lihaani kirjoitti:
Kaikki nämä laskelmat ovat spekulaatiota, entä mitä jos ...
Koko armeijahan on rakennettu spekulaatioiden varaan. Armeija elää jossittelusta.
Palkka-armeijaan siirtyminen ei käsittääkseni missään maassa ole kasvattanut makrotaloutta. Johtuen syystä, että armeijan henkilömäärä on pois muusta tuotannosta samalla lailla kuin palvelustaan suorittavat varusmiehet.
En ole nähnyt sellaistakaan selvitystä, jossa noin todettaisiin. Jos armeijan olemassaoloa aletaan perustella sillä, että se on säilöpaikka työttömille ja työpaikka näiden säilöttävien kouluttajille, eikä tähän saisi puuttua koska kouluttajat joutuisivat työttömiksi, ollaan kyllä jossain makaaberissa näytelmässä. Onhan se aivan päivänselvää, että sijoittamalla nämä ihmiset toisiin tehtäviin yhteiskuntaan päästäisiin kokonaistaloudessa positiivisen puolelle. Kouluttajat + muu henkilökunta tarpeellisiin koulutustehtäviin ja ammattiaan vastaaviin tehtäviin (vaikutus plusmiinus nolla) ja työttömät sotilaat työelämään (plus).
Onko valtiolle halvempaa pitää nuori mies intissä vai työttömänä?
Taasko tämä työttömyyskeskustelu käynnistyy? Sitä jo eräät tässä ketjussa yrittivät väkisin vääntää vuosi sitten. Että muka asevelvollisuuden lopettaminen aiheuttaisi järkyttävän työttömyyden lisääntymisen eivätkä ne miehet mahtuisi minnekään. Väite oli puppua ja on sitä yhä. Jo silloin oli selvästi nähtävissä, että useilla aloilla on huutava työvoimapula ja vuodessa tämä pula on muuttunut laajemmaksi ja kovaäänisemmäksi. Pahimmat vuodet ovat tältä osin vielä edessä! Eikä helpotusta ole nähtävissä. Tuo hetkellinen pullonkaula 22 400 miehen (80% 28 000 miehen kohortista) sijoittamisesta oppilaitoksiin ei ole mikään ongelma. Se voidaan hoitaa muutamassa vuodessa joustavilla ratkaisuilla. Pullonkaulan poistuttua mitään ongelmaa ei enää ole, koska miehet siirtyvät suoraan koulutuksesta töihin ilman vuoden kestävää syrjähyppyä tyhjän pantiksi. Eihän naistenkaan kohdalla tapahdu mitään järkyttävää tässä suhteessa 18-21 vuoden tienoilla. Koulusta töihin.
Suoralla matematiikalla intin kustannukset työttömien rinnalla ovat melkoiset. Kiinteistöt, varusteet, hallinto, koulutushenkilökunta, päivärahat, terveydenhoito, ruokailu... ei niistä voi työtön kuin unelmoida.
Vuonna 2005 2137,4 miljoonaa euroa. Se jaettuna 30 000 miehelle tekee 71 000 euroa per nassu. Aika kallista.
Millaisen palkka-armeijan Suomen talous kestäisi? Jos ottaa vertailukohdaksi USA:n armeijan niin miesmäärä olisi ehkä 30000.
Tuokin lienee kovasti yläkanttiin. Niissä keskusteluissa mitä olen kuullut, luku on pyörinyt 15 000 miehen luokassa. Sanomattakin on selvää, että tämä joukko ei vastaa aluepuolustuksesta nykyisessä mielessä. Ei mitenkään. Sen vuoksi palkalliset joukot ovat mahdollisia vain ja ainoastaan liittoutumisen (Eurooppa tai Nato) yhteydessä. Ja silloinkin aluepuolustusajattelu tulee joka tapauksessa kokemaan uudistuksia. Mikä ei sekään voi olla mikään peikko, josta vain joku Jaakonsaari kehtaa kyseenalaistaa.
Missä asiassa palkka-armeija on parempi?
Oletan nyt kuitenkin, että puhut yhdistelmästä kotimaiset palkkajoukot plus liittouma. Hyvin yksinkertainen vastaus on: uskottavuus. Se, mikä nyt puuttuu.
Mutta ilman Naton turvatakuita palkka-armeijalla ei olisi mitään virkaa maan puolustamisessa.
Juuri näin. Sama koskee aiempia puheita Eurojoukkojen kehittämisestä. Nykyisessä valossa Natosta erillisten Euromaiden joukkojen todennäköisyys on kutistunut äärimmäisen pieneksi, vaikkei ihan kokonaan kadonnut kartalta.