- Suurimman osan ajasta joku päättää puolestasi, mitä milloinkin teet.[/quiote]
Samansuuntainen tilanne psyk.osastolla. Ruoka-ajat päätetty, nukkumaan meno aika päätetty/osaston rauhoittuminen yötä varten. Mikäli poikkeat rutiineista ja rupeat todella hankalaksi asiakkaaksi pääset lepositeisiin ja sitä kautta totaaliseen eristykseen.
- Jos myöhästyt lomalta, sinulta voidaan viedä oikeus seuraavaan lomaan, eli toisin sanoen, sinut voidaan vangita kasarmialueelle.
Sama psyk.osastolla, jos myöhästyt ilman selkeää syytä niin seuraava loma voidaan evätä tai voidaan määrätä, että et pääsee niin ja niin pitkään aikaan ulkoilemaan laisinkaan. Pahimmassa tapauksessa kanttinissa käyntikin evätään, mikä tosin vaatii jo pahemmanluokan huolimattomuutta ja holtittomuutta (tietoa on).
- Et saa pukeutua oman tahtosi mukaisesti
Harvoin sairaalassakaan, joskin pitkäaikaispotilaat (jopa yli vuoden kestäviä hoitojaksoja) saavat pukeutua aika vapaasti. Yleensäkään psyk.osastolla pukeutumiskoodisto ei ole potilaiden suhteen niin tiukka kuin muilla osastoilla.
- Et saa syödä oman tahtosi mukaisesti
Et myöskään psyk.osastolla. Jokainen päivät ateria tuodaan määrättyyn aikaan, Jos sinulla ei ole omaa rahaa tai lupaa käydä kanttiinissa et voi nauttia muutakaan ruokaa. Osan elintarvikkeista tuonti osastoille on kokonaan kielletty.
- Sinulta ei kysytä, milloin haluat herätä. Herätys on lisäksi vankilamaisen aikainen.
Sama psyk.osastolla. aikainen herätys jonka jälkeen aamiainen ja sitten suljetulla tai avoimemmalla osastolla oloa tai erilaisia psykoterapeuttisia ryhmiä - joihin joidenkin on pakko osallistua.
- Olet jatkuvasti jonkun toisen käskyvallan alaisena, 24/7.
Kuinka ollakaan, jollet ole kotilomalla olet 24/7 valvonnassa, ja osan vuorokaudessa rauhoitetussa tilassa siitä huolimatta haluatko vai et.
- Sinut voidaan määrätä minne vain, milloin vain sinulta mielipidettä kysymättä.
Sinut voidaan siirtää osastolta toiselle sinulta lupaa kysymättä, toisaalta pyyntösi siirtyä toiselle osastolle voidaan evätä lääkärin/lääkärien päätöksen nojalla - aina tätä syytä ei vaivauduta selvittämään potilaalle. Toisaalta väsynyt mt-ongelmainen ei välttämättä edes jaksa vaatia oikeuksiaan ja saada nähdä syitä eväämiselle. Jos jaksaa niin hyvin usein syynä voi olla se, että osasto on täynnä (ja niin se kovin usein onkin).
- Sinun puolestasi voidaan päättää, kuinka kauan palvelet.
Osastolle joutuessasi palveluaika vaihtelee, minimissään muutaman päivän - tarkkailuaika mutta maksimissaan vuosia, jopa täysin kontrolloidussa hoidossa ilman kunnollisia kotilomia tai pidempiä vapaita.
Jokainen voi päättää mielessään kumpaan haluta. Asepalvelukseen vai psyk.osastolle, toisesta pääsee varmasti pois mutta toisessa voit joutua olemaan sairaudestasi riippuen vuosiakin. Jotenkin uskallan veikata, että moni suorittaisi mielummin asepalveluksen kuin viettäisi edes muutaman kuukauden psyk.osastolla tilanteessa jossa joudut olemaan lääkityksen alainen, jossa suihkuaika on rajoitettu, majoitus tahdostariippumatonta useamman hengen "tuvissa", joissa meno voi olla aika villiä. Toisaalta osasto voi olla turvallinen paikka sellaiselle jolle se on juuri se oikea paikka, muille se voi olla lähes vankila ilman vähintäkään vapautta.
vlad.