Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 404 006
  • 15 508

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Hän ei varmaankaan (suonet anteeksi oletuksen, mutta viitaten tuohon "aina") ole siis juuri aloittanut työtään, vaan on jo kokeneempi työntekijä. Käytännössä minkään aloittavan työntekijän TES mukainen peruspalkka ei liene alalla kolmea tonnia.

Oletat oikein, kuten en minäkään ole juuri aloittanut omaa työtäni lähärinä.

Toki onhan mullakin palkka noussut ikälisien myötä, taisi olla jopa 80 euroa.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Tää on kyllä vähän hupaisaa, että samalla foorumilla missä terveydenhoitoalan palkkojen nostaminen aiheuttaa näin vahvoja vastareaktioita ja ärtymystä. Niin toisessa (useammassa) topikissa (koronaan liittyen) samat kaverit ulisee 2 vuoden ajan siitä kuinka perseestä se on, kun suomen terveydenhuollon kantokyky ei pystynytkään mätsäämään koronapandemian hoitoon, vaan jouduttiin pistään pari kertaa liigahallien ja baarien ovet Säppiin. Ollaanko me tulevaisuudessa valmiita samaan settiin tulevien pandemioiden ja tautiryppäiden (esim jokavuotinen influenssa voi olla jonain vuonna erityisen uhkaava) . Vai pitääkö se hyväksyä, että tätä sote alaa pitää saada houkuttelevammaksi ja laajemmaksi edelleen. Kyllähän kaikki se maksaa, mutta niin maksaa yhteiskunnan sulkutoimenpiteetkin.
 

VeMa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NYR
En tiedä, mitä logistiikkapuolen ammattia tarkoitat, mutta aika vaikeaa lienee löytää sellaista logistiikka-alan suorittavaa työtä, jossa peruspalkka olisi 3000 euroa kuussa. Esimerkiksi kuorma-autonkuljettajan tessin mukainen kuukausipalkka on aloittavalla jossain 2300 euron kieppeillä ja korkeimman kokemuslisän kanssakin vain 2500 euron kieppeillä. Terminaalitoiminnassa aloittavan työntekijän peruspalkka on noin 2300 euroa ja suurimman kokemuslisän myötä noin 2650 euroa.

Veikeästi hoitajilla tuntuu nyt menevän niin, että kun puhutaan omasta palkasta, pitää puhua peruspalkasta, mutta muiden ammattien kohdalla retoriikka vaihtuu siihen, että puhutaankin palkasta kaikkine haittalisineen.
Aika hyvät palkat on rekkapenoilla.
Otetaan esimerkiksi Attendo. Ne palkkasi vielä muutama vuosi Jyvässeudulla G18C-palkkaluokalla porukkaa töihin. Nollan vuoden työkokemuksella peruspalkka on tänä päivänä kutakuinkin 2000€. Täysillä lisillä jotain 2250€.
Nyt ilmeisesti työvoimapulan takia ovat joutuneet nostamaan palkkaustaan G19 tai jopa G20-palkkaluokkaan, jolloin on mahdollista päästä noin 50 euroa isompaan peruspalkkaan kuussa.
Jatkuvaa kaksivuorotyötä tekevän lisäprosentti (eli ne vuorolisät) on kuussa n.20-25% palkan päälle.

Kävin tekemässä yhden keikkavuoron eräässä lastensuojelun yksikössä, jossa kaverikin on töissä. Siellä se painoi tyytyväisenä G19-palkalla. Itse en tuota työtä tekisi tuolla palkalla, mutta koska iso pörssifirma, niin kaikki on vedettävä mahdollisimman tiukalle.

Mielestäni yksi syy tämän alan (nyt puhun yksityisestä puolesta) ahdonkoon on myös nuo isot toimijat. Ne vetävät mahdollisimman pienillä kuluilla ja se myös tarkoittaa sitä, että henkilöstöllekään ei makseta kuin vaadittavaa minimiä. Toki osakkeenomistajille on tuotettava voittoa jne, mutta kun aluejohtaja sanoo että ei heitä edes kiinnosta panostaa suuremmin henkilöstän viihtyvyyteen koska "aina on uusia tulijoita teidän tilalle", on tilanne aika perseellään.
No nythän onneksi AVI on alkanut enemmän kiinnittämään isojen toimijoiden toilailuihin huomiota ja viimeksi Jyväskylässä Attendo jäi kiinni tästä.

No nyt tilanne on sit se, että eipä sinne Attendolle taida enää jonoa olla. Kävin viime kesänä muutaman keikkavuoron yhteen yksikköön tekemässä, mutta kahden yön jälkeen kiitin ja sanoin että en ole enää tulossa. Henkilöstövaihtuvuus aivan järkyttävää ja vajaalla pyöri talo pahasti. Sekä osa työntekijöistä tuli paikalle vain olemaan ja lunastamaan palkan.

Sori semi OT, mutta kaippa tämä vähän selkeytti sitä miksi alalta lähdetään veks.

E: Ja tästä tilanteesta johtuen nämä "joo se tyyppi tienas 4500€/kk hoitajana" on vähän huonoja esimerkkejä, koska töitä olisi niin paljon painettavana kuin vain jaksaisi. Lähärilläkin on mahdollisuus päästä vaikka 80k€ vuosituloihin, jos vain jaksaa painaa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Kävin tekemässä yhden keikkavuoron eräässä lastensuojelun yksikössä, jossa kaverikin on töissä. Siellä se painoi tyytyväisenä G19-palkalla. Itse en tuota työtä tekisi tuolla palkalla, mutta koska iso pörssifirma, niin kaikki on vedettävä mahdollisimman tiukalle...

Attendo on väärässä, ainakin Satakunnassa on työntekijöiden markkinat, kokeneista lastensuojelutyöntekijöistä kilpaillaan.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kukaan ei varmaan väitä, että palkankorotukset ratkaisisi kaikki hoitoalan ongelmat. Vaikka palkkoja nostettaisiin kuinka paljon, osa ongelmista säilyisi edelleen ja osa rahnan loppumisen takia pahenisi.
Hoitajat ovat pitäneet meteliä noista alan ongelmista vuosia, mutta mitään tai juuri mitään ei ole tapahtunut tai asiat ovat mennee vain huonompaan suuntaan.
Varmaan hoitajat voisivat tässä kohtaa vaatia myös reformia tai saneerausjohtajaa, mutta tämäkään ei ratkaisisi kaikkia ongelmia, eli osa porukasta olisi silti palkkakuopassa. Korkeakoulukoulutuksen käynyt hoitohenkilöstö varsinkin*. Eli ne palkankorotukset (tietyille aloille) tarvittaisiin silti, ja itse ymmärrän palkankorotusvaatimuksen vain ensimmäisenä askeleena alan reformissa / arvostuksen nostamisessa. Jos ei edes sitä saada aikaiseksi, niin aika huonolta näyttää nuo muutkaan asiat.



*pari sivua takaperin tässä ketjussa oli se linkki jonkun sankariyrittäjän blogi/lehtijuttuun, jossa oli palkkataulukot. Se juttu oli vähän huvittava, mutta niistä taulukoista minusta selvästi käy ilmi sairaanhoitajien/kätilöiden ja terveydenhuollon erityisasiantuntijoiden huono palkkataso. Lähihoitajien osalta voi olla sama juttu, mutta luulen, että siinä ryhmässä työn vaativuudessa ja työnkuvassa on isompia eroja.
 

Styge

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Pens, änärin suomalaiset
Aina kun näitä keskusteluita terveydenhuoltoon liittyen käy tai niistä lukee, niin toistuu se että työntekijöitä on liian vähän. Työvoimapula ja sairaslomat syynä, jos nyt lähdetään miettimään että neljän hengen osasto pyörii kahdella jatkuvasti. Syynä sairaslomat, niin en valitettavasti usko että siihen auttaa korkeampi palkka, jos työ on liian kuormittavaa tai sitä on liikaa, niin silloin pitäisi saada lisää käsipareja.

Jos palkkoja nostetaan, niin niitä käsipareja ei tule yhtään lisää, vaan ne valitettavasti vähenevät. Kuormittavasta työstä ei tule vähemmän kuormittavaa, vaikka tilinauhaan tulee lisää euroja.

Eli vastaus on palkkojen laskeminen, niin r@hat riittää käsipareihin?
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquarta
Tässä varmasti on hajontaa, mies toiminut tuolla alalla aina - ja PERUSPALKKA on tuon 3000 luokkaa.
Voin lyödä vetoa, että hän tekee siis, ah, kaikkien rakastamalla läpituntipalkalla työtään. Maksetaan 3k kuussa, olit sitten töissä 80h kahteen viikkoon tai 120 tuntia kahteen viikkoon. Laitonta, mutta alalle hyvin tyypillistä.

Täysillä ikälisillä yhdistelmäajoneuvonkuljettajan perustuntipalkka on 15,88 euroa, 1270 kahdessa viikossa.

Toki olen minäkin "logistiikka-alalla" yli kolmen tonnin palkalla, mutta en ammattikoulupohjalta. Takaan, että mikäli lisät maksetaan, kuten kuuluu, yksikään kuljettaja tässä maassa ei saa yli 3k peruspalkkaa. Ei vain pysy firmat pystyssä tuolla pohjalla.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Mä oon koko mun työuran odottanu, että johtaminen, töiden organisointi ja työolot parantuisi. Tätähän ei tapahtunut ja tein sitten omat ratkaisut ja syyrryin yksityisen palvelutarjoajan leipiin tekemään vastaavaa hommaa ja palkka nousi kerralla lähemmäksi 10e / tunti. Hauskaa on, että se on se sama kunta joka ostaa nyt palvelun tältä minun työnantajalta ja joutuu maksaan paljon enemmän koska myös tälle yksityiselle palveluntarjoajalle täytyy jäädä voittoa. Ja tämä minun esimerkki on vaan yksitapaus mutta niitä on ihan helvetisti. Aivan turha selittää ettei ole rahaa palkankorotuksiin koska ne palvelut on silti tuotettava sitten kalliilla yksityisen kautta.
Niin samalla sinulta hävisi lomia pari viikkoa vuodessa ja olet sen ajan työnantajan käytettävissä, jolloin se palkan erotus ei olekkaan lähelläkään tuota. Lisäksi vuokratyöntekijältä voidaan vaatia tehokkaampaa suorittamista ja hänen suorittamistaan valvotaan tarkemmin, myöskin eroon pääseminen vuokratyöntekijästä on helpompaa kuin julkisen omasta, josta ei pääse eroon käytännössä mitenkään. Vuokratyöntekijästä pääsee sen sijaan eroon samantien.

Jos itse saisin tuon kaksi viikkoa vuodessa lisää lomaa niin voisin saman jättää nuo täysin turhat muutaman kympin vuosittaiset palkankorotukset pois.

Myös koronapandemia paljasti, että aika hyvin sillä tikun nenääntyöntämisellä pystyi tienaamaan. Vaasassa taisi parhaillaan olla testauspisteellä 50e/tunti liksat.
Niin tässäkin tuhlattiin resursseja järkyttävästi kun suurimmalle osalle olisi riittänyt ne pikatestit, niistä positiivisen tuloksen saaneet PCR-testiin. Vastaavaa rahan tuhlausta ei ikinä tehtäsi yksityisellä nyt julkisella oli piikki auki ja kukaan ei miettinyt miten hommaa olisi voinut tehdä järkevästi nyt sen sijaan laboratorit kuormitettiin täysille kun kaikki näytteet piti viedä sinne.

Monet entiset työkaverit on odottanut yli 30 vuotta työolojen parannusta ja samalla nähnyt työn vaativuuden kasvun, osaamistarpeet kasvun jne. Millä todennäköisyydellä @Jani82 uskot, että nämä sun mainitsemat asiat tapahtuu seuraavan 10 vuoden ajalla? , kun ne eivät ole tapahtuneet tähänkäänmenessä? Ja kyllä, itsekkin olin tyrmistynyt kun niitä skeletoneita ei haluttu hankkia, mutta No can do.
Niin kuten olen kokoajan sanonut vika on siinä surkeassa johtamisessa ja ilman mitään kustannusvastuuta toimisella. Lisäksi se, että julkisesta hommasta et voi lentää pihalle käytännössä mitenkään jos ilmestyt töihin ja et työaikana mitään rikollista tai ole kännissä.

Kun ei ole vaatimuksia siitä miten asiat pitäisi hoitaa ja ei ole vastuuta siitä miten paljon resursseja asiaan voi käyttää niin seuraukset ovat nähtävissä.
Ei yksityisellä puolella ole varaa hoitaa johtamista ja budjetointia samalla tavalla kuin julkisen terveydenhuollon osalta on tehty, sama koskee montaa muutakin julkista hanketta esimerkkinä. Tiet ensimmäinen toimija tekee, rempan niin seuraavana kesänä toinen julkinen toimija kaivaa sen tien auki ja tekee omat toimensa, pahimmillaan kolmantena kesänä tehdään sama kolmannen toimijan osalta. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että eri organisaatiot eivät kommunikoi keskenään ja heille ei ole vaatimusta tehdä hommia riittävän tehokkaasti. Tuossa esimerkissä kaikilta olisi pienentynyt kustannukset kymmeniä prosentteja jos olisi ollut halua tehdä yhteisurakkaa.

Jos niitä ei tapahdu niin tilanne on vieläkin huonompi ja ihmiset turvautuvat entistä enemmän vakuutuksiin, että saavat hoitoa. Seurauksena sen paremman porukan katoaminen julkiselta vieläkin tehokkaammin.


Uskallan väittää, että jos hoitajille lyödään kuoppakorutukset ja he saavat työstä ansaitsemanaa palkan kuntoon, niin nämä muut työn organisoimiseen ja tehostamiseen auttavat asiat alkavatkin yhtäkkiä kiinnostaa työnantajia, koska se on totta, että menot nousevat. Toisaalta työn houkuttelevuus ja alalle parempi hakeutuminen saattaa säästää terveyskuluja, jolloin ei voida sanoa varmasti että hoitajien palkankorotus olisi pelkkä menoerä.
Kun johto ja menetelmät ovat samoja niin muutosta ei ole tulossa. Koko järjestelmä olisi pitänyt räjäyttää Soten yhteydessä nyt siitä sen sijaan rakennetaan vieläkin isompaa hallinto himmeliä ilman sitä tulosvastuuta.

Ei sitä porukkaa saada yhtään sen enempää kun ihmisiä ei vain ole. Julkisen puolen lomat samaan kuin yksityisellä puolella niin korotusta voisi edes jotenkin perustella, tätä ei vaan suurin osa hoitajista tai muista julkisen puolen työntekijöistä halua.
Samalla toki pitäisi helpottaa myös irtisanomista huomattavasti ja lisätä tulosvastuuta työstä.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Minusta tämän ketjun keskustelu on absurdi. Täällä kinataan kenellä on raskain työ ja huonoin palkka, vaikka ydinkysymys on koko sotekentän järkeistäminen.
No siis koko keskustelun aktiivisuus kaiketi perustunee siihen, että hoitajat vaativat nimenomaan kovia palkankorotuksia eivätkä niinkään sotekentän järkeistämistä. Nythän hoitajien perusajatus tuntuu olevan se, että jos muut ammattiryhmät tienaavat viiden vuoden päästä noin 10 % enemmän kuin nyt, niin hoitajien kuuluu tienata noin 28 % enemmän kuin nyt. Minusta tuo aika vääjäämättä johtaa myös keskusteluun eri ammattien arvostuksesta ja oikeudenmukaiseksi koetusta palkkauksesta.

Uskoisin, että moni olisi valmis hyväksymään hoitajille esimerkiksi prosenttiyksikön suuremman korotuksen palkkaan kuin mikä yleinen linja on. Ja uskoisin, että aika moni lähtökohtaisesti hoitajiin ja hoitotyöhön kunnioituksella suhtautuva pitää nyt esitettyjä vaatimuksia kohtuuttomina ja siksi ovat kriittisiä tässä ketjussa.

Se on totta, että esimerkiksi lähihoitajien palkkataso on huonompi kuin monien miesvaltaisten ammattikoulutasoisten alojen (talonrakentajat, sähköasentajat, hitsaajat, kuorma-autonkuljettajat jne.). Toisaalta jos hoitajien vaatimus toteutuisi, niin viiden vuoden päästä lähihoitajien lähtöpalkka olisikin yhtäkkiä parhaita ammattikoulutaustaisten alojen palkkoja. Ja siitä voi olla montaa mieltä, olisiko se ihan tervettä, kun huomioi julkisen sektorin velkaantumisen ja sen, että hoitotyössä kuitenkin riskit työttömäksi ja lomautetuksi joutumisesta ovat dramaattisesti pienemmät kuin yksityisen sektorin duunarialoilla.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Niin kuten olen kokoajan sanonut vika on siinä surkeassa johtamisessa ja ilman mitään kustannusvastuuta toimisella. Lisäksi se, että julkisesta hommasta et voi lentää pihalle käytännössä mitenkään jos ilmestyt töihin ja et työaikana mitään rikollista tai ole kännissä....

Kuvasit juuri poliitikkojen johtamusvastuun, paitsi että pienessä pöhnässä voi kokouksissa olla.

Yksiköidenjohtajat toimivat poliitikoilta saatujen raamien puitteissa ja historiassa rakentuneiden organisaatioiden kanssa. Poliitikkojen pitäisi saneerata vanhentuneita organisaatiota ja tehdä arvovalintoja resurssien suhteen.

Haukkujesin kohde on väärä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No siis koko keskustelun aktiivisuus kaiketi perustunee siihen, että hoitajat vaativat nimenomaan kovia palkankorotuksia eivätkä niinkään sotekentän järkeistämistä. ...

Hoitajien/ Tehyn tehtävä ei ole sotekentän järkeistäminen, se on poliitikkojen tehtävä. Nyt hoitajat hakevat korvausta alimitoitettujen resurssien seurauksista.

Valitettavasti sotekentän saneeraus jää toteutumatta Tehyn ja muiden ammattiyhdistysten vastustuksesta.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Kuvasit juuri poliitikkojen johtamusvastuun, paitsi että pienessä pöhnässä voi kokouksissa olla.

Yksiköidenjohtajat toimivat poliitikoilta saatujen raamien puitteissa ja historiassa rakentuneiden organisaatioiden kanssa. Poliitikkojen pitäisi saneerata vanhentuneita organisaatiota ja tehdä arvovalintoja resurssien suhteen.

Haukkujesin kohde on väärä.
Niin kun johtaminen on luokaton se heijastuu kentälle suoraan.

Sitten kun muistetaan se kuinka paljon enemmän suhteessa kunta politiikassa toimii julkisella puolella itse työskenteleviä, niin seuraus on tässä eihän sitä voida itseltä tai kaverilta leikata, vaikka kaikki fakta näyttävät sen olevan ainut oikea tapa toimia.
Sen takia julkisen puolen tehtävissä toimivilta pitäisi kieltää toiminen kuntapolitiikassa ja nykyisissä aluevaltuustoissa se jos mikä korruptiota isolla kädellä. Ei sitä yksityiselläkään työntekijät päätä mistä leikataan jos on tarvetta, kohdetta voivat ehdottaa mutta päätöksen tekevät muut.

Julkisen puolen johtamista olen tässä arvostellut ja siihen kohde terveydenhuolto esimerkkinä on oikein loistava.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tää on kyllä vähän hupaisaa, että samalla foorumilla missä terveydenhoitoalan palkkojen nostaminen aiheuttaa näin vahvoja vastareaktioita ja ärtymystä. Niin toisessa (useammassa) topikissa (koronaan liittyen) samat kaverit ulisee 2 vuoden ajan siitä kuinka perseestä se on, kun suomen terveydenhuollon kantokyky ei pystynytkään mätsäämään koronapandemian hoitoon, vaan jouduttiin pistään pari kertaa liigahallien ja baarien ovet Säppiin.
Tämä on nyt tahallista asioiden sotkemista. Ei ulina hallien ja baarien sulkemisesta johtunut siitä, että terveydenhuollon kantokykyä pidettäisiin jotenkin liian huonona. Näillä asioilla ei nähty olevan yhteyttä toisiinsa. Tämä ottamatta kantaa, että onko se faktaa että hallien aukipitäminen olisi romahduttanut terveydenhuoltojärjestelmän, mihin itse en usko.

Halleja ei siis olisi pitänyt sulkea ulisijoiden mielestä, eikä se riippunut koronaepidemian hoidosta.
 
Viimeksi muokattu:

DonTirri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Stadilaiset jengit sarjasta ja lajista riippumatta
Kun lähtee miettimään "mistä rahat korotuksiin" niin... julkisella puolella on pirusti löysää jota voi ottaa pois ilman että terveydenhuoltoon mennään. Voin sanoa lähes varmana että erinäisissä virastoissa ynnä muissa valtiollisissa/kunnallisissa elimissä on huomattavasti enemmän kahvialitkiviä marttakerhoja "töissä" kuin terveydenhuollossa.
Jos virastojen henkilöstöistä leikattaisi turhat pois, lyötäisiin siihen päälle vielä palkanpuolitukset herra isoherroille ym. virastoissa niin johan alkaisi löytyä resursseja hoitajille ja terveyteen ylipäätänsä
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Ja siitä voi olla montaa mieltä, olisiko se ihan tervettä, kun huomioi julkisen sektorin velkaantumisen ja sen, että hoitotyössä kuitenkin riskit työttömäksi ja lomautetuksi joutumisesta ovat dramaattisesti pienemmät kuin yksityisen sektorin duunarialoilla.

Sä unohdat tässä taas sen todellisen ongelman : hoitajapulan ja miten sitä lähdetään ratkaisemaan. Ei se, onko naapurin pekka kateellinen kun lähihoitaja/ sairaanhoitaja tienaakin häntä enemmän, vaan se miten saataisiin alalle pito- ja vetovoimaa

Mun mielestä ei ole tervettä, että vanhukset ei pääse vessaan tai heitä makuutetaan kellon ympäri. Eikä se että kun menet hakemaan lasta päiväkodista, et voi olla varma onko se lapsi enää siellä? Jos on, niin missä kunnossa?
Tai se että mielenterveys ongelmia ei enää pyritä hoitamaan jne.

Palkkaus, ikävä kyllä on yksi alan suuri ongelma - ei ainut, mutta suuri. Se on ihan yksi hailee, jos Pekasta on ok maksaa 2% korotusta, se ei ratkaise sitä todellista ongelmaa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Nämä sinun arvostelut kuuluvat "näkemättä paskaa" osastoon, koska sinullahan ei ole kunnon kokemusta julkisen puolen organisaatioista.
No se on sinun päätelmäsi, yllättävän paljon tullut oltua niiden kanssa tekemisissä. Mutta johtaminen on suurin syy ongelmiin ja se, että asioita jätetään politiikkojen päätettäväksi ja heillä on näissä erittäin iso oma lehmä ojassa.

Sä unohdat tässä taas sen todellisen ongelman : hoitajapulan ja miten sitä lähdetään ratkaisemaan. Ei se, onko naapurin pekka kateellinen kun lähihoitaja/ sairaanhoitaja tienaakin häntä enemmän, vaan se miten saataisiin alalle pito- ja vetovoimaa

Mun mielestä ei ole tervettä, että vanhukset ei pääse vessaan tai heitä makuutetaan kellon ympäri. Eikä se että kun menet hakemaan lasta päiväkodista, et voi olla varma onko se lapsi enää siellä? Jos on, niin missä kunnossa?
Tai se että mielenterveys ongelmia ei enää pyritä hoitamaan jne.

Palkkaus, ikävä kyllä on yksi alan suuri ongelma - ei ainut, mutta suuri. Se on ihan yksi hailee, jos Pekasta on ok maksaa 2% korotusta, se ei ratkaise sitä todellista ongelmaa.
Miten siellä on hoitajapula kun henkilöstöä on Ruotsiin verrattuna enemmän?
Vähennetään hoitajien määrä Ruotsin tasolle niin voidaan puhua korotuksista palkkoihin samassa suhteessa.
Alalla on mietittävä miten hommat tehdään tulevaisuudessa kun se ikäluokkien pienentyminen koskee myös terveydenhuoltoa vastaavaa määrää uutta henkilöstöä ei saada tilalle kuin eläköityy. Se ammatin vaihtaminen on pieni ongelma terveydenhuollossa, toisin kuin monella muulla alalla.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Niin samalla sinulta hävisi lomia pari viikkoa vuodessa ja olet sen ajan työnantajan käytettävissä, jolloin se palkan erotus ei olekkaan lähelläkään tuota.
Öööh mun loma kyl pysy käytännössä ihan samana.


Niin kuten olen kokoajan sanonut vika on siinä surkeassa johtamisessa ja ilman mitään kustannusvastuuta toimisella.
Niin oletkin. Minä kysyin nyt aikataulusta että milloin se tapahtuu mutta ethän sinä siihen pysty vastaamaan. Siksi se työolojen parantaminen palkkauksenkautta näyttää jopa paljon realistisemmalta. Eikä se ole hoitajien vika.

