Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 404 033
  • 15 508

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Eihän tuossa puhuttu yksityisestä terveydenhoidosta vaan yksityisestä sektorista yleensä. Niin minun kun todennäköisesti @dana77 viestissä.

Itse viestiisi, työterveys on lakisääteisesti järjestettävä palvelu työntekijöille ja tuon voi yritykset kyllä järjestää myös perusterveyden hoidon yksikköön. Sinänsä tuommoisessa ei ole mitään järkeä yrityksen, työntekijän tai valtiontalouden kannalta. Tuon järjestelmän tarkoitus on käytännössä kirjoittaa sairaslomia ja tehdä työkykyä ylläpitäviä toimia, jos yritys on tästä valmis maksamaan.

Jokainen tietää kuinka hukassa perusterveydenhoito olisi edes noiden saikkuappujen kanssa.

Ennakoiva työterveyshuolto on. Sairauden hoitoa, eli sitä perinteistä työterveyden vastaanottoa tai edes julkisen vastaavaa ei työnantajan tarvitse järjestää.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Onhan palomieslakkojakin ollut esimerkiksi 1998. Tosin hoitoalaan tai poliisiin verrattuna on vapaaehtoisia palokuntiakin olemassa. Ja pelastusalallakin niin monia ammattiliittoja palomiestenkin kesken, että tuskin koko pelastustoimi menisi ikinä lakkoon.

Pelastusalan ja poliisien osalta erona on myös (mm. sen lisäksi, että heillä eri sopimus) se, että ovat käytännössä kaikki viranhaltijoita. Heidän lakko-oikeuttaan ja esimerkiksi mielenilmauksiaan on rajoitettu lailla ja suojelutyövelvoite on palvelussuhteen muodon perusteella rakennettavissa. Hoitajat ovat nykyään käytännössä kaikki työsuhteisia, eikä ero ole triviaali.
 

ColCbj

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC Sierre
On kai ilmiselvää, että mikäli nykyisenkaltainen terveydenhuoltojärjestelmä halutaan säilyttää, kaivataan soterahoitukseen jatkuvasti lisää rahaa. Se on fakta. Vaihtoehtona on siirtyminen julkiselle taloudelle kevyempään malliin.

Pitäisin itse selvänä, että ay-liikkeen vaatima palkankorotus ei ole pitkässä juoksussa alan keskeistä ongelmaa, eli aliresursointia ja resurssien huonoa kohdistamista korjaava toimi. Lisärahaa tulisi ensisijaisesti allokoida siihen, että kroonista alimitoitusta lähdetään korjaamaan. Lisäksi näiden resurssien kohdentamista tulee järkevöittää. Palkkauksen nosto on relevantti keskustelunaihe sitten, kun resurssiongelmat on korjattu.

Toisaalta,Suomessa on eniten sairaanhoitajia 1000 asukasta kohti EU-maista. Ongelmat tästä huolimatta kielivät eritoten siitä, että resurssien kohdentamisessa ja johtamisessa on ehkä ne suurimmat ongelmat. Mahdollisesti myös suuret määrät sairaspoissaoloja saattavat selittää ilmiötä osaltaan. Nekin juontuvat todennäköisesti ainakin joissain määrin huonosta johtamisesta ja suunnittelusta.

Eli ehkä hoitajia ei tällä hetkellä kuitenkaan ole merkittävissä määrin liian vähän, vaan käytettävissä olevien työtuntien tehokas organisointi on se suurin ongelma työolojenkin osalta.

Mutta ei noistakaan luvuista voi tehdä suoraa johtopäätöstä, sillä onhan Suomi todella harvaan asuttu maa ja perinteisen aluepolitiikan vuoksi meillä on todennäköisesti hajautettujen hoitoyksiköiden ylläpitämiseksi tarve suuremmalle määrälle hoitajia ihmisiä kohden kuin monilla muilla mailla. Mikäli hoitajamäärää ei haluta lähteä kasvattamaan, niin sitten pitäisi vuorostaan keskittää palveluja aiempaa hanakammin.
 
Viimeksi muokattu:

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Hoitajat ovat nykyään käytännössä kaikki työsuhteisia, eikä ero ole triviaali.
Kyllä siellä iso osa hoitajista nauttii vanhoista eduista kuten pitkistä lomista. Uudet eivät pääse näiden etujen piiriin.
Sillä kait tässä asiassa merkitystä vaan sillä mitkä ne työehtosopimukset on.

Eli tuo kahden kerroksen väki on varmasti ongelma. Itse ainakin ottaisin pidemmät lomat pienemmällä palkalla.

Tuohan tuossa suht suuri ongelma , että vanhoilla tolkuttomia etuja ja nuorilla ei sit taas ookaan. Vanhat pistettäisiin normityöntekijän rooliin, niin rahaa säästyisi. Käsittämättömiä lomapäiviähän tuolla, kun tarpeeksi olet palvellut.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ainakin tuollaisen lähes 30 vuoden uran hoitoalalla tehnyt äitini sanoi, että ei niitä ongelmia palkankorotuksilla ratkaista. Porukkaa on liian vähän töissä, työ on huonosti johdettua, ja potilastyön tekemisen laatu on pudonnut paljon sinä aikana, kun hän on ollut töissä. Ei vaan ehdi enää tehdä sillä tavalla, kuin pitäisi. Kaiken keskittäminen tuo myös ongelmia.

Tämä siis kymsoten alueella.
 
Olen nähnyt monessakin työpaikassa sitä, että se pyörii ylitöiden varassa.
Sen sijaan, että siihen tilanteeseen olisi tyydytty on alettu tekemään muutoksia siihen mitä tehdään ja milloin tehdään. Iso osa noista hoitoalan ongelmista on itseaiheutettua, huonolla johtamisella, resurssoinnilla ja järjettömillä mitoituksilla.
Palkkaus ei ratkaise työvoimapulaa millään tavalla ne ongelmat ovat paljon syvemmällä, mutta tämän asian tunnustaminen on hoitoalalla se vaikein asia.
Asioita ei vaan ole mahdollista tehdä samalla tavalla tulevaisuudessa kuin nyt.
Yleensä näiden asioiden korjaaminen olisi työnantajan vastuulla. Tällaiset ongelmat vaikuttavat myös työn kuormittavuuteen joten ei kai se kovin erikoista ole jos haluavat lisää palkkaa?
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Yleensä näiden asioiden korjaaminen olisi työnantajan vastuulla. Tällaiset ongelmat vaikuttavat myös työn kuormittavuuteen joten ei kai se kovin erikoista ole jos haluavat lisää palkkaa?
Niin se johtaminen onkin se ensimmäinen ongelma, joka tulisi ratkaista ja ilman sen ratkaisemista ei palkankorotukset vaikuta mitenkään.
Ei avohaavan päälle laiteta laastaria kuten tässä oltaisiin tekemässä.
 
Niinpä niin. Rahaa pitäisi saada, mutta ei ole sinun asiasi selvittää mistä sitä saadaan? Ehkä sitä rahaa ei oikeasti ole jaettavaksi nyt, eikä kyllä olekaan. Ja kovasti haluat nyt tuoda tätä inhimillistä puolta esiin, niin mietipäs jos nuo maanpuolustukseen käytetyt rahat olisi käytetty teihin.. Voipi olla, että lähikuukausina saattaisi hiukan teilläkin työt lisääntyä. Toki, niitä autettavia ihmisiä olisi varmaankin koko ajan vähemmän..
Joo-o. Mennään vaan kaikki lakkoon, vaaditaan lisää liksaa ja joku muu miettii, että mistä ne rahat "kaivetaan".

En ole missään nimessä hoitajien palkankorotuksia vastaan, mutta ne rahat on pakko ottaa jostain. Ei ole tietysti sinun päätös että mistä, mutta kieltämättä hämmentävä kommentti.
Miksi ihmeessä heidän pitäisi tällaista miettiä? Se on työantajan ja tässä tapauksessa käytännössä vaaleilla valittujen päättäjien tehtävä. Heillä sitten on mahdollisuus valita vaikka alla olevista vaihtoehdoista:
1. Leikata palvelutasosta jotta nykyiset resurssit riittävät
2. Nostaa veroja
3. Leikata jostain muualta
4. Tehdä muita muutoksia yhteiskunnassa jotta alijäämä pienenee

Nythän nämä päättäjät välttelee vastuutaan ja ovat tehneet sitä jo pitkään. Samoin myös täällä näkyy usean kirjoittajan siirtävän vastuun työntekijöille, oli kyse sitten rahojen riittävyydestä tai huonosta työn organisoinnista. Vastuu täytyy antaa minne se kuuluu, ja tarvittaessa pakottaa heidät se ottamaan. Se on ainut tapa myös nähdä kuinka nämä vastuunkantajat suoriutuvat tehtävistään, ja tarvittaessa saada muutoksia aikaan.

Toinen hyvä esimerkki näiden päättäjien kyvyttömyydestä on varhaiskasvatuksen ongelmat. Ei pystytä esimerkiksi pk-seudulla täyttämään vaadittua laatutasoa ja henkilökuntaa on liian vähän. Asiaa ei millään saada ratkaistua (palkkaus ja työolot) mutta kaikenlaisia työryhmiä perustetaan vaikka ongelmien syyt on jo kaikkien tiedossa.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Niin mähän sanoin, että itse en ole nähny. Muovihitsarina työpäivä alkoi ja päättyi aina tiettynä hetkenä. Jos halusi tehdä lisää fyffee ni sai jäädä tekemään. Kukaan ei ikinä sitä määrännyt eikä kukaan kuollu jos halusikin lähteä kotiin.

Tottakai pitää muuttua. Olen jopa sinun ehdotuksia vienyt eteenpäin. Rahaa vaan niihin ei ollut Hoitoala ja käytännöt kuitenkin kehittyvät tosinopeaan tahtiin. Tulee parempia ja tehokkaampia tuotteita ja välineitä. Se on ihan humpuukia ajatella ettei hoitoala olisi kehittynyt mitenkään.

Ja sitten kääntöpuolella sulla on ihan sairaan katastrofaalisia ajatuksia ja ideoita, joista osa on tosi loukkaaviakin. Ei palkkaus poista ongelmia. Mutta tässä haetaan sille omalle työlle rahallista arvostusta. Ja siihen on meillä täysi oikeus.
Niin kun et ole nähnyt niin sitä ei ole ja kun olet nähnyt niin se on ainut totuus. No teollisuudessa on helvetin paljon hommia, joita ei saa tehdä yksin nimenomaan työturvallisuuden takia, ettei niitä kuolemia tule.

No sanotaanko näin, että esimerkiksi sen exkoskeletonin hinta on pienempi kuin kahden kuukauden palkankorotus vaatimukset eli se kertoo enemmän siitä, että ne ongelmat ovat nimenomaan järjestelmässä silloin se palkankorotus ei vaikuta ongelmaan. No ei ole kehittynyt nimenomaan johtamisen ja työnorganisoinnin suhteen, tekninen kehittyminen on kokonaan toinen juttu.

No niitä muutoksia on vain pakko tehdä ja niitä on katsottava kuplasi ulkopuolelta kun sisäpuolelta ei ole muutoksia saatu aikaan. Työntekijöiden määrä ei saada nostettua ellei ulkomailta palkata merkittävästi lisää kielitaidollisesti rajoittunutta työvoimaa, sillä suomalaisia ei vaan ole samaa määrää tekemään noita hommia. Se taas tietää julkisella palkka mallilla enemmän palkan alennuksia. Ei sitä avohaava paikata laastarilla, siihen tarvitaan tikkejä.
 
Niin se johtaminen onkin se ensimmäinen ongelma, joka tulisi ratkaista ja ilman sen ratkaisemista ei palkankorotukset vaikuta mitenkään.
Ei avohaavan päälle laiteta laastaria kuten tässä oltaisiin tekemässä.
Olen samaa mieltä. Kuitenkin työntekijäpuolella on saatettu näitä samoja ongelmia katsoa vuosi tolkulla ilman mitään parannuksia. Heillä ei välttämättä ole kovin suurta uskoa siihen, että asiat tuolta osin paranee. Näin ollen näkevät, että työn kuormittavuus on pysyvää ja haluavat lisää palkkaa.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Yleensä näiden asioiden korjaaminen olisi työnantajan vastuulla. Tällaiset ongelmat vaikuttavat myös työn kuormittavuuteen joten ei kai se kovin erikoista ole jos haluavat lisää palkkaa?

Tämä. Millä työantaja ratkaisee ongelman kun ylityöllistetään jengi. Esimerkki omasta duunista. Meidän osastolla on kolme erilaista tuotantokonetta joihin kaikkiin on omat kikkansa ja koneet käynnissä 24/7. No jatkuvassa kolmivuorossa joka on kallis työaikamuoto niin meitä kolme vuorossa eli 15 yhteensä. Kaikki saikut ym poissaolot joudutaan teettään ylitöinä joita sais tehdä hurumykke. Tälle vuodelle olis jo 100h jos nappais/jaksais!

Tässä tulee se dilemma että kun työnvaativustaso on sellainen että susta on osastolle apua vasta kun olet ollut 6kk talossa ja se että opit kolmen koneen kikat niin 1-2 vuotta. Ei siinä ole vaihtoehtoja paljon silloin jos koneiden pitää käydä kun kahdella operaattorilla ei kolmea konetta ehdi ajaan.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Joku toinen ketju tälle olisi varmaan parempi, mutta kyllä itse ainakin mielelläni kohdistaisin finskien rahoja vaikkapa palkankorotuksiin kuin esim. linkin mukaisiin toimiin Italiassa.


Kyllä se korona oli paha tauti mutta hyvä sentään että kämpät tulee sentään Italiassa kuntoon. Ja oliko se Espanjassa missä meidänkin rahoilla kokeiltiin 4 päivästä työviikkoa. Elpymisrahastossa tuli siis takkiin 3,4 miljardia. Paljonko ne hoitajat vaativatkaan?

Ja tiedän että kaikki ei ole näin mustavalkoista,mutta olihan tuokin helvetillinen rahamäärä. Tuo 3400 miljoonaa. Maassa, jossa rahaa ei ole antaa lisää hoitajille, opettajille... ja rakennettiinhan uusi lasten sairaalakin osin yksityisin keräysvaroin.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Olen samaa mieltä. Kuitenkin työntekijäpuolella on saatettu näitä samoja ongelmia katsoa vuosi tolkulla ilman mitään parannuksia. Heillä ei välttämättä ole kovin suurta uskoa siihen, että asiat tuolta osin paranee. Näin ollen näkevät, että työn kuormittavuus on pysyvää ja haluavat lisää palkkaa.
Niin ja kumuloituu siihen johtamiseen, jos asiaa ei nähdä ongelmana niin sille ei tehdä mitään. Sitä kuormitusta saisi merkittävästi pienemmäksi jo sillä pidemmällä vuorolistalla, jolloin työntekijät voisivat suunnitella omaa elämäänsä pidemmälle. Silloin se yksittäinen ylityövuorokaan ei ole niin rasittava kun tiedät, että vähän ajan päästä tilanne on toinen.

Työnkuormitusta on nimenomaan mahdollista vähentää ja todella paljon johtamisella ja erilaisilla laitteilla se, että niitä ei oteta käyttöön kertoo enemmän siitä, ettei ole halua kehittyä vaan tehdä vaan se mitä pitää. Tällä toimintamallilla useampi teollisuuden ala olisi ajettu Suomessa kokonaan alas kun samat asiat tehdään muualla halvemmalla. Silloin on pakko tehdä ne asiat paremmin ja tehokkaammin, jotta joku haluaa sitä palvelua ostaa julkisella puolella ei vaan tuota toiminnan kehittämisen pakkoa ole kun rahat tulee aina.
 
Niin ja kumuloituu siihen johtamiseen, jos asiaa ei nähdä ongelmana niin sille ei tehdä mitään. Sitä kuormitusta saisi merkittävästi pienemmäksi jo sillä pidemmällä vuorolistalla, jolloin työntekijät voisivat suunnitella omaa elämäänsä pidemmälle. Silloin se yksittäinen ylityövuorokaan ei ole niin rasittava kun tiedät, että vähän ajan päästä tilanne on toinen.

Työnkuormitusta on nimenomaan mahdollista vähentää ja todella paljon johtamisella ja erilaisilla laitteilla se, että niitä ei oteta käyttöön kertoo enemmän siitä, ettei ole halua kehittyä vaan tehdä vaan se mitä pitää. Tällä toimintamallilla useampi teollisuuden ala olisi ajettu Suomessa kokonaan alas kun samat asiat tehdään muualla halvemmalla. Silloin on pakko tehdä ne asiat paremmin ja tehokkaammin, jotta joku haluaa sitä palvelua ostaa julkisella puolella ei vaan tuota toiminnan kehittämisen pakkoa ole kun rahat tulee aina.
Kyllä, olen edelleenkin samaa mieltä tästä. Mutta vastuu tästäkin asiasta on siellä johdossa/päättäjillä, ei työntekijöillä. Pitäisi enemmän kiinnittää huomiota siihen miten tähän tilanteeseen on päädytty. Mutta ymmärrän myös sen, että tilanteen oltua vuosia samanlainen, kokevat työntekijät, että työn kuormittavuus ei vastaa palkkaa.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Kyllä, olen edelleenkin samaa mieltä tästä. Mutta vastuu tästäkin asiasta on siellä johdossa/päättäjillä, ei työntekijöillä. Pitäisi enemmän kiinnittää huomiota siihen miten tähän tilanteeseen on päädytty. Mutta ymmärrän myös sen, että tilanteen oltua vuosia samanlainen, kokevat työntekijät, että työn kuormittavuus ei vastaa palkkaa.
Niin siinä korostuu se surkea johtaminen ja julkisen puolen isoin ongelma ei ole väliä mitä tehdään kun tehdään jotain, joku muu maksaa aina kulut. Mikäli johto, joutuisi oikeasti vastaamaan siitä, että rahat riittää niin vastaavaa ei olisi päässyt käymään nyt on voitu toimia ihan miten huvittaa ja mitään seurauksia ei sen surkean johtamisen myötä tule kun rahaa saadaan aina lisää kuten sote-sektorin budjetin kasvu kertoo.

Sillä palkalla ei vaan silloin korjata ongelmaa korkeintaan paikataan haavoja. Sen takia ne muutokset on tehtävä muualla eli johdossa ja palkkaa ei voida korottaa lähellekkään tuollaisia summia, ellei tuottavuus parane merkittävästi ja siihen ei päästä ellei lomia vähennetä, porukkaa vähennetä tai työtapoja muuteta täysin. Mihinkään noista ei olla ilmeisesti valmiita ja lisäksi tuollaiset palkankorotukset nimenomaan vievät rahaa siitä toiminnan kehittämisestä.

Lisäksi tällä hetkellä tuollaiset palkankorotus vaatimukset alalla, jolla ei ole ollut viimeiseen kahteen vuoteen lomautuksia, irtisanomisia tai mitään vastaavaa vaan enemmänkin täystyöllisyys on monen muun alan kannalta erittäin vaikea sulattaa kun se palkkaus ei ole oikeasti mitenkään huono kun palkkaa maksetaan tittelin/toimen mukaan ei sen mukaan mitä oikeasti tekee. Sen takia palkkausta pitäisi eriyttää merkittävästi enemmän kuin tähän asti silloin niistä vaativimmista hommista voidaan maksaa enemmän ja tuoda sinne lisää suoritepalkkauksen myötä, sitten taas ne ihan perushommat saavat vähemmän kun niiden vaativuus on paljon pienempi.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Mä oon koko mun työuran odottanu, että johtaminen, töiden organisointi ja työolot parantuisi. Tätähän ei tapahtunut ja tein sitten omat ratkaisut ja syyrryin yksityisen palvelutarjoajan leipiin tekemään vastaavaa hommaa ja palkka nousi kerralla lähemmäksi 10e / tunti. Hauskaa on, että se on se sama kunta joka ostaa nyt palvelun tältä minun työnantajalta ja joutuu maksaan paljon enemmän koska myös tälle yksityiselle palveluntarjoajalle täytyy jäädä voittoa. Ja tämä minun esimerkki on vaan yksitapaus mutta niitä on ihan helvetisti. Aivan turha selittää ettei ole rahaa palkankorotuksiin koska ne palvelut on silti tuotettava sitten kalliilla yksityisen kautta.

Myös koronapandemia paljasti, että aika hyvin sillä tikun nenääntyöntämisellä pystyi tienaamaan. Vaasassa taisi parhaillaan olla testauspisteellä 50e/tunti liksat.

Monet entiset työkaverit on odottanut yli 30 vuotta työolojen parannusta ja samalla nähnyt työn vaativuuden kasvun, osaamistarpeet kasvun jne. Millä todennäköisyydellä @Jani82 uskot, että nämä sun mainitsemat asiat tapahtuu seuraavan 10 vuoden ajalla? , kun ne eivät ole tapahtuneet tähänkäänmenessä? Ja kyllä, itsekkin olin tyrmistynyt kun niitä skeletoneita ei haluttu hankkia, mutta No can do.

Uskallan väittää, että jos hoitajille lyödään kuoppakorutukset ja he saavat työstä ansaitsemanaa palkan kuntoon, niin nämä muut työn organisoimiseen ja tehostamiseen auttavat asiat alkavatkin yhtäkkiä kiinnostaa työnantajia, koska se on totta, että menot nousevat. Toisaalta työn houkuttelevuus ja alalle parempi hakeutuminen saattaa säästää terveyskuluja, jolloin ei voida sanoa varmasti että hoitajien palkankorotus olisi pelkkä menoerä.
 
Niin siinä korostuu se surkea johtaminen ja julkisen puolen isoin ongelma ei ole väliä mitä tehdään kun tehdään jotain, joku muu maksaa aina kulut. Mikäli johto, joutuisi oikeasti vastaamaan siitä, että rahat riittää niin vastaavaa ei olisi päässyt käymään nyt on voitu toimia ihan miten huvittaa ja mitään seurauksia ei sen surkean johtamisen myötä tule kun rahaa saadaan aina lisää kuten sote-sektorin budjetin kasvu kertoo.

Sillä palkalla ei vaan silloin korjata ongelmaa korkeintaan paikataan haavoja. Sen takia ne muutokset on tehtävä muualla eli johdossa ja palkkaa ei voida korottaa lähellekkään tuollaisia summia, ellei tuottavuus parane merkittävästi ja siihen ei päästä ellei lomia vähennetä, porukkaa vähennetä tai työtapoja muuteta täysin. Mihinkään noista ei olla ilmeisesti valmiita ja lisäksi tuollaiset palkankorotukset nimenomaan vievät rahaa siitä toiminnan kehittämisestä.

Lisäksi tällä hetkellä tuollaiset palkankorotus vaatimukset alalla, jolla ei ole ollut viimeiseen kahteen vuoteen lomautuksia, irtisanomisia tai mitään vastaavaa vaan enemmänkin täystyöllisyys on monen muun alan kannalta erittäin vaikea sulattaa kun se palkkaus ei ole oikeasti mitenkään huono kun palkkaa maksetaan tittelin/toimen mukaan ei sen mukaan mitä oikeasti tekee. Sen takia palkkausta pitäisi eriyttää merkittävästi enemmän kuin tähän asti silloin niistä vaativimmista hommista voidaan maksaa enemmän ja tuoda sinne lisää suoritepalkkauksen myötä, sitten taas ne ihan perushommat saavat vähemmän kun niiden vaativuus on paljon pienempi.
Olen sinällään tästäkin samaa mieltä. Uskoisin kuitenkin, että ilman jotain palkkaohjelmaa ei sopimukseen päästä sillä tilanne on jatkunut jo niin pitkään (työnantajan olisi pitänyt korjata ongelmat jo aiemmin).

Ihan alkuun pitäisi yhtenäistää nuo lomat tuohon "normaaliin" ja korottaa palkkoja samassa suhteessa. Tuntuu ylipäänsä hieman erikoiselta, että aloilla mistä työvoimasta on suurin pula (esim hoitajat ja varhaiskasvatuksen henkilöstö), työntekijät lomailevat keskimääräistä enemmän .
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Lisäksi tällä hetkellä tuollaiset palkankorotus vaatimukset alalla, jolla ei ole ollut viimeiseen kahteen vuoteen lomautuksia, irtisanomisia tai mitään vastaavaa vaan enemmänkin täystyöllisyys on monen muun alan kannalta erittäin vaikea sulattaa kun se palkkaus ei ole oikeasti mitenkään huono kun palkkaa maksetaan tittelin/toimen mukaan ei sen mukaan mitä oikeasti tekee. Sen takia palkkausta pitäisi eriyttää merkittävästi enemmän kuin tähän asti silloin niistä vaativimmista hommista voidaan maksaa enemmän ja tuoda sinne lisää suoritepalkkauksen myötä, sitten taas ne ihan perushommat saavat vähemmän kun niiden vaativuus on paljon pienempi.
No ei kai se hoitajien vika ole, että on koronakriisi ja väestörakennekriisi ja keikkaa pukkaa?

Nuo taulukkopalkat ovat julkisen ominaisuus, josta voisi jo irrottautua, mutta eihän systeemi ole edes liikkumassa siihen suuntaan, harmonisaatiolla halutaan päinvastoin tehdä tasapäistämisnollaus. Mutta kun sanotaan, että maksetaan vain tittelin mukaan, niin jää kertomatta, että suurin osa kyllä ansaitsee sen ihan suorituksellaankin. Sitten molemmissa päissä on porukkaa, joista toisessa päässä tienataan liikaa ja toisessa liian vähän. Hoitajan ihan perushommat ovat nykypalkan arvoisia, kuoppakorotuskin mahtuu. Sitten vaativammista hommista pitää voida maksaa vielä enemmän ilman, että valuu kaikille.
 
Viimeksi muokattu:

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Auttakaapas tyhmää. Luin Tehyn ekonomisti Ralf Sundin haastattelun. Hän mainitsee, että "Isoon virheeseen KT syyllistyy siinä, että se ottaa huomioon vain 2,5 miljoonaa palkansaajaa vaikka kunnallisveroa kerätään 3,8 miljoonalta. Kun lasketaan oikein mutta käytetään KT:n ilmoittamaa 8 miljardia, kuntalaisen maksettavaksi tulisi lisää noin 17 euroa kuukaudessa. Tämäkin on teoreettinen maksimisumma."

Millä järjellä tuosta saa 17 €/kk? En saa itse niin sitten millään.

 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Auttakaapas tyhmää. Luin Tehyn ekonomisti Ralf Sundin haastattelun. Hän mainitsee, että "Isoon virheeseen KT syyllistyy siinä, että se ottaa huomioon vain 2,5 miljoonaa palkansaajaa vaikka kunnallisveroa kerätään 3,8 miljoonalta. Kun lasketaan oikein mutta käytetään KT:n ilmoittamaa 8 miljardia, kuntalaisen maksettavaksi tulisi lisää noin 17 euroa kuukaudessa. Tämäkin on teoreettinen maksimisumma."

Millä järjellä tuosta saa 17 €/kk? En saa itse niin sitten millään.

Ja joka tapauksessa Tehy siis laskee vain hoitajien korotusten vaikutuksen, ja julkisen neuvotteluissa ei synny sopimusta, jossa tuo olisi ainoa.
 

12961

Jäsen
No ei kai se hoitajien vika ole, että on koronakriisi ja väestörakennekriisi ja keikkaa pukkaa?

Nuo taulukkopalkat ovat julkisen ominaisuus, josta voisi jo irrottautua, mutta eihän systeemi ole edes liikkumassa siihen suuntaan, harmonisaatiolla halutaan päinvastoin tehdä tasapäistämisnollaus. Mutta kun sanotaan, että maksetaan vain tittelin mukaan, niin jää kertomatta, että suurin osa kyllä ansaitsee sen ihan suorituksellaankin. Sitten molemmissa päissä on porukkaa, joista toisessa päässä tienataan liikaa ja toisessa liian vähän. Hoitajan ihan perushommat ovat nykypalkan arvoisia, kuoppakorotuskin mahtuu. Sitten vaativammista hommista pitää voida maksaa vielä enemmän ilman, että valuu kaikille.

Kysyn tyhmänä kun en alaa juuri ollenkaan tunne: Onko suoriteperusteista palkkausta millaisella tasolla jo käytössä hoitoalan yksityisellä puolella?

Tämä harmonisointi ja palkkojen tasapäistäminen kuulostaa aikamoiselta sirppi ja vasara -meiningiltä, jossa ei ainakaan tehokkuutta luoda.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Kysyn tyhmänä kun en alaa juuri ollenkaan tunne: Onko suoriteperusteista palkkausta millaisella tasolla jo käytössä yksityisellä puolella?

Tämä harmonisointi ja palkkojen tasapäistäminen kuulostaa aikamoiselta sirppi ja vasara -meiningiltä, jossa ei ainakaan tehokkuutta luoda.
Ei mullakaan ole oikein käsitystä tuosta yksityisen hoitoalan palkkauksesta.

Harmonisaatio on minusta sinänsä ihan hyvä, onhan se hyvä, jos vuosikymmenten aikana syntyneitä perusteettomia palkkaeroja oikaistaan. Pieleen menee tuossa suurimpaan palkkaan tarkistamisessa, jolloin korjaus tehdään pahimpien ylilyöntien mukaan kaikille. Mediaani olisi oikea luku, ja tätä suurempaa saavat voisivat puolestani pitää sen saavuttamansa edun.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Ja joka tapauksessa Tehy siis laskee vain hoitajien korotusten vaikutuksen, ja julkisen neuvotteluissa ei synny sopimusta, jossa tuo olisi ainoa.

Mutta siis eikö tuo summa ole reilu 170 €/kk, ei 17 €/kk? Eli ekonomistilla on tullut 8 miljardista 800 miljoonaa tai veronmaksajia on ilmestynyt jostain moninkertainen määrä.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Mutta siis eikö tuo summa ole reilu 170 €/kk, ei 17 €/kk? Eli ekonomistilla on tullut 8 miljardista 800 miljoonaa tai veronmaksajia on ilmestynyt jostain moninkertainen määrä.
Joo, tulee. 8 miljardia on 4 miljoonalta 2000 €/vuosi.

Edit: Osa tuosta 8 miljardista kiertyy tosin takaisin kuntatalouteen + muiden alojen palkankorotusten verovaikutus, niin jäisikö tuosta noin puolet muuten rahoitettavaksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös