Mainos

Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 494 355
  • 15 635

Luke

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eihän lakkoa muuten voida organisoida, jos ei tiedetä, keitä ammattiyhdistykseen kuuluu. Lakkovahtivuorot jaettiin tasan ja tehtiin uudet viestintäkanavat sen varalle, että työnantaja estää viestit esim. Wilman tai työpuhelimien kautta.
Miksi te käyttäisitte lakon aikana työpuhelimia? Tehän olette lakossa. Silloin ei käytetä ylipäätään mitään työsuhde-etuja, eikä mennä työantajan alueelle esim. vessaan tai juomaan työnantajan ostamia kahveja. Tätäkin näkee.
 

Kuuukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Ei nyt suoraan liity näihin lakkoihin, mutta ilmeisesti suurin ongelma sokeriverossa liittyy sokerin määrittelyyn eikä niinkään kilpailuoikeuteen, koska makeisverotus on hieman samanlaisella konseptilla kuin sokeriverotus olisi. Ongelma sokeriverossa on, että se koskisi mahdollisesti myös terveellisiä tuotteita (esim marjat ja hedelmät), vaikka näiden sisältämä luontainen sokeri on aivan erilaista verrattuna karkkien sisältämään sokeriin. Vähän samanlaisia ongelmia voisi tulla myös rasvojen ja suolan kanssa, joskin suola näistä olisi varmaan se helpoiten ratkaistava ongelma. Lisäksi sokeriveron valvonta olisi hyvin hankalaa ja vaatisi lisää byrokratiaa, kun periaatteessa kaikkien tuotteiden sokeripitoisuudet pitäisi tutkia tapauskohtaisesti tai sitten luottaa jonkinlaiseen kansalaisten ilmoitusmenettelyyn.

Itse en tunne erilaisia sokereita niin hyvin, että pystyisin sanomaan kuinka todellinen tuo määrittelyongelma on ja voisiko sitä jotenkin taklata, mutta tällaisia perusteluita olen kuitenkin kuullut. Ja ongelma on siis nimenomaan Suomen päässä, ei EU:ssa.

Tägätään myös @Tadu, joka puhui samasta asiasta.
Samoja ajatuksia täällä. Haittaverot on hyvästä, mutta tässä tapauksessa "sokerivero" jää liian mustavalkoiseksi. Pelkästään juomahyllyltä löytyy runsaasti erilaisia limuja, energiajuomia ja "terveysjuomia" (esim Nocco), joissa sokeria on 0% ja korvattu ties millä E-koodeilla. En ole mikään elintarvikealan ammattilainen, mutta noiden korvikkeiden listaaminen on varmasti haastavaa ja saattaa huomaamatta vaikuttaa myös joihinkin sinänsä terveellisiin tuotteisiin (kuten esimerkkisi marjat ja hedelmät). Tuo myös helposti aiheuttaa kierteen, jossa korkeammin verotettu aineisosa korvataan jollain, joka listalla ei vielä ole, jolloin päästäänkin kivaan kissa ja hiiri-leikkiin.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pahoittelen nyt ihan aluksi sitä, että näemmä se on kovin kovin vaikeaa saada täällä aina ymmärretyksi mitä tarkoittaa, tahi hakee noin ajatuksen tasolla.

Enpä jaksa enää palata edelliseen vastaukseeni siitä, että oliko siellä mitään ehdotusta sellaisesta leikkauksesta, joka osuisi nimenomaan sinuun, mutta välillisesti kyllä varmaankin.

Sen jälkeen tarkoitukseni oli tuoda tietoon useitakin vaihtoehtoja sille, miten tuota hommaa voidaan paikata muullakin kuin vain ja ainoastaan yhtä kansanosaa entisestään kurjistamalla, sillä en usko ajatusta siitä, että he siihen vallitsevaan tilanteeseen olisivat erityisesti syyllisiä.

Maassa on pitkään tehty politiikkaa, joka on jossakin määrin vastuussa siitä, että työttömiä on, sillä heitä täyty rakenteellisesti pitää, tai työnantajalla ei enää ole kivaa. Mutta se siitä.

Mitä tulee terveydenhuoltoosim, niin se lienee ihan oma valntasi. Itse laittaisin kaikki julkisen rahan kiinni julkiseen, sillä se lienee kuitenkin loppuviimeksi se ainoa joka tekee siitäkin tasa-arvoista.
Se miten yksityinen käyttää julkisia tiloja -ellei asia ole muuttunut- niin he käyttävät osaan toimintaansa mm julkisia leikkaussaleja. Ja tietenkin voidaan sivusta lisätä vielä sekin, että ovat koulutuksen yhteiskunnalta saaneet.

MItä tuli taas koulutuksen maksamiseen, niin sillä voidaan osin ehkäistä aivovuotoa. Pointti nimenomaan siinä, että täällä maassa ilmaisen koulutuksen saanut henkilö joka tekee tässä maassa työt, ja kantaa tänne veroa, tai vaihtoehtoisesti lähtiessään välittömästi maasta ulos maksaa tuon koulutuksen yhteiskunnalle takaisin, koska ei tuota tänne euroakaan. Se ei siis koske henkilöä, joka täällä riittävän pitkän aikaa työskentelee. Mielestäni maa ei juurikaan hyödy siitä, että maksaa ilmaisen koulutuksen kaikille, mutta ei saa mitään vastineeksi. Alexander Stubbin vaimo taas ei liity tähän mitenkään.

Mitä tulee yrittäjäkurssiisi, niin mun puolesta moinen voidaan toki järkätä, mutta samalla haluaisin velvoitteen, jossa jokainen henkilö työskentelee vuoden vanhusten osastolla, päiväkodissa ja kolmannen koulussa ja, sillä monella vanhemmalla tuntuu olevan ihmeellinen käsitys siitä, että se on jotenkin pelkää lystiä, iisejä päiviä ja pitkiä lomia. Ei ole. Tämä toki ei tähän varsinaisesti kuulunut.

Yrittäjyydestä vielä sen verran, että mielestäni nimenomaan kaikkien kannattaisi olla töissä laskutusosuuskunnan kautta (jos eivät olisi yrittäjiä), tai sitten ihan vaan yrittäjinä. Tämä antaisi monelle tekijälle edgeä vs työantaja. MUtta tässä lienee turhaa mennä yksityiskohtiin sen enempää.

Se, että meikit sattuivat tulemaan ensimmäisenä, ei todellakaan tarkoita, että haluaisin nimenomaan leikata naisilta, sillä sen verran olen kyllä matkani varrella heidän palkkojansa joutunut puolustelemaan. Puhutaan nyt sitten vaikkappa kosmetiikasta yleensä, pitäen sisällään kaiken mitä miehetikin käyttävät. ALVia voi hyvin nostaa. Ei ole vähäisintäkään järkeä tässäkin tapauksessa kaataa paskaa köyhimpien niskaan, nostammalla mm ruuan hintaa, sillä sekin silloin osuu samoihin ihmisiin. Eli helvetisti on tuotteita sekä palveluita ym, joissa ALV nosto ei vielä niitä tapa, sillä ostajat muutenkin ovat pääosin tuloluokkien toisessa kohdassa kuin ne nyt kohta entistäkin persaukisemmat.
MItä tulee autoiluusi, niin sellaisen jatkuvan lypsämisen sijaan ehdotin kaikille tulevaa ajoneuvon erillistä tiemaksua, jolla niinikään tulee lisää fyffeä kassaan, kun sitä sinnekin vaan on saatava. Eli ei voi vain leikata ja leikata. Ja muuten ehdotin, että työsuhdeautoilun verotusta voi myös nostaa, kuin myös asuntoetujen sun muiden sellaisten vastaavien. Kun kaikessa nostetaan vähän, niin siitä tulee jo paljon. Ei siis voi olla, että vaikeassa paikassa paska osuu vain pienen ryhmän tuulettimeen.

Kansanedustajien määrää voi huoleti laskea, jos kerran maalla ei ole varaa pitää kiinni raskaista hallinnoista. Palkkiota voi toki nostaa hiukan, mutta ei paljoa. Ei sinne ole pakko hakea, jos ei osaa eikä pysty tai halua.
Tasapäistäminen voi olla perseestä, mutta sehän kertoo enemmän ihmisestä jos hän sen vuoksi vetää herneet eikä enää yritä mitään. Toki en missään ole vaatinut kaikille samaa palkkaa, tai jos olen, niin pahoittelen.

Kyllä se palkka niissä paskoissakin duuneissa kuitenkin on se motivaattori tehdä ne hyvin. Nythän se ainoa motiivi haetaan siitä, että jos et tee hyvin niin saat kenkää.

Mä en ihan aina arvosta kyllä hyvätuloisten panosta, sillä se on nähty useinkin, ettei se palkka ole mitenkään
takuu siitä, että asioita olisi tehty hyvin. Hyvin asioita tekevien ihmisten, innovaattoreiden, toisi huomioivien ja avustavien ihmisten ja vaikkapa terveydenhuollon henkilöiden panosta (en aina toki) arvostan kovastikin.
Ihmistä jonka ainoa motiivi on raha -jonka myös jo rikkaatkin alkavat huomaamaan- en juurikaan arvosta.
Se raha toki pitää olla, ja sen ei tarvitse olla sama kaikilla, mutta koska arvostan myös niitä henkilöitä jotka pitkillä urillaan tekevät pohjaa sille, että täällä monella on varaa opiskella, niin arvostan myös ajatusta, että jokaisella työtä tekevällä on oikeus saada palkka jolla tulee toimeen ilman yhteiskunnan tukia.

En siis pidä kovinkaan järjellisenä suuntaa, jossa entistä enemmän ihmisiä ajetaan motivoitumaan vain ja ainoastaan siitä ilosta että saavat olla töissä, mutta voida sittenkin huonosti. Ei oikein istu mun käsitykseen tasa-arvoisesta maailmasta, mutta tämähän nyt on kaikille se ihan oma ajattelu, joka sitä ohjaa, enkä voi siihen siltä osin ottaa kantaa.
Jos taas viittasit tuolla sun tasa-arvo kokeilulla maailmalta johonkin kommunismiin, niin se oli typerää, sillä kyllä se on tutkittu, että kasvavat tuloerot eivät palvele yhteiskuntia millään muotoa, joten siitä ei kannata alkaa edes väittelemään.

Olen miettinyt, että miten tähän kirjoitukseen vastaisin. Joudun toteamaan, etten pysty vastaamaan tähän mitenkään. Olen niin monesta asiasta eri mieltä, että parempi jättää tähän. Mutta jo lähtökohtaisesti se, että huudetaan tasa-arvon perään, mutta se tasa-arvo ei kuitenkaan koskekaan sitten ihan kaikkia, on hyvin erikoinen. Ja itse asiassa väärin.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Eihän lakkoa muuten voida organisoida, jos ei tiedetä, keitä ammattiyhdistykseen kuuluu. Lakkovahtivuorot jaettiin tasan ja tehtiin uudet viestintäkanavat sen varalle, että työnantaja estää viestit esim. Wilman tai työpuhelimien kautta.

Eli pääsääntöisesti lakkoviestintä hoidetaan työnantajien viestintävälineillä ja plan B on sitten omat välineet?

Kuulostaa äkkiseltään ihan uskomattomalta. Toivottavasti asia ei ole oikeasti näin.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Eli pääsääntöisesti lakkoviestintä hoidetaan työnantajien viestintävälineillä ja plan B on sitten omat välineet?

Kuulostaa äkkiseltään ihan uskomattomalta. Toivottavasti asia ei ole oikeasti näin.
Perinteisestihän se ajattelu menee, että etuja on ja niitä käytetään, velvollisuudet sitten tapauskohtaiseti ja siinäkin oma hyöty edellä.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Olen kyllä vahvasti sitä mietlä että jos listalle päätynyt ihminen on kieltänyt nimensä listaamisen tässä yhteydessä, niin rikkomus on tehty. Tai tässä asetuksessa puhutaan yleensä aina suostumuksesta. Muita hyväksyttäviä syitä on esimerkiksi rekisterin ylläpitäminen siinä tarkoituksessa että sen on välttämätöntä henkilön oman edun kannalta kuten esm. palkan maksu. Eli kyllä sen rekisterin tarkoituksella on merkitystä, se pelkästään että kuuluu liittoon, ei oikeuta tuollaista listausta ylläpitämään.
Minä en ole gdpr ammattilainen, mutta jouduin työnpuoluostelta kyllä asiaa opiskelemaan jokusen koulutuksen verran.

Osaltaan näin mutta esim meidän lafkassa kun järjestäymisprosentti liittoon on hyvin korkea. Ja suurinta osaa ei voisi edes vähempää kiinnostaa tuo yllämainittu kun kaikki ovat tyytyväisiä siihen miten asiat on hoidettu. Eikä meillä ole edes mitään 'listoja'
 

Andromeda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Kyllä toki. Tosin ensin pitää päättää mitä se lihottava roska tarkkaan ottaen on, mutta juurikin siten voi ohjata ALVia sinne missä se ei suuntaudu taas samaan kansaosaan.
ALV kuitenkin on monella tapaa helppo keino reagoida.
Yleisesti kaikki mikä vaikuttaa ihmisen terveyteen negatiivisesti voisi olla veronkorotusten piirissä. Tupakoitsijat voisivat maksaa enemmän, koska kuormittavat terveydenhuoltoakin ennemmin tai myöhemmin suurella todennäköisyydellä enemmän kuin ei tupakoivat.

Samoilla perusteilla alkoholia käyttävät voisivat maksaa enemmän. Joku tuolla toisessa ketjussa esitti vertauksen jotenki näin, että miksi hänen pitää maksaa työttömyysvakuutusmaksua kun ei ole työttömänä koskaan. Samaa logiikkaa voisi käyttää näissä ihmisen terveyteen liittyvissä ja yhteiskunnan varoja syövissä elämäntavoissa. Miksi mun pitää maksaa alkoholistien ja nikotinistien tai coca-colalla hampaansa tuhonneen hoitoa?

No tämä nyt oli kuittaus tälle ihmettelijälle miksi hänen pitää työttömyysvakuutusta maksaa, toki kaikkien pitää omien rahkeiden mukaan osallistua yhteiskunnan kuluihin. Mutta haittaveroja voisi nostaa terveydelle haitallisiin tuotteisiin laidasta laitaan ilman muuta.

Ihmettelen siksikin suuresti hallituksen tekemää olutveron laskua.
 
Viimeksi muokattu:

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Pitäisikö työnantajilla olla oikeus yhtä voimakkaisiin toimiin vastustaessaan vasemmiston politiikkaa? Mikä voisi olla vastaava mielenilmauksen tapa, jolla laitetaan yhteiskuntapolvilleen ja aiheutetaan mittavaa vahinkoa kaikille?

Taitaa olla työsulku sellainen mitä voidaan käyttää joissain tilanteissa kun työsopimuksissa on kiistoja. Eiköhän kuitenkin työnantajat halua että talo tuottaa ja ihmiset käyvät töissä kun kusevat omiin muroihinsa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Eiköhän kuitenkin työnantajat halua että talo tuottaa ja ihmiset käyvät töissä kun kusevat omiin muroihinsa.
Tätä ajattelutapaa soisi työntekijäpuolenkin pohtivan, koska tässä nykyisessä tilanteessa kusevat sekä omille että työnantajiensa jaloille.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen miettinyt, että miten tähän kirjoitukseen vastaisin. Joudun toteamaan, etten pysty vastaamaan tähän mitenkään. Olen niin monesta asiasta eri mieltä, että parempi jättää tähän. Mutta jo lähtökohtaisesti se, että huudetaan tasa-arvon perään, mutta se tasa-arvo ei kuitenkaan koskekaan sitten ihan kaikkia, on hyvin erikoinen. Ja itse asiassa väärin.
No tähän voidaan hyvin todeta sekin tosiasia, että eipä se tasa-arvo nytkään koske kaikkia. Kai sitä jokainen sitten takastelee omasta perspektiivistä. Eli toiset on vaan tasa-arvoisempia kuin toiset. Se, että on eri mieltä ei haittaa vähääkään, sillä vain se on jonkinlainen tie sille, että löytyy jokin tie, jolla asioita toteuttaa.
Erimielisyyttään saa toki aina perustella, mitä toistaiseksi en juurikaan ole nähnyt, kuten en myöskään niitä muiden leikkauslistoja tahi veronkorotuksiakaan. Pääasiassa kritiikkiä siitä, että toinen on aina väärässä, jos ei ole samaa mieltä kanssani.
Vois siis toki olla, että kaikki mitä olen noissa kommenteissa heitellyt, ovat vain huonoja vaihtoehtoja, mutta eipä ole juuri kukaan mitään muutakaan tarjonnut, vaan pääosin ottanut lähinnä itseensä, joka ei ole vähääkään rakentavaa.

Itse heittelen näitä asioita osin siis siksikin, että täällä osattaisiin katsella myös asioiden taakse, eikä vain sen oman navan kautta, mutta monelle se tuntuu tekevän pahaa, kun ja jos haluaa olla aina oikeassa kaikesta.
Minä en useinkaan ole oikeassa, tai välttämättä osaa huomoida kaikkia asioita ja näkökulmia, mutta en voi myöskään muuttaa niitä, ellei ole rohkeutta keskustella, ja tarpeen tullen myös tunnustaa olevansa väärässä, tai ainakin hiukan tarkastella asioita eri kulmasta. Josku jopa itsensä asettaminen toisen tilanteeseen, saattaa avata uutta näkökulmaa.
Mutta ei siis mitään. Ymmärrän toki haluttomuutesi keskustella, tai tuoda vaihtoehtoisia näkemyksiä siitä, miten asiat nyt pitäisi hoitaa. Sen kuitenkin ymmärtänet, että hallituksen toimet tällaisenaan ei luo mitään muuta kuin paperilla ja mielikuvituksessa. Ja jos maa oikeasti on niin vaikeassa tilanteessa, kuin halutaan antaa ymmärtää, niin silloin lienee pakko ottaa se hattu kouraan, ja unohtaa se oma intressipolitiikkansa, ja alkaa oikeasti hakemaan vaihtoehtoja. Mutta ilmeisesti tilanne ei olekaan niin paha, sillä niin kovasti hallitus pitää kiinni typeryydestään.
 

1stApril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Taitaa olla työsulku sellainen mitä voidaan käyttää joissain tilanteissa kun työsopimuksissa on kiistoja. Eiköhän kuitenkin työnantajat halua että talo tuottaa ja ihmiset käyvät töissä kun kusevat omiin muroihinsa.

Nyt ei käsittääkseni ole kyse "työsopimuskiistoista". Kyse on poliittisista lakoista.
Pitäisikö työnantajalla olla oikeus vetää työsulku päälle ilmoittamalla maanantaina, että keskiviikosta perjantaihin ovat ovet säpissä työpaikalla ja palkanmaksu poikki protestina hallituksen politiikalle?
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Ihmettelen siksikin suuresti hallituksen tekemään olutveron laskua.

Jos olet Ruotsissa käynyt niin siellä miedot oluet ja muutkin alkoholit ovat merkittävästi halvempia kun esim Suomessa. Esimerkkinä Systembolagetissa 7,0% Koppasbergin Perry 0,5l maksaa euroiksi muutettuna noin 1,80€. Moni olut maksaa alle 1€.

Sitten taas kun mennään enemmän alkoholia sisältäviin tuotteisiin niin verotus niissä kasvaa merkittävästi.

Ei tämäntyylinen verotus Suomessakaan pahitteeksi olisi kun ihmisiä jotka juo niin ohjestettaisiin juomaan miedompia juomia, esim viinejä.
 
Viimeksi muokattu:

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
En ota sen enempää kantaa tähän ay-asiaan, mutta näin tänä aamuna seuraavan tilanteen:

Kävelin erään pk-seudulla sijaitsevan tehtaan portin sivuitse. Portin ulkopuolella oli kyseisen tehtaan lakkovahteja seisoskelemassa. Juuri kun olin heidän kohdallaan, kohdalle ajoi myös hieno Mersu, joka hidasti kulkuaan. Mersun etuikkuna avautui, ja esiin työntyi lihavan sedän naama. Setä näytti lakkovahdeille keskisormea ja huusi kovaan ääneen: "Haistakaa vittu."

Koko tilanne oli kaikessa symbolisuudessaan kuin suoraan jostain Kaurismäen elokuvasta ja ehkä kuvaa jollain tavalla osuvasti aikaamme.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Nyt ei käsittääkseni ole kyse "työsopimuskiistoista". Kyse on poliittisista lakoista.
Pitäisikö työnantajalla olla oikeus vetää työsulku päälle ilmoittamalla maanantaina, että keskiviikosta perjantaihin ovat ovet säpissä työpaikalla ja palkanmaksu poikki protestina hallituksen politiikalle?

Joo, ei ole. Käytin tuota vaan esimerkkinä tuo on ainoa mitä joskus on käytetty työntekijöitä vastaan.

Tämä tilanne on sikäli perseestä kun ei kukaan meidänkään lakkoilijoista vastustajan meidän työnantajaa kun töitä on.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihmettelen siksikin suuresti hallituksen tekemään olutveron laskua.
Alkoholiveroa lasketaan miedoissa ja nostetaan vahvoissa tosiaan. Käsittääkseni yksi peruste on se, että miedoissa kulutetaan yleensä kotimaisia tuotteita ja vahvoissa ulkomaalaisia.

Tokihan sitä voi silti olla sitä mieltä, että turha ja tyhmä veronalennus varsinkin tässä tilanteessa. Itsekin taidan sille kantille kallistua. Toisaalta se ulkomaankauppakin on ongelma.

Pitäisi varmaan EU:n kehittyä liittovaltioksi. Otetaan käyttöön EU:n tasoinen verotus, EU:n tasoiset tuet yms. säädökset. Nyt tää on aika hankalaa esimerkiksi alkoholipolitiikan osalta kun pitäisi olla vapaakauppa, mutta verotus on eriävää.
 

Andromeda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Jos olet Ruotsissa käynyt niin siellä miedot oluet ja muutkin alkoholit ovat merkittävästi halvempia kun esim Suomessa. Esimerkkinä Systembolagetissa 7,0% Koppasbergin Perry 0,5k maksaa euroiksi muutettuna noin 1,80€. Moni olut maksaa alle 1€.

Sitten taas kun mennään enemmän alkoholia sisältäviin tuotteisiin niin verotus niissä kasvaa merkittävästi.

Ei tämäntyylinen verotus Suomessakaan pahitteeksi olisi kun ihmisiä jotka juo niin ohjestettaisiin juomaan miedompia juomia, esim viinejä.
Jees, tiedän tämän. Ajatuksena mulla on se, että ne maksaa jotka kuluja aiheuttavat. Maksua sinne mistä kuluja tulee, eikä hallituksen pidä "ohjeistaa" juomaan alentamalla hintoja.
 

1stApril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ja jos maa oikeasti on niin vaikeassa tilanteessa, kuin halutaan antaa ymmärtää, niin silloin lienee pakko ottaa se hattu kouraan, ja unohtaa se oma intressipolitiikkansa, ja alkaa oikeasti hakemaan vaihtoehtoja. Mutta ilmeisesti tilanne ei olekaan niin paha, sillä niin kovasti hallitus pitää kiinni typeryydestään.

Otan kirjoituksistasi kantaa vain tähän kohtaan. Kyllä tilanne alkaa olemaan aika paha ja tämä aletaan myöntämään jo yli puoluerajojen. Eilen A-Studiossa olivat hallituspuolueista Sari Essayah (kd.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) sekä oppositiosta Sofia Virta (vihr.) ja Annika Saarikko (kesk.). Aika lailla tuntui olevan yhteisymmärrys, että tilanne alkaa olemaan paha Suomen talouden osalta. Saarikko sanoi ihan suoraan olevansa samaa mieltä tilanteesta hallituksen kanssa. Ainoastaan keinoista ollaan eri mieltä ja Saarikko odottaa hallitukselta jotain muunlaisia ehdotuksia.

Edit. nimet oikein.
 
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Otan kirjoituksistasi kantaa vain tähän kohtaan. Kyllä tilanne alkaa olemaan aika paha ja tämä aletaan myöntämään jo yli puoluerajojen. Eilen A-Studiossa olivat hallituspuolueista Sari Essayah (kd.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) sekä oppositiosta Sofia Virta (vihr.) ja Annika Saarikko (kesk.). Aika lailla tuntui olevan yhteisymmärrys, että tilanne alkaa olemaan paha Suomen talouden osalta. Risikko sanoi ihan suoraan olevansa samaa mieltä tilanteesta hallituksen kanssa. Ainoastaan keinoista ollaan eri mieltä ja Risikko odottaa hallitukselta jotain muunlaisia ehdotuksia.
Offtopiccia, mutta tuossa on myös se syy miksi RKP ei kaada hallitusta. RKP pelkää, että Keskusta tulee heidän tilalleen hallitukseen, jolloin hallitus pääsisi säästämään länsirannikon ruotsinkielisistä palveluista, ja persut saisivat ehkäpä jopa pakkoruotsin pois.

Heh.
 

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
En ota sen enempää kantaa tähän ay-asiaan, mutta näin tänä aamuna seuraavan tilanteen:

Kävelin erään pk-seudulla sijaitsevan tehtaan portin sivuitse. Portin ulkopuolella oli kyseisen tehtaan lakkovahteja seisoskelemassa. Juuri kun olin heidän kohdallaan, kohdalle ajoi myös hieno Mersu, joka hidasti kulkuaan. Mersun etuikkuna avautui, ja esiin työntyi lihavan sedän naama. Setä näytti lakkovahdeille keskisormea ja huusi kovaan ääneen: "Haistakaa vittu."

Koko tilanne oli kaikessa symbolisuudessaan kuin suoraan jostain Kaurismäen elokuvasta ja ehkä kuvaa jollain tavalla osuvasti aikaamme.

Vanhoina hyvinä aikoina lakossa oleva väki kiersi busseilla tiedossa olevien "porvareiden" kotiosoitteita ja kävi heittelemässä kananmunia taloja päin. Näin ainakin äärivasemmalla olleessa rakennusliitossa. Lakon jälkeen sitten palattiin kiltisti töihin.
 
4

444

Perinteisestihän se ajattelu menee, että etuja on ja niitä käytetään, velvollisuudet sitten tapauskohtaiseti ja siinäkin oma hyöty edellä.
Työnantajalla on oikeus ottaa työkoneet ja -puhelimet lakon ajaksi pois. Kannattaisi varmaan hyödyntää sitä oikeuttaan, mikäli asia hiertää liiaksi alushousuissa.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Otan kirjoituksistasi kantaa vain tähän kohtaan. Kyllä tilanne alkaa olemaan aika paha ja tämä aletaan myöntämään jo yli puoluerajojen. Eilen A-Studiossa olivat hallituspuolueista Sari Essayah (kd.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) sekä oppositiosta Sofia Virta (vihr.) ja Annika Saarikko (kesk.). Aika lailla tuntui olevan yhteisymmärrys, että tilanne alkaa olemaan paha Suomen talouden osalta. Risikko sanoi ihan suoraan olevansa samaa mieltä tilanteesta hallituksen kanssa. Ainoastaan keinoista ollaan eri mieltä ja Risikko odottaa hallitukselta jotain muunlaisia ehdotuksia.
Muutenhan tämä näyttäisi ihan lohdulliselta, että ollaan ympäri puoluekenttää huolissaan Suomen talouden tilanteesta, mutta, ja tähän se iso MUTTA, tästä paneelista puuttuivat demareiden ja vasemmistoliiton edustajat. Sieltä kun vielä kuulisi saman huolen Suomen taloudesta niin voisi olla varovaisen toiveikas, että jotain joskus voisi tapahtua.

Ainakaan ko. puolueiden kannattajista, kuten tällä palstalla on huomattu, en ainakaan ole huomannut minkäänlaista huolta Suomen talouden tilasta. Vaan ölinä sen kun vain voimistuu sieltä suunnalta jos hallitus kertoo jotain lisätoimia, joilla talouden suuntaa saisi käännettyä. Näyttää siis siltä, että vasemmalla on ihan oikeasti kova kiima ajaa Suomen talous EU:n päätäntävallan syliin. Ja se on hyvin surullista.

Sinulla on ilmeisesti Saarikko vaihtunut kesken kaiken Risikkoon, oletan.

Edit. Demareiden puolella on nyt Lindtmanin tultua Puheenjohtajaksi taloustilanteesta ehkä jo pieni huolen valon kajo syttynyt. Kiitos lisävalaistuksesta @Tadu
 
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Muutenhan tämä näyttäisi ihan lohdulliselta, että ollaan ympäri puoluekenttää huolissaan Suomen talouden tilanteesta, mutta, ja tähän se iso MUTTA, tästä paneelista puuttuivat demareiden ja vasemmistoliiton edustajat. Sieltä kun vielä kuulisi saman huolen Suomen taloudesta niin voisi olla varovaisen toiveikas, että jotain joskus voisi tapahtua.

Ainakaan ko. puolueiden kannattajista, kuten tällä palstalla on huomattu, en ainakaan ole huomannut minkäänlaista huolta Suomen talouden tilasta. Vaan ölinä sen kun vain voimistuu sieltä suunnalta jos hallitus kertoo jotain lisätoimia, joilla talouden suuntaa saisi käännettyä. Näyttää siisi siltä, että vasemmalla on ihan oikeasti kova kiima ajaa Suomen talous EU:n päätäntävallan syliin. Ja se on hyvin surullista.

Sinulla on ilmeisesti Saarikko vaihtunut kesken kaiken Risikkoon, oletan.
Demareiden ja Lindtmanin vaihtoehtobudjetissa oli otettu ainakin huomioon VM:n vaatima kuuden miljardin sopeutustarve. Marinin johdollahan SDP ei tuota kuutta miljardia uskonut. Eli jonkinlaista kehitystä siellä vasemmallakin on.

Vasemmistoliitto on sitten oma marginaaliporukkansa lähes asiassa kuin asiassa. Heidän mielipiteillään ei niin merkitystä.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Keskon logistiikkakeskuksen ulkopuolelta kerrotaan medialle että töissä on vain kourallinen työnantajan edustajia joten tämä tulee näkymään kaupoissa välittömästi.

Sisäpuolella esimiehenä työskentelevä kaverini vastasi äsken viestiin että yli puolet duunareistakin oli tullut töihin eikä yksikään kuorma ole vielä edes myöhästynyt.

Toki tuollahan on useampia eri osastoja mutta yhden tilanne oli tuo.
 

TylerDG

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät & Caps
Pahoittelen nyt ihan aluksi sitä, että näemmä se on kovin kovin vaikeaa saada täällä aina ymmärretyksi mitä tarkoittaa, tahi hakee noin ajatuksen tasolla.

Enpä jaksa enää palata edelliseen vastaukseeni siitä, että oliko siellä mitään ehdotusta sellaisesta leikkauksesta, joka osuisi nimenomaan sinuun, mutta välillisesti kyllä varmaankin.

Sen jälkeen tarkoitukseni oli tuoda tietoon useitakin vaihtoehtoja sille, miten tuota hommaa voidaan paikata muullakin kuin vain ja ainoastaan yhtä kansanosaa entisestään kurjistamalla, sillä en usko ajatusta siitä, että he siihen vallitsevaan tilanteeseen olisivat erityisesti syyllisiä.

Maassa on pitkään tehty politiikkaa, joka on jossakin määrin vastuussa siitä, että työttömiä on, sillä heitä täyty rakenteellisesti pitää, tai työnantajalla ei enää ole kivaa. Mutta se siitä.

Mitä tulee terveydenhuoltoosim, niin se lienee ihan oma valntasi. Itse laittaisin kaikki julkisen rahan kiinni julkiseen, sillä se lienee kuitenkin loppuviimeksi se ainoa joka tekee siitäkin tasa-arvoista.
Se miten yksityinen käyttää julkisia tiloja -ellei asia ole muuttunut- niin he käyttävät osaan toimintaansa mm julkisia leikkaussaleja. Ja tietenkin voidaan sivusta lisätä vielä sekin, että ovat koulutuksen yhteiskunnalta saaneet.

MItä tuli taas koulutuksen maksamiseen, niin sillä voidaan osin ehkäistä aivovuotoa. Pointti nimenomaan siinä, että täällä maassa ilmaisen koulutuksen saanut henkilö joka tekee tässä maassa työt, ja kantaa tänne veroa, tai vaihtoehtoisesti lähtiessään välittömästi maasta ulos maksaa tuon koulutuksen yhteiskunnalle takaisin, koska ei tuota tänne euroakaan. Se ei siis koske henkilöä, joka täällä riittävän pitkän aikaa työskentelee. Mielestäni maa ei juurikaan hyödy siitä, että maksaa ilmaisen koulutuksen kaikille, mutta ei saa mitään vastineeksi. Alexander Stubbin vaimo taas ei liity tähän mitenkään.

Mitä tulee yrittäjäkurssiisi, niin mun puolesta moinen voidaan toki järkätä, mutta samalla haluaisin velvoitteen, jossa jokainen henkilö työskentelee vuoden vanhusten osastolla, päiväkodissa ja kolmannen koulussa ja, sillä monella vanhemmalla tuntuu olevan ihmeellinen käsitys siitä, että se on jotenkin pelkää lystiä, iisejä päiviä ja pitkiä lomia. Ei ole. Tämä toki ei tähän varsinaisesti kuulunut.

Yrittäjyydestä vielä sen verran, että mielestäni nimenomaan kaikkien kannattaisi olla töissä laskutusosuuskunnan kautta (jos eivät olisi yrittäjiä), tai sitten ihