Suomen Sadankomitean lausunto turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta käsittää näitä Yläpesän ja Tarinankertojan täällä jatkuvasti esiin tuomia asioita. Kyse on, kuten tiedämme, marginaalisesta ryhmästä, jonka esityksiä yleisestä asevelvollisuudesta ei yksikään eduskunnassa vaikuttava suomalainen puolue ole ottanut ohjelmiinsa.
Tuttua vähättelyä edelleen, otetaan vastaan ja pistetään hyllylle.
Minulle sopii edelleen - ja vastaisuudessakin - että demokratia jyllää ja enemmistön ehdoilla mennään, mutta se pitää sisällään puheoikeuden vähemmistön riveistä ja oikeuden pyrkiä vaikuttamaan edustajien kautta. Uusi selonteko aiheesta lienee käynnistymässä taas ensi vuoden puolella ja muistetaan että Siilasmaan työryhmäkin työskentelee yhä eikä ole loppuraporttiaan julkaissut. Mikäli kokkarit ovat tulevassa hallituksessa, lyön vetoa että Nato nousee harkittavaksi joko selonteossa tai muuten (jos häviän vedon, lupaan olla käyttämättä sanaa "kokkarit" kokonaisen kuukauden).
Vihreillä on ollut pariin otteeseen valikoivaan asevelvollisuuteen liittyviä aloitteita mutta ne ovat toistaiseksi jääneet torsoiksi. Ehkäpä ei enää seuraavalla vaalikaudella. Entinen pj Cronberg ja ulkoasiainvaliokunnan ex-puheenjohtaja Jaakonsaari ovat selkeästi ilmaisseet tarpeen asevelvollisuudesta luopumiseen. Että ei sitä nyt sentään ihan vastatuuleen kuseskella.
edit: Dammit, olin unohtaa Jatkoajan poikien salarakkaan ihq-Annin (työministeri, söpö kuva) intressi ottaa
asevelvollisuuden työuravaikutukset käsittelyyn.
"Nuorten miesten asevelvollisuuteen käyttämä aika on myös syytä ottaa esiin. Asevelvollisuutta lyhentämällä ja valikoivammaksi muuttamalla, saataisiin monet nuoret nopeammin jatko-opintojen pariin. Nyt asevelvollisuuden suoritus kuluttaa ajankohtien hankaluuden vuoksi usein kaksikin opiskeluvuotta."
edit2: Tuosta siffan kannustuksesta johtuen pengoin vähän lisää puolueetonta tutkimusaineistoa tarkasteltavaksi.
Tämä aineisto on kerätty viime vuoden puolella.
Suomalaisista ...hieman yli
neljännes kannattaa luopumista asevelvollisuuteen pohjautuvista puolustusvoimista ja siirtymistä vapaaehtoiseen asepalvelukseen.
Vapaaehtoiseen asepalveluksen kannatus on noussut kahdessa vuodessa kuusi prosenttiyksikköä. Samalla yleisen asevelvollisuuden kannatus on laskenut kahdeksan prosenttiyksikköä.
Siirtymistä vapaaehtoiseen armeijaan kannattavat äänestämänsä puolueen mukaan:
Vihreät 50%
SDP 33%
Kok 24%
Pers 24%
Kesk 12% (? kuvan luvut ovat epäselviä)
Vas ? (jos joku saa
kuvasta selvää niin voi täydentää)
Nuorista asevelvollisuutta haluaa 65 prosenttia ja eläkeikäisistä peräti 86 prosenttia. Hyvin todennäköisesti kyseessä on aito kohortti-ilmiö eikä vain nuoren, kokemattoman ihmisen mielipide joka "kypsyessään oikaistuu". Nuoremmat ikäpolvet eivät enää aikuistuttuaankaan näe yleiselle asevelvollisuudelle riittäviä perusteita.
Lukujen valossa muutos tulee jatkumaan vääjäämättä, hitaasti mutta nopeammin kuin itse oletin vielä viisi vuotta sitten. Kansanedustajat ovat osin kannatuksensa vankeja ja tulevat ulos kaapista vielä hitaammin kuin äänestäjänsä. Mutta sitten kun jää murtuu niin kaapista ulos tulemisia on odotettavissa. Tämä oli sitten ns. varmaa tietoa.