Juu en tunne kirjanpitoa. Alunperin keskustelu lähti kuitenkin siitä, paljonko tulee palkkakuitin bruton päälle kuluja.Oli siirrettyä tai ei, niin silti ne on laskettava sinne sivukuluihin työnantajana.
Juu en tunne kirjanpitoa. Alunperin keskustelu lähti kuitenkin siitä, paljonko tulee palkkakuitin bruton päälle kuluja.Oli siirrettyä tai ei, niin silti ne on laskettava sinne sivukuluihin työnantajana.
Se on juuri noin. Kahvila- ja tori keskustelujen yleisin puheenaihe olisi, kuinka valtio ryöstää palkasta suurimman osan, ja sille pitäisi tehdä jotain. Jos tuo prosentti siis laskelmalla näkyisi. Vaikka ihminen tuon tiedon kuulisi ja ottaisi vastaan, on se ihan eri asia nähdä paperilla. Sitten sen vasta oikeasti ymmärtää.Juu epäilemättä sinä tiedät, mutta väittäisin että valtaosa palkansaajista kuvittelee maksavansa eläkemaksua vain sen reilut seitsemän prosenttia. Kyllä siinä monella silmät aukeaisi kun palkkakuitilta saisikin lukea rahoittavansa eläkejärjestelmäämme ~25 %:lla.
Näin on. Toki tuleville sukupolville näitä ”luksuksia” tuskin tarjotaan, edes niissä hyvissä paikoissa. Sen verran huonosti valveutunutta porukkaa on työelämässä jo nyt ja tulevaisuuden tekijät eivät suurimmilta osiltaan taida tietää mitä palkansaajalle kuuluu, kunhan vain palkkasumman näkee työsopimuksessa.No joo, antaa toki mahdollisuuden, mutta ei tuommoiset missään "oikeissa" työpaikoissa läpi mene, joissa vakiporukka. Helppo kuvitella, että ison vaihtuvuuden riistopaikoissa tulee esiin.
Kyllä, neuvottelin sopimuksen työnantajan kanssa. Suurin osa sopimuksen sisällöstä on työnantajan ehdottamaa, kuten lomaraha ja muut tavanomaisuudet. Itseasiassa en muista onko siinä mitään muuta kuin palkka mistä olen sanonut jotain. Kun tulin taloon taisin saada täydet lomat heti alusta omasta pyynnöstä.
Helvetin hyvä kokonaisuus tämä viesti!Niin. Elämä on valintoja.
Tässäkin ketjussa on tuotu esille, että sillä vittumaisella riistäjä-työnantajalla ei ole pakko olla, jos sen toiminta niin ahdistaa. Aina voi vaihtaa työpaikkaa, elämähän on valintoja.
Ja tässä ketjussa on niin ikään kerrottu, ettei työn perässä muuttaminen ole helppoa sille 40 vuotta Pälkäneellä tai Konnevedellä asuneelle ihmisille. Ei se varmaan helppoa olekaan, mutta niin, elämä on niitä valintoja. Välillä ne voivat olla vaikeitakin.
Jokainen työnantajan alistama duunari on myös täysin vapaa perustamaan oman firman ja työllistämään itsensä. Tämän valinnan hyvin harva tekee, mutta valinta se on sekin. (Ehkä senkin kanssa sitten "vain pitää elää"). Osalla toki ei riitä perustiedot tällaiseen, kun ei olla moponkorjaamisen ohella ehditty kauheasti panostaa siihen kouluun ja muihin opintoihin. Nekin toki ovat olleet valintoja, joiden kanssa sitten vain taitaa olla pakko elää.
Eivät loma-ajan palkka ja lomaraha ole mitään sivukuluja vaan ihan vain palkkaa. Esimerkiksi minulle maksetaan vuodessa palkkaa 12 erässä, joista yksi on 50 % suurempi kuin muut. Ei se summa siitä muuttuisi muuksi, vaikka sen jakaisikin jollain muulla tavalla.Juu ei suorat sivukulut olekaan. Tuohon sitten aletaan ynnäilemään työterveysmaksuja, taloushallinnollisia maksuja, loma-ajan palkkaa, lomarahaa, työnantajan maksettavaksi jääviä keskimääräisiä sairaspoissaoloja, mahdollisesti työvaatteita/kenkiä per vuosi ja kaikenlaista muuta. Työntekijä ei ole kustannuspaikalla kuin sen 10,5 kk vuodessa, mutta palkka pärähtää 12,5 kuukaudesta. Johonkin kohtaa työllistämisen kustannuksia se on nuokin laskettava.
