Mainos

Arabimaailmassa kuohuu

  • 112 988
  • 556

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Varmaan tänne sopii paremmin tuo Turkin aloittama hyökkäys Syyriaan.
Varmaan kyllä, mutta kurdien tilanne kokonaisuutena olisi kyllä oman viestiketjun aihe. Jatkoaikaan on avattu monta turhempaakin ketjua. Itsellä on käsitys, että kurdit ovat väkimäärältään maailman suurin kansa, jolla ei ole omaa itsenäistä ja tunnustettua valtiota.
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Ympyrä on sulkeutunut, Arabikevään aloittaneessa Tunisiassa presidentiksi valittu murskalukemin patavanhoillinen kuolemantuomiota ja homoseksin lailla kieltämistä (tuskin siellä kovin montaa pridekulkuetta on pidetty vaikka ilmeisesti on ainakin hetkellisesti ollut lain sallimaa) ajanut ukko ja uutisten mukaan nimenomaan nuorten äänillä.

 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Ympyrä on sulkeutunut, Arabikevään aloittaneessa Tunisiassa presidentiksi valittu murskalukemin patavanhoillinen kuolemantuomiota ja homoseksin lailla kieltämistä (tuskin siellä kovin montaa pridekulkuetta on pidetty vaikka ilmeisesti on ainakin hetkellisesti ollut lain sallimaa) ajanut ukko ja uutisten mukaan nimenomaan nuorten äänillä.
Kansa saa sellaisen johtajan kuin se ansaitsee?
Vai onko Venäjän tai Iranin trollitehdas ollut asialla?
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Kansa saa sellaisen johtajan kuin se ansaitsee?
Vai onko Venäjän tai Iranin trollitehdas ollut asialla?
Eiköhän lie ensinmainittu. Sinänsä länkkärinäkövinkkelistä jännä että nimenomaan nuoriso ja vasemmisto on erityisen yksimielisesti tämän takana, mutta näin se vaan tuolla päin menee.

Eikä sillä että arabikevään aloittanut itsensä polttanut torimyyjä olisi homojen tai kenenkään muunkaan oikeuksia todennäköisesti pohtinut, kunhan kansantapakorruptio vitutti.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Aprikoin hetken ketjun valintaa, päädyin tähän koska tuo Turkin hyökkäyskin on vain sattumus Levantissa.

Olen joskus tainnut kritisoida toimittaja Lauri Nurmea, määrittänyt hänet jonkun puolueen äänitorveksi, mutta myönnyn nyt mahdollisesti olleeni väärässä.
Tai ainakin hän on mieleiseni kirjoituksen julkaissut, haluan sen tarjota: Näkökulma-osastossa Iltalehdessä

Hyvinkin pitkälti näin olen minäkin mieltänyt pallon pomppineen, pelaajienkin säheltäneen.
Lännen joukkue ei ole ollut yhtenäinen, hyökännyt oikeassa paikassa. Ei ole oltu valmiina tekemään töitä pallon saamiseksi.
Nysväystä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: npc

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tuossa mietin vähän nyttemmin vanhempaa tekstiäni koskien Tunisian tilannetta ajalta ennen koronaa.

Silloin kirjoitin hieman Tunisian ja Libyan väleistä näin:

''Enimmäkseen Tunisia pysyi väleissä naapuriensa kanssa, mutta Libyan kanssa välit viilentyivät ja jopa muuttuivat jäisiksi kun Bourguiba kieltäytyi valtioliitosta Libyan Muammar Gaddafin pyynnöistä huolimatta. Toki valtioliitolla olisi ollut edut taloudellisten hyödykkeiden kuten öljyn, maakaasun ja mineraalivarantojensa osalta, mutta Bourguiban mielestä Gaddafi ei välttämättä aina olisi kyennyt pitämään itseään aisoissa jaetun johtajuuden suhteen joten sekin oli ongelma.''

Tunisian ja Libyan välejä miettien juuri tuohon valtioliittoon Gaddafi yritti saada myös senkin varjolla, että Tunisian Tounsit ja vastaavasti Libyan omat arabian kielen murretta tai kielellistä selvää päävastinettaan puhuvat kansat olisivat olleet toisilleen sukukieliä.

Tämäkin on tiettyyn rajaan asti totta kun ymmärrettävyys tai lukemisymmärryksen käsite näissä kielissä arabialaisin aakkosin voi olla päälle 70 % tai vähän alle ja yleensä parhaimmillaan enemmänkin.

Eli siinä mielessä valtioliiton kielellinen hallittavuus olisi ollut helpohkoa ja ainakin ymmärrettävyys sellaisenaan.

Moni muu asia toki olisi voinut mennä traagisesti pieleen.

Tuo asia jäi tosiaan mainitsematta.

Tunisia on ollut pienenä kertauksena myös Marokon ja Algerian tapaan yleensä myös islamilaiseksi maaksi hyvinkin alkoholimyönteisempi paikka niin tehdä.

Länsimaisille turisteille ja varsinkin kaikkein oluenhimoisimille maassa tietenkin on omat länsimaiset hotellialueet ja tietenkin myös Soukit joissa tosiaan olutta voi nauttia niin kauan kun ei erityisemmin muuten tuota ongelmia tai ala riehua kulloisessakin hotellissa tai soukissa.

Ramadan on ainut poikkeus sääntöön silloin kun on ja Tunisiasta puhuen paikkakunnista myös etenkin tärkein nk. Pyhien Paikkana pidettävä Kairouan on myös alkoholikielteisyyden alue sellaisenaan.

Kairouan on siis se paikka mikä toimii sovituksena islamissa tiettyyn määrään asti käymällä pyhittämällä sen, että kerran elämässään ei voisi käydä Mekassa tai Medinassa kun nehän tietysti on ne pyhimmästä pyhimmät paikat missä pitäisi käydä.

Tällaisia erityisiä nk. Pyhien Paikkoja on monia muutakin ympäri islamilaista maailmaa käyntikertojen määrän sovitettavuuden vaihdellessa niissä paljon, mutta näin esimerkkinä Kairouanissa seitsemän kertaa käyminen toteuttaa uskonopin noudatuksen sellaisenaan sovittaakseen käymättömyyden Mekassa tai Medinassa eliniällä.

Pitänee palata joskus noihin eri arabimaailman maiden mietintään enemmänkin.

Tunisian lisäksi aiemmin kävin läpi myös Marokon, Algerian ja Qatarin asioita aikana ennen koronaa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Mietin muuten eräässä toisessa aihealueessa aiemmin ajalta ennen koronaa nyt kovin raunioina ja ongelmallisena ollutta Syyriaa.

Siellähän tosiaan ongelmia on riittänyt.

Syyriasta puhuin silloin näin:

''Tosin Syyriassa Hafez Al-Assadin valtakaudella oli nykypäivään ja hänen poikansa valtakauteen nähden muutenkin yleisesti ottaen asiat paljon paremmin ja silti jonkin verran pakolaisia oli sieltäkin päin tulossa.

Vertailun vuoksi Syyriassa oli 30 vuotta sitten keskimäärin esimerkiksi 1 lääkäri 2300 asukasta kohti mikä ei kestänyt toki vertailua Suomen tai minkään järkevän länsimaan kanssa vuonna 1985, mutta Lähi-Idän maista tiettävästi vain Saidi Raisin eli Saddam Husseinin Irakissa olivat paremmat lääkintäpalvelut kuin Syyriassa. Ainakin Saidi Raisin propagandassa ja mahdollisen oikeasti Turkissa oli todennäköisesti Lähi-Idän parhaimmat lääkintäpalvelut tuolloinkin.''

Muistelu tuossa asiassa koski eräällä toisella aihealueella aikaa milloin syyrialaisia alkoi tulla suuremmin Suomeen kun heitäkin kieltämättä on ollut Suomessa melkoisenkin kauan sinänsä määrinä kaiken laskien.

Noista paremmista tai edes kehittyvistä päivistä tilanne on varmasti muuttunut Syyriassa kestämättömänkin huonoon suuntaan kun välillä tuostakin vuoden 1985 tilanteesta se lääkäritilanne siellä parani oikeastaan suhteessa paranemistaan.

Aina Hazefin kuolemaan asti nyt ainakin sinänsä ongelmista huolimatta ajoittain.

Pitänee joskus puhua enemmänkin kun Syyrialla ja Irakillakin on olleet omat mielenkiintoisen erikoiset kautensa muun muassa välillä heidän omiin kristittyihin ja siihen päälle tietysti on ollut erinäisempiä islamilaisia tulkintoja jotka eivät ole ehkä välttämättä olleet niin vapaita kuin Marokossa, Algeriassa ja Tunisiassa, mutta silti vapaampia kuin monessa paljon jyrkempää islamin kantaa edustavassa maassa on ollut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös