Ilmoitukset

Nimimerkkien Hatchetman ja sämpylä89 jo pidempään jatkunut laaduton "keskustelu" on aiheuttanut meille harmaita hiuksia koko alkukesän. Kärsivällisyytemme loppui nyt ja kumpikin on passitettu viikon huilitauolle.

Sulje ilmoitus

Apple – omena mätänee?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Stonewall, 08.03.2012 klo 16.30.

 1. iibor Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Florida Panthers, Liiga-Jokerit
  Täällä varmaan itseäni parempia asiantuntijoita näissä Apple-asioissa.

  Olis tuollainen 2012 iMac loistavilla specseillä mahdollisuus ostaa. Ikä vaan mietityttää, tuon ikäistä PC:tä en nimittäin ikinä ostaisi, ainakaan Windowsilla varustettuna. Mutta olen ymmärtänyt, että Macit ovat erittäin pitkäikäisiä, mutta onko näin?
   
 2. Ektar Jäsen

  Lainaus:
  Riippuu vähän mitä haluaa koneelta ja mihin sitä käyttää. Kyllähän moni 2010-2012 kone on hyvinkin käyttökelpoinen vielä, varsinkin nuo ns. high-end mallit.

  Yksi asia mikä kannattaa pitää mielessä on se, että nykyinen Mojave OS on tuettu juuri tuohon 2012 malliin asti, mutta kesällä/syksyllä tuleva uusi käyttis ei välttämättä enään ole tuettu. Toki itsekin olen vielä High Sierra käyttiksessä vuoden 2010 Mac Prolla ja kaikki skulaa.
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2019 klo 11.55
 3. Grafix Jäsen

  Lainaus:
  Kone ja rauta itsessään on varmasti sinänsä pitkäikäistä, vaikka käytetyt komponentit yms ei ihan tämän hetken uusinta uutta olekaan. Tässä on kyseessä varmaan iMacin 27 tuumainen malli ja sisällä kuitenkin SSD-kiekko?

  Yksi haaste voi olla vanhentunut näyttöteknologia. Tuon ajan iMac-mallien resoluutiot sekä niissä käytetyt grafiikkakortit ovat aika vaisuja tämän päivän sovellusten suosituksiin nähden. Käyttömukavuus saattaa olla vähän heikompi ja joissain tapauksissa jopa rajoittunutta. Jos kone tulossa musiikki-/video-/grafiikkakäyttöön, niin rajaisin jo tässä kohden pois.

  Toinen ongelma on Applen omat käyttöjärjestelmäpäivitykset, joiden saatavuutta vanhoille laitteille rajoitetaan. Eli voi olla, että uusimpia OS/X-versioita ei voi jatkossa asentaa koneeseen. Tämä puolestaan voi aiheuttaa ongelmia joidenkin muiden uudempien ohjelmistojen asennuksessa ja käyttämisessä.

  Itse jättäisin ostamatta. Todennäköisesti aika nopeasti alkaisi harmittamaan ja säästetty rahamäärä ei enää tuntuisikaan niin ”money well spend” tyyppiseltä.
   
 4. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Riippuu osin hinnasta ja osin omasta käyttötarpeestasi. Itsellä 2011 mallia oleva 21 tuumainen iMac ja omiin tarpeisiin yhä enemmän kuin riittävä. Vaihdoin siihen viime syksynä vanhan kovalevyn tilalle SSD:n ja käyttömukavuus sekä tuleva käyttöikä kasvoivat merkittävästi.
   
 5. iibor Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Florida Panthers, Liiga-Jokerit
  Kyseessä siis tosiaan 27" malli i5-suorittimella (3,1ghz) ja 1gt AMD Radeon näytönohjaimella. RAMia löytyy 16gt. Eli nopeudesta ja käyttömukavuudesta ei varmasti jää kiinni, varsinkin kun tällä hetkellä käyttö olisi enimmäkseen koodaamista ja muita työjuttuja. Tosin videohommatkin aina jonkun verran kiinnostanut. Käyttispäivitykset tosiaan mietityttävät...
   
 6. MacRef Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KuPS - elä laakase, naatittaan
  Vaikka niitä uusia käyttiksiä ei siihen kohta enää saakaan, ei ne vanhat toimimattomaksi vuosiin vielä tule. Jos siis koneessa on tai siihen saa nyt viimeisimmän käyttöjärjestelmän, ja pärjäät niillä ohjelmilla, mitä siihen nyt saa, niin pärjäät niiden kanssa varmasti vielä viidenkin vuoden päästä. Luultavasti kauemminkin.
   
 7. Peltinen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Joo MacOs:n vanheneminen ei haittaa mitenkään. Jos nyt päivittää Mojaven niin sillä pärjää monta vuotta eteenpäin. Rauta itsessään on kanssa lujaa tekoa ja prossu ihan käypäinen vieläkin. Ei kannata kuunnella PC-miesten ininää.
   
 8. Jesus Shaves Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Dorados de Sinaloa
  Lainaus:
  Lainaus:
  Onko se intelin prossu parempi macissa kuin PCssä? Rauta on aika geneeristä macissa loppuviimeksi. Voihan osista kasata itse koneen joka pyörittää MacOS:aa.

  Ihan soiva peli tuon ap:n mainitsema kone on perussähläämiseen. Hinnasta enemmän kiinni - jos saa edukkaasti, niin miksipä ei.
   
 9. T1971 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kolme kovaa
  Lainaus:
  Puoliksi syöty kullitettu omena logo tekee kaikesta parempaa, jopa niin hyvää, että muiden innovaatiot muuttuu omiksi.
   
  Schwein ja Jesus Shaves tykkäävät tästä.
 10. BaronFIN Jäsen

  Itselläni on Applen MacBook hapantunut vasta nyt käsiin 11 vuoden jälkeen. Toki fullHD videoiden editointi ei ole onnistunut koskaan (laite itsessään 720p), mutta yleinen laatu laitteissa on aivan tolkuttoman kovalla tasolla siinä missä vastaavan ikäiset Aceri/Asukset ovat olleet jätekasoissa jo vuosia.
   
 11. Mikke73 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Haukat, Ässät
  Lainaus:
  Vertaatko nyt siis samanhintaisiin Acer/Asus koneisiin? Minulla kun on työpaikalla kakkoskoneena Dellin kannettava, joka näyttää nyt olevan 10 vuotta vanha eikä ainakaan vielä osoita happanemisen merkkejä. Jos taas vertaat Asuksen ja Acerin halpakannettaviin, niin se on silkkaa hölmöyttä.
   
 12. Squit Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK ja KaMa
  Lainaus:
  Noh, kyllä 10 vuotta sitten Apple kannettavat olivat yleensäkin edellä, eikä välttämättä hinnassa. Nykyään tietenkin eri asia täysin, kun keskiverran parempaa rautaa saa halvemmalla Windows läppärien puolelta. Windows käyttis tietenkin on sellainen joka tarvitsee tekohengitystä silloin tällöin, mutta jos ei OS:llä ole väliä niin en ymmärrä miksi kukaan valitsisi Applen tuotetta työkäyttöön enää nykyään. Porttien määrä sen kuin vähenee, kiintolevyt ja muistit juotetaan emolevyyn kiinni ja edes dataa saada enää jälkikäteen pelastettua.
   
 13. Leon Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK, Liverpool, HIFK
  Lainaus:
  No kyllä noita näkee yllättävän paljon. Vaikka mun työyhteisössä vain yhdellä vannoutuneella omppumiehellä on kaikki omppua, niin tilanne muuttuu heti, kun on jotain teknisiä konsultteja palaveeraamassa. Reilusti yli puolet noista raahaa Applensa paikalle, vaikka ovat ihan oikeita spesialisteja eikä mitään ilmapallonjakajia powerpointeineen. Eli isojen rautatalojen tekniset gurut, integraattorit, asiantuntijatason kouluttajat sun muut, jostain syystä suosivat Applea.
   
 14. Wingman Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Valmentajien hautuumaa
  Noin yleensä en näe mitään järkeä ostaa noin vanhaan tietokonetta. Jollei sitten ihan harrastelun ilosta tuollaista hanki. Uusia saa kaupasta kohtuu hintaan. Mutta jokainen ostaa just sen minkä haluaa ja minkä lompakko kestää. Voi olla että menee rikki ensi viikolla. Voi olla että tuntuu ihan mopolta uuteen verrattuna. Voi olla että pelittää hienosti seuraavat viisi vuotta. Ostat just sen minkä haluat.
   
 15. Squit Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK ja KaMa
  Lainaus:
  Kyllä noita omppuja näkee itsekin paljon ja ainakin ne jotka tiedän käyttää niitä siksi, että MacOS. Toisin sanoen jos nyky Maceissa olisi Windows, niin kukaan ei niitä ostelisi. Juuri siksi otin OS:n erilleen tuosta. Eri asia oli n. 10 vuotta sitten, jolloin läppäreiden tasoero oli valtava Applen hyväksi. Lisäksi nykyään edelleen näkee vanhempia Macceja ja ne taitaa ollakin melkein enemmän haluttuja kuin uudet.
   
 16. Peltinen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Itse aikanaan etsin Windows-läppäriä, joka olisi yhtä hyvä kuin MacBook. Aikani näitä plärättyäni totesin, että miksi miksi ihmeessä etsin korviketta kun voin saman tien hankkia aidon. Mikään kokeilemistani alumiini- tai hiilikuitukuorisista ultrabookeista ei ollut yhtä jämäkkä ja laadukkaan oloinen. Puhumattakaan pikkujutuista kuten tuo magneettinen sähköliitin ja se, että kun kannen sulkee ja avaa niin kone on heti tip-top käyttökunnossa eikä se mieti heräämistä hetkeäkään.

  Itse pidän vielä tästä vanhemmasta korimallista, jossa on kaikki tarvittavat liittimet ja parempi näppäintuntuma kun näppäinliikettä ei ole ohuuden takia jouduttu minimoimaan. Varmaan moni muukin ja siksi sopivan ikäinen MacBook tulee säilyttämään hyvin arvonsa.
   
 17. sventur Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KJK & NasKi (R.I.P)
  Täytyy kompata muita, itseltä löytyy vuoden 2010 Macbook Pro, johon viime syksynä päivitin uuden akun ja SSD-kovalevyn ja toimii taas kuin uusi. Mahtavia nuo 2010 vaihteen Macbookit.
   
 18. JZZ Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
  Sinänsähän Mäkkikoneet ei lähtökohtaisesti eroa tekniikaltaan juurikaan nykyisistä PC-koneista, mutta tuo suljettu rautapuoli mahdollistaa huomattavan pitkän yhteensopivuuden käyttöjärjestelmien osalta. Lisäksi tuntuu, että rauta on kasattu huomattavasti tarkemmalla laadunvalvonnalla kuin monissa halvemissa PC-laitteissa. Toki jotkut high-end Lenovot ja Dellit on jo raudaltaa ihan samalla tasolla. Nykyisin tosin tuo mäkin rautapuolikin tuntuu vähän jatkuvasti tökkivän, ja nämä uudet MacBook Pro:t (jolla tätäkin viestiä kirjoitan) tuntuu olevan jonkunasteisia murheenkryynejä (tai ainakin nämä tuotantolinjan alkupäästä tulleet).

  Se suurin ero syntyy nimenomaan tuolta MacOS:n puolelta, eli kyseessä on käytännössä ikivanha moottori, jota päivitetään pieni pala kerrallaan, mutta aina siten, että maksimoidaan yhteensopivuus myös taaksepäin. Tekniset rajoitteet tulee toki jossain kohtaa vastaan, esimerkkinä vaikka tuo, että FullHD -videon editointi ei onnistu 720 -näytöllä, mutta sinänsä rauta kyllä toimii uudenkin softan kanssa. MacOS:n paras puoli on se, että se ei ala keräämään vanhaa ajuriskeidaa kuten Windows-koneet tekee, ja muutenkin käyttöjärjestelmä pysyy hyvin kevyenä eikä ala itsessään hidastelemaan ajan myötä.
   
 19. BaronFIN Jäsen

  Nyt vasta tänä vuonna tuli uuden järjestelmäsoftan raja vastaan vanhan Leopard-pohjaisen Macin kanssa kun uusin OS Mojave ei enää asentunut koneelle vaan antaa ilmoituksen raudan sopimattomuudesta. Kaksiydinprosessori vuodelta 2008 muodostaa ilmeisesti pullonkaulan mitä ei enää saa kierrettyä. Tämäkään ei tarkoita sitä etteikö konetta pystyisi softineen käyttämään.

  Jos olisin PC maailmassa ollut kannettavan käyttäjä saman aikaa, niin minulla olisi todennäköisesti kolmas kone menossa.
   
 20. Mikke73 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Haukat, Ässät
  Lainaus:
  Taas tätä samaa paskaa, huoh. Tuo voi pitää paikkansa, jos olisit ostanut sellaisia PC-kannettavia joita olisit saanut nuo kaikki kolme yhden Macin hinnalla, mutta kunnollisten PC-kannettavien ja Mac-kannettavien välillä ei käyttöiässä näytä olevan mitään eroa.
  Eli kyllä, Macit kestävät, mutta niin kestävät myös hyvät PC-kannettavat.