Kyllä se juuri noin menee kuten
@Iisoppi edellä kuvaa. Toki kuivina kesinä pohjavesien pinta saattaa laskea niin matalalle, että veden laatu heikkenee selvästi (esim. rautapitoisuus kasvaa), ja silloin vesilaitosten kaivoja saatetaan jopa ottaa väliaikaisesti pois käytöstä, tai huonoimmissa tapauksissa vedenlaatu menee niissä piloille jopa pysyvästi. Suomessa suurimmissa kaupungeissa tosin käytetään juomavetenä usein pintavesiä (esim. PK-seudulla Päijänteen vettä, Oulussa Oulujoen vettä jne.), joka on sitten monivaiheisesti puhdistettua ja käsiteltyä. Pohjavesiä Suomessa puolestaan useinkaan ei tarvitse käsitellä kuin ehkä pH:n noston ja UV-desinfioinnin osalta.
Tekopohjavettä tosiaan valmistetaan esim. Turussa ja Jyväskylässä. Se tapahtuu sadettimien avulla, jolloin vesi saadaan normaalin sateen tavoin tasaisesti maaperään. Maaperä on joka tapauksessa paras mahdollinen suodatin vedelle ja parhaan makuisinta vettä Suomessa saadaan pohjavedestä. Tästä meidän pitäisi olla onnellisia, sillä pohjaveden käyttö sellaisenaan on suurimmissa osassa Euroopan maita lähes mahdoton ajatus. Esim. aina vauraassa ja onnekkaassa Norjassa pohjaveden osuus juomavedestä on alle 10% kun taas Suomessa se on yli 50% (edit. 60% GTK:n mukaan).