Yläpesä kirjoitti:Sinulla näyttää olevan vaikeus hahmottaa todellisuutta. Valtion ja kuntien työpaikoilla eletään juuri nyt käännekohtaa työvoiman poistumisen ja sisääntulon kanssa.
Oikeasti sinulla tuntuu olevan vaikeus hahmottaa sanaa "lukiosta valmistunut/kouluttamaton".
700 000 työpaikkaa vapautumassa. Eiköhän siihen läpeen mahdu myös 30 000.
Ja kyllä niitä paikkoja myös ollaan täyttämässä, mutta vaikea kuvitella että 18-vuotias abiturientti otetaan suoraan hiukkasfysiikan laboratorioon tutkijaksi, vaikka sielläkin virkoja vapautuu kohtapuoliin.
Tykkäät edelleen mennä sieltä missä aita on matalin. Suomessa on satoja oppilaitoksia. Ammattioppilaitoksia on lähes 400, yliopistoja parikymmentä ja ammattikorkeakouluja kolmisenkymmentä. Tasaisesti jaettuna tuo 30 000 miestä tekisi n.70 lisäopiskelijaa näihin oppilaitoksiin.
Ja samaan aikaan esim. TKK laskee sisäänottomääriään kurssikokojen räjähdettyä käsiin. Lisäksi kun kaikki eivät välttämättä tahdokaan jakautua tasaisesti vaan tietyt oppilaitokset kohtaavat suurempaa kiinnostusta kuin toiset.
Suurin työvoiman tarve tulevaisuudessa EI OLE korkeastikoulutetuista henkilöistä vaan ammattiosaajista perinteisillä SAK ja STTK-aloilla.
Ja tämä on taas hyvä asia lukiolaisten kannalta, koska?
Tästä eteenpäin samalla kaavalla 180 000 opiskelijaa eli sama kuin lähtötilanne 2005.
Paitsi että tuossa et ota huomioon niitä, jotka eivät pääse opiskelemaan ja heidän sisäänpääsymahdollisuuksiensa heikkenemistä. Lisäksi mallissasi ei oteta huomioon armeijaan menon siirtämistä.
Koko ikäluokka kun ei kuitenkaan pääse opiskelemaan ja Lapin kosmetologi-instituutin vapaat paikat eivät mitenkään auta Helsingin Lääketieteelliseen pyrkivää, vaikka sinä laskisit ne vapaiksi paikoiksi, jotka vähentäisivät ruuhkaa kokonaistilanteessa.
Jos opiskelukiintiöt palautetaan normaaleiksi, entistä isompi joukko jää vuodeksi toimettomiksi vailla koulutusta ja mitä he sitten tekevät?
Nyt osa heistä ottaa valtiolta 3,4 euroa/päivä päivärahaa, sen sijaan että ottaisivat työttömyyskorvausta parikymmentä euroa päivässä.
Nyt osa heistä saa arvokasta johtamiskokemusta, ryhmässä toimimista ja vastuunkantamista, kun taas ilman armeijaa he lähinnä makoilisivat kotonaan, koska töitä ei ole kaikille.
Otan silloisen puoluejohtajan ja ex-ministerin puheet hieman eri vakavuudella kuin lillukantarkastaja varjon heitot.
Henkilökohtaisuuksiin meneminen on turhaa, jos et mitään faktoja kykene esittämään, voit aivan hyvin jatkaa viittaamista vaikka Pikku Kakkoseen, jos se sinua lohduttaa.
"Silloinen puoluejohtaja" ei ole termi, jolla saat eksaktien luonnontieteitten kohta valmistuvan opiskelijan vakuuttuneeksi, etenkin kun kyse on Vihreästä liitosta, jolla on maine kyseenalaisista metodeista.
Tutustu Vihreän liiton aikaisempiin Ydinvoima-argumentteihin yms. niin ymmärrät mistä on kyse.