Kyllähän Hopkinson puhuu paljon asiaakin tuossa jutussa. Suomen valtionjohdon hokema puolueettomuus-mantra kuulostaa lähinnä koomiselta. Ei se kuitenkaan harkitsematonta ole vaan näkisin ainakin kaksi syytä: a) Venäjän pitäminen edes joten kuten tyytyväisenä ja b) oman tuulipukukansan pitäminen tyytyväisenä.
Venäjän määrittely Suomen suhteen vaihtelee. Tosiasia kuitenkin on se, että geopoliittinen asemamme on aika vakaa. Idässä on aina suurvalta, nimet vain vaihtelevat. Itäisen suurvallan yksi merkittävimmistä miljoonakaupungeista sijaitsee aivan Suomen helmoissa ja pohjoisessa lisäksi Murmanskin strategisesti merkittävä alue. Venäjälle ei todellakaan ole samantekevää, millaisia turvallisuuspoliittisia ratkaisuja Suomi tekee, mieluiten se näkee Suomen NATO:sta erossa. Pitkin hampain katselee EU:n syvenevää puolustusyhteistyötä, jossa Suomi on mukana. Mutta hoetaan vaan mantraa, ehkä se auttaa. Jukka Tarkka onkin joskus todennut, että Suomessa hoetaan puolueettomuuden perään niin kauan, että joku on uskovinaan. Sisällä kuohuu, mutta ulkoisesti Halonen ilmoittaa Suomella ja Venäjällä olevan erinomaiset suhteet. Tätä väittämäähän tukee esimerkiksi taannoiset rajaloukkaukset. Vai hetkinen, tukeeko?
Omalle kansalle on taas toitotettava puolueettomuutta, koska kansa ei halua liittoutua. Hämätään puhumalla NATO:sta liittoutumisen kohteena, vaikka jo vuosia sitten esimerkiksi kenraali Hägglund totesi, että hän näkee EU:n tulevaisuuden myös yhä syvenevänä puolustusyhteistyönä. Ongelmana on tähän saakka ollut NATO:sta riippuvainen infrastruktuuri, mutta kuinka kauan enää? Suomi on ilman muuta mukana tuossa yhteistyösä, pähkähullua olisi olla olematta mielestäni!
Hopkinsonin kommentteihin asevelvollisuusjärjestelmän tehottomuudesta verrattuna ammattiarmeijaan pidän kyllä saarivaltiosta käsin huudettuina höpönlöpöinä. Toki on selvää, että tietyt toiminnot vaativat ammattisotilaan (kuten hävittäjälentäminen), mutta perustaistelijan osalta tilanne ei ole niin. Vai mitä olette mieltä esimerkiksi USA:n tapauksessa värvättyjen koulutustasosta, jne... Jos taas Hopkinsonin mielestä perustaistelijoita ei tarvita nykyaikaisessa sodankäynnissä, miksi sekä USA:lla että Britannialla heitä kuitenkin on pilvin pimein? Venäjästä puhumattakaan, missä kaiken lisäksi ovat kaikkea muuta paitsi ammattisotilaita. Lisäksi asevelvollisuusarmeija on halpa, kuten kaikki tiedämme.