BOL ei tähän lähtenyt matkaan, mutta mä en saanut oleen kommentoimatta joitain ajatuksia tästä :)
Siis mikä on tarkalleen ottaen se politiikka millä pyritään ajamaan sitä että työttömiä olisi? Kuulostaa jossain määrin foliohattu-päätelmältä.
Tämä koulutus-ajatus on melko mielenkiintoinen. Kannustetaan siis olla tavoittelematta unelmiaan. "voit sää ny jottai opiskel mut sit et ainakaa mihinkää lähe". Täähän kannattaisi edistää vielä pidemmälle ja laittaa tämän kuntasakkoina eteenpäin jos vaihtaa työn perässä vaikka Porista Tampereelle. Myös noin tasa-arvo pohjalta hämmentävä näkemys, että koulutus olisi ilmaista vain osalle. Ja miten sitten "paluumuuttajat", jotka käyvät ensin ulkomailla painamassa isoa ruutua ja kokemusta, ja palaavat sitten takaisin suomeen kovan ammattitaidon ja isomman palkkapyynnön kanssa, olisiko heille vaikka vastavaikutteisesti sitten taas palautuksena ne koulutusrahat tulossa vai miten?
En oikeasti tunne enkä tiedä ketään joka sanoisi vanhustyön, päiväkodin, hoitoalan tms olevan millään tapaa leppoisa tai kadehdittava homma, josta ei kuulu palkkaa saadakaan kun sehän on enemmän rakkaudesta lajiin. Tunnetko sinä oikeasti? Vastaavasti tunnen ja tiedän kyllä ihmisiä jotka ihan aidosti kuvittelevat että yrittäjien ja etenkin yritysjohtajien ainoa tavoite ja motivaattori on riistää. Ja riistää rahaa. Työntekijöidensä taskusta, mistäs muualtakaan. Mitä enemmän sen parempi.
Noin ajatuksena että yksityishenkilöiden kannattaisi tehdä yrittäjänä töitä työntarjoajille on mahdollisesti ihan päinvastainen kuin mitä ajattelet. Edge on tuossa kohtaa enemmänkin erittäin vahvasti nimenomaan työntarjoajan puolella. Tässä tapauksessahan yrityksen ei tarvitsisi vaan maksaa yrittäjäpohjalta tekevälle työntekijälleen ainuttakaan sairauslomapäivää kun palkkaus olisi tulosperusteista, tai muutakaan juhlapyhää jne., ja sen lisäksi sopimuksia voisi ketjuttaa ja järjestellä ihan sen mukaan mitä työnantajalle tulee mieleen. Juuri tätä varten on työntekijöitä suojaavat lait ja tessit määritelty. Yrittäjällä ei ole samoja oikeuksia kuin työntekijällä. Mut eipä tarttis hallituksenkaan kiusata sitten työntekijää, kun esitetyt leikkaukset menis läpi moneen potenssiin.
ALV-korotukset. Missä kohtaa menee raja ja missä kohtaa hyöty muuttuu haitaksi. Ja keneen ne osuu "eniten"? ALV:n korottaminen ei lisää penniäkään "köyhän" tai "keskituloisen" ostovoimaan, päinvastoin. Onko järkevämpää että ne meikit myydään, saadaan veroeurot ja työllistävä vaikutus, vai se että ketään ei enää käytä meikkiä paitsi ne joilla on kunnolla paalua. Tai sokeria. Tai tupakkaa. Tai bensaa. ALV-verot sataa valtion taskuun kuitenkin kulutuksen kautta, ei sitä kautta että jätetään ostamatta koska kallista. Nykyisin kun lähes kaikkea saa tilattua kotiovelle netistä, niin suurin hyötyjä tällaisesta kivijalkaliikkeiden elämän vaikeuttamisesta on yleensä se mammuttifirma, vaikka L'Oreal (sori en tiedä meikeistä mitään) joka tuotteen tekee, ei tarvitse itse edes tehdä mitään kun kuluttajat yrittävät väkisin löytää keinoja päästä suoraan "lähteelle" välttääkseen kalliit verot. Samalla kärsijä on se yrittäjä joka yrittää tehdä elantonsa, ja mahdollisesti pitää pari palkattua työntekijääkin, myymällä meikkejä.
Kaikille tarpeeton, mutta silti useimpien edelleen nauttima alkoholi on mielenkiintoinen tapaus tässä, onko jossain jo saatu tutkittua lähes maailman korkeimman alkoholiverotuksen todellinen hyötysuhde meille? Paljonko lisäprosenteille saadaan veroeuroja, verrattuna siihen paljonko sitä hinnan takia kannetaan Suomeen keski-euroopasta? Paljonko työpaikkoja ravintola- ja panimo-alalla olisi tehtävissä jos kulutus saataisiin siirrettyä 'viinaa rannasta' tilauksen sijasta lähipubiin? Onko suomalaisten yleisterveys parantunut suoranaisesti alkoholin hinnan noususta johtuen? Mitä sanoo vihreiden arvojen ympäristölinjaukset siitä että kaljaa ja lonkkua ajetaan päivittäin rekkalasteittain Hartwallilta Saksaan, josta ne seuraavaksi ajetaan takaisin Suomeen janoiselle kansalle?
Tievero, tietulli, yksityisautoilun verottaminen on niin Hesalainen ajatus kuin vaan voi olla. Mielestäni on ok että tarkistellaan suoranaisesti tiettyyn osaan kohdistuvaa auto-etua, vaikka työmatkakorvaukset tulorajan perusteella, mutta kokonaisuudessaan yksityisautoilun verottaminen olisi erittäin raskas isku nimenomaan keski- ja matalapalkkaisille, sekä työttömille. Se limainen kapitalisti-yritysjohtaja toki varmaan pärjää edelleen, ja on vain tyytyväinen kun ei ole aamuruuhkia ja liikenteessä tulee vaan tuttuja vastaan. Mut tuo leikkaus olisi erittäin rajaava nimenomaan meille pöndeläisille. Täällä kun julkinen liikenne ja etäisyydet nyt ei vaan toimi. Jopa KÖYHÄT joutuvat autoilemaan. Töihin, lapsia päiväkotiin, kauppaan, vaikka sinne sossun luukulle. Lisäksi tuo vaikuttaisi työllistäviin elementteihin. Kuinka paljon työnhakua rajaa tieto siitä, että jos joudut omalla autolla työmatkan tekemään niin tulevasta palkasta lähtee heti satasia pois.
Kukaan tuskin pahoittaisi mieltään että kansanedustajien määrää pudotettaisiin. Mutta tuo on myös pieni pissa valtameressä, eikä se vaikuttaisi todellisuudessa talouteen muuten kuin "esimerkkinä" että leikataan me täälläkin. Vastineeksi kansanedustajien palkkaa tosissaan tulisi nostaa, jotta sinne saataisiin kirjo eri alojen todellisia osaajia, liian paljon siellä on "kansan rivejä edustavia" pikkujulkkiksia ja toriukkoja.
Ja loppuajatuksena on kyllä hauska että "et arvosta hyvätuloisten panosta". En ole itse hyvätuloinen mut kiinnostaisi tietää kenen panosta sitten arvostat, ja millä perustein?