Viestin lähetti Ikuisesti Kärppä
Ylipäätänsä ihmetyttää ihmisten motiivit yleisestä asevelvollisuudesta luopumiseen. Haluaisinkin kuulla niistä lisää. Kuvitteletteko että veroprosentti tippuu yhdessä hujauksessa kun asevelvollisuusarmeija lakkautetaan ja korvataan palkka-armeijalla? Jos meillä on reservissä 350 000 miestä, kuinka monta palkkasoturia tarvitsemme saavuttaaksemme vastaavan suorituskyvyn? Paljonko se sitten maksaisi?
En usko, että saan sinua tai muitakaan keskustelijoita vakuuttuneeksi asiasta. Minulle riittää se, että täällä on syntynyt näinkin pitkä ja antoisa keskustelu. Olen saanut paljonkin valaistusta asevelvollisuusmiesten ajatustenjuoksuun, pelkoihin ja ennakkoluuloihin. Oma tavoitteeni ei ole "väitellä" siinä mielessä kuin hyvä väittelijä-ketjussa esitettiin, eli saada toinen selätettyä tai poistua areenalta häviön hiki suolaisena suussa.
Tuota, muistelen että tuolla ketjun alkupäässä niitä motiiveja eriteltiin laajemminkin kuin vain pelkän talouden näkökulmasta, joka toki on nykypäivänä se ainoa totuus joka motivoi yhteiskuntaa toimenpiteisiin. Asevelvollisuuden edullisuuden puolesta puhujat esittävät varsin valikoituja laskelmiaan (menojen osuus BKT:sta) joilla toki asia saadaan näyttämään halvalta kuin pikaluotto tai sukulaisvoimin valmistettu kahden euron frutti di mare turkkilaisessa pizzeriassa. Huomiotta jätetään surutta kerrannaisvaikutukset työelämässä ja työpanoksissa. Puolueettomassa arvioinnissa nekin on aikanaan otettava käsittelyyn, kuten olen jo aiemmin todennut. Eikä asevelvollisuusarmeija silloin näyttäydy enää niin "halpana" kuin annetaan ymmärtää.
On hyvä, että valtion taloudellisen ahdingon vuoksi myös Puolustusvoimat joutuu rationalisoimaan, priorisoimaan ja fokusoimaan (valitse sopivin jargoni) toimintaansa, kuten kaikki muutkin julkisen sektorin toimialat. Tästä syystä taloudelliset seikat ovat ehkä ylikorostuneet keskusteluissa. Sen takaa löytyvät kuitenkin muut, ehkä perustavampaa laatua olevat perustelut asevelvollisuuden uudelleen tarkastelemiseksi kuten tuossa linkitetyssä Pääesikunnan raportissa (ja muissakin ko. lähteestä löytyvistä) käy ilmi.
Se, että asevelvollisuuspamfletistit haluavat nähdä tämän kriittisen tarkastelun takana ainoastaan kalliin palkka-armeijan, kertoo vain mielikuvituksettomuudesta ja kaavoihin kangistumisesta. Vaihtoehtoja on tässäkin keskustelussa esitetty jo useampia. Jaan melko pitkälle vladin esittelemän mallin, jossa asevelvollisuutta ajetaan alas pienemmälle volyymille rauhalliseen tahtiin ja samalla lisätään yhteistyötä EU:n tasolla (nopean toiminnan joukot, kriisijoukot jne). Tämän rinnalle tullee muiden Pohjoismaiden tapaan nousemaan vahvemmalle sijalle jonkinlainen yhdistyspohjainen vapaaehtoinen maanpuolustustoiminta. Lisäksi on aivan mahdollista - ehkä jopa toivottavaa - että asevelvollisuus muuntuu kaikkia kansalaisia (naiset, jehovat, ahvenanmaalaiset, terv. syistä vapautetut, totaalit, sivarit) koskevaksi "kansalaispalveluksi" joka ei pidä sisällään aseellista koulutusta vaan painottuu enemmän muiden uhkien kanssa toimintaan ja julkisen sektorin (sos-ter) toimintojen tukemiseen. Aseita varten tästä joukosta otettaisiin vain jokin pienehkö osa (5-10 000 miestä?) jatkokoulutuettaviksi mahdollisimman paljon vapaaehtoispohjalta.
Tällöin meillä olisi a) pieni kansanarmeija (esim. 100-200 000) asevelvollisia (joille voi maksaa koulutuksen ajalta jopa kohtuupalkkiota päivärahojen sijaan ja heidän kouluttamisekseen ja ylläpitoon hieman nykyistä pienempi ammattilaisryhmä (nyk. 16 500 työntekijää) b) EU-liittouman tuki ja sen kautta välillisesti myös Nato-optio c) kansalaisia yhteisvastuuseen sitouttava ja kriisien hallintaan kohdistuva kansalaispalvelus (joka pitää sisällään myös perustelut armeijan "positiviisista" tekijöistä: alueellinen työllistävä vaikutus, nuorten koulu aikuisiksi vastuunottajiksi, käytöskoulu ja itsestään huolehtiminen, johtajakoulutus jne). Nämä eivät mielestäni mitenkään sulje pois toisiaan.
Puolustusvoimat on jo sovittanut tulevaisuuden toiminnat siihen että vain 70% miehistä suorittaa asepalveluksen (kokonaan vapautettujen osuus kasvaa). Jossain vaiheessa lähestyy se prosenttiraja, että palvelukseen astuvat kokevat asetelman epäreiluna ja alkavat pistää kapuloita rattaisiin. Silloin muutos on väistämätön joka tapauksessa.
Millainen palkka-armeija vastaa 350 000 asevelvollisen armeijaa, kysyit. Tuohon on kai mahdoton vastata tyhjentävästi, osaako joku? Nostan esiin kuitenkin sen, että on virhe kuvitella, että Suomen täytyy itse ylläpitää tuota vastaava palkka-armeija. Eiköhän meidän osuutemme olisi jotain "kokonaispalkka-armeija per EU:n mukana olevien maiden lukumäärä". Tämä joukko on sitten liikuteltavissa sinne päin EU:ta jossa sitä tarvitaan. Isommmissa kolinoissa sitä jatketaan Natolla.
Vielä lopuksi toivoisin, että rakkaat asevelvollisuuden puolustajat nyt päättäisivät ONKO talous/taloudelliset (eli edullisuus) tekijät niitä, joiden varassa päätöksiä pitää tehdä suuntaan tai toiseen? Pitääkö valtion varautumisen erilaisten kriisien varalle olla edullista vai saako se maksaa? Eli, jos asevelvollisuutta perustellaan sen halpuudella, ja puolueettomassa tarkastelussa todetaankin, että se on kokonaisvaikuttavuudeltaan vasta toiseksi halvin, vaihdetaan järjestelmää? Epäilen. Jos asevelvollisuusarmeijalle löydettäisiinkin edullisempi vaihtoehto, tulisi pöytään hinnan sijaan ihan muut argumentit. Minusta tässä on syytä vaatia loogisuutta ja johdonmukaisuutta. Jos kerran hinta ratkaisee, kilpailutetaan ja katsotaan mitä tarjouksissa lukee. Jos hinta ei ratkaise asiaa, lopetetaan siitä hinnasta puhuminen ja tyydytään siihen, että palvelu maksaa ja yleensä hyvä palvelu maksaa enemmän kuin huono. Sitten keskustellaankin enää siitä, mitä kaikkea halutaan "ostaa". Jookosta?
"ASEVELVOLLISUUSARMEIJOISTA LUOPUMINEN KASVATTAA PUOLUSTUSMENOJA EUROOPASSA
Italiassa armeijan käy enää noin kymmenesosa ikäluokasta. Vuonna 2006 maassa siirrytään lopullisesti ammattiarmeijaan. Samaan aikaan puolustusmenot kasvavat. Trendi on tuttu monissa Euroopan maissa. Britannia supistaa, Saksa leikkaa. Myös Tsekki aikoo luopua asevelvollisuudesta kokonaan vuoteen 2006 mennessä. Sveitsissä asiasta keskustellaan. HS 12.09. 2004"
Joitain aiheeseen liittyviä linkkejä:
Cronberg
Soininvaara Kääriäiselle
Sumuvuori
Sumuvuori lainaa Puolustusvoimien tilaamaa selvitysraporttia:"Laitisen raportissa todetaan, että asevelvollisuus ja maanpuolustustahto ovat niin valtiolle kuin kansakunnallekin lähes pyhiä asioita, joihin liittyy useita myyttisiä ominaisuuksia. Yleinen asevelvollisuus onkin suomalaisille enemmän identiteettipoliittinen kuin turvallisuuspoliittinen kysymys. Laitinen päättää raporttinsa: ”
Näyttää siltä, että Suomen valtio ei asevelvollisuutta välttämättä tarvitse, mutta kansakunta on asevelvollisuuteen huomattavan kiintynyt”. "
Hyvin sanottu.
Aseistakieltäytyjäliiton kannanotto
EVAn nato-raportti
Sadankomitean lausunto
Hesarin kalluppi
Viro - Nato - palkka-armeija
Kevennykseksi vielä tällainen pakinoitsija Jammun teksti (leikattu talteen luultavasti 2002-3)
Kysytään kansalta
(sarjassamme sivukorvalla kuultuja kännykkäkeskusteluja)
Halloo. On. Orvokki on puhelimessa. Kukas siellä? Mitäettä?
Vai että kalluppikysely. No ohan miul sevverta aikaa. Mitäettä?
Jaa, nato. Että mikäkö on nato? Jottain sukulaisiihan se on. Oisko siskon miehen muijja?
Mitäettä?
Herrajjumala! Vai että sotilasliitto! Jestas sentään! Mitäettä?
Että hyväksynkö mie? No kuule tuota, pittääkö se kommeit parratiloit? Nii justii. Niit mie kattelisin vaik viikon syömättä.
Mitäettä? Että et tiijjä parraatiloist. No, mutta tiijjätkö jotta kuuluuko Nattoon neekerlöit? Nii justiisa. Mie oon aina kaivant mustaa miestä. Näin on närreet.
Mitäettä? Vai, että kuuluu. Tummii poikii Amerikoist asti. No, sit mie hyväksyn Naton. Nii justiin. Pane nimi kirjoihin vaan. Millonka hyö muuten tulleet tänne sotimaa?
Hihihihii!
Kuulit väärin. Mie sannoin, jot sotimaa, enkä sohimaa. Mitäettä?
Ettäkö Nato ei soji. On rauhan asialla. Älä valehtele! Nii justiisa.
Kuule kyllä! Valehtelet kun peikko. Totta kai Nato sottii, jos kerta Amerikka on mukan. Mitäettä?
Ettäkö ylläpittää rauhaa ja hyvvii suhteit. No järjestääkö tanssiaisii? Mitäettä? Et tiijjä! No, siehä kumma Kalluppi olet. Et näy tietävän Natosta mittää. Niettä pyyhkäse sittenkin miun nimmein ylitte Naton kirjoist.
Nii justiinsa.
Miehän en osta sikkaa säkis.