Oli siirrettyä tai ei, niin silti ne on laskettava sinne sivukuluihin työnantajana.
Näitä tehtaiden alasajoja ja lomautuksia on varmasti luvassa lisää mitä pitempään lakkoilu satamissa jatkuu.
![]()
Kotkamills alkaa ajaa tuotantoaan alas ensi tiistaina – Henkilöstölle on ilmoitettu lomautuksista
Satamayhtiön toimitusjohtaja Kimmo Naskia poliittisten lakkojen jatkuminen harmittaa sen verran, että hän sensuroi omia sanomisiaan.www.kymensanomat.fi
– Suurin osa asiakaskunnastamme on muualla kuin Suomessa. Kun tavarat eivät löydä asiakkaille ajallaan, on suurena uhkana, että asiakkaat hakevat vaihtoehtoisia toimittajia.
Äläs nyt. Kyllähän AKTn Ismo Kokko tiesi kertoa että ei tässä ole kyse mistään tulon tai myynnin menetyksestä vaan pienestä viiveestä vaan. Sitten kun lakko on ohi niin tavara lähtee kyllä ihan normaalisti.Tämä on aivan aito asia, ei mikään pelottelu. Tämä ei ay-väkeä kiinnosta sitten yhtään, jopa kuukausi ollaan tuottamatta laskusuhdanteessa tuotteita ja ajatellaan, että vahinko jää pieneksi ja hallittavaksi. Näin ei ole.
Se mihin tämä toistuvasti sekoitetaan on työllistämisen/työtunnin kokonaiskulut, johon kuuluu tuntipalkan päälle mm. loma- ja sairasajan palkat, työvaatteet, työterveyshuolto, mahdolliset liikunta- ja kulttuuriedut, palkanlaskennan kulut jne.
Näin on. Toki tuleville sukupolville näitä ”luksuksia” tuskin tarjotaan, edes niissä hyvissä paikoissa. Sen verran huonosti valveutunutta porukkaa on työelämässä jo nyt ja tulevaisuuden tekijät eivät suurimmilta osiltaan taida tietää mitä palkansaajalle kuuluu, kunhan vain palkkasumman näkee työsopimuksessa.
Kuten tämäkin palsta osoittaa kommenteista päätellen:
Näin jos käy niin varmasti näkyy vaaliuurnilla ja sinne äänestetään sellaisia jotka vie hommaa toiseen suuntaan. Näin demokratiassa toimitaan. Jos uhkakuvat ei toteudu ja pirujen maalailijat eivät pääse päättämään niin sitten tarvitsee miettiä missä vika eikä huudella muille miten ovat tyhmiä tai mitä ikinä.Kyllähän ne viedään kunhan viedään ensiksi työntekijöiden mielipiteen ilmaisun oikeus.
Ei nämä työntekijöiden kurittamiset tähän lopu kun saadaan vauhtiin ja lakkoilut pois alta niin voidaan tehdä mitä hullumpia esityksiä työnantajan hyväksi.
Niin, Suomessa on noin 2265000 palkansaajaa, joten yksilönä edustat hyvin hyvin pientä otantaa. Kaikki eivät ole työntekijöinä tasa-arvoisessa asemassa. Tai ehkä nykynuorten itsevarmuudella marssitaan työhaastatteluun ja kerrotaan mitä halutaan lomineen päivineen ja aletaan töihin. Jos ei miellytä, niin ei muuta kuin vaihtaa parempipalkkaiseen hommaan, niin yksinkertaista se on tämän palstan mukaan.Siis mitä "kuuluu"? Onko se turjalehtosten tai vastaavan kampaviinerin neuvottelema ehto/etu/lisä tmv. se taivaallinen totuus jonka "valveutuneen" työntekijän kuuluu saada?
Jos neuvottelen itselleni 10€teur kuukausipalkan ja 38 lomapäivää vuoteen, enkä muita etuja ja olen siihen äärimmäisen tyytyväinen, niin miten jumalauta lehtosenturja Hakaniemestä tietää paremmin mitä haluan?
Jos ei Hakaniemessä ymmärretä mitä työntekijä haluaa, niin miten ihmeessä se sitten Arkadianmäellä tiedetään?
Äläs nyt. Kyllähän AKTn Ismo Kokko tiesi kertoa että ei tässä ole kyse mistään tulon tai myynnin menetyksestä vaan pienestä viiveestä vaan. Sitten kun lakko on ohi niin tavara lähtee kyllä ihan normaalisti.
Isoilla summilla tässä liiton miehet pelaavat ja ei näitäkään tappioita hetkessä kuitata. Lakkoilijat vosivat hieman miettiä tämän vaiktuksia suomalaiselle yhteiskunnalle ja edelleenkään maan hallitus ei ole aloittanut ensimmäistäkään lakkoa, vaan yrittää pelastaa Suomen taloudelliselta katastrofilta, koska kukaan ei ole halunnut sitä aikaisemmin tehdä. Järki pitäisi ottaa Hakaniemessäkin käteen, vaikka se kuinka tärkeältä heidän omasta mielestään tuntuisi säilyttää veto-oikeutensa demokraattisesti valitun eduskunnan päätöksiin.
Niin, Suomessa on noin 2265000 palkansaajaa, joten yksilönä edustat hyvin hyvin pientä otantaa. Kaikki eivät ole työntekijöinä tasa-arvoisessa asemassa. Tai ehkä nykynuorten itsevarmuudella marssitaan työhaastatteluun ja kerrotaan mitä halutaan lomineen päivineen ja aletaan töihin. Jos ei miellytä, niin ei muuta kuin vaihtaa parempipalkkaiseen hommaan, niin yksinkertaista se on tämän palstan mukaan.
Mikäänhän ei sinua nytkään estä neuvottelemasta tuollaista palkkaa tai loma-aikaa itsellesi. Tai, jos estää, niin mikä? Sitä vain ihmettelen, että miksi tyydyt kymppitonniin kuussa, ota ihmeessä 15k€, siinähän sitä vasta turjalehtoset olisikin ihmeissään.
Jos ei Hakaniemessä ymmärretä mitä työntekijä haluaa, niin miten ihmeessä se sitten Arkadianmäellä tiedetään?
Uskomatonta miten täällä keskustelussa unohdetaan kokoajan, että työehtosopimukset turvaavat MINIMItason esim. palkkojen suhteen. Kukaan missään milloinkaan mitenkään ei estä tälläkään hetkellä kenenkään työntekijän neuvotella itselleen parempia työehtoja. Miten se sinulta tai keneltäkään on mitään pois, jos johonkin säädellään minimit, että ihmiset saavat edes elämiseen riittävän palkan? Sitä mantraa kuuli joidenkin puolueiden toimesta ainakin vaalien alla, että työnteolla pitää tulla toimeen. Vaikuttaako siihen enemmän työntekijä ilman sopimuksia tai MINIMIpalkkaa, vai työnantaja ilman sopimuksia?
Toki, jos tunnet ja tiedät jokaisen Suomen työnantajan, etkä esimerkiksi googlehaulla löydä työnantajapuolen väärinkäytöksiä, niin sitten pitää ihmetellä työmarkkinoiden epäkohtia. Ihmeen paljon liikenteessäkin tapahtuu onnettomuuksia, vaikka jokainen on toinen toistaan parempi kuljettaja.
Sanomattakin selvää, että jos siirrytään paikalliseen sopimiseen, niin jossain mennään minimien alapuolelle. Sellaista asiaa ei olekaan ihmiskunnan historiassa, mitä joku ihminen ei vituiksi vetäisi.
Sitten oli tämä yksi toinen ajatusten tonava. Pahoittelut nyt en muista kuka sanoi, voi olla esim Saramo tai talousnero Mäkynen, että Stora Enso (vai UPM) suorastaan tekee rahaa sillä että ei tarvii maksaa palkkaa lakkojen ajalta. Uskomattoman tyhmä yritysjohto kun ei ymmärrä itse että tekisi parempaa tulosta jos ei olisi henkilöstöä ollenkaan.Nää jätkät on kyllä liiketoiminnan syväosaajia. Järkytyin kun kuulin Kokolla olevan akateeminen tutkinto - noh koulutus ei tee ikinä automaattisesti autuaaksi.
Lainasit kirjoittajaa esimerkiksi ihmisestä joka ei tiedä mikä palkansaajalle "kuuluu". Indikoit että se mikä palkansaajalle "kuuluu", on se AY-politrukin neuvottelema asia. Se AY-jyrä on ihan samanlainen ihminen kuin se palkansaaja, syö leipää ja vääntää siitä samanlaisen aamupaskan kuin se palkansaaja joka haluaa neuvotella omat työsopimuksensa ehdot.
Ja kyllä, siitä olen samaa mieltä että jokin minimi tulee olla.
Väärin, kiusaamista en missään tapauksessa kannata, mutta ihmisillä on muistaakseni vapaus valita kenen kanssa on tekemisissä ja kelle puhuu. Kun nyt jääkiekkopalstalla ollaan niin varmasti ymmärrätte vertauksen jos joukkueessa on henkilö kuka myrkyttää koppia, niin ei sillä hirveästi ”kavereita” ole.
Höpö höpö, Jarkko on rikkuri ja rikkureille ja vasikoille on synonyymejä. Jarkolle tulee pitkät työpäivät olla yhteisön ulkopuolella.
Tämä. Moni ajattelee sitä paikallista sopimista vain rahan kautta, ja aina jaksetaan toistaa sitä mantraa, että "nyt jo voi työnantaja maksaa enemmän". Entäs jos vaikkapa minä haluaisin luopua TES:n määräämistä lepo- tai virkistysajoista vastineena paremmasta palkasta? Ei onnistu, koska "muuten on liiton miehet hengittämässä niskaan, jos tällaista mahdollisuutta ei anneta kaikille". Esimerkiksi meidän firmassa kaikki vain eivät ole ansainneet sitä etua, että voisi tällaisen vaihdoksen tehdä.
Täällä menee nyt todella monella sekaisin työlait ja työehtosopimukset. Kannattaa tutustua mitä laki velvoittaa ja mitkä ovat työehtosopimuksiin kirjattuja asioita. Työterveyshuoltolaki sitten määrittelee työterveyshuollon, ne ei liity työehtosopimuksiin, vaikkakin niistä kirjaus työehtosopimuksissa onkin. Että sinänsä ihan lakikin vaatii melkolailla minimejä.Lainasit kirjoittajaa esimerkiksi ihmisestä joka ei tiedä mikä palkansaajalle "kuuluu". Indikoit että se mikä palkansaajalle "kuuluu", on se AY-politrukin neuvottelema asia. Se AY-jyrä on ihan samanlainen ihminen kuin se palkansaaja, syö leipää ja vääntää siitä samanlaisen aamupaskan kuin se palkansaaja joka haluaa neuvotella omat työsopimuksensa ehdot.
Ja kyllä, siitä olen samaa mieltä että jokin minimi tulee olla. Mutta sen tulisi tulla suoraan lainsäädännöstä, ja kattaa _huomattavasti_ vähemmän kuin nykyisin.
Paikallisesti voit tosiaan itsellesi sopia esim. palkkasi kunhan se täyttää TES:in minimin. Mutta et voi esimerkiksi luopua oikeudestasi työterveydenhoitoon tai lukemattomaan muuhunkaan asiaan, esimerkiksi vastineeksi suuremmasta palkasta.
Täällä menee nyt todella monella sekaisin työlait ja työehtosopimukset. Kannattaa tutustua mitä laki velvoittaa ja mitkä ovat työehtosopimuksiin kirjattuja asioita. Työterveyshuoltolaki sitten määrittelee työterveyshuollon, ne ei liity työehtosopimuksiin, vaikkakin niistä kirjaus työehtosopimuksissa onkin. Että sinänsä ihan lakikin vaatii melkolailla minimejä.