Hienojen ja samalla kovin usein vaikeiden sanojen käyttö on yleistynyt räjähdysmäisesti tämän vuoden aikana. Itsekin toisinaan käytän näitä hienoja/vaikeita sanoja.
Puhun siis sivistyssanoista.
Lisääntynyt yleisesti Suomessa vaiko jossain tietyissä piireissä?
Sivistyssanat ovat kaksipiippuisia sanoja. Toisaalta ne osoittavat sivistyneisyyttä ja ovat monesti hyvinkin eksakteja ilmaisuja, mutta toisaalta monessa yhteydessä ne on myös mahdollista korvata muilla, yhtä täsmällisen tarkoilla ilmaisuilla.
Sivistyssanat eivät ole ongelma, jos niitä käytetään luontevasti ja varsinkin jos keskustelijoiden kielellisen kyvykkyyden erot eivät ole liian suuret. Silloin on helppo ymmärtää asiayhteydestä ja lauserakenteista, mistä on kyse, vaikka sana ei niin tuttu olisikaan. Tai ainakin asia tulee ymmärrettyä.
Jos taas verbaaliset erot ovat liian suuret, niin silloin voi syntyä sekä kommunikointiongelmia että mielikuvia puolin ja toisin. Toinen viestivä taho voi ajatella, että pitääkö selkeimmätkin perussanavarastoon ja yleissivistykseen kuuluvat sanat selittää rautalangasta vääntäen ja sel-ko-kie-lel-lä, ja toinen voi taas vastaavasti ajatella, että vittu kun tuon toisen on pakko koko ajan brassailla ja snobbailla koppavilla termeillään.
Netissä tämä ongelma saattaa kärjistyä entisestään, koska ei voi koskaan tietää kuka tekstiä lukee ja minkä tasoinen lukija on. Ja tietyssä ammatissa toimiva tai tietyn koulutuksen saanut ihminen helposti olettaa, että koko muu maailma puhuu samoja termejä käyttäen, vaikka eri ammattijargoneita on joka lähtöön.