Viestin lähetti Kattila
Njet. Voidaan kyllä sanoa, että fysiikan kielen tuottamassa maailmassa oliot ja relaatiot ovat yksinkertaisempia ja selväpiirteisempiä kuin monissa muissa, jopa niin, että niiden matemaattinen mallintaminen on mahdollista, eikä Pentin nauttimalla alkoholimäärällä tai hänen vaikealla isäsuhteellaan ole mitään tekemistä sen kanssa, millä voimalla Pentti iskeytyy jalkakäytävälle hypättyään 9. kerroksen parvekkeelta. (ellei halua sitten ottaa huomioon alkoholin tuomaa lisää Pentin massassa) Käytännössä kuitenkin se, mitä tapahtuu fysiikan diskurssissa esitetyssä maailmassa tapahtuu sellaisenaan vain juuri siinä maailmassa. Fysiikan maailma on kuvausta, siis kielellinen entiteetti. Se, että fysiikan lakien voidaan todeta pitävän paikkansa on seurausta laeista itsestään, ei maailmasta.
Kyse ei ole yksinkertaisuudesta tai monimutkaisuudesta, vaan siitä mitä tapahtuu. Redusoitavuus perusvuorovaikutuksiin on asia, jota ei voi kumota kielileikeillä.
Tällä hetkellä tosin emme voi sanoa siitä juuta tai jaata, mutta emme ainakaan ole löytäneet minkäänlaisia viitteitä siitä, ettei näin olisi.
Ajatelkaamme vaikkapa väriä punainen.
Jos sinulle näytetään punaista valoa, voit sanoa että se on punainen, joku toinen sanoo että se on vihreä, kolmas spekuloi punertavuudella.
Kuitenkin spektroskopia kertoo, että kyseessä on säteilyä jolla on tietty kvantitettava aallonpituus. Vaikka miljoona ihmistä sanoisi väriksi mitä tahansa punaisesta violettiin, aallonpituus on silti sama ja se vastaa tiettyä siirtymää tietyssä atomissa.
Me olemme määritelleet punaiselle tietyn aallonpituuden, se on se missä kieli tulee mukaan, sitä ennen kyseessä on vain aallonpituus, joka eroaa jostain toisesta jonkin verran.
Fysiikan maailma ei ole kuvausta, vaan se On. Fysikaalinen approksimointi maailmasta on sitten kuvausta, mutta yhä, itse tapahtumat ovat mitä ovat, riippumatta siitä miten niitä kuvataan.
Fysiikan lait pitävät paikkansa johtuvat siitä, että niitä verrataan maailmaan, ei lakeihin itseensä.
Lait ovat luonnollisesti vain kuvausta, mutta ei ole varsinaisesti fysiikan maailmaa, on vain maailma ja sitten meidän kuvauksemme siitä. Oli kuvauksemme oikea tai väärä, maailma toimii niinkuin toimii.
Jossain määrin asiaa voisi ajatella siten, että onko maapallo ja aurinko vaihtaneet isäntä-renki-suhdettaan tässä viimeisen 2000 vuoden aikana, jolloin on välillä eletty heliosentrisesti, sitten taas geosentrisesti ja nykyään taas heliosentrisesti.
Jos suinkin sallit niin voisin ottaa allekirjoitukseeni tuon veljessotakuvauksesi, melkoista kielellistä virtuositeettia.
En oikein keksi klo 4 aikaan kirjoitetulle tekstille muuta kielellistä virtuoosimaisuutta kuin jonkinlaisen tarkoituksellisen _todella_ hienon vittuilun. Mutta jos haluat sitä siguna käyttää, siitä vain.
Kai nyt sentään ymmärsit, ettei itse lause sisältänyt minkäänlaisia mielipiteitä, vain yrityksen kuvata samaa tapahtumaa kahdesta eri näkökulmasta.