Power kirjoitti:
"Miehistä 81 prosenttia suorittaisi varusmiespalveluksen, vaikka se olisi vapaaehtoinen."
Hieman myöhässä pääsen kommentoimaan, kun mokoma työt häiritsevät pahasti harrastuksia.
Vai on sylttytehtaan propagandaosasto päätynyt ihan tutkimalla johtopäätökseen että jokaikinen pakollisen asevelvollisuuden suorittava kävisi palveluksen myös vapaaehtoisena? (n.80% miesten ikäluokasta käy armeijan). Eihän tuosta puutu kuin että samat miehet uisivat vastavirtaan Jangtse-jokea 30km tuntivauhtia muutaman penikulman! Sikäli tervettä arviointia osoitat suhtautumalla kunnioittavalla etäisyydellä moisiin tuloksiin. Puolueeton tutkimuslaitos tuottaisi kuitenkin erinäköisiä tuloksia eri kysymyksin. En silti varsinaista johtopäätöstä ole roskiin heittämässä, vaan uskon että kansan syvät rivit ovat edelleen hyvin hyvin puolustusvoimahenkistä. Varsinkin tänään kun jälleen kierrätetään sitä teosta joka yksistään oikeuttaa kotimaisen teatterin, elokuvan, kirjallisuuden ja musiikin olemassaolon.
kuinka moni käyttäisi niitä kaikkein kliseisimpiä argumentteja, joita vastapuoli yleensä näissä keskusteluissa halveksuu varmuuden vuoksi jo etukäteen (kasvatuksellisuus, sivarit on homoja jne.).
tai: asevelvollisuus on halpa vakuutus, aseellinen tyhjiö täyttyy heti jne.
Luulenpa, että yleisellä tasolla oma kanta pitää aina ankkuroida johonkin iskulauseeseen, jonka avulla se sitten myöhemmin voidaan jotenkin selväjärkisesti ilmaista muille ihmisille. Vaikka se ei kykenisi ilmaisemaan koko asiasta kuin vain pienen slaissin ja senkin ehkä totuudenvastaisesti.
"Kallis oli jälleen suorasanaisin. Kaikki tietävät, mistä se uhka on aina tullut, muistutti Kallis ja täsmensi varmuuden vuoksi, ettei ainakaan Ruotsista."
Presidenttiehdokkaiden osalta eroavuudet ylipäällikköyden ja asevoimien järjestämisen osalta ovat kai kiteytettävissä:
Halonen: asevelvollisuus ja liittoutumattomuus
Niinistö: asevelvollisuus ja EU:n joukot
Vanhanen: asevelvollisuus ja Nato kysymysmerkillä
Lax: asevelvollisuus ja Nato
Hautala: asevelvollisuus ja ehdoton liittoutumattomuus
Soini: asevelvollisuus ja ehdoton liittoutumattomuus
Kallis: asevelvollisuus ja EU:n joukot+Nato jos kansa niin haluaa
Lahti: asevelvollisuus (?) ja Nato
Toki täytyy täällä historiaan juurtuneiden jatkoaikalaisten tyyssijassa myös moittia Kallista historian tarkoituksenmukaisesta lyhyestä tarkastelusta, sillä karvainahan nuo miehittäjä-Ruotsin sotaisat vaatimukset ja velvollisuudet yhä Suomessa ja muuallakin Euroopassa muistetaan.
Suomi-Salama kirjoitti:
Tuohon miesten ja naisten eroavaisuuksiin on turha enää palata. Yläpesä on onnistunut osoittamaan tilastotieteen keinoin eroavaisuudet mitättömiksi.
Toivottavasti ei ole asevelvollisuuden peruja etsiä aidan matalin kohta? Kahden luokan (mies/nainen) sisällä on enemmän hajontaa kuin luokkien keskiarvojen välillä. Siitä on kyse. Sukupuoli ei ole validi fyysisyysmittari, vaan perinne.
En ole aivan varma, joten joudun hakemaan varmennusta. Oletko sitä mieltä, että tässä keskustelussa tai asevelvollisuudessa ylipäätään ei olisi arvoille sijaa? Miten voit edes määritellä asevelvollisuuden tarpeellisuuden ilman arvolatausta?
En suinkaan. Tarkoitan sitä, että sinällään arvoista ja faktoista tulisi keskustella erikseen (eri areenoilla), mutta käytännössä tuo on ihmisen tuntien ihan mahdotonta. Se VOI joskus onnistua kun keskusteluun osallistujat ovat huippuja, yhteinen luottamus ja ilmapiiri on sen salliva. Jollain nettifoorumilla sen toivominen on vastatuuleen kusemista. Eli, tässäkin keskutelussa pääroolissa ovat tunteet, arvot, perinteet, historian ja vainajien kunnioittaminen.
Missä sinä olet militaristien kanssa keskustellut? Heidän puolestaan en valitettavasti voi ottaa kantaa.
Ihan jokapäiväisessä elämässä, aserasvanhajuisissa saunailloissa, anniskeluravintoloissa, uisteluveneissä, jouluillallisilla..
Tuo nimeämäsi "jossittelu" on potentiaalisten uhkakuvien esiintuomista. Miten pasifistit voivat pitää totena sitä, ettei mikään noista uhkakuvista koskaan toteudu? Ei ole väärin ottaa oppia historiasta.
Johonkin järkevään rajaan saakka pystyn tulemaan rinnallasi hanhenmarssia mutta yleensä loppumetrit sekoan rytmissä. Tässähän on kiva käyttää vaikka jotain "vakuutus" tai "turvavyö" -analogioita helpottamaan vastuullisen varautumisen mieltämistä liian monimutkaisten asioiden hahmottamisessa. Kyse on kuitenkin myös siitä, millainen vakuutus/turvavyö, mihin hintaan, ja keneltä hankittuna. Lisäksi aseellisten voimien ja voimanosoitusten rakentaminen on muutakin kuin vain varautumista vahinkoon. Se on signaali, aggressiivinen epäluottamuksen osoitus "keltaista joukkuetta" kohtaan, joka väistämättä heittää varjon kahdenkeskisille suhteille. Itse näen edelleen enemmän järkeä niidenkin rahojen, voimavarojen, ihmistyövuosien sijoittamiseksi kestävämmälle turvallisuuden takaamisen alueelle (kaupallinen yhteistyö, alueellinen yhteistyö, ihmisoikeusyhteistyö, ympäristöyhteistyö jne jne).
Minunkin mielestäni historiasta voi ottaa oppia. Historia on kuitenkin tulenkaltainen apulainen. Hyvä renkinä, huono kipparina. Liian historiaorientoituneet kapteenit pelkäävät lähteä satamasta, koska laiva joka tapauksessa törmää ennen pitkää kohtalokkaaseen myrskyyn. Uhkakuvat ovat jo muuttuneet, ehkä peruuttamattomasti. Olikin mieluista lukea Aamulehdestä, että sotalaitos aikoo resurssoida kriisienhallintaan lisää voimavaroja. Vihollisten listan ykkösinä saattavatkin jo parissa vuosikymmenessä olla "keltaisen joukkueen" sijaan ympäristö tai hallitsematon kansojenvaellus.
Ajat ovat muuttuneet. Eurooppa ei ole entisensä ja siihen tilanteeseen on reagoitava, siitä mahdollisuudesta on otettava kiinni, ellemme halua taantua joksikin tuetuksi sokerijuurikkaiden viljelyreservaatiksi. Sotalaitoksen sisältä se muutosvoima ei tule IKINÄ. Organisaatio on konservatiivisuuden, muuttumattomuuden ja ikuisten totuuksien valurautainen tyyssija. Aikaan reagoimisen on tultava inputtina ulkopuolelta.