Puhalilliä
Perinteikkään lihapullasoosin salaisuus aukeni minulle näin:
Paistijauhelihaa n. kilo
Sipulia & valkosipulia
mausteita (itellä pelkkä suola ja reilu pippuri)
2-3 kananmunan keltuaista
Ei nestettä, eikä varsinkaan korppujauhoja, tämä on tärkeää.
Hakkaa sipulit helvetin pieneksi, jos omistat vain paskan puukon tai pilkkominen ei muutenvaan onnistu kandee kokeilla raastinta tai tehosekotinta. Jälkimmäisessä vain hyvin lyhyet sekoittelut. Möyhi jauhista - siis pelkkää jauhista - käsin aika kauan, silleen että se on tasaista mössöä. Sipulit ja mausteet sekaan ja möyhi lisää. Tällä tavoin pullat pysyvät hyvin kasassa. Lopuksi keltuaiset sekaan ja vielä varovaiset möyhentelyt että munat menee sekaisin.
Ota iso paistinastia - valurautakasari on ylivoimaisesti paras - ja sulata siinä niin paljon oikeaa voita kuin kehtaat, levy vitosella on yleensä sopiva. Lusikalla ja kostutetuilla käsillä muotoillut aika reilun kokoiset pullat paistumaan pienissä erissä, n. 6-10 pullaa kerrallaan, pullien ja pannun koosta riippuen. Älä hämmentele turhia, kun pullat ovat tietyssä asennossa tirisseet hetken, pyöräytät kutakin niin että asento muuttuu. Huom! pullien ei tarvitse tulla tässä käsittelyssä kypsiksi. Ideana on että pinta saa nätin värin ja "palaa kiinni" jolloin tulee mehukkaita pullasia. Kun pullat näyttävät hyviltä, niin nostele lautaselle sivuun ja paistele seuraava erä, lisää voita jos tarvii ja vahdi ettei mikään kärtsää ihan mustaksi garreksi.
Kun viimeinen erä on kerran käännetty, heittele joukkoon n. 1-1½ rkl vehnäjauhoja ja kaada loputkin pullat ja erityisesti niistä lautaselle valunut neste pataan. Kääntele varovaisesti hetki, laita levy kakkoselle. Kaada päälle kiehuvaa vettä silleen, että pullat justjust peittyy. Anna pulpahdella n. 3 varttia kannen alla ja hämmennä varovasti välillä. Jos suola ja väri uhkaa jäädä vaaleaksi, niin oikaise soijalla.
Soosi ei mielestäni vaadi kermaa, mutta jos sielu kestää niin sitä voi laittaa. Lisää luonnetta kastikkeeseen saa tipauttamalla ikäänkuin salaa puolikkaan mustapekkajuuston soosiin loppuvaiheessa.
Tarjotaan pottumuusin (reilu voi, maitoa vain malliksi) punajuurien ja kylmän keskioluen kanssa.
Lisäksi minulle avautui, että Uusis on kova jätkä.