The Original Jags
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Viestin lähetti varjo
Älä jaksa, todellisuuden vääristely on ehkä kivaa omassa pienessä mielessäsi, mutta keskustelua se ei vie mihinkään.
Mitä vääristelyä tuo nyt oli? Suomi on ollut sodassa sekä Saksaa että Isoa Britanniaa vastaan.
Viestin lähetti varjo
On eri asia olla sodassa jonkun kanssa, kuin sotia sitä vastaan.
Kaikki tietävät miksi Suomi ja Saksa olivat sodassa keskenään,
Suomi ja Saksa olivat sodassa keskenään, koska Suomi Neuvostoliiton painostuksesta ajoi täällä olevat, tai paremminkin tänne päästetyt saksalaismiehittäjät pois maasta. Ehkä vierastat sanaa "miehitys" tässä yhteydessä, mutta minusta tätä sanaa voi hyvin käyttää, koska kyse oli vieraan valtion armeijasta Suomen maaperällä.
Viestin lähetti varjo
Iso-Britannian kohdalla taas en tiedä viittaatko mihin sotaan? mutta etenkin WWII:sen kohdalla kyse oli puhtaasti teknisestä asiasta, ei varsinaisista sotatoimista, kuten aivan hyvin tiedät.
Viittaan sekä II Maailmansotaan että Krimin sotaan 1800-luvulla, jolloin Iso Britannian laivasto ampui tykeillä Suomen rannikkoa. Suomessa tämä sota tunnetaan nimellä Oolannin sota.
Ison Britannian ja USA:n rooli II Maailmansodassa oli myös Suomen kannalta erittäin vahingollinen, sillä nämä kaksi valtiota toimittivat Neuvostoliitolle materiaalia, jota he käyttivät sekä saksalaisia että suomalaisia vastaan.
Listaan suomalaisia terrorisoineista kansakunnista voidaan lisätä vielä ainakin Tanska. 1500-luvun alussa Suomen rannikkoseuduilla koettiin erittäin verinen ja siviileille raskas juuttimiehitys, jolloin juutit tuhosivat kokonaan ainakin Turun kaupungin. Ei siinä kahakassa siviilejä säästetty, ja 1500-luvun alun kauhun vuosia voi hyvin verrata 200 vuotta myöhempään Ison Vihan vuosiin, jolloin venäläiset kasakat tekivät Suomessa vastaavia temppuja kuin juutit tuolloin.
Viestin lähetti varjo
Nuijasota ei ollut Suomen sota, koska Suomea ei ollut olemassakaan. Edes kaikki suomalaiset eivät sodassa sotineet, vain tietty väestönosa.
Puhuin suomalaisten ja ruotsalaisten välisestä sodasta. Tästähän Nuijasodassa oli kysymys, suomalaisten kapinasta ruotsalaista valtiovaltaa vastaan.
Viestin lähetti varjo
Ja tottakai sitä ihannoidaan, koska ruotsalaisten (ja heidän suomalaisten vasalliensa) valta oli varsin epämiellyttävää tavalliselle talonpojalle
Juuri tässä näen ristiriidan. Jos Nuijasotaa ihannoidaan noista syistä, niin eikö myös vuoden 1918 kapinaa tulisi ihannoida samoista syistä, koska valkoisen Suomen ja patruunoiden valta oli tuolloin työväenluokalle raskas, ja elintasoerot olivat valtavat? Jos Nuijasota halutaan nähdä oikeutettuna kapinana sortavaa esivaltaa vastaan, niin kaiken järjen mukaan 1918 kapina tulee nähdä samalla tavalla.
Viestin lähetti varjo
Tietäen Jagsin taipumukset vääristää viitteitä olisi mukava saada vaikkapa ihan ko. professorin lausuntoja esille, ei pelkkää nimen mainintaa.
Perustan näkemykseni sekä Ylikankaan että toisen professorin, Matti Klingen mielipiteisiin.
"Professori Matti Klinge sukeltaa dokumentissa syvälle kansakunnan psyykeen ja kertoo, kuinka 1920-luvulla synnytettiin suoranainen ryssävihan kultti. Sillä verhoiltiin veljessodan järkyttävä todellisuus ja saatiin sodan syy pois oman kansan harteilta."