Julkisen puolen lomat samaan kuin yksityisellä puolella niin korotusta voisi edes jotenkin perustella, tätä ei vaan suurin osa hoitajista tai muista julkisen puolen työntekijöistä halua.
Samalla toki pitäisi helpottaa myös irtisanomista huomattavasti ja lisätä tulosvastuuta työstä.
Täällä takerrutaan nyt ihan sikana tähän lomahommaan joka ei koske läheskään kaikkia sotealan työntekijöitä. Onneksi opettajien lomat on ok.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No se on sinun päätelmäsi, yllättävän paljon tullut oltua niiden kanssa tekemisissä. Mutta johtaminen on suurin syy ongelmiin ja se, että asioita jätetään politiikkojen päätettäväksi ja heillä on näissä erittäin iso oma lehmä ojassa...

Sitä kutsutaan demokratiaksi, kansan valitsemat edustajat päättävät yhteisten rahojen käytöstä.

Julkisella puolella on paljon hyvää osaamista, myös johtajissa. Valitettavasti he eivät pysty käyttämään osaamistaan täysimääräisesti, koska raamit on määrätty poliitikkojen puolesta.

Jos joku virkamies ehdottaa oman organisaationsa saneerausta, ammattiyhdistys vastustaa alta aikayksikön. Eikä tässä vielä ole ongelmaa, sehän on ammattiyhdistyksen tehtävä.

Ongelma syntyy siinä vaiheessa, kun valtuutettujen tai lautakunnan jäsenten pitäisi tehdä päätöksiä. Ammattiyhdistys ottaa yhteyttä "omiin poliitikkoihinsa", jotka ryhtyvät puolustamaan omiaan. Muutama kytkykauppa toisten puolueryhmien kanssa ja saneeraus on peruttu.

Porin organisaatiosta on tehty muistaakseni 90 luvulla tutkimus, jonka mukaan sitä voisi supistaa kolmanneksen. Sen jälkeen se on kasvanut joka vuosi
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
On kyllä melkoinen epäonnistuminen taas työnantajapuolelta jos antavat kaikille saman korotuksen.

Pelkästään sairaanhoitajan ja lähihoitajien kesken voisi katsoa korotuksia tarkemmin. Jotenkin itselle tuntuisi korkealta jos ammattikoulutasoisen lähihoitajan peruspalkka olisi muutaman vuoden päästä 2900€/kk.
En ole ihan varma, haetaanko kaikille samaa, mutta kyllä siellä ainakin opettajilla on palkkaohjelmavaatimus, ja ehkä muillakin.

Joo, eihän tuo 2900 mikään pieni peruspalkka enää ole, itselläni siis korkeakoulupohjalla 3100. Toki opettajilla taitaa olla merkittävästi paremmat ikälisät kuin hoitajilla, täysi ikälisä noin tonni peruspalkan päälle.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Kun lähtee miettimään "mistä rahat korotuksiin" niin... julkisella puolella on pirusti löysää jota voi ottaa pois ilman että terveydenhuoltoon mennään. Voin sanoa lähes varmana että erinäisissä virastoissa ynnä muissa valtiollisissa/kunnallisissa elimissä on huomattavasti enemmän kahvialitkiviä marttakerhoja "töissä" kuin terveydenhuollossa.
Jos virastojen henkilöstöistä leikattaisi turhat pois, lyötäisiin siihen päälle vielä palkanpuolitukset herra isoherroille ym. virastoissa niin johan alkaisi löytyä resursseja hoitajille ja terveyteen ylipäätänsä
Tosiasiassa monessa julkisessa virastossa/organisaatiossa henkilöstöresurssit ovat puutteelliset verrattuna lakisääteisiin tehtäviin. Esimerkiksi poliisissa käytännössä vähäisten ja vaikeasti tutkittavien rikosten (esim. polkupyörävarkaudet) tutkintaa ei harjoiteta juuri ollenkaan rajallisten resurssien takia. Käräjäoikeuksissa juttujen käsittelyajat venyvät ja paukkuvat yli kohtuuden, mistä EIT aina välillä muistuttelee. Sitten vaikkapa arkistoalalla resurssit ovat sitä tasoa, että erään asiantuntija-arvion mukaan arkistojen muuttaminen digitaaliseksi nykytahdilla kestää 200 vuotta.

Joitakin tehottomia organisaatioita kunnallisella puolella voi edelleen olla etenkin suurimmissa kaupungeissa, mutta valtiolla tai pienissä kunnissa turhia virkoja tai valtavaa hallinnon tehottomuutta ei oleellisesti ole.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös