Kimmo_Ahteri
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK
Jos katsoo investointien kehitystä Nokian romahduksen jälkeen, tähän maahan on aika paljon rakennettu asuntoja, tuulivoimaa tullut lisää 2016 jälkeen, mutta laiteinvestoinnit ovat jääneet vähemmälle. Rakennus itsessään ei lisää tuottavuutta, mutta laiteinvestoinneilla sitä voisi tehdä. Viime vuosina suomalaisyhtiöiden osingot ovat olleet aika korkeita, eli vyötä on kiristetty ja vanhoista laitteista on otettu maksimit irti. Suomalaisyhtiöt eivät ole kovin isosti velkaantuneita tällä hetkellä.Odotan sitä päivää (en toivoisi kyllä), milloin joku ilmoittaa Suomessa sulkevansa tehtaansa ja siirtävänsä toiminnot muualle, syyksi ilmoitetaan epävarmuus Suomen yhteiskunnassa ja työelämässä, halutaan varmistaa yhtiön toimintojen sujuvuus. Ihmettelen ellei näin käy piakkoin ja myös tullaan ilmoittamaan siitä, että uusi investointi suunnataankin muualle.
Itse en ainakaan uskalt aisi ottaa riskiä investoinnista Suomeen, mikäli vaihtoehtona on joku toinen siihen yhtä hyvin soveltuva paikka. Nyt ei ymmärretä sitä, miten rajusti Suomen mainetta rapautetaan ja tietysti syytä on kaikissa, mutta silti suurimman vastuun siitä kantaa SAK ja meidän oppositio. Oppositio sen vuoksi, että heille kaikki on vain politiikkaa ja nyt rakentavat sellaisen kuilun puolueiden väliin, että yhteistyö tuskin on lähitulevaisuudessa mahdollista. SAK sen vuoksi, että siellä ei todellakaan ole halua neuvotella mistään, eivät pysty antamaan siitä periksi, kun marssivat etunenässä pois kaikista neuvotteluista, nyt on kyse siis vain kunniasta SAK:n puolella.
Ympäristö investoinneille oli 2010 -luvulla varmaan suotuisampi kuin nyt. Nokian insinöörit olivat saaneet kenkää ja vapaana työmarkkinoilla, lainaraha oli hyvin edullista ja mitään kummempia AY / EK vääntöjä ei ollut. Sipilän kikykin meni läpi. Ei ollut suurempia esteitä investoinneille jos vertaa nykypäivään.
Kohta poliittiset lakot ovat lailla kielletty, eli AY ei tule saamaan Suomea säppiin samalla tavalla kuin nyt. Kokonaan toinen asia on, millä tavalla palkkakierrosneuvottelut tulevat menemään. Jos AY pistää kovan kovaa vasten palkkaneuvotteluissa, laillinen lakko tulee aiheuttamaan tappiota kuten tämänhetkinen lakko.
Hallituksella on mandaatti tehdä muutoksia, mutta tämän nettovaikutukset lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä voivat olla negatiiviset. Investoijan pelko siitä ettei etujärjestöt pysty sopimaan keskenänsä työehdoista voi vaikuttaa investointipäätökseen, varsinkin jos muut investointitekijät eivät ole riittävän hyviä.
Mielestäni tässä saa ihan kaikki katsoa peiliin, hallitus valitun neuvottelustrategian takia, AY ja EK sen takia etteivät kykene enää sopimaan näköjään yhtään mistään. Hallituksen tavoite on ollut heikentää AY:tä, mutta se ei vaan ole ilmaista. Sitä hintaa tässä maksetaan.