Asevelvollisuusarmeijasta luopuminen

  • 367 730
  • 3 362

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Jaa, että oikein pääosa

Yläpesä kirjoitti:
Tarkoitat siis, että puolustushallinnolle asevelvolliset ovat halpa työntekijäryhmä, kun pääosa järjestelmän seurausten rasitteista menee muiden ministeriöiden momenteilta.
Kuten miltä ministeriöiltä ja mitä rasitteita?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
SergeiK kirjoitti:
Kuten miltä ministeriöiltä ja mitä rasitteita?

Esim. hyvin nopeasti kokoamalla:
- yhden vuoden työsuoritteiden puuttuminen asevelvollisuuden suorittaneilta elämänuran ajalta, ansioveromenetykset: valtiovarainministeriö
- kasarmeille suljettujen rahattomien kansalaisten puuttuminen kulutuksesta: palveluiden ja tavaroiden kysyntä 30 000 henkilön verran pienempi, työllistävä vaikutus - Työministeriö, ALV käytetyistä palveluista- Valtiovarainministeriö.
- työuran/opiskelun keskeytyminen palvelun suorittamisen ajaksi, yritysten/organisaatioiden toimintakyvyn ja tuottavuuden lasku (vrt. NHL-tähti, tiedemies, taiteilija)
- parisuhteeseen/perheeseen palvelun vuoksi syntyvät taloudelliset, sosiaaliset ja psyykkiset häiriöt ja niiden hoito: sosiaali- ja terveysministeriö
- palvelun aiheuttaman välivuoden synnyttämät motivaatio-ongelmat opiskelun suhteen, epäonnistumiset pääsykokeissa - menetettyjä tapauksia: opetusministeriö, sosiaali-ja terveysministeriö.

En kykene arvioimaan esim. valtionhallinnolle aiheutuvia suoranaisia ja välillisiä kustannuksia, ympäristöministeriön lompakolle kuuluvia velvoitteita, sisäministeriölle lankeavia kustannuksia (oikeudenkäynnit) jne jne. Kaikkea sellaista mitä ei ensin tule ajatelleeksikaan liittyväksi armeijaan, mutta jotka syntyvät kuin itsestään huoltamaan/korjaamaan/paikkaamaan/valvomaan kyseisen järjestelmän synnyttämiä vaikutuksia kaikissa organisaatioissa ja ihmisissä. Ja ne kaikki maksetaan yhteisestä lompakosta, ja ne kaikki kustannetaan verorahoilla, jotka ovat rajalliset.

Soininvaara puhui vuoden alussa yksistään menetettyjen tulojen olevan 1000 miljoonaa euroa vuodessa, siis 1 miljardi. 6000 miljoonaa mummonmarkkaa. Vuodessa.
 

Power

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Yläpesä kirjoitti:
Kyllä oli. Lupaus sotilaallisesta yhteistyöstä ("avunannosta"), mikäli Neuvostoliittoa olisi uhattu tältä suunnalta (Suomen yli/kautta). Muistan vieläkin jonkun brittiupseerin - taisi olla 80-luvun alkua - joka tuli aikojen hieman jo vapauduttua tarkastamaan Suomen sotilaallista järjestelmää. Hän kysyi moneen kertaan, kuinka paljon neuvostoliiton joukkoja Suomeen on sijoitettu. Täkäläiset sotilaat olivat nielaista kunniamerkkinsä moisesta "tietämättömyydestä" ja tietenkin luennoivat heti tilanteen oikean laidan. Olennaistahan tuossa episodissa kuitenkin oli, kuinka Suomen asema lännen silmissä kerrottiin julkisesti kaikelle kansalle.

Vastapainoksi voisi todeta, että Erkki Tuomioja (reservin kersantti!) koki tiettävästi omana inttiaikanaan melkoisen järkytyksen tajutessaan, että se sota, johon Suomen armeija valmistautui, käytäisiin Neuvostoliittoa vastaan, ei sen liittolaisena. Vihollinen tuli edelleen idästä, YYA-sopimuksesta huolimatta. Teoria ja käytäntö...

En ymmärrä tuota tietämättömyyden sijoittamista lainausmerkkeihin, sillä juuri siitähän oli kyse. Toki Suomi oli kallellaan itään, mutta ero Varsovan liiton maihin oli silti selvä. Tämän on sittemmin tunnustanut länsimainenkin historiankirjoitus. Ja toisaalta päinvastaisiakin esimerkkejä suhtautumisesta Suomen asemaan löytyi. Kuten Yhdysvalloissa 1956, kun Suomi osallistui Neuvostoliiton Washingtonin -lähetystön perinteisille lokakuun vallankumousta juhlistaville coktail -kutsuille, joita lähestulkoon kaikki länsimaat tuolloin boikotoivat Unkarin kansannousun kukistamisen vuoksi. Suomellahan ei tällaiseen ylellisyyteen varaa ollut. Paikalliset toimittajat olivat joka tapauksessa tiukanneet suomalaisilta, miten he voivat osallistua kun ruotsalaisetkin ovat jääneet pois. Tuskin tuollaista olisi kysytty, jos Suomi olisi nähty itsestäänselvästi NL:n valtapiiriin kuuluvana.

80-luvulla tilanne oli toki erilainen, mutta YYA-sopimus oli käsittääkseni sanamuodoltaan sama kuin aina ennenkin. Uskoisin, että käsitykset Suomen asemasta heikkenivät Suomen politiikassa esiintyneiden suuntausten vuoksi. Suomettuminen oli jo tullut terminä tutuksi.

Menipä vaihteeksi sivuraiteelle, mutta itse aiheesta on tällä hetkellä hankala keksiä mitään uutta sanottavaa. Täällä käydään samoja argumentteja läpi ties kuinka monenteen kertaan. Jagsin ystävällisesti linkittämä artikkelikin on muistaakseni ehditty jo aikaisemmin tässä ketjussa noteerata.
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Yläpesä kirjoittaa muille sektoreille aiheutuvista menoista kovin yksipuolisesti siitä näkökulmasta, että esimerkiksi jokainen asevelvollinen olisi yhteiskunnan kannalta tuottavassa asemassa sen sijaan, että ovat nyt palveluksessa. Näinhän ei suinkaan olisi vaan merkittävä osa olisi esimerkiksi työttömänä. Lisäksi Yläpesä näkee asepalveluksen ainoastaan haittana yksilölle, hyödyistä hän ei puhu mitään. Esimerkiksi itse koen hyötyneeni paljonkin johtajakoulutuksesta. Edelleen Yläpesä unohtaa tyystin puolustusvoimien työllistävän vaikutuksen, jne, jne.

Jos halutaan tehdä laskelmia, yritetään edes tehdä niitä eri näkökulmat huomioiden.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Power kirjoitti:
En ymmärrä tuota tietämättömyyden sijoittamista lainausmerkkeihin, sillä juuri siitähän oli kyse. Toki Suomi oli kallellaan itään, mutta ero Varsovan liiton maihin oli silti selvä. Tämän on sittemmin tunnustanut länsimainenkin historiankirjoitus.

Jaa-a. Minä kuitenkin tulkitsen sen ihan tarkoitukselliseksi "tulkintaerimielisyydeksi" joka vielä tehtiin julkisesti tiedotusvälineissä. Näillä kysymyksillä vierailija viestitti meille sitä kuvaa, joka meistä oli YYA-sopimuksen ja suomettumisen pohjalta olemassa länsimaissa. En voi kuvitella, että brittitiedustelu ei olisi oikeasti tiennyt, ettei neuvostojoukkoja ollut Suomen maaperällä.
Jotenkin minulla on myös kuva, että USA on ollut vaikeina aikoinakin erityisasemassa suhteissamme, mene ja tiedä.

itse aiheesta on tällä hetkellä hankala keksiä mitään uutta sanottavaa. Täällä käydään samoja argumentteja läpi ties kuinka monenteen kertaan.

Näin on, kehää pyöritään ja näkemykset on esitelty. Nyt pitää antaa vain ajan kulua niin nähdään mihin suuntaan mennään ja millä tahdilla. Siispä jatkan referaattilinjalla mjr:n iloksi!
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Suomi-Salama kirjoitti:
Lisäksi Yläpesä näkee asepalveluksen ainoastaan haittana yksilölle, hyödyistä hän ei puhu mitään. Esimerkiksi itse koen hyötyneeni paljonkin johtajakoulutuksesta. Edelleen Yläpesä unohtaa tyystin puolustusvoimien työllistävän vaikutuksen, jne, jne.

Jos halutaan tehdä laskelmia, yritetään edes tehdä niitä eri näkökulmat huomioiden.

Perusteluna on kuitenkin se, että yllä on tiukattu niitä kustannuksia ja ajattelukykyiset ihmiset ihmettelevät, mitä ihmeen ylimääräisiä rasitteita nyt voisi olla mitä ei suoraan puolustusbudjetista näy.

Suomen työttömyysluvut ovat tällä hetkellä jossain 7% tietämissä ja laskusuunnassa ja tässäkin luvussa on paljon vanhempia pitkäaikaistyöttömiä. Väite, että peruskoulusta/ammattikoulusta/lukiosta/keskiasteen opistoista vapautuvat sijoittuvat merkittävässä määrin vain työttömiksi kaipaa muutakin kuin vain löysän heiton. Lisäksi painopiste väitteen pihvissä pitää olla tulevaisuudessa, ei 90-luvussa. Olen jo aiemmilla sivuilla vääntänyt rautalangasta eräille lillukanpoimijoille sen, että 30 000 miehen tulppa oppilaitoksissa on vain ja ainoastaan hetkellinen (muutaman vuoden kestävä), minkä jälkeen vuot eritasoisten oppilaitosten ja työelämän välillä tasaantuvat aivan normaaleiksi, sellaisiksi mitä ne ovat tällä hetkellä. EI pidä jäädä tuleen makaamaan! Jos ensimmäisen parin vuoden aikana (kun asevelvollisuudesta luovutaan) tulee ruuhkaa joissain paikoissa, ei se tarkoita että se ruuhka jatkuu hamaan tulevaisuuteen. Se poistuu. Jatkossa 2020-luvulla 17-20-vuotiaat miehet opiskelevat täsmälleen sen saman määrän mitä nykyäänkin keskimäärin, mutta heiltä puuttuu siitä välistä vuoden kokemus "turhanpanttina säilönnästä". Heidän putkestaan vain katoaa yksi tarpeeton mutka. Työelämässä he ovat keskimäärin yhden vuoden enemmän elämänuran aikana kuin nykymiehet.

En puhu hyödyistä, koska ne eivät ole olennaisia. Ne eivät liity mitenkään armeijan primääritarkoitukseen, joka on ainoa oikeutettu perustelu sen olemassaololle. Hyödyt ovat yksilöllisiä, ne ovat järjestelmän päälle rakennettuja kannustimia, kuorrutusta, jolla yritetään saada Lada näyttämään Mersulta. Hyöty-houkutteiden käyttäminen sotii juuri sitä tasa-arvoa vastaan, jota toiselle korvalle kuiskutellaan yhtenä perusteluna armeijan tarpeellisuudelle. Hyödyt perustuvat suurelta osin eriarvoisuuden tunnustamiselle. Yhdelle tarjotaan paljon, suurelle osalle ei paljon mitään. Hyväosaisuus kasaantuu ja huono myös. Puheista huolimatta.

Armeijan työllistävä vaikutus on osoittautunut yhdeksi voimakkaimmista tosiasiallisista perusteluista, joilla purkamista vastustetaan. Siinä AY-politiikka ja kunnalliset kytkykaupat lyövät niin voimallisesti kättä, että Kääriäistäkin hirvittää. Todellisuudessa on hyvinkin todennäköistä että nykyiset ammattisotilaat ja hallinto + muu henkilöstö siirtyisivät liittoutumisen myötä samoihin tehtäviin uuden organisaationimikkeen alle.

Julkisen organisaation työllistävä vaikutus EI ole peruste sen olemassaololle. Jos olisi, voisimme kasvattaa esim. Työvoimatoimistot sellaisiksi, että niihin mahtuvat kaikki työttömät palkkaa nauttimaan.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Yläpesä kirjoitti:
Olen jo aiemmilla sivuilla vääntänyt rautalangasta eräille lillukanpoimijoille sen, että 30 000 miehen tulppa oppilaitoksissa on vain ja ainoastaan hetkellinen (muutaman vuoden kestävä), minkä jälkeen vuot eritasoisten oppilaitosten ja työelämän välillä tasaantuvat aivan normaaleiksi, sellaisiksi mitä ne ovat tällä hetkellä. EI pidä jäädä tuleen makaamaan!

On herttaista, miten sokeasti uskot omiin höpinöisisi, etkä huomioi kritiikkiä mitenkään.
Sanopa, et vaan satu asumaan Turussa ja omaamaan tähtitieteen maisterin paperit? (asioista perilläolevat tahot tietenkin tietävät keheen viittaan).

Lillukanvarsia tai ei, luvut ovat lukuja ja kaikki ongelmat ratkaiset aina vain maagisilla operaatioilla, jotka eivät itsessään tietenkään vaikuta mitenkään mihinkään. Jos kritiikkiä ei lue eikä näe, niin kyllähän se varmaan tuntuu siltä ettei sitä olekaan.

Jos ensimmäisen parin vuoden aikana (kun asevelvollisuudesta luovutaan) tulee ruuhkaa joissain paikoissa, ei se tarkoita että se ruuhka jatkuu hamaan tulevaisuuteen. Se poistuu.

Ruuhka ei poistu mihinkään jos ja kun vaikkapa opiskelupaikkojen määrää ei voida/ole järkevä kasvattaa.
Opiskelupaikkojen absoluuttinen määrä on täysin yhdentekevä mittari, koska ihmiset eivät mene lukion jälkeen vain "opiskelemaan" vaan suurin osa heistä menee opiskelemaan jotain tiettyä alaa, eikä silloin lohduta se, että opiskelupaikkoja kyllä olisi....jos vain muutat Rovaniemelle opiskelemaan vuodeksi metsätaloutta.

Jatkossa 2020-luvulla 17-20-vuotiaat miehet opiskelevat täsmälleen sen saman määrän mitä nykyäänkin keskimäärin, mutta heiltä puuttuu siitä välistä vuoden kokemus "turhanpanttina säilönnästä". Heidän putkestaan vain katoaa yksi tarpeeton mutka....SNIP...Hyödyt perustuvat suurelta osin eriarvoisuuden tunnustamiselle.

Tottakai kaikki on turhaa ja tarpeetonta, kun pistät silmät kiinni, kädet korville ja laulat Pokemonin alkumelodiaa. Huolimatta useista argumenteista armeijan hyödyllisyydestä, käytät yhä samaa kulahtanutta adjektiivirypästä ja lasket itsesi voittajaksi, kun ihmisiä ei vain kiinnosta jatkaa aatteen kiihkossa riehuvan keskustelijan kanssa jankkaamista.

No jaksoihan tätä taas yhden viestin verran, muut jatkakoon.
 

Suomi-Salama

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Yläpesä

"Väite, että peruskoulusta/ammattikoulusta/lukiosta/keskiasteen opistoista vapautuvat sijoittuvat merkittävässä määrin vain työttömiksi kaipaa muutakin kuin vain löysän heiton."

Tammikuun 2005 lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 33 800, mikä on 2 900 vähemmän kuin edellisen vuoden tammikuussa. Nuorten työttömyys laski joulukuusta 1 000:lla. Alle 20-vuotiaita oli työttömänä 6 200. Tuossa ihan tilastoja työministeriöstä. Voi pohtia, miten tilastot rumentuisivat, jos asevelvollisuutta ei olisi. Nuorten työttömyys on vakava ongelma, sitä on aivan turha yrittää lakaista maton alle korulauseilla. Löysän heiton sijaan uskallan väittää painiskelevani ongelman kanssa päivittäin.

"Jatkossa 2020-luvulla 17-20-vuotiaat miehet opiskelevat täsmälleen sen saman määrän mitä nykyäänkin keskimäärin, mutta heiltä puuttuu siitä välistä vuoden kokemus "turhanpanttina säilönnästä". Heidän putkestaan vain katoaa yksi tarpeeton mutka. Työelämässä he ovat keskimäärin yhden vuoden enemmän elämänuran aikana kuin nykymiehet."

Edelleen täysin yksisilmäistä ajattelua, ikään kuin armeija siinä välissä olisi vain ja ainoastaan haitaksi. Mitä tulee mainitsemaasi tulppaongelmaan, on toki ihan varmaa, että johonkinhan se purkautuisi ennen pitkää. Se taas on spekulatiivista ajatella, mihin päin.

"En puhu hyödyistä, koska ne eivät ole olennaisia. Ne eivät liity mitenkään armeijan primääritarkoitukseen, joka on ainoa oikeutettu perustelu sen olemassaololle."

Niin, sinähän et näe tuota primääritarkoitusta olevankaan. Totta kai minä perustan puolustusvoimien olemassaolon sille (Suomen sotilaalliselle puolustamiselle), mutta ei liene haitaksi, jos armeijasta on muutakin hyötyä? Tämä keskustelu on sikäli hedelmätön, että koet nykyisen armeijan turhaksi ja näet ilmeisesti sitä kautta sen pelkkänä pahana myös yksilölle. Tuosta näkökulmasta et edes yritä hahmottaa muita näkökantoja vaan pidättäydyt tiukasti pesäkkeessäsi. Voimme yhtä hyvin lopettaa keskustelun tuloksettomana. Minä myönnän toki sen, että puolustusvoimista on menoja muutoinkin kuin suoraan puolustusbudjetin kautta, mutta ei asiaa ole mitään mieltä tarkastella niin yksipuolisesti kuin sinä teet.

"Hyödyt perustuvat suurelta osin eriarvoisuuden tunnustamiselle. Yhdelle tarjotaan paljon, suurelle osalle ei paljon mitään. Hyväosaisuus kasaantuu ja huono myös. Puheista huolimatta."

Tuo meni minulta kyllä ohi.

"Armeijan työllistävä vaikutus on osoittautunut yhdeksi voimakkaimmista tosiasiallisista perusteluista, joilla purkamista vastustetaan. Siinä AY-politiikka ja kunnalliset kytkykaupat lyövät niin voimallisesti kättä, että Kääriäistäkin hirvittää. Todellisuudessa on hyvinkin todennäköistä että nykyiset ammattisotilaat ja hallinto + muu henkilöstö siirtyisivät liittoutumisen myötä samoihin tehtäviin uuden organisaationimikkeen alle."

Ahaa, siis kannatat liittoutumista! Tässä asiassa olemme sentään samaa mieltä. Minä en vain oikein ymmärrä, millä tavoin liittoutuminen merkitsisi sitä, että voisimme keventää vastuutamme omasta puolustuksestamme. Luuletko yhdenkään liittouman sietävän vapaamatkustajia? Ammattiarmeijaako haet? Tulemme heti kustannuskysymyksiin ja se on toinen tarina.

"Julkisen organisaation työllistävä vaikutus EI ole peruste sen olemassaololle."

Ei tietenkään olekaan, mutta edelleen kysyn, mitä haittaa siitä on, jos tulee kylkiäishyötyjäkin?

Kuten todettua, olemme lähtökohdiltamme niin eri mieltä, että koen keskustelun hyödyttömäksi. Otaksun ymmärtäväni tuon pointtisi, mutten voi allekirjoittaa sitä, koska näen asevelvollisuusarmeijan tarpeelliseksi ja pääosiltaan toimivaksi ratkaisuksi. Kompromissista toki on aina kysymys: asiat voisivat olla paremminkin, mutta myös huonommin.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Suomi-Salama kirjoitti:
Minä en vain oikein ymmärrä, millä tavoin liittoutuminen merkitsisi sitä, että voisimme keventää vastuutamme omasta puolustuksestamme. Luuletko yhdenkään liittouman sietävän vapaamatkustajia? Ammattiarmeijaako haet? Tulemme heti kustannuskysymyksiin ja se on toinen tarina.
NATO vaatii, että jäsenmaa käyttää vähintään kaksi prosenttia kansantuotteestaan puolustukseensa.

Suomi käyttää tällä hetkellä 1,4 prosenttia puolustukseensa.
 

Kaivanto

Jäsen
SergeiK kirjoitti:
NATO vaatii, että jäsenmaa käyttää vähintään kaksi prosenttia kansantuotteestaan puolustukseensa.

Suomi käyttää tällä hetkellä 1,4 prosenttia puolustukseensa.

NATOn nykyisten jäsenmaiden puolustusbudjetit (prosenttia BKT:sta):

Bulgaria: 2,4
Tshekki: 2,2
Viro: 2,0
Ranska: 2,6
Kreikka: 4,1
Norja: 2,0
Puola: 2,0
Portugali: 2,1
Romania: 2,3
Turkki: 4,9
Iso-Britannia: 2,4
USA: 3,7


Belgia: 1,3
Kanada: 1,2
Tanska: 1,6
Saksa: 1,5
Unkari: 1,9
Islanti: 0,0
Italia: 1,9
Latvia: 1,9
Liettua: 1,8
Luxemburg: 0,9
Hollanti: 1,6
Slovakia: 1,9
Slovenia: 1,4
Espanja: 1,2
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Suomi-Salama kirjoitti:
Voi pohtia, miten tilastot rumentuisivat, jos asevelvollisuutta ei olisi. Nuorten työttömyys on vakava ongelma, sitä on aivan turha yrittää lakaista maton alle korulauseilla.

Kuten sanoin, ei rumentuisi kuin lievästi muutaman ylimenovuoden ajaksi (kuten itsekin myönsit), jonka ajaksi yhteiskunta on luonnollisesti velvollinen huolehtimaan opiskelun lisäresurssoinnista. Siihen mennessä, kun nämä päätökset on tehty, Suomi painii jo aivan muissa työllisyysongelmissa kuin tällä hetkellä 90-luvun murroksen seurauksena. Pula työntekijöistä on niin kiljuva että sen kuulee kasarmillakin. Minusta on kummallista että väitetään olevan mahdotonta, että Martti meneekin suoraan lukiosta jatko-oppilaitokseen sen sijaan että käy kääntymässä X:ssä vuoden verran, tai Kari joka valmistuu ammattikoulusta ei pääse töihin suoraan, mutta pääsee muka heti töihin kun on käynyt kääntymässä X.ssä vuoden verran. Mikä taika siinä mutkassa on? Olen melko varma että armeijasta tai sen puutteesta huolimatta ne on aika tarkkaan ne samat heput, joilla on vaikeuksia päästä työmarkkinoille. Armeijan putoaminen pois välistä ei muuta tilannetta.

Olen samaa mieltä että (nuorten) työttömyys on vakava ongelma. Niinkin vakava, ettei sillä pitäisi ratsastaa irtopinnojen toivossa.


Edelleen täysin yksisilmäistä ajattelua, ikään kuin armeija siinä välissä olisi vain ja ainoastaan haitaksi.

Väärin. Vankilassa olostakin voi rakentaa kehitystehtävän, hyviä puolia löytyy holokaustistakin kuten henkilökohtaisesta syövästäkin. Mutta ne "hyvät puolet" eivät ole armeijan primääritarkoitus. Jos primääritarkoitus ei toimi tarkoituksenmukaisella tavalla, laitos saa mennä. Siitä tässä on minun mielestäni kyse. Armeija saa aivan vapaasti järjestää vaikka bodypaint-kursseja, tarot-luentaa tai "kasvu kohti tosimieheyttä" -opintokokonaisuuden ja se on kaikki kivaa ja "hyödyllistä" myös myöhemmällä johtajanuralla. Mutta se on silloin hakoteillä eikä tee tehokkaasti sitä mitä varten se on perustettu.


Tämä keskustelu on sikäli hedelmätön, että koet nykyisen armeijan turhaksi ja näet ilmeisesti sitä kautta sen pelkkänä pahana myös yksilölle.

Ei ehkä täysin hedelmätön, koska jokunen sielu on varmasti saanut keskustelusta uusia ideoita eikä koskaan voi tietää mihin sellainen jyvästen liikuttelu pidemmällä aikavälillä johtaa. Mutta oma kantani on toki se, mikä tekstistä näkyy. Näen nykyisen asevelvollisuuden turhana ja yhteiskunnan kannalta tarpeettomana, tehottomana. Sen läpikäyville yksilöille sen sijaan armeijasta voi olla suurtakin hyötyä. Oppii sijaamaan vuoteensa, oppii tottelemaan muita, voi päästä hankkimallaan erinomaisella johtajakoulutuksella käskemään alaisia työelämään jne. (pun intended)


Minä myönnän toki sen, että puolustusvoimista on menoja muutoinkin kuin suoraan puolustusbudjetin kautta, mutta ei asiaa ole mitään mieltä tarkastella niin yksipuolisesti kuin sinä teet.

Kiitän, tämä rehellinen arvio riittää minulle. Asiansa osaava tutkija selvittäisi tuon "kokonaisliikevaihdon" puolessa vuodessa, jos niin haluttaisiin. Enkä ole sitä paitsi kiistänyt edes niitä armeijan taloudellisesti positiivisia vaikutuksia. Jo keskustelun alussa viittasin näihin rahavirtoihin, jotka varsinkin alueellisesti ovat erittäin merkittäviä. Ne luovat teollisuutta ja palveluita, jotka tarkoittavat rahaa ja työtä. Samalla ne kuitenkin sitovat kokonaisuuden hahmottamisen paikalliseksi talouskysymyksiksi tyyliin "Mikkeli romahtaa jos kasarmi lähtee". Tämä on juuri sitä armeijan AY-sektoria, joka jarruttaa muutoksia ja kehitystä vain itsensä takia. Se sama AY-sektori saa tälläkin palstalla roimasti huutia, jos vain on kyse jostain tavallisesta tehtaasta tai viljelijäpoolista.

Tuo meni minulta kyllä ohi.

Yksi eniten hellityistä myyteistä on armeijan tasa-arvoisuus: eri sosiaaliluokista tulevat kansanosat sijoitetaan kaikki samoihin vaatteisiin samoihin telttoihin samoja ruokia sietämään ja siitä kasvaa yhteisöllisyys, isänmaallisuus ja toveruus. Todellisuudessa armeijassa toimivat samat hierarkiat, samat kateudet ja katkeruudet ja vastakkainasettelut, hyville annetaan lisää hyvää jne. Jokainen tietää, että tuota kaveria ei tarvi sietää kuin palveluksen loppuun ja sitten pääsee omiensa pariin. Taustoilla ja "palvelusuralla" on selkeät vaikutussuhteet. Tasa-arvoisuus on suurelta osin vain sanoja. Ja näkyyhän tasa-arvoisuuden rienaaminen jo lähtökohdassa: naisille Eu-tuomioistuimen vahvistamana vapaaehtoista.

Ahaa, siis kannatat liittoutumista! Tässä asiassa olemme sentään samaa mieltä.

Ei sen pitänyt olla epäselvää, jos olet kirjoitukseni tässä ketjussa lukenut. Liittoutuminen EU:n yhteisellä tasolla ja siihen liittyen hieman nykyistä läheisemmät yhteydet myös Naton kanssa ja samaan aikaan asteittainen luopuminen asevelvollisuudesta (ensin hyödyntäen vapaaehtoisia). Sen tilalle kaikkia kansalaisia koskeva 6-12 kk kansalaispalvelus sosiaali-ja terveydenhuollon sektorin sekä ympäristönsuojelun tehtävissä.

Ei tietenkään olekaan, mutta edelleen kysyn, mitä haittaa siitä on, jos tulee kylkiäishyötyjäkin?

Siinä on se haitta juuri että se tarkoitus, jota varten jokin laitos on perustettu, ei toteudu. Se on silloin väärin.


Kuten todettua, olemme lähtökohdiltamme niin eri mieltä, että koen keskustelun hyödyttömäksi. Otaksun ymmärtäväni tuon pointtisi, mutten voi allekirjoittaa sitä,

Ei se hyödytöntä ole. Uskon, että on hyvä, että tiedät minunkaltaisiani olevan tässä maassa. Yhä enemmän. Jos olet ymmärtänyt pointtini, se riittää. En minä koe sitä hankalaksi, että joku on lähtökohtaisesti eri mieltä kokonaisuudesta. Siinähän sekoittuu puhtaaseen logiikkaan myös arvoja, perinteitä, tunteita, uskomuksia ja ties mitä. Minua ottavat pattiin vain yksityiskohdilla näpertelijät, tahallisesti väärinymmärtäjät ja huumorintajuttomat aserasvan keräilijät.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
http://www.upseeriliitto.fi/index.phtml?c=www&l=fi&s=555

Upseeriliiton Pekka Kouri kirjoitti v. 2001 jämäkän ja voimainsa tunnossa olevan artikkelin nimellä "Kahdesta ei luovuta". Kirjoitus päättyy:

"Luottamusta ja tahtoa puolustaa maataan ei pidä horjuttaa. Kahdesta asiasta ei luovuta: yleisestä asevelvollisuudesta ja miinoista."

Neljä vuotta myöhemmin puolet on viety.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Pari kommenttia asialliseen viestiisi.

Suomi-Salama kirjoitti:
Kyllähän Hopkinson puhuu paljon asiaakin tuossa jutussa. Suomen valtionjohdon hokema puolueettomuus-mantra kuulostaa lähinnä koomiselta. Ei se kuitenkaan harkitsematonta ole vaan näkisin ainakin kaksi syytä: a) Venäjän pitäminen edes joten kuten tyytyväisenä ja b) oman tuulipukukansan pitäminen tyytyväisenä.

Jotakuinkin samaan lopputulokseen minäkin tulin luettuani Hopkinsonin jutun, valtiojohtomme hokema puolueettomuus-mantra tosiaankin kuulostaa kovin koomiselta mutta aivan kuten sinä, näen minäkin kahtalaisia syitä siihen miksi tätä mantraa edelleen hoetaan vaikkakin siitä ollaan hitaasti mutta varmasti lipeämässä pois, nämä syyt ovat sisä- ja ulkopoliittisia. Ulkopolitiikalla juuri viittaan Venäjä-korttiin, koetetaan pitää suhteet Venäjään mahdollisimman luontevina vakuuttaessamme ettemme ole lipumassa pois puolueettomuudesta.

Hopkinsonin kommentteihin asevelvollisuusjärjestelmän tehottomuudesta verrattuna ammattiarmeijaan pidän kyllä saarivaltiosta käsin huudettuina höpönlöpöinä. Toki on selvää, että tietyt toiminnot vaativat ammattisotilaan (kuten hävittäjälentäminen), mutta perustaistelijan osalta tilanne ei ole niin. Vai mitä olette mieltä esimerkiksi USA:n tapauksessa värvättyjen koulutustasosta, jne... Jos taas Hopkinsonin mielestä perustaistelijoita ei tarvita nykyaikaisessa sodankäynnissä, miksi sekä USA:lla että Britannialla heitä kuitenkin on pilvin pimein? Venäjästä puhumattakaan, missä kaiken lisäksi ovat kaikkea muuta paitsi ammattisotilaita. Lisäksi asevelvollisuusarmeija on halpa, kuten kaikki tiedämme.

On myös huomioitava se, että Yhdysvaltojen armeija on havahtunut siihen kuinka "kehnoja" kansalliskaartiyksiköt (verrattavissa reserviläisyksiköihin) ovat olleet ammattiarmeijan sopimussotilaista koottuihin yksikköihin verrattuna Irakissa - suhde on huomattava, samankaltaista tehtävää suorittamaan on vaadittu monin kertainen määrä kansalliskaartilaisia kuin ammattisotilaita. Samaten moraalissa on ollut huomattavia eroja, jälleen ammattilaissotilaiden eduksi vaikka sodan pitkittyessä moraali on rapautunut myös näissä ammattilais- ja eliittiyksiköissäkin.

Irak on paljastanut sen, että Yhdysvaltojen maavoimissa on tuudittauduttu väärään illuusioon, seuraus on se, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulevaisuudessa operaatioissa tullaan ensisijaisesti käyttämään ammattisotilaita ja selustan turvaaminen jää kansalliskaartista kootuille joukoille - sama pätee logistiikan hoitamiseenkin.

Yhdysvallat tulee siis suuntautumaan operatiivisten joukkojen kohdalla entistä enemmin ammattilais- tai sopimussotilaisiin, sama pätee muutamaan muuhunkin valtioon. Eikä Venäjäkään ole nyt ja tulevaisuudessa aivan toimettomana (perimmäiset syyt ammattilaisarmeijaan siirtymiseen tosin voivat hivenen vaihdella), jo tällä hetkellä Venäjän asevoimiin on perustettu ensimmäiset sopimussotilaista kootut maahanlasku (Pietarin seudulla) ja ilmarynnäkkörykmentit.

On kuitenkin hyvä ottaa huomioon se ettei Suomen tilannetta voi välttämättä aivan suoraan verrata Yhdysvaltojen saamiin kokemuksiin, yhdysvaltalaisjoukot taistelevat muualla kuin kotomaassa joten tämä kaukana kotoa taisteleminen voi jo osaltaan (ja tekeekin sitä) rapauttaa joukkojen moraalia, kun taasen suomalaiset Suomessa taistellessaan säilyttäisivät epäilemättä korkeamman moraalin olipa kyseessä asevelvollinen tai ammattisotilas. Huomioitavaa kuinkin on se, että Yhdysvaltojen kokemuksien mukaan kansalliskaartin joukot ovat niitä joiden moraali on ensimmäisenä rapautunut, he ovat kokeneet tilanteen ongelmalliseksi kun ovat joutuneet sotaan kaukana kotoa - ammattilaisten moraali on rapautunut vasta myöhemmin.

Voisiko yllä olevasta vetää sellaisen johtopäätöksen, että Suomessa kannattaisi aktiivisesti ryhtyä poimimaan kummankin puolen (asevelvollisuus- vs ammattilaisarmeija) hyviä puolia ja rakentaa Suomen puolustus tulevaisuudessa kombinaatioksi jossa yhdistyvät nämä hyvät puolet huonojen jäädessä minimiin. Tällä hetkellä voidaan oikeastaan sanoa, että joitain linjauksia tähän suuntaan ollaan tehty ja tekemässä mutta kuinka pitkälle meneviä nämä tulevat olemaan tulevaisuudessa? Perustuuko Suomen puolustus tulevaisuudessa täysin siihen, että on ammattilaisista koostuva runko jota tukee kohtuullisen kokoinen reserviläisistä koottava organisaatio?

Itse näen tilanteen sellaisena, että Suomi valitsee linjakseen integroitumisen entistä tiiviimmin EU:hun ja sen puolustuslinjauksiin ja taustalla, siltä varalta jos EU:n oma kriisinhallintajoukkojen rakentaminen epäonnituu suunnataan katseita myös NATO:n suuntaan. Ensisijainen (liittoutumisen) kohde on kuitenkin EU.

vlad.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
vlad kirjoitti:
.
On myös huomioitava se, että Yhdysvaltojen armeija on havahtunut siihen kuinka "kehnoja" kansalliskaartiyksiköt (verrattavissa reserviläisyksiköihin) ovat olleet ammattiarmeijan sopimussotilaista koottuihin yksikköihin verrattuna Irakissa - suhde on huomattava, samankaltaista tehtävää suorittamaan on vaadittu monin kertainen määrä kansalliskaartilaisia kuin ammattisotilaita. Samaten moraalissa on ollut huomattavia eroja, jälleen ammattilaissotilaiden eduksi vaikka sodan pitkittyessä moraali on rapautunut myös näissä ammattilais- ja eliittiyksiköissäkin.

Toki pitää ottaa huomioon, että siviilistä jonnekin jumalanselän taakse aavikolle repäisty sotilas ei ole niin järin motivoitunut kuin ammattisotilas.
On selvää että hyökkäyssodassa vieraalla maalla ammattilainen toimii paremmin.
Tilanne on kuitenkin eri, jos joukot taistelevat omalla maalla puolustussotaa.

Edit, niin tätähän itsekin sanoit loppupuolella.
Mutta sotahistoriasta löytyy runsaasti vastaavia esimerkkejä siitä miten toisaalta reserviläiset eivät ole onnistuneet mainittavasti hyökkäyssodissa kaukana kotilinjoilta, mutta toisaalta miten asevelvollisarmeijat ovat kyenneet puolustustaisteluissa saavuttamaan huomattaviakin voittoja.

Irak on paljastanut sen, että Yhdysvaltojen maavoimissa on tuudittauduttu väärään illuusioon, seuraus on se, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulevaisuudessa operaatioissa tullaan ensisijaisesti käyttämään ammattisotilaita ja selustan turvaaminen jää kansalliskaartista kootuille joukoille - sama pätee logistiikan hoitamiseenkin.

Toisaalta USA:ssa on myös herätty siihen, että nykyinen ammattiarmeijan runko on liian pieni laajamittaisiin toimiin. Ammattiarmeijan kasvattaminen sitten onkin $$$-operaatioita.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
varjo kirjoitti:
Minne miinat on viety?

Se, että on kivoja sopimuksia, ei tarkoita että miinoja olisi pistetty pois.
Miina->räjähdepanos ja kas, ei enää olekaan miinoja.

"Suomi liittyy Ottawan sopimukseen vuonna 2012 ja hävittää jalkaväkimiinat neljän vuoden siirtymäajan kuluessa eli vuoteen 2016 mennessä."

Sulka presidentti Halosen päivähattuun. Hänelle pasifismi ei ole mikään kumea kaiku vuosikymmenten takaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yläpesä kirjoitti:
"Suomi liittyy Ottawan sopimukseen vuonna 2012 ja hävittää jalkaväkimiinat neljän vuoden siirtymäajan kuluessa eli vuoteen 2016 mennessä."

Sulka presidentti Halosen päivähattuun. Hänelle pasifismi ei ole mikään kumea kaiku vuosikymmenten takaa.

Toivon vilpittömästi, että tuo järjetön päätös saataisiin jollain ihmeellä vielä kumottua. Perustelut:

- Miinat Suomen armeijan varastossa eivät vahingoita ketään.
- Suomen kansainvälinen uskottavuus tuskin on koetuksella, kun kansainvälisesti huomattavasti merkittävämpi Itänaapurimmekaan ei luovu miinoista
- Suomi on koko maailman mittakaavassa sellainen kärpäsen paska, että täällä tehdyt 'jalot' pasifistiset teot eivät vie tätä maailmaa yhtään parempaan suuntaan.
- Silloin kun tehdään maamme puolustukselle älytöntä vahinkoa ja saadaan mukamas hyvä mieli rauhanlähettiläänä toimimisesta, ollaan jo syvällä metsähallituksen puolella...
 

JimmyMac

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pittsburgh Penguins
Mitäköhän nuo korvaavat aseet tulevat sitten olemaan. Onko niin, että järjestelmä pysyy käytännössä samana, mutta nimi vaan muutetaan, kuten varjo jo sanoi. Tuolla Yläpesän linkittämällä sivullakin lukee näin: ”Korvaavat aseet tai asejärjestelmät ovat joka tapauksessa uusia, tehokkaampia järjestelmiä. Ne eivät todellakaan ole millään tavoin nykyisiä maamiinoja hellempiä tappovälineitä.”
 

Power

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Yläpesä kirjoitti:
"Suomi liittyy Ottawan sopimukseen vuonna 2012 ja hävittää jalkaväkimiinat neljän vuoden siirtymäajan kuluessa eli vuoteen 2016 mennessä."

Sulka presidentti Halosen päivähattuun. Hänelle pasifismi ei ole mikään kumea kaiku vuosikymmenten takaa.

Paitsi että Halonen olisi halunnut luopua miinoista paljon nopeammin. Poliittinen päätöskin asiasta oli jo tehty, taisipa alkuperäinen tavoitevuosi olla 2006 (korjatkoon joku, jos tietää paremmin)? Sittemmin järki alkoi palata joidenkin päättäjien päähän, ja tähän oli armeijan herrojen lobbauksella epäilemättä suuri vaikutus.

Summa summarum, hallitus muutti aiemmin tehtyä päätöstä, vaikka Halonen sitä vastusti. Sulka hattuun? Niin kai sitten.

Muistelen, että jenkeissä päätettiin jättäytyä Ottawan sopimuksen ulkopuolelle jo Clintonin aikana. Kaikki aserajoitusten vastustajat eivät siis ole palavasilmäisiä republikaaneja. Amerikkalaiset ovat ilmeisesti varautuneet käyttämään jalkaväkimiinoja ainoastaan Korean niemimaalla, jonka tilanne on säilynyt jännittyneenä. Perustelu päätökselle olikin ytimekäs: aserajoituksia ei tehdä omien sotilaiden turvallisuuden kustannuksella. Siinäpä mallia Halosellekin.

Sinänsähän USA:n päätös oli täysin looginen, sillä käytännössä miinoista ovat luopumassa vain sellaiset valtiot joilla ei kyseisille aseille ole käyttöä. Kouluesimerkkinä Iso-Britannia. Kyse on ainoastaan vanhentuneen asejärjestelmän korvaamisesta uudella, mikä on vielä taitavasti saatu naamioitua pasifismin kaapuun: poliittiset irtopinnat kaupan päälle. Hatunnoston arvoinen suoritus. Tämän vuoksi sadankomitealaiset, rauhanpuolustajat ja muut sankarit voivat sitten koto-Suomessa perustella miinoista luopumista jollain yhteisellä eurooppalaisella arvopohjalla. Voi jumalauta. Mitä jos tosiaankin otettaisiin mallia parista isommasta länsimaasta ja hankittaisiin jalkaväkimiinojen sijasta ydinaseita?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Power kirjoitti:
Paitsi että Halonen olisi halunnut luopua miinoista paljon nopeammin. Poliittinen päätöskin asiasta oli jo tehty, taisipa alkuperäinen tavoitevuosi olla 2006 (korjatkoon joku, jos tietää paremmin)? Sittemmin järki alkoi palata joidenkin päättäjien päähän, ja tähän oli armeijan herrojen lobbauksella epäilemättä suuri vaikutus.

Joskus on hävittävä taisteluita jotta sota voitettaisiin. Kompromisseja tarvitaan, jotta asiat nytkähtävät eteenpäin. Asiasta saatiin myönteinen päätös ja prosessi päästään viemään loppuun asti. Lopputulos: Halosen kaudella tehtiin historiallinen päätös ja liityttiin muiden EU-maiden yhtenäiseen "rintamaan."

edit: Olisiko sitten Halosella ollut prosessin alkuvaiheessa vielä "kiire" koska ei ollut päättänyt haluaako jatkaa tehtävässään?
 

Mace

Jäsen
Yläpesä: Mikä on näkemyksesi tuohon Powerin esittämään kannanottoon siitä, että miinoja ovat hävittämässä etupäässä ja äänekkäimmin monet sellaiset valtiot, joilla ei yksinkertaisesti ole miinoille käyttöä? Kyse siis on vain vanhan asejärjestelmän korvaamisesta uudella, mutta samaan aikaan saadaan roimasti irtopisteitä tekopyhällä toiminnalla. Allekirjoitatko nuo väitteet?
 

Power

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Yläpesä kirjoitti:
Joskus on hävittävä taisteluita jotta sota voitettaisiin. Kompromisseja tarvitaan, jotta asiat nytkähtävät eteenpäin. Asiasta saatiin myönteinen päätös ja prosessi päästään viemään loppuun asti. Lopputulos: Halosen kaudella tehtiin historiallinen päätös ja liityttiin muiden EU-maiden yhtenäiseen "rintamaan."

Muistelen, että miinojen käyttöaika olisi päättynyt joskus vuoden 2020 tietämillä ja armeijassa oli kai ihan ilman ulkopuolistakin apua päätetty, ettei uusia enää valmisteta. Eli jos tuo neljä vuotta, jolla luonnollisen poistuman aikataulusta poikettiin, on merkittävä symbolinen voitto niin olkoon sitten.

Jalkaväkimiinat voisi varmaankin korvata lentokoneista räiskäistävillä sirotemiinoilla, koska niitä ei yhteinen eurooppalainen arvopohja ole kieltänyt.

Saapa nähdä, koska Halonen (edellyttäen, että pääsee toiselle kaudelle) tekee päätöksen liittymisestä muiden EU-maiden yhtenäiseen rintamaan Nato-jäsenyyden muodossa. Ja jotta liittyisi jotenkin ketjun aiheeseen, todettakoon, että itse en ajatusta välttämättä vastustaisi, paitsi jos liittymisen ehtona tai seurauksena olisi asevelvollisuusarmeijasta luopuminen.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Power kirjoitti:
Eli jos tuo neljä vuotta, jolla luonnollisen poistuman aikataulusta poikettiin, on merkittävä symbolinen voitto niin olkoon sitten.

On se. Sitähän kuvastaa juuri tämä arkaainen raivo, jota asehenkiset hahmot jaksavat pettymykseltään vuotaa. Jos se ei ollut symbolinen tappio, niin mistä nämä väkevät tunteet?

Saapa nähdä, koska Halonen (edellyttäen, että pääsee toiselle kaudelle) tekee päätöksen liittymisestä muiden EU-maiden yhtenäiseen rintamaan Nato-jäsenyyden muodossa. Ja jotta liittyisi jotenkin ketjun aiheeseen, todettakoon, että itse en ajatusta välttämättä vastustaisi, paitsi jos liittymisen ehtona tai seurauksena olisi asevelvollisuusarmeijasta luopuminen.

Kyllähän se välitön seuraus on, siis jossain muodossa. Nythän olemme kuulleet, että Nato-liittoutuminen on meille kallista ja toisaalta jo tiedetään, että myös asevelvollisuuden ylläpitäminenkin maksaa hunajaa. Miten sitten molemmat yhdessä muka tulisivat halvaksi? Liittoutuminen tarkoittaa aivan satavarmasti asevelvollisuusarmeijan selvää pienentämistä. Kaavailtu 70% ei mahdu siihen sapluunaan. Mutta, että Halonen veisi meidät Natoon. En jaksa uskoa. Asia jäänee seuraajan harteille.


Mace kirjoitti:
Mikä on näkemyksesi tuohon Powerin esittämään kannanottoon siitä, että miinoja ovat hävittämässä etupäässä ja äänekkäimmin monet sellaiset valtiot, joilla ei yksinkertaisesti ole miinoille käyttöä?

Kyyninen arviohan tuo on, mutta tuskin savua ilman tulta.
Suomen kohdalla on kuitenkin kyse aidosta pasifistisesta eleestä. Jatkuvan epäilyn, väheksymisen ja paranoian sijaan tarvitaan rohkeita aloitteita ja varsinkin todellisia tekoja puheiden sijaan. Siksi olen ylpeä Suomen askeleesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös