Tämä hallitusohjelma olisi voinut olla paljon kunnianhimoisempi, näin vasemmistolaisesta vinkkelistä. Tässä näkyy Kepun kädenjälki turhan selvästi. On tämä silti monin verroin parempi, kuin edellisen Suomen paskimpiin kuuluneen tuhohallituksen ohjelma. On muistettava, että monia päätöksiä voi tehdä hallituskauden aikana, ei kaikkia suinkaan pidä heti tehdä suoraan hallitusohjelmaan. Toivoa on. Tuhoisimmat puolueet Suomen kannalta, siis Kokoomus, Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit, ovat oppositiossa ja poissa päätöksenteosta. On siis todella toivoa seuraavalle neljälle vuodelle. Tämä on paras hallituskokoonpano vuosikymmeniin.
Minä en oikein ymmärrä, millä tavalla tämä hallitusohjelma on vasemmistolaisesta näkökulmasta hyvä. Kun tätä ohjelmaa lukee, jotenkin katoaa käsitys siitä, ketkä itse asiassa Vasemmistoliittoa ja SDP:tä nykyään äänestävät. Onko tosiaan niin, että äänestäjät ovat nykyään pääsääntöisesti vain kalliolaisia hipsterejä? Tässä ketjussa alkaakin olla jo sanottu aivan kaikki oleellinen, mutta ajattelin vielä listata minua kummastuttavia asioita yrittäen tarkastella asioita nimenomaan "tavallisen" ihmisen näkökulmasta. Sellaisen, jonka olisin luullut esimerkiksi SDP:tä voivan äänestää. Olen itsekin äänestänyt SDP:tä eduskuntavaaleissa vielä n. 20 vuotta sitten, mutta tämä lista aika pitkälti kertoo, miksi niin ei nykyään oikein voi tehdä. Ymmärrän, että osa asioista on muiden puolueiden aikaansaannoksia, mutta toisaalta, SDP:llä oli mahdollisuus muodostaa hallitus muullakin pohjalla.
- Hallitus aikoo nostaa tupakka-, alkoholi- ja virvoitusjuomaveroa. Kun nyt sitten käy tavallisen kansan kanssa Prismassa, näitä tuotteita löytyy ihan jokaisen kärrystä. Ehkä niiden kalliolaisten hipstereiden kärrystä ei tosiaan sitten löydy. Tupakkaveron nostaminen lienee hyvä asia, koska tuotteena tupakka on sellainen, että siitä on vaikea päästä eroon, fixi on usein saatava nopeasti jne, joten nosto on hyvä keino saada lisätuloja. Kuitenkin varmaan tupakankin kohdalla tuonti muista EU-maista lisääntyy, samoin laiton tuonti esim. Venäjältä. Alkoholiveroa tässä ketjussa onkin jo puitu paljon, nähdäkseni on tosiaan niin, että tuonti muista EU-maista lisääntyy, kulutus ei laske (veromuutoksen vuoksi), verotulot eivät nouse. Jos ajatellaan niitä kaikkein pienituloisimpia, olettaisin, että heille matkustaminen ei ole niin arkipäiväistä, joten tämä varmaan iskee lujimmin heihin, kuten tupakkaverokin. En ymmärrä, miksi esim. Vasemmistoliiton kannattajille tämä olisi siis hyvä asia. Virvoitusjuomavero, terveysvero, miksi sitä kutsutaankin, on myös vähän samanlainen eläin. Toki on niin, että ylipaino ja kansanterveys on ongelma ja aiheuttaa kustannuksia, mutta en ole ollenkaan varma, kannattaako kulutusta esimerkiksi ohjata makeutusaineisiin puhtaan sokerin sijaan. Veikkaan, että kansaa on kuitenkin melko vaikea saada ohjattua juomaan pelkkää vettä ja syömään pelkkää porkkanaa välipalaksi, eli ne vetävät sitten Pepsi Maxia. Ok, tämä on ehkä hyvä veronkorotus kuitenkin, mutta en silti ymmärrä, miksi juuri vasemmiston kannattajille tämä olisi erityisesti hyvä juttu.
- Polttoaineveron korotus iskee käytännössä kaikkiin. Ensinnäkin auto ei ole mikään herrojen luksustuote tänä päivänä, vaan ihan sillä Corollalla posottelevat minun mielestäni stereotyyppiset vasemmiston kannattajat. Kalliolaiset hipsterit käyvät töissä raitiovaunulla, jos käyvät töissä. Polttoaineveron korotus näkyy kuitenkin myös kalliolaisen ruokapöydän hinnassa ja ihan kaikkien ostovoimassa. Mielestäni on myös niin, että viiden sentin korotus litrahintaan, ei aiheuta vielä kummoistakaan painetta autoilun vähentämiseen, paitsi varmaankin aivan pienituloisimpien joukossa. Autoala on ilmaissut toiveensa, että uusiutuvalle dieselille annettaisiin verohelpotuksia, koska se ei ole runsaspäästöinen fossiilinen polttoaine. Tämä hillitsisi myös hintojen nousua, kun kuljetusyritykset voisivat siirtyä käyttämään uusiutuvaa dieseliä. En usko, että tämä toteutuu, koska mielestäni tästä ei paista läpi ilmastopolitiikka, vaan autoilijoiden lypsäminen. En ymmärrä, miksi vasemmiston kannattajien mielestä tämä olisi hyvä asia, paitsi jos he kaikki ovat niitä kalliolaisia hipsterejä. Tässä ketjussa on myös kehuttu ruuhkamaksuja, koska turha yksityisautoilu on saatava kuriin. Minä en oikein ymmärrä, miksi yksityisautoilu on saatava kuriin, enkä varsinkaan sitä, miksi vasemmiston kannattajien mielestä niin olisi. Mielestäni pääkaupunkiseudulla ei ole liiallisia ruuhkia, eikä ilmanlaatukaan ole sellainen, että kaupungin yksityisautoilua pitäisi jotenkin rajoittaa. Jos tarkoituksena on päästöjen vähentäminen, eikä kiusanteko, verotuksessa olisi mielestäni radikaalimpiakin vaihtoehtoja. Kuten nyt sitten vaikka uusiutuvan dieselin suosiminen. Sähköautoilun latausinfran edistäminen on varmaan ihan hyvä asia, mutta onko selvitetty tarpeeksi sähköautoilun kokonaiskuormitusta ympäristölle ennen kuin lukitaan käsi? Tästä on väännetty sähköautoketjussa, joten ei siitä sen enempää. Edelleenkään en kuitenkaan näe vasemmiston kannattajia sähköautoilun pioneereinä. Samaan aikaan kun autoilijoita kiusataan, eniten saastuttaviin tehtaisiin ei puututa ja uusienkin luomista tuetaan. No, tämä on ehkä enemmänkin vasemmistolaista, joten ei varsinaisesti kuulu tämän viestin scopeen arvostella tätä.
- Asuntolainan korkovähennysoikeuden muutos ja kotitalousvähennysten pienennykset osuvat myös siihen tavalliseen kansaan. Kotitalousvähennyksiin kajoaminen osuu hauskasti myös niihin kaikkein pienituloisimpiin, eli siivoojiin yms. joilta todennäköisesti katoaa asiakkaita. Tämä on asia melko monitahoinen, kuten tämän ketjun muista viesteistä voidaan havaita, joten en ala väittämään, että nämä olisivat huonoja päätöksiä. En silti tässäkään tajua, miksi juuri vasemmiston kannattajat kannattaisivat näitä muutoksia. Paitsi jos he kaikki asuvat vuokralla pienissä asunnoissa. En enää mainitse, missä kaupunginosassa mahdollisesti niin voisi olla.
- Pienituloisille tehdään verohelpotuksia 200 miljoonalla, mikä luonnollisesti on vasemmiston kannattajille näennäisesti hyvä. Mutta summa on mielestäni todella pieni ja lisäksi kaikki edellä mainittu heikentää ihan jokaisen ostovoimaa moninkertaisesti näihin helpotuksiin verrattuna.
- Ruokakauppojen neuvotteluasemaa halutaan heikentää puuttumalla ns. private label- tuotteisiin. Näitä tuotteita ovat esim. Rainbow, Kotimaista, Pirkka jne. Niiden tavallista tuotetta halvempi hinta perustuu esimerkiksi suurempiin volyymeihin ja pienempiin markkinointikustannuksiin. Käytännössä varmasti myös esimerkiksi neuvotteluasemaan, totta. Tuotteiden laadunvalvonta on kuitenkin tavallisen tuotteen tasolla ja mahdollisesti kuulemma joskus jopa tiukempi kuin valmistajan omalla tuotteella (minulla ei ole lähdettä, kuulopuhetta vain), joten kuluttajalle nuo tuotteet ovat oikein hyviä. Olisin luullut, että vasemmiston kannattajat syövät näitä. Lisäksi kun ruuan hinta on muutenkin nousemassa esimerkiksi polttoaineveron korotuksen myötä, tämän luulisi olevan aivan katastrofaalinen linjaus tavalliselle kansalaiselle. Mutta hipsterit syö luomua, ei Rainbow-tuotteita tai Xtra-ranskalaisia. Kuten ketjussa kuitenkin on jo mainittu, kaupan duopolin murtaminen hyödyttäisi kyllä kuluttajaa, joten jos tämä on osa isompaa kokonaisuutta, sitten asia kunnossa. Erikoinen lähestymistapa vain.
- Lapsilisiä aiotaan nostaa. Huikeaa, huudahtavat vasemmiston syvät rivit. Mutta pienellä präntillä mainitaan, että vasta neljännestä lapsesta alkaen. En usko, että tällä on positiivista vaikutusta syntyvyyteen, joten motiivi on vähän hämärän peitossa. Ne, jotka tekevät vähintään neljä lasta, varmaan tekevät lapsensa ihan joka tapauksessa. Ymmärrän sen pointin, että vähintään nelilapsisella perheellä voi olla aika tiukkaa, joten lapsiperheiden köyhyyteen päästään tällä vaikuttamaan. Perhekoko on nykyään kuitenkin sen verran maltillinen keskimäärin, että ei tämä nyt varmaan kovin merkitsevä juttu ole vasemmiston kannalta.
- Oppivelvollisuus laajennetaan toiselle asteelle. Tämä on varmaan ihan ok vasemmiston näkökulmasta. Kun esimerkiksi lukio on maksuton, se on tasa-arvoistavaa. Toivon myös, että kirjojen ym. materiaalien digitalisointi edistyy sillä, että joka vuosi uusiutuvia paperikirjoja ei maksateta suoraan opiskelijoilla/vanhemmilla. Syrjäytymisen torjuntaan tällä ei ole ehkä niin suurta vaikutusta, mutta kaiken kaikkiaan tämä on ehkä yksi niistä harvoista asioista, joiden ymmärrän olevan vasemmiston kannattajille mieluinen.
- Hyvätuloisten sanotaan mediassa olevan häviäjiä, mutta kun katsoo tarkemmin, juuri mikään ei muutu (siis erityisesti heillä, toki kaikkia koskee yleinen ostovoiman heikentyminen). Ansiotuloverotukseen ei tullut kevennyksiä ja solidaarisuusvero jatkuu. Ansiotuloverotukseen on tulossa inflaatiotarkistusta kyllä, mutta ei mitään radikaalia heikennystä. Ehkä tämä sitten on vasemmiston kannalta torjuntavoitto, että epäoikeudenmukaisuus yhteiskunnassa jatkuu, vaikka ei pahenekaan. Ainakaan vielä aivovuoto ulkomaille ei ole mielestäni niin merkitsevää, etteikö tässä olisi voinut olla vasemmistolle paikka vielä kiristää tunnelmaa. No leikki sikseen, kyllähän esimerkiksi sijoittajien aseman huononeminen kohdistuu myös ihan tavalliseen kansaan, tavallisellakin kansalla alkaa olla jo nykyään osinkotuloja, rahastosäästöjä, sijoitusasuntoja jne. Mutta ehkä se perinteinen vasemmiston kannattaja ei ihan sijoittajaksi stereotyyppisesti taivu, totta. Eikä ehkä se lanseeraamani uusi vasemmistolaishipsterikään. Mutta kaiken kaikkiaan, ei hyvätuloisten tai sijoittajien kohtelussakaan nyt mitään vasemmiston riemuvoittoa näy ohjelmassa. Hyvä niin, muuten voisi solidaarisuusveron tuotot pudota nopeallakin aikavälillä.
- Terveydenhuollon puolella olettaisin olevan myös vasemmistoa miellyttäviä kohtia. Seitsemän päivän hoitotakuu jne. Maksuttoman toisen asteen koulutuksen ohella toinen kokonaisuus, jossa perinteinen "tavallinen kansalainen" voi olla tyytyväinen. Siis sillä oletuksella, että "tavallinen kansalainen" ei välitä yhtään siitä, miten kaikki rahoitetaan.
- Aktiivimallin leikkurin poistaminen lienee ihan hyvä asia vasemmiston kannattajien kannalta. Tosin, vaikea vielä sanoa, etenkin kun vasemmiston omat työllistämiskeinot eivät ole tiedossa.
Hallitusohjelmassa on varmasti vielä paljon muutakin ja ehkä siellä on jotain sellaista unohtamaani, joka selkeästi on vasemmiston kannalta hyvä asia. Sivuutin esimerkiksi pakkoruotsin kokonaan, koska se nyt ei varmaan ole kovin oleellinen asia kenellekään muulle kuin koululaisille, jos mietitään "tavallisen kansalaisen" itsekkäästä näkökulmasta.
Kuitenkin noin pääpiirteittäin sanoisin, että ihan kaikkien ostovoima pienenee, ihan kaikkien hyvinvointi vähenee ja ihan kaikilla menee pikkaisen kurjemmin tämän hallitusohjelman ansiosta. Mielestäni onkin olennaista kysyä, kenellä menee merkitsevästi kurjemmin tämän hallitusohjelman seurauksena? Vastaus on mielestäni "tavallinen kansalainen". Ei hyvätuloinen kansalainen, jolla toki menee vähän kurjemmin, mutta hyvätuloisilla pakkaa menemään ihan hyvin joka tapauksessa. Kaikkien pienituloisimmilla voi mennä ehkä yhtä kurjasti kuin ennenkin, tai sitten vähän kurjemmin kuin ennen, vaikea sanoa. Riippuu vähän tuon 200 miljoonan euron verohelpotuksen tehosta. "Tavalliselle kansalaiselle", jonka luulin olevan SDP:n tai Vasemmistoliiton kannattaja, tulee nähdäkseni kuitenkin kaikkein eniten kurjistumista. Pääsääntöisesti ihan vain yksinkertaisesti ostovoiman laskusta, joka on seurausta lähes kaikesta hallitusohjelmassa.