Kyse oli vasta TV:ssä esitetystä Ykkösdokumentista "Ryssäviha".
Ylioppilaslehti 1998 kirjoittaa seuraavaa:
http://www.helsinki.fi/lehdet/yolehti/1998_13/vaitokset.html
Suomen historian keskustelluimpia kysymyksiä on venäläisviha, joka ilmeni erityisen voimakkaasti maailmansotien välisenä aikana. Tutkimuksessa on tarkasteltu suomalaisessa julkisuudessa vuosina 1917-23 ilmennyttä venäläisvihaa ja hahmotettu sen muuttumisen syitä ja ominaispiirteitä. Kokonaisanalyysi venäläisvihasta on rakennettu Toiseuden muodostamiselle kansainvälisesti tyypillisten vaiheiden - Toiseuden viholliseksi leimaamisen, vihan oikeuttamisen ja Toiseen kohdistetun vihan mytologisoinnin - puitteisiin.
Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää, miten tämä "ryssäviha" ilmeni suomalaisessa julkisuudessa, miksi se muuttui ja levisi niin laajalle juuri noina vuosina, miksi tällaiselle rasistiselle kansallisuusvihalle oli tuolloin kysyntää? Ketkä sitä levittivät ja miksi? Tutkimustulosten mukaan suomalaisten suhtautuminen venäläisiin koki itsenäisyyden ajan ensimmäisinä vuosina syvällemenevän muutoksen: venäläisvastaisuudesta tuli tuolloin laajalle levinnyttä "ryssävihaa", joka kohdistui kaikkiin venäläisiin ja koko venäläisyyteen sinänsä. Se oli siis ytimeltään etnistä vihaa, suoranaista rasismia.
"Ryssävihassa" oli perustavanlaatuisia ulkomaisia aineksia - etenkin rotuajattelun perusta ja venäläisiin liitetyt kielteiset stereotypiat - mutta sytykkeen sille antoivat Suomen tapahtumat ja laajalti tunnettu tae vahvistaa kansakunnan yhtenäisyyttä yhteisen Toiseuden vihaamisen avulla.Venäläisvihaan vaikuttivat myös mm. vanhat yleiseurooppalaiset käsitykset venäläisistä, ruotsalais-germaaninen rotuajattelu, jota etenkin jääkärit edustivat ja ns. sortovuosien aktivistiperinne.
Suurin syy "ryssävihaan" oli vuoden 1918 sisällissota, jonka aikana valkoisten propaganda leimasi venäläiset vastenmielisiksi hirviöiksi ja Suomen perivihollisiksi. Suomalaisten jakautuminen kahtia oli valkoisille liian julma totuus kohdattavaksi, joten venäläiset leimattiin tietoisesti sodan syntipukeiksi. Viha pyrittiin oikeuttamaan venäläisten sotilaiden vuoden 1917 aikaisella rettelöinnillä ja sillä, että he olivat "tartuttaneet" bolsevismin suomalaisiin punaisiin. Sodan jälkeenkin venäläisistä tehtiin erilaisten vastenmielisinä pidettyjen ilmiöiden syntipukkeja.
Ns. jälkiaktivistien mielestä "ryssäviha" ei kuitenkaan levinnyt tarpeeksi laajalle, joten he aloittivat 1920-luvun alussa mittavan venäläisvihakampanjan. Vihassa oli myös selviä sukupolvikapinan merkkejä, sillä 1800-luvun lopulla tai vuosisadan vaihteessa syntynyt sukupolvi paheksui edeltäjiään siitä, että he suhtautuivat liian myönteisesti venäläisiin eivätkä osanneet vihata näitä. Sukupolvikysymys tuli esiin erityisesti jääkäriupseerien taistelussa ns. tsaarinupseereja vastaan. Venäläisvihaa käytettiin hyväksi myös sisäpoliittisessa kamppailussa - etenkin maalaisliitto hyödynsi venäläisvihan aatetta.
Vuoteen 1923 mennessä suomalaiset omaksuivatkin laajalti etenkin Akateemisen Karjala-Seuran ja suojeluskuntien levittämän kaikkeen venäläisyyteen kohdistuvan "ryssävihan". Venäläisistä oli suomalaisen julkisuuden mukaan tullut maan ikuisia vihollisia, ikiaikaisia vainoojia ja saastaisia syöpäläisiä.
Itsenäisyyden alkuaikojen venäläisvihan historia antaa kaiken kaikkiaan perspektiiviä suomalaisten suhtautumiseen venäläisiin vielä 1900-luvun lopullakin.Venäläisvihasta on löydettävissä yhtymäkohtia myös moniin muihin rasismin ilmenemismuotoihin.
Minusta tässä tulee aika hyvin selville, että 1900-luvun alkupuolen ryssäviha oli Suomessa ainutlaatuinen ilmiö, joka ei niinkään ollut seurausta Venäjästä tai venäläisten toiminnasta, vaan oli tarkoituksenmukaisesti synnytetty ilmiö ilman venäläistä vaikutusta.
Viestin lähetti varjo
Pysähtyy se kovinkin teknosotilas 7,62mm nikkeliin.
Ei pidä aliarvioida nykyaikaisen taistelijan vaikutusta kun olosuhteet ovat edulliset hänelle..
Asevelvollisuusarmeijan sotilas on aina alakynnessä taistellessaan ammattisotilasta vastaan, joka on saanut vuosia kestävän koulutuksen ja pitänyt sotataitoaan yllä ammattimaisesti. Ammattisotilaalla on paremman ammattitaidon lisäksi myös paremmat aseet ja parempi koulutus niiden käyttöön.
Mutta jos Suomi on sitä mieltä, että kovan paikan tullen Suomella on varaa tapattaa tuhatmäärin omia asevelvollisiaan ylivoimaista ammattiarmeijaa vastaan, niin sille en voi tietenkään mitään.
Viestin lähetti varjo
Kuten Venäjä ensimmäisellä Tsetsenian retkellään (tai siis, menivät antamaan leipää ja voita kärsivälle kansalle) oppi, ei tekniikka auta mitään osaavaa vastustajaa vastaan.
Toki toisella sotaretkellä Tsetsenia sitten murskattiin, mutta tämä vaatikin jo huomattavasti suurempaa panostusta ja ylipäätään oli mahdollista, koska kansainvälinen yhteisö ei pahemmin välittänyt tilanteesta.
Ensimmäisellä Tshetshenian retkellään Venäjä soti asevelvollisuusarmeijalla, ja kaikki näkivät mitä siitä tuli. Kuten sanoit, on toinen sotaretki sujunut ihan eri malliin ja juuri sen vuoksi, että nyt ovat ammattilaiset asialla.
Tshetshenia on vain yksi esimerkki ammattiarmeijan ylivoimaisuudesta asevelvollisuusarmeijaan verrattuna. Irak on toinen lähivuosina ollut esimerkki. Ihan sama se on millä tahansa alalla. Ammattilaiskiekkojoukkue voittaa täysin amatööreistä koostuvan joukkueen. Ammattimaiset rakennusmiehet rakentavat paremman talon kuin harrastelijat tai talonrakennukseen pikakurssin jälkeen pakotetut. Ei sotiminen poikkea tästä millään tavalla.
Viestin lähetti varjo
Pitämällä Suomi tiukasti kiinni kv. yhteisössä ja säilyttämällä riittävä puolustus, Suomi voisi aivan hyvin kestää sen ensimmäisen iskun ja sitten katsoa mitä ulkomaailma tekee.
Olen samaa mieltä, että Suomen pitää integroitua ja turvata puolustuksensa kv. yhteistyön voimin. Näkisin mieluiten Suomen olevan osa yhteistä EU:n alueen puolustusta, jonka hoitaisi puhtaasti ammattilaisista koostuva armeija.
Viestin lähetti varjo
Tsetseenit käyvät nyt Sissisotaa, mutta ensimmäisellä kerralla ihan puolustautuivatkin.
Tshetsheenit joutuvat käymään nyt sissisotaa, koska eivät voineet mitään ammattiarmeijalle. Yhtä vähän Suomi nykyisellä asevelvollisuusarmeijallaan voisi kovin pitkään vastustaa ammattiarmeijaa.
Olisivatko suomalaiset valmiit käymään vastaavaa sissisotaa kuin tshetsheenikapinalliset?