Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Antti Rinteen hallitus – kevyet punamullat budjettikurille?

  • 432 135
  • 3 607

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна


Selvää viestintää omistajaohjausministeriltä.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
En nyt tiedä, sopisiko paremmin johonkin nauruketjuun, mutta Jukka Gustafsson kuvaili aika hauskasti Rinteen hallitusta eilisessä eduskuntakeskustelussa:

"Tämän hallituksen kyyti on lämmin. Ei sellaista kylmää kyytiä, jota kokoomus tarjoaa" (ulkomuistista mukaillen).

Väkisin tulee mieleen metaforat housuun kusemisesta pakkasella. Nyt siellä Antin bussissa on penkinlämmittimetkin täysillä, jotta kellään ei virtsa karkaile tai kädet hapuile omille taskuille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
HS:n artikkelissa hyvää pohdintaa:

"Puolueettoman laskelman mukaan hallituksen tekemät muutokset veroihin ja sosiaaliturvaan vähentävät työllisiä 2 000–10 000 hengellä, kun taas kokoomuksen esittämät toimet lisäisivät työllisyyttä 9 000–39 000 hengellä. Syy tähän hallituksen kannalta murskaavaan tulokseen on yksinkertainen: hallitus parantaa työttömien sosiaaliturvaa ensi vuonna, kun taas kokoomus tekisi siihen tuntuvia leikkauksia.

Kokoomus muun muassa heikentäisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa, rajoittaisi toimeentulotuen myöntämistä asumiseen, jäädyttäisi asumistuen tason ja poistaisi ikääntyneiltä mahdollisuuden päästä työttömyysputkeen".



"Jos hallitus haluaa toteuttaa sitoumuksensa sekä vaikutusarvioiduista työllisyystoimista että talouden tasapainottamisesta, sille ei jää juuri muita vaihtoehtoja kuin leikata sosiaaliturvaa. SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta varoitti uudistusten konkreettisista työllisyystavoitteista jo ennen vaaleja. Vaikutusarvioiden rajoitusten vuoksi ne ”johtavat lähes väistämättä sosiaaliturvan tason leikkaukseen."

Rinteen hallitus oli siis ennalta tietoinen lähes väistämättömästä tarpeesta leikata sosiaaliturvaa. Tämäkin fakta tullaan sivuuttamaan Vassarien, Vihreiden ja SDP:n toimesta todennäköisesti syyttämällä Sipilän hallitusta huonosta perinnöstä ja oppositiota vastuun pakoilusta.

Toki vielä todennäköisempää on täydellinen hiljaisuus yllä olevasta, ja Rinteen uusi avaus pienten eläkkeiden nostamisesta esimerkiksi suuryrityksille määrättävästä ylimääräisestä eläketukiverosta. Mikä tahansa käy, kunhan asioista ei jouduta puhumaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet


Selvää viestintää omistajaohjausministeriltä.

Tulin jostain masokistisesta syystä katsoneeksi valtaosan eduskunnan kyselytunnista muutaman vuoden tauon jälkeen. Ja ei hyvää päivää, miten epäuskottava ja tönkkö Paatero oli. Ei mitään kykyä improvisaatioon ja poliitikon alkeellisimpiin retorisiin taitoihin - onko siellä mitään aivotoimintaa taustalla?
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Tulin jostain masokistisesta syystä katsoneeksi valtaosan eduskunnan kyselytunnista muutaman vuoden tauon jälkeen. Ja ei hyvää päivää, miten epäuskottava ja tönkkö Paatero oli. Ei mitään kykyä improvisaatioon ja poliitikon alkeellisimpiin retorisiin taitoihin - onko siellä mitään aivotoimintaa taustalla?

Paatero on tosiaan ollut nyt myrskyn silmässä jo pariin otteeseen, vaikka salkku on verrattain kevyt. Ensin veikkaus ja nyt posti. En tiedä onko Paaterolla ollut vain huonoa tuuria, kun kevyen salkun kanssa ajautuu toistuvasti ongelmiin vai onko kyseessä ministerin osaamattomuudesta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vaihteeksi ulkopolitiikasta. Lupaan, en käsittele Venäjää... Sisäministeri Maria Ohisalo kaipaa Suomeen feminististä ulkopolitiikkaa.


Kannattaa lukea rauhallisesti, loppuun asti. Tarkoitus ei ole korvata perinteistä ulkopolitiikkaa vaan täydentää sitä ja antaa näkökulmia, jotka muuten saattaisivat jäädä paitsioon. Ohisalon mukaan konfliktien ehkäisyn ja niiden kestävän ratkaisemisen kannalta on välttämätöntä arvioida, mikä on tyttöjen ja naisten asema konfliktin keskellä. Parhaiten tämä onnistuu varmistamalla, että naiset ovat mukana itsenäisinä toimijoina, kun konflikteja ratkotaan.

Ohisalon mukaan feministiseen ulkopolitiikkaan kuuluu keskeisenä myös naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen. Kehityspolitiikassa feministinen näkökulma antaa hänen mukaansa tukea tyttöjen ja naisten aseman parantamiselle sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydelle. Ohisalo toteaa feministisen ulkopolitiikan hyödyntävän yhteiskuntaa laajemminkin turvaamalla naisten poliittisia ja taloudellisia oikeuksia ja parantamalla näin demokratian toimivuus.

Kuulostaa järkevältä. Mutta entäs käytännössä? Jos otetaan samoja teemoja kuin Ohisalo - konfliktit ja väkivalta - miten feminististä ulkopolitiikkaa harjoitetaan tilanteessa, jossa EU:n alueelle pyrkii viisi miljoonaa siirtolaista, joista neljä miljoonaa onnistutaan höynäyttämään Turkkiin, todelliseen diktatuuriin? Onko tämä feministisen ulkopolitiikan mukaista? Entäs se, jos Suomeen tulee tuota kautta 30 000 turvapaikanhakijaa/siirtolaista, joista 80 prosenttia on nuoria miehiä, jotka ovat jättäneet mahdolliset perheensä sodan jalkoihin?

Miten ihmisten tasavertainen kohtelu onnistuu? Ei se onnistukaan. Tilannehan on koko ajan päällä Turkin osalta. Mutta sen oikaisemisesta ei puhuta ainakaan Ohisalon toimesta ja epäilen - en ole ehtinyt tutustumaan - että oppihenkilönsä Margot Wallström ei ole myöskään tätä käsitellyt.

Käytännön ongelmista huolimatta kannatan feminististä ulkopolitiikkaa. Kyse on arvoista ja naisten sekä lasten aseman parantamisesta ja tasavertaisemmasta käsittelystä. Ehdottoman tervetullut ajatus - mutta se pitäisi myös muuttaa nykyistä enemmän todeksi osana ulkopolitiikkaa.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Jos saisin päättää, niin Suomeen otettaisiin ainoastaan naisia ja lapsia (todellisia lapsia) kiintiöpakolaisina kolmansista maista. Ja miehille hylkykortti varsinkin jos ovat toimineet minkäänlaisisissa sotatoimissa tai vastaavissa. Mielestäni muita kuin kiintiöpakolaisia turvapaikanhakijoina ei olisi tarpeellista ottaa kuin Suomen hyötynäkökulma katsoen.

Tämä vapauttaisi Suomessa olevia maahanmuuttaja naisia olemaan Suomessa ilman huiveja, kun ei olisi joku kyttäämässä miten pukeudutaan. Ei kaikki toki välttämättä haluisikaan olla ilman huivia ja se on ihan ok ja luvallista. Tosin laittaisin myös naaman peittävän huivikiellon voimaan. Samoin se vapauttaisi naisia kouluttautumaan ja elämään kuten länsimaissa eletään. Uskon, että moni nyrkin ja hellan välissä oleva maahanmuuttaja nainen haluaisi oikeasti vapaaksi. Kaikki lähellekään ei ole nyrkin ja hellan välissä, mutta ne jotka ovat. Silpomiset vähentyisi ja raiskauksia rikoksina ei esimerkiksi tulisi varmastikaan yhtää, jos maahan otettavat olisivat naisia. Ei sillä, että kaikki miehet tekisi vaan sillä, että faktisesti naiset hyvin harvoin raiskaavat ja muutenkin naiset tehtailevat rikoksia vähemmän.

Ongelmana tässä on Suomalaisen- ja länsimaisen feministin kannalta se, että monet näistä ulkomaisista naisista ovat kauniimpia kuin he ja joka tapauksessa he ovat naisia, jolloin länsimaisen feministin miestarjonta vähenisi. Se vähenisi myös sillä, jos miehiä ei otettaisi. Tämä on todennäköisesti yksi suuri syy länsimaisen feministiliikkeen haluttomuudelle puolustaa naisia kolmansissa maissa tai tosissaan puolustaa Suomessa näitä naisia.

Seida Sohrabi esimerkiksi puhuu paljon näistä asioista, saa siihen tukea kyllä feministeiltäkin jonkun verran, mutta monesti vain näennäistukea. Ei juuri minkäänlaista feminististä kansanliiketta sen taakse. Länsimaiselle feministille on parempi, että näillä naisilla on huivi päässä ja miehet pitävät heitä kontrollissaan.

Edit:

Siis liittyen feminismiin ja sisäministerin hyppimiseen ulkopolitiikan saralla jälleen kerran.
 
Viimeksi muokattu:

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Aaa tätäkö se Ohisalon feministinen hallitusohjelma tarkoitti.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Helsingin Sanomien pääkirjoitus osuu aika ytimeen. Muutenkin HS on parantanut journalistista tasoaan ns. vaikeissa aiheissa tämän vuoden aikana, joten siinä mielessä ei yllätä:


Pari poimintaa:

* TÄLLÄ KERTAA komissiolla oli viesti Suomelle. Komissio tulkitsi, että Suomen talouspolitiikka on kääntymässä nykyisen hallituksen aikana löperöksi. Tällaista ilmaisua moni suomalainen käytti takavuosina kuvaamaan Kreikan ja Espanjan taloudenpitoa.

* Komissio vaatii hallitukselta selvitystä siitä, miksi Suomi käyttää rahaa ilman selvää käsitystä siitä, millä kulut katetaan. Hyvä selitys ei rakennu sen varaan, että kertaluonteisia menoja tulkitaan luovasti kasvua tuoviksi tulevaisuusinvestoinneiksi. Sitä ei uskonut Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, eikä sitä usko komissiokaan.

* Ehkä sitä ei usko kukaan muukaan hallituksen ulkopuolella, ei kreikkalainenkaan.


Löperö-Antti on kyllä hallituksensa kanssa niin hukassa kuin vain voi olla. Äkkiseltään ei tule mieleen yhtään asiaa, jossa Rinteen porukat olisivat vielä onnistuneet. Se on melkoinen saavutus, vaikka ikää hallituksella ei kovin paljon vielä olekaan. Pahaa pelkään tulevien aikojen tuovan ei suinkaan onnistumisia, vaan uusia epäonnistumisia.

Postin hallituksen vaihtamisen sijasta olisi järkevää vaihtaa Suomen hallitus. Suomalainen voittaisi aina.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Rinne on ollut jälleen vauhdissa. Viimeisin vaatimus on, että "työehtosopimusshoppailun" pitää päättyä.

Pääasiassahan tässä on kyse 700:sta Postin lajittelutyöntekijästä, jotka Posti aikoo siirtää uuden työehtosopimuksen piiriin. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Paatero on siunannut päätöksen aiemmin syksyllä. Ilmeisesti hän katuu päätöstä, koska suoriin kysymyksiin vastaaminen on tuottanut vaikeuksia.

Valtio on yhtiön omistajan edellyttänyt, että Postin toiminta on pidettävä kannattavana. Kirjepostin volyymin laskiessa se tarkoittaa käytännössä sitä, että pakettipuolella on kilpailtavia kansainvälisiä yrityksiä vastaan. Yksi vaihtoehto olisi pilkkoa Postin toimialat, jolloin pakettibisnes kilpailisi markkinoilla, kun taas kirjeet hoidettaisiin valtion tukemana. Esim. Ruotsissa postipalvelut on jo eriytetty.

Paatero ja Rinne ovat kumpikin populismipäissään päättäneet, että omistajan hallitukselle langettama tahtotila ei enää päde; nyt pitää laittaa painopiste kannattavuudesta työntekijöiden etuihin. Toimitusjohtaja Malinen sai jo lähteä.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen totesi päivän Hesarissa, että työehtosopimisten vaihtamista ei voi lain mukaan kieltää käytännössä mitenkään. Se ei toki estä Rinnettä ehdottamasta muutoksia työlainsäädäntöön. Koskisen mukaan yksi mahdollinen keino olisi lisätä YT-lakiin maininta perusteettomista TESin vaihdoista. Periaatteen tasolla Rinne kuitenkin puhuu (vaihteeksi) puutaheinää esittäessään, että "työehtoshoppailu" kielletään.

Markkinatalous yllätti sosialidemokraatin. Taas.

edit: lisätään vielä yksi juttu. On nimittäin jokseenkin koomista, että Hjallis Harkimo on suunnilleen ainoa kansanedustaja, jolla tuntuu olevan ymmärrystä hallitustyöskentelystä. Etenkin omistajaohjausministeriltä voisi odottaa enemmän.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck
Rinne on ollut jälleen vauhdissa. Viimeisin vaatimus on, että "työehtosopimusshoppailun" pitää päättyä.

Pääasiassahan tässä on kyse 700:sta Postin lajittelutyöntekijästä, jotka Posti aikoo siirtää uuden työehtosopimuksen piiriin. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Paatero on siunannut päätöksen aiemmin syksyllä. Ilmeisesti hän katuu päätöstä, koska suoriin kysymyksiin vastaaminen on tuottanut vaikeuksia.

Valtio on yhtiön omistajan edellyttänyt, että Postin toiminta on pidettävä kannattavana. Kirjepostin volyymin laskiessa se tarkoittaa käytännössä sitä, että pakettipuolella on kilpailtavia kansainvälisiä yrityksiä vastaan. Yksi vaihtoehto olisi pilkkoa Postin toimialat, jolloin pakettibisnes kilpailisi markkinoilla, kun taas kirjeet hoidettaisiin valtion tukemana. Esim. Ruotsissa postipalvelut on jo eriytetty.

Paatero ja Rinne ovat kumpikin populismipäissään päättäneet, että omistajan hallitukselle langettama tahtotila ei enää päde; nyt pitää laittaa painopiste kannattavuudesta työntekijöiden etuihin. Toimitusjohtaja Malinen sai jo lähteä.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen totesi päivän Hesarissa, että työehtosopimisten vaihtamista ei voi lain mukaan kieltää käytännössä mitenkään. Se ei toki estä Rinnettä ehdottamasta muutoksia työlainsäädäntöön. Koskisen mukaan yksi mahdollinen keino olisi lisätä YT-lakiin maininta perusteettomista TESin vaihdoista. Periaatteen tasolla Rinne kuitenkin puhuu (vaihteeksi) puutaheinää esittäessään, että "työehtoshoppailu" kielletään.

Markkinatalous yllätti sosialidemokraatin. Taas.

edit: lisätään vielä yksi juttu. On nimittäin jokseenkin koomista, että Hjallis Harkimo on suunnilleen ainoa kansanedustaja, jolla tuntuu olevan ymmärrystä hallitustyöskentelystä. Etenkin omistajaohjausministeriltä voisi odottaa enemmän.
Eikö tuo eriyttäminen ole ihan suunnitelmissakin joten ei tuota tes:sin vaihtoa pitäisi tarvita kannattavuuden ylläpitoon.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Eikö tuo eriyttäminen ole ihan suunnitelmissakin joten ei tuota tes:sin vaihtoa pitäisi tarvita kannattavuuden ylläpitoon.
Kyllä. Se ei toki poista sitä tosiasiaa, että pakettiliiketoiminta kilpailee jatkossakin markkinoilla, jotka TESien ohella ohjaavat palkkakehitystä.

Yhtälö, johon on laskettu Sdp:n toivomat palkat, Postin kokonaisliiketoiminnan kannattavuus ja hiipuva kirjeiden volyymi, on kestämätön. Vähän kuin muissakin asioissa, demari-vetoinen hallitus tarjoaa vain kivoja juttuja omille äänestäjilleen, vaikka realiteetit ohjaavat toiseen suuntaan.
 
Kyllä. Se ei toki poista sitä tosiasiaa, että pakettiliiketoiminta kilpailee jatkossakin markkinoilla, jotka TESien ohella ohjaavat palkkakehitystä.

Yhtälö, johon on laskettu Sdp:n toivomat palkat, Postin kokonaisliiketoiminnan kannattavuus ja hiipuva kirjeiden volyymi, on kestämätön. Vähän kuin muissakin asioissa, demari-vetoinen hallitus tarjoaa vain kivoja juttuja omille äänestäjilleen, vaikka realiteetit ohjaavat toiseen suuntaan.
Kuitenkin nuo kilpailijat pärjää kalliimmallakin tes:sillä. Toki tuskin palkat enää alalla hirveästi voi noustakkaan.

edit. Toki kirjeet pitäisi erottaa paketeista. Siellä kilpailijat meneekin tällä halvemmalla sopimuksella. Lisäksi kirjeissä Postilla on rasitteena yksityisten lähetykset ja kaikki hankalat alueet.
 
Viimeksi muokattu:
Ratkaisu ei ole TES-shoppailu vaan pikemminkin paikallinen sopiminen. Tämä vaatisi toki isoa kulttuurin muutosta, että yrityksissä oikeasti etsittäisiin työntekijöiden kanssa keinoja tehdä toimintaa kannattavammaksi. AY-liikkeiltä ja työntekijöiltä tämä vaatisi suurempaa luottamusta työnantajiin, että voisivat luottaa lyhyen tähtäimen kannattavuuteen antaa pikkusormi, eikä se johda koko käden menetykseen. Tämä luottamus ei voi näissä olosuhteissa syntyä, kun ei voi työantajillakaan voi syntyä tahtotilaa muuttaa asennettaan joviaalimmaksi molempia hyödyttäväksi toiminnaksi, kun AY-liikkeet eivät anna periksi juuri missään saavutetussa edussa. Vaikka ne edut olisivat edelliseltä vuosisadalta, eikä niitä synnyttäneitä tarpeita enää olisi edes olemassa.

TES-shoppailu on vain omiaan heikentämään luottamusta työntantajiin. Käytännössä siinä kerrotaan työntekijöille, ettei työantaja halua sopia heidän kanssaa mistään. Heikoilla kantimilla ollaan kyllä koko järjestelmässä, jos tämä on ainoa keino parantaa kilpailukykyä ja se vielä hyväksytään joidenkin ihmisten toimesta moraalisesti oikeana tapana toimia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
TES-shoppailu on vain omiaan heikentämään luottamusta työntantajiin. Käytännössä siinä kerrotaan työntekijöille, ettei työantaja halua sopia heidän kanssaa mistään. Heikoilla kantimilla ollaan kyllä koko järjestelmässä, jos tämä on ainoa keino parantaa kilpailukykyä ja se vielä hyväksytään joidenkin ihmisten toimesta moraalisesti oikeana tapana toimia.

Muuten samaa mieltä, vaan tästä en. Tilanteet muuttuvat jatkossa yhä nopeammin. Rahavirrat voivat tulla aivan eri bisneksestä kuin 20 vuotta aiemmin, ja siksi on järkevää perustaa esim uusi yhtiö tähän bisnekseen, ja solmia sopimukset sen mukaan. Ääripäät ovat asia erikseen, mutta isossa kuvassa tessien vaihto todennäköisesti vaan kasvaa, koska liiketoiminta muuttuu.

Mitä Postiin tulee, on ymmärtääkseni normaali valtionyhtiö. Se tarkoittaa pahimmillaan sitä, että on politrukki johtajana ja toinen samassa pestissä "teknisenä johtajana" tms, joka tekee ne työt. Malli kallis ja raskas.
 
Muuten samaa mieltä, vaan tästä en. Tilanteet muuttuvat jatkossa yhä nopeammin. Rahavirrat voivat tulla aivan eri bisneksestä kuin 20 vuotta aiemmin, ja siksi on järkevää perustaa esim uusi yhtiö tähän bisnekseen, ja solmia sopimukset sen mukaan. Ääripäät ovat asia erikseen, mutta isossa kuvassa tessien vaihto todennäköisesti vaan kasvaa, koska liiketoiminta muuttuu.

Ymmärrän kantasi, mutta en sitä että olet juuri tuon tekstin kanssa eri mieltä :) Jos lähdet kysymään työntekijöiltä, että lisääkö vai vähentääkö työnantajien TES-shoppailu luottamusta työnantajiin niin voit olla varma kysymyksen asettelusta riippumatta vastauksen olevan aika yhtenäinen. Ei varmasti kasvata luottamusta työantajiin ja se hidastaa AY-liikkeiden lähtemistä samalle sivulle. On myös täysin selvää, että työnantajat eivät halua sopia vaan sanella ja sen näkee suoraan lukemalla lehtiä. Tämä ei pois sulje sitä, että AY-puoli näyttää olevan myös kykenemätön periaatteellisiin muutoksiin.

Tietysti ymmärrän, että tällä pyritään vain romuttamaan työehtosopimusten yleissitovuus, mutta tämä ei ole oikea tapa. Tämä tapa on matka kohti yleislakkoja ja en oikein edes keksi muita syitä, miksi AY-liikkeet lähtisivät isossa kuvassa tekemään yhteistyötä. Nythän ne eivät tee keskenään yhteistyötä ja tämä on työnantajien etu.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ymmärrän kantasi, mutta en sitä että olet juuri tuon tekstin kanssa eri mieltä :) Jos lähdet kysymään työntekijöiltä, että lisääkö vai vähentääkö työnantajien TES-shoppailu luottamusta työnantajiin niin voit olla varma kysymyksen asettelusta riippumatta vastauksen olevan aika yhtenäinen.

Olen ollut tilanteessa, jossa työntekijät ovat vastanneet kannattavansa eräänlaista TES-shoppailua. Ylipäätään on niin, että kun työntekijät saavat avoimesti tietoa yhtiön tuloksesta ja voitoista tai tappioista ja niiden kehityksestä ja kokevat, että johtoa ei ole liikaa ja johto haluaa ratkaista tuotannon ongelmia työntekijöitä kuunnellen, valmiudet neuvotella ovat työpaikkatasolla erilaiset. Silloin ymmärretään, että tässä on pakko jotain tehdä.

Katselleen nyt, miten Rinne & Paatero tästä selviävät. Tänään kaiketi aika ratkaiseva päivä. Rinne & Paatero valitsi komitean, johon kutsuivat neljä työntekijöiden luottamusta nauttivaa edustajaa.

Mitähän, jos olisi Orpon hallitus, ja Orpo & Co hoitelisi vastaavan komitean, kohon kutsuivat neljä työmantajien luottamusta nauttivaa edustajaa? YLE pakahtuisi ja erittäin kova hyökkäys hallitusta vastaan olisi käynissä.

Nyt ei mitään.
 
Muuten samaa mieltä, vaan tästä en. Tilanteet muuttuvat jatkossa yhä nopeammin. Rahavirrat voivat tulla aivan eri bisneksestä kuin 20 vuotta aiemmin, ja siksi on järkevää perustaa esim uusi yhtiö tähän bisnekseen, ja solmia sopimukset sen mukaan. Ääripäät ovat asia erikseen, mutta isossa kuvassa tessien vaihto todennäköisesti vaan kasvaa, koska liiketoiminta muuttuu.

Mitä Postiin tulee, on ymmärtääkseni normaali valtionyhtiö. Se tarkoittaa pahimmillaan sitä, että on politrukki johtajana ja toinen samassa pestissä "teknisenä johtajana" tms, joka tekee ne työt. Malli kallis ja raskas.
Ei kai tuota kukaan pidä shoppailuna jos perustetaan uusi yhtiö aivan eri bisnestä varten. Tietenkin silloin otetaan siihen sopiva sopimus.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei kai tuota kukaan pidä shoppailuna jos perustetaan uusi yhtiö aivan eri bisnestä varten. Tietenkin silloin otetaan siihen sopiva sopimus.

Miten sen nyt ottaa. Postihan on näin toiminut. Liiketoiminta on muuttunut, on perustettu uusia yhtiöitä. Niille uusi sopimus X liiton kanssa, jonne on siirretään väkeä. Tämä prosessi on jatkuva. Se mistä pitäisi keskustella, on sisältö. Miten järkevällä tavalla tämä voisi toimia. Itkeminen muodoista on vähän samanlaista kuin Rinne kertoisi lopettavansa pakkaset ja lumisateet, kun ei suomalaiset shortseissa pärjää talvella.

Pääministeriltä voisi vähän enemmän odottaa. Tosin Rinteen tapauksessa se on turhaa.
 
Miten sen nyt ottaa. Postihan on näin toiminut. Liiketoiminta on muuttunut, on perustettu uusia yhtiöitä. Niille uusi sopimus X liiton kanssa, jonne on siirretään väkeä.
No ei tuo Postin toiminta kyllä mitenkään hirveästi ole muuttunut, toki kirjeposti vähentynyt. Posti siirsi osan porukasta toiseen yhtiöön ja valitse sellaisen sopimuksen jota ei ole edes kyseiseen toimintaan tehty. Tuo Medialiiton sopimus taas kyllä sopisi tuohon kirjepostin puolelle.
 
Olen ollut tilanteessa, jossa työntekijät ovat vastanneet kannattavansa eräänlaista TES-shoppailua. Ylipäätään on niin, että kun työntekijät saavat avoimesti tietoa yhtiön tuloksesta ja voitoista tai tappioista ja niiden kehityksestä ja kokevat, että johtoa ei ole liikaa ja johto haluaa ratkaista tuotannon ongelmia työntekijöitä kuunnellen, valmiudet neuvotella ovat työpaikkatasolla erilaiset. Silloin ymmärretään, että tässä on pakko jotain tehdä.

Poikkeustapauksia on varmasti ja tämähän se olisikin järkevä tapa toimia. Tuo taas ei minulle näyttäydy TES-shoppailuna, kun asioista keskustellaan työntekijöiden kanssa.

Katselleen nyt, miten Rinne & Paatero tästä selviävät. Tänään kaiketi aika ratkaiseva päivä. Rinne & Paatero valitsi komitean, johon kutsuivat neljä työntekijöiden luottamusta nauttivaa edustajaa.

Eivät uskalla tehdä mitään konkreetista. Nuo 4 "ihalaista" antavat jonkin ympäripyöreän ehdotuksen, jota ei panna täytäntöön. Tämä loppuu sitten, kun työntekijöiltä loppuu into eli rahat. Tukilakotkin taitavat olla valtaosin päivän mielenilmauksia, eikä todellisia lakkoja, joten apua ei tule sieltäkään.


Mitähän, jos olisi Orpon hallitus, ja Orpo & Co hoitelisi vastaavan komitean, kohon kutsuivat neljä työmantajien luottamusta nauttivaa edustajaa? YLE pakahtuisi ja erittäin kova hyökkäys hallitusta vastaan olisi käynissä.

Haha, ihmiset pystyttäisivät jo hirttolavoja, vaikka käytännössä olisi sama lopputulos kuin nykyisellä kokoonpanolla.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
No ei tuo Postin toiminta kyllä mitenkään hirveästi ole muuttunut, toki kirjeposti vähentynyt. Posti siirsi osan porukasta toiseen yhtiöön ja valitse sellaisen sopimuksen jota ei ole edes kyseiseen toimintaan tehty. Tuo Medialiiton sopimus taas kyllä sopisi tuohon kirjepostin puolelle.

Ja työnantajan näkökulma on, että Posti on postimäärän rajun vähentymisen takia hyvin haastavassa tilanteessa, ja seuraavina vuosina kirjemäärän lasku kiihtyy entisestään. Me kaikki tiedämme, että postimerkillinen kirjeposti tuottaa satojen miljoonien tappiot (kun Paatero sen kertoi), ja ymmärtääkseni Posti haluaa heikentää tähänkin vedoten pakettipuolen tulevia sopimuksia, jotta Postin pakettipuoli voidaan tarvittaessa myydä helpommin. Tai jos sitä ei myydä, taas uudella Postin yhtiöllä on merkittävä kilpailuetu.

Tässä mielessä ymmärrän ay-näkökulman. Isoista asioista on kysymys. Mitä enemmän tulee faktaa esille, sitä enemmän näyttää kyse olevan Postin jakamisesta kahteen eri yhtiöön, ja sen tilanteen valmisteluista.
 
Ja työnantajan näkökulma on, että Posti on postimäärän rajun vähentymisen takia hyvin haastavassa tilanteessa, ja seuraavina vuosina kirjemäärän lasku kiihtyy entisestään. Me kaikki tiedämme, että postimerkillinen kirjeposti tuottaa satojen miljoonien tappiot (kun Paatero sen kertoi), ja ymmärtääkseni Posti haluaa heikentää tähänkin vedoten pakettipuolen tulevia sopimuksia, jotta Postin pakettipuoli voidaan tarvittaessa myydä helpommin. Tai jos sitä ei myydä, taas uudella Postin yhtiöllä on merkittävä kilpailuetu.
No eivätkö he juuri suunnittele (ja todennäköisesti on jo jonkin aikaa suunniteltu) Postin pilkkomista. Pakettipuolen saisi varmasti myytyä kyllä ilman mitään sopimusten vaihdoksiakin.

Ylipäänsä tuo koko työnantajan näkökulma on typerä. Tuollaisessa tilanteessa laitetaan porukkaa pihalle ja keskitytään kannattavaan liiketoimintaan. Julkisenkin tulisi toteuttaa palvelut niin, että ihmiset saa yleisentason ja kysynnän mukaisen palkan ja sitten mietitään mitä palveluita on rahaa toteuttaa. Ei sitä voi kaataa jonkun yhden työntekijäryhmän niskaan. Toki valtion olisi ylipäänsä hyvä määrätä joku minimipalkka jotta vältyttäisiin ylipäänsä tilanteilta joissa ihmiselle maksetaan yötyöstä tyyliin 9€/h (summa riippuu veroista yms) ja kokoaikainenkaan ei tule palkalla toimeen.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
@Mediakuutio
Pakettiliiketoiminta on nyt eri yhtiössä - ja se tuottaa. Sieltä ei kannata heittää porukkaa pihalle.

Postinjakelusta ei taas varmaankaan enää voi paljoa irtisanoa, kun on lakisääteinen velvollisuus hoitaa jakelu, jota ei ilmeisesti enää paljon pienemmällä porukalla voi hoitaa. Ja miinusta tulee. Tämä puoli pitäisikin jotenkin tekohengittää valtion tuella ja jo aiemmin tullein esimerkein - ei varmastikaan ole syytä jakelua hoitaa joka arkipäivä. Kirjepostin määrä vähenee koko ajan, vauhdilla. Toki tietyt postit tulee vielä pitkään ihan paperilla (kaikilla kun ei ole mahdollisuutta/osaamista digiin) ja hyvä niin. Harvempi jakelu riittäisi ihan hyvin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös