Antti Rinteen hallitus – kevyet punamullat budjettikurille?

  • 417 563
  • 3 607

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hesari uutisoi hallituksen suunnitelmasta nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin.

Jepjep. En laittaisi isoja ropoja sen puolesta, että läpi kesän kokoontuva konklaavi saisi kasaan ratkaisumallin tavoitteiden saavutettamiseksi. Kai tämä näytelmän vaihe on vain näyteltävä läpi muodon vuoksi?

Linkki HS:n uutiseen:
HS:n tiedot: Seuraava hallitus pyytää työmarkkinajärjestöjä etsimään pikavauhtia keinot, joilla luodaan kymmeniätuhansia työpaikkoja
Hallitus ulkoistanut hallitusohjelman laatimisen työmarkkinajärjestöille. Hyvää työtä.
 
Viimeksi muokattu:

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Eihän tästä ole kauaakaan, kun julkaistiin joku tutkimus, jonka mukaan suomalaisista 31% piti lottovoittoa moraalisesti hyväksyttävänä vaurastumiskeinona. Sen sijaan säännöllistä sijoittamista piti hyväksyttävänä vain 11%.

Aiheesta löytyi mm. tuollainen kirjoitus:
Tutkimus: Suomalaiset eivät halua poliitikkojen rikastuvan – tällainen vaurastuminen puolestaan on hyväksyttävää

Tuo ei ole lukemani alkuperäinen uutinen, mutta sama asia on tuossakin kirjoitettu.

Ilmeisesti meillä riittää vieläkin yllättävän paljon sitä porukkaa, joka on sitä mieltä, että henkilö, jolla on mahdollisuus pistää palkasta säästöön, tienaa liikaa. Tosiasiassa on paljon ihmisiä, joilla tämä mahdollistuu ihan sillä, että omat menot pyritään pitämään kurissa.
Sinänsä hämmentävää, ettei tuo 11 % kata edes oikeistopuolen suomalaisia. Säästämällä ja sijoittamalla vaurastuminen on hyvin pitkälti omalla työllä vaurastumista. Niitä palkkarahoja sinne sijoituksiin työnnetään osinkojen lisäksi, ja alussa valtaosin. Hyväksyyhän kansa kai omistusasunnollakin vaurastumisen, miksei muilla sijoituksilla.

Ei nämä hallituksen veronkorotukset tunnu kellään juuri missään, paljon enemmänhän veroja on nyt kevennetty, eikä sekään ole elämästä juhlaa tehnyt. Toki suuntaa voi pitää vääränä, enkä itsekään innostu lisättävistä pysyvistä menoista. Se, ettei leikata, on ihan ok, mutta priorisoinnin varaa olisi ollut.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sinänsä hämmentävää, ettei tuo 11 % kata edes oikeistopuolen suomalaisia. Säästämällä ja sijoittamalla vaurastuminen on hyvin pitkälti omalla työllä vaurastumista. Niitä palkkarahoja sinne sijoituksiin työnnetään osinkojen lisäksi, ja alussa valtaosin. Hyväksyyhän kansa kai omistusasunnollakin vaurastumisen, miksei muilla sijoituksilla.

Samaa ihmettelin itsekin. Tuo oli ymmärtääkseni Dansken teettämä tutkimus, ja voi hyvin olla, että vikaa on tuloksia analysoineissa toimittajissa. On esimerkiksi mahdollista, että tuossa on kysytty, että "mikä seuraavista on mielestäsi hyväksytyin vaurastumisen muoto", ja 31% on valinnut lottovoiton, kun taas muiden äänet ovat jakautuneet tasaisesti eri vaihtoehdoille.

Tuo siis vain omaa spekulaatiotani. Minun on oikeasti mahdotonta ajatella, että 89% suomalaisista pitäisi säästämistä moraalittomana touhuna. Tuskin tuota kyselyä on myöskään kommunisteille suunnattu... Se voisi nimittäin myös selittää tuollaiset lukemat.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Hallitus ulkoistanut hallitusohjelman laatimisen työmarkkinajärjestöille. Hyvää työtä.

Vappusatasen kohtalo on nyt Häkämiehen ja Elorannan käsissä?
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Suomi saattaa jo tänä vuonna siirtyä uuteen taantumaan. Todella erikoiselta kuulostaa Rinteen tavoite, että velaksi eläminen loppuu, mutta samaan aikaan lisätään menoja. Palaset ei osu nyt paikalleen. Tai tavoitteessa ei ole mitään vikaa, mutta millä keinoilla sinne päästään?
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Irvokkainta aloituksessa on se, että siinä sosialidemokraattisen hyvinvointivaltion pullamössökasvatti vertaa suomalaista kansanrintamahallitusta korruptoituneeseen valtioon, jossa tapetaan ihmisiä. Olisi mielenkiintoista nähdä viestin sävy rinnakkaistodellisuudessa, jossa Suomessa ei olisi koskaan aloitettu peruskoululaitosta.

Onko tämä enemmän vai vähemmän irvokasta kuin se että kapitalistisessa yltäkylläisyydessä elänyt markkinatalouteen nojaavan valtion pullamössökasvatti kyseenalaistaa kapitalismin tuottaman elämänlaadun nousun esittämällä että sademetsissä elävien (äärimmäisen kovaa selviytymistaistelua elävien ilman lääkkeitä ja kelvollista terveydenhuoltoa ties mihin perustauteihin kuolevien) alkuasukkaiden mielestä näin ei ehkä olisi?

Ihan vain jäi mieleen aikanaan niin oli pakko kysyä...

Rinteen hallituksen suhteen eivät odotukset ole korkealla mutta tuskinpa tässä nyt mihinkään suureen hätään tai ongelmiin ajaudutaan. Tässä vaiheessa voi olla puheetkin vielä melko suuret mutta kyllä ne virkamiehet ovat onneksi yllättävän tehokkaita realiteeteista muistuttajia.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Yövytys neuvottelujanasta eli missä mennään päin diiliä: Sanomien IS Rinne: Hallitusneuvotteluissa ”pari kokonaisuutta” vielä auki – perjantaina jatketaan

Pari koulua ja radanpätkä vielä sopimatta, muuten menee mahtavasti.
Minä jo pelkäsin, että RKP romuttaa koko keksinnön Vaasan sairaalan statuksen nokituksilla.
Pikkujuttuja, jotain tekstikysymyksiä kuulemma sorvaamatta.
Eikö jumaliste siellä säätytalolla ole kirjoitustaitoisia kirjureita? Tekstikysymyksiä?? Pilkunnussimistako suomeksi???
Pilkut maksavat muutaman sata miljoonaa sinne tuonne, no problemo.
 

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
Hienoa että Ana joukkoineen löytää näihin tulevaisuusimvestointeihin rahaa, juuri esimerkiksi Sitran taseesta. Loput valtionkioskit alkavatkin olemaan jo aika tyhjiä kaivoja. Seuraavaa taantumaa ja uusia keynesiläisiä odotellessa.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tässä olisi kyllä avopaikka Rinteellä et al. pestä vähän julkikuvaa ay-liikkeen apupoikina, semminkin kun liittojen veroetuja on äärimmäisen hankala perustella nykymaailmassa. Myös liittojen puolella olisi mahdollisuus osoittaa vihdoin solidaarisuutta koko kansaa, ei ainoastaan omaa eturyhmää, kohtaan vaikka ilmoittamalla proaktiivisesti että myös sieltä osallistutaan talkoisiin (pientä piikkiä toki tuossa edellisen hallituksen suuntaan saisivat vielä bonuksena). Vaan eihän se sovi kun on ne saavutetut edut ja niistä luopumisen tuska.

Minua kummastuttaa suuresti näissä keskusteluissa se, että ikään kuin luodaan mielikuvaa, että ammattiyhdistysliike nauttisi jostain heille erikseen räätälöidyistä veroeduista. Kun tosiasiallisesti sijoitusvoittojen verovapaus koskee kaikkia niitä yhdistyksiä tai säätiöitä, jotka verottaja tulkitsee yleishyödyllisiksi. Eikä ammattiliittojen varat tässä kohdin ole sieltä isoimmasta päästä. Jotkut Koneen säätiöt, Suomen kulttuurirahastot, tai ruotsin kielisten raharikkaiden säätiöt miljardivaroineen luulisi olevan huomattavasti oleellisempi kysymys verotuksellisesti kuin ammattiliitot.

Tässä mielessä on jopa ihan loogista, että demareiden ehdotus institutionaalisten sijoittajien lähdeverosta sai hyvin nuivan vastaanoton porvarileirissä. Loppupeleissä on aika populistista itkeä siitä, ettei ay-liike maksa veroja, mutta kuitenkin vastustaa konkreettista ehdotusta, jossa myös ay-liike maksaisi veroja.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Nyt en oikein ymmärrä, pitäisikö vaaleissa hävinneen kieltää osallistumasta hallitusneuvotteluihin? Sekö olisi sitä demokratiaa?
Kannattaa ottaa oppikirja käteen ja opiskella demokratiakäsite uudelleen
Tiedä häntä, mutta Keskustan oleminen pääkaneetteineen edelleen hallituksessa rökäletappionsakin jälkeen ei ihan ideaali esimerkki siitä ole.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: vsmo

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minulle antoisin vaalitentti olisi sellainen, jossa taloustieteilijät niin uuskeynesiläisestä kuin ns. uusklassisestakin koulukunnasta laitettaisiin saman pöydän ääreen keskustelemaan parin historioitsijan ja yhteiskuntatieteilijän kanssa ja poliitikkojen tehtävä olisi kerätä keskustelusta itselleen muistiinpanot ja kommentoida niitä asiantuntijoiden väittelyn jälkeen..
En tiedä löytyykö mistään uusklassisen koulukunnan taloustieteilijöitä tällaiseen tenttiin. Ei Suomen valtiontalouden päälinjoista ole nähdäkseni merkittävämpää taloustieteellistä näkemyseroa. Ongelma on siinä poliitikot eivät vaan noudata mitään tieteellistä näkemystä ja keskittyvät kahmimaan etuja etupiireilleen suhdanteista huolimatta.

Jos nyt jotain tieteellistä debattia kaivataankin, niin ehkä sitä että jos joku maa ei ole nousukausilla harrastanut keynesistä politiikkaa ja on pahasti ylivelkaantunutta, niin miten tulee toimia laskusuhdanteessa. Markkinataloudessa se ei rahaa markkinoilta saa elvyttämiseen ja sitten mennäänkin muihin kuin taloustieteellisiin kysymyksiin että kuinka paljon muiden pitää tuollaista moraalitonta ja rappiollista asioiden hoitoa palkita antamalla heille ei-markkinahenkistä tukea ja minkä signaalin sen antaa muille maille.

Edit. lisäsin sanan "joku" selvennykseksi etten jälkimmäisessä kappaleessa puhu enää vain Suomesta.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Joskus on nähty sellaistakin, että omat miehet ja naiset ovat olleet niitä ainoita, joilla on rohkeus riittänyt tehdä kipeitä päätöksiä. Aikanaan Lipposen hallituksen toimista uutisoitiin tyyliin ”yksikään porvarihallitus ei olisi uskaltanut”.
Näin puhuttiin, mutta Sipilän hallitus viimeistään kertoi totuuden asiasta. Kyse ei ole siitä etteikö porvarihallitus uskaltaisi yrittää, vaan siitä että kun AY on vasemmiston taloudellinen siipi ja AY oppositiossa ollessaan harjoittaa perinteistä oppositiopolitiikkaa, eli vastustaa kakkkea hallituksen esityksiä niin nämä uudistukset ovat mahdollisia vain silloin kun AY on hallituksessa.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
En tiedä löytyykö mistään uusklassisen koulukunnan taloustieteilijöitä tällaiseen tenttiin. Ei Suomen valtiontalouden päälinjoista ole nähdäkseni merkittävämpää taloustieteellistä näkemyseroa. Ongelma on siinä poliitikot eivät vaan noudata mitään tieteellistä näkemystä ja keskittyvät kahmimaan etuja etupiireilleen suhdanteista huolimatta.

Jos nyt jotain tieteellistä debattia kaivataankin, niin ehkä sitä että jos maa ei ole nousukausilla harrastanut keynesistä politiikkaa ja on pahasti ylivelkaantunutta, niin miten tulee toimia laskusuhdanteessa.

Menneisyyden ongelmiahan ei voi saada tekemättömäksi, joten sinänsä laskusuhdanteessa toimivat toimenpiteet lienevät samansuuntaisia joka tapauksessa. Suomen osalta on tietysti muutenkin vaikea puhua johdonmukaisesti suhdanteita tasaavista toimista kun meillä oli tuollainen parin kolmen vuoden noususuhdanne lähes vuosikymmenen onnettoman taapertamisen päätteeksi ja taas ollaan menossa kohti uutta pudotusta.

Itse näkisin tässä EU:n sisällä olevia rakenneongelmia. Keskityimme niin pitkään hintavakauteen ja luotimme suhdanteiden tasaamisessa rahapolitiikkaan, että finanssikriisistä tuli lähes ylitsepääsemätön paikka. Kun siihen reagoitiin kansallisella tasolla kuin vanhasta tottumuksesta talouskurilla, niin tulokset ovat nähdyn kaltaisia. En ole mikään taloustieteen ammattilainen, mutta näin maallikon silmään näyttää siltä, että v. 2008 musta joutsen hämmentää edelleen kovasti alan ihmisiä ja tehokkaimmasta talouspolitiikasta ei oikein konsensusta ole syntynyt. Olemme ajautuneet kummallisesta tilanteesta toiseen ja mistään "normaalista" talouspolitiikasta ei voi oikein puhua millään mantereella viimeisen vuosikymmenen ajalta.

Olisiko sillä paljon vaikutusta vaikka olisikin, se on tietysti toinen kysymys. Kuten sanoitkin, aika vahvistusharhaisiahan poliitikot ja tavan kansalaisetkin tuppaavat olemaan. Poimitaan rusinat pullasta ja sitä rataa...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Menneisyyden ongelmiahan ei voi saada tekemättömäksi, joten sinänsä laskusuhdanteessa toimivat toimenpiteet lienevät samansuuntaisia joka tapauksessa. Suomen osalta on tietysti muutenkin vaikea puhua johdonmukaisesti suhdanteita tasaavista toimista kun meillä oli tuollainen parin kolmen vuoden noususuhdanne lähes vuosikymmenen onnettoman taapertamisen päätteeksi ja taas ollaan menossa kohti uutta pudotusta.
En tässä viitannut niinkään Suomen tilanteeseen, jossa meillä on (vielä) varaa elvyttää vaikka laskukausi tukisikin, vaan enemmän Kreikka-mallisiin skenaarioihin joissa rahaa elvyttämiseen ei yksinkertaisesti ole eikä lainaa markkinoilta saa edes etäisesti järkevillä ehdoilla. Tuolloin kysymys siitä että tulisiko elvyttää on lähinnä filosofinen. Tosin tiedettähän filosofiakin on (muka kuulemma), Joten mikseipä tuota voisi tieteelliseksi debatiksi laskea.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/56f3afab-730e-4154-afbd-2e7d648f1ea6

Ohoh. Yllättäviä juttuja kuuluu. Eurovaalitkin takana niin ei voi olla mikään vaalikikka.

Olisihan tuo varmasti ainakin edullisempi keino kuin talteenotto. Tokihan sen pannan voi sitten vaikka väkivalloin irrottaa ja kadota pelipaikoilta.

Tuohon lisäksi vielä ihon alle laitettava tunnistesiru joka olisi luettavissa kaikissa EU-maissa olevalla järjestelmällä ja turvapaikkapäätöksen saavuttua tuon sirunhan voisi deaktivoida. Tuo jälkimmäinen nyt ei tule ikinä toteutumaan - eikä ollut vakavissaan heitetty kuitenkaan. Olisi kuitenkin vähän hankalampi kaivaa pois ihon alta tuo siru.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Hieno keksintö, eiku...itellä oli töissä (ja on edelleen) koevapaudessa ollut jätkä joka vapautumispäivänään vaan otti ruuvimeisselillä pannan irti ja that's it.
Varmaan se panta ulvoo silloin mutta jos haluaa kadota niin se onnistuu.
Säilöstö harvemmin katoaa.
Iltalehdestä lainattua:
"Myös jalkapannan käyttöä ohjaavat kriteerit tulee määrittää: Olisivatko ne samoja kuin säilöönoton kriteerit, vai voisiko jalkapantaa käyttää löysemmillä ehdoilla?"
Tai käyttää löysempiä jalkapantoja?
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Ilkeän huumorin ystävä itsessäni miettii josko Sipilällä olisi joku sukulaismies jolla on jalkapantatehdas ja tarvetta suuren mittaluokan tilaukselle...

Mutta tosissaan jos tuohon jotain koittaisi heittää, niin hyvä idea koska säilöönotto on todellakin aika hinnakasta. Toki jos pannasta irroittautuu niin sitten haku päälle ja säilöön odottamaan palautusta.
 
Olisipa joku ilmainen keino millä homman olisi voinut pysäyttää ennen sen alkamista, ei tarvitsisi miettiä paljon maksaa säilöönotto ja arpoa jonkun nilkkapantojen kanssa. En vaan millään keksi mikä se voisi olla, luonnonlakeja tälläiset tilanteet.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Anttilan voi olla bondage-miehiä enkä itsekään ideaa pidä huonona, mutta lupaan juoda uhannuksena hatulleen bulkki-lageria jos vasemmistoliitto ja vihreät tuohon suostuu.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Olisipa joku ilmainen keino millä homman olisi voinut pysäyttää ennen sen alkamista, ei tarvitsisi miettiä paljon maksaa säilöönotto ja arpoa jonkun nilkkapantojen kanssa. En vaan millään keksi mikä se voisi olla, luonnonlakeja tälläiset tilanteet.
Israelin syntyä ei olisi pohjustettu 1900-luvun alussa? Eeva ei olisi syönyt omenaa? Ei olisi laskeuduttu puusta?

edit: muokkasin hieman sanamuotoa historiaa paremmin kuvaamammaksi. Ja tietenkin polttomoottori ja/tai uskonnot olisi saanet jäädä keksimättä myös.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös