihan se varmin yhteistyökumppani, vaikka kytkökset ovatkin selviä ja merkittäviä. Venäjän suunnalta tuli jo asiaan pieni korjaus.

Tässäkään ei tiedetä kuka johtaa ketäkin harhaan. Putin voi sanoa Lukasenkalle yhtä ja medialle toista.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Ei diktaattori yleensä ole ihan se varmin yhteistyökumppani, vaikka kytkökset ovatkin selviä ja merkittäviä. Venäjän suunnalta tuli jo asiaan pieni korjaus.


Onneksi maailman edistyneimmässä demokratiassa osataan ohjata moista öykkäri-Lukaa. Nyt on luottavainen mieli taas.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kerroin jo silloin keskustelussa, että tuo pari sanaa oli retoriikkaa. Löytyy tästä. Ja sinulta hyvä teksti!

No niinpä näköjään kerroitkin. Pahoittelut - olisi ollut kohteliasta huomioida vastatessa, koska sillä on merkitystä.

Toki tarkoitus ei ollut (taaskaan) viitata pelkästään sinun tekstiin, vaan yleisesti viime aikaiseen uutisointiin asiasta. Ihan Washington Postia myöden näyttää Lukashenkan uhkailut menneen aika lailla sellaisenaan läpi ilman, että artikkeleissa olisi kunnolla taustoitettu sitä, että onko uhkailuilla oikeasti mitään realistista pohjaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
No niinpä näköjään kerroitkin. Pahoittelut - olisi ollut kohteliasta huomioida vastatessa, koska sillä on merkitystä.

Toki tarkoitus ei ollut (taaskaan) viitata pelkästään sinun tekstiin, vaan yleisesti viime aikaiseen uutisointiin asiasta. Ihan Washington Postia myöden näyttää Lukashenkan uhkailut menneen aika lailla sellaisenaan läpi ilman, että artikkeleissa olisi kunnolla taustoitettu sitä, että onko uhkailuilla oikeasti mitään realistista pohjaa.
Oikeassa olet. Lukashenka ei katkaise mitään ilman Venäjän lupaa, ja kuten toit esille pätevin argumentein, ei Venäjän etu normitilanteessa ole katkaista kaasua. Silti mielestäni länsi (EU) on liiaksi pyrkinyt integroimaan Venäjää demokraattisten maiden kanssa, koska Venäjän intressi tässä kuviossa on horjuttaa demokratioita. Ei Putin ole unohtanut Neuvostoliiton rajoja, vaan haluaa "maansa" takaisin korkoineen.

Luulen, että lännessä ollaan kuitenkin myös hyvin argumentein huolissaan. Venäjä kokoaa joukkoja Ukrainan rajalle, ja lännelle voidaan (tämä siis teoriassa) luoda muuta mietittävää hybridioperaatioilla sekä pudottamalla kaasun toimituksia kylmään aikaan esimerkiksi 66 prosenttiin "tuotannollisista ongelmista" johtuen. Tämä nostaisi hintoja todennäköisesti enemmän kuin Venäjältä jäisi muuten rahaa saamatta.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tässäkään ei tiedetä kuka johtaa ketäkin harhaan. Putin voi sanoa Lukasenkalle yhtä ja medialle toista.
Ettäkö Putin käskisi Lukashenkan lietsoa lausunnoillaan epävakautta, ja tulisi sitten itse esiintymään rauhan ja vakauden puolustajana. Ei kai maailman ainoa todellinen demokraatti, vai miksi hän itseään kuvailikaan, nyt sentään semmoista...
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Tässäkään ei tiedetä kuka johtaa ketäkin harhaan. Putin voi sanoa Lukasenkalle yhtä ja medialle toista.
En kyllä ymmärrä miten tässä kohtaa Venäjä hyötyisi epävarmuuden luomisesta, jos se haluaa olla juuri nyt entistä isompi kaasun toimittaja? Täytyy myös muistaa, että uusi kaasuputki on vasta hiljattain vaivoin saatu valmiiksi. Miksi luoda heti lisää ongelmia uudelle linjalle?

Oma veikkaus on, että Saksan kyseenalaistaessa uuden kaasuputken toimitusvarmuuden isommin (pistää esim. hankkeen jäihin), niin Lukasenkan aihettamat ongelmat katoavat. Kyllä Saksassa sen verran osataan laskea, että ei siellä ihan pelkästään Venäjän kaasukortin varassa olla, vaikka sillä on iso merkitys. Merkelin heittäessä pallon Putinille, niin hän joutuu valitsemaan. Ottaako kaasurahat ja osoittaa luottamusta ja toimitusvarmuutta Saksan suuntaan vai lähteekö kärjistämään lisää tilannetta? Tilanteen kärjistäminen maksaa silloin myös entistä enemmän.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Onko nyt isot pojat sopineet jotain kulissien takana ja peliä ollaan puhaltamassa poikki?



 
Viimeksi muokattu:

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Onko nyt isot pojat sopineet jotain kulissien takana

Mitä aktuaalista oikeasti kyseisessä uutisessa luki?

"Irak ilmoittaa valmistelevansa listoja palautettavista kansalaisistaan. Irak sanoo olevansa valmis järjestämään useamman lennon kansalaistensa palauttamiseksi."

Samanlaista uhrautuvuutta olisin odottanut jo 2015.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Mitä aktuaalista oikeasti kyseisessä uutisessa luki?
"AIEMMIN perjantaina Turkin ilmailuviranomaiset vahvistavat kieltäneensä Syyrian, Irakin ja Jemenin kansalaisia lentämästä Turkin kentiltä Valko-Venäjälle.
Valko-Venäjän lähetystöt Irakin pääkaupungissa Bagdadissa ja sen kurdien itsehallintoalueella Erbilissä on suljettu väliaikaisesti. Samalla turistiviisumien myöntäminen Valko-Venäjälle on keskeytetty."
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kaasun osalta putelle sopisi pienet hintaa nostavat markkinahäiriöt.

Ihmeellisesti STT ja muukin suomalainen media näkee rajalla kituvien ihmisten kärsivän Puolan eikä Valko-Venäjän toimien takia.
Luka kavereineen järjestää ja markkinoi helppoa pääsyä EU:hun ja tekee siinä sivussa sievoisen voiton. Ja kun saavat ihmiset V-Venäjälle, niin marssittavat aseilla uhaten maastoon palelemaan. Ilmiselvästi Puolan vika. hymiö
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Kysymys Puolalle: Miksette ota heitä vastaan ja kärrää seuraavalle rajalle, Kaliningradiin?
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kysymys Puolalle: Miksette ota heitä vastaan ja kärrää seuraavalle rajalle, Kaliningradiin?

Varmaan ihan niinkin yksinkertaisesta syystä, että nämä tulevat Valko-Venäjältä eivät Venäjältä ja Kaliningradissa on ihan oikeasti kunnollinen raja. Toisekseen Puolalla ei ole mitään syytä suututtaa Venäjää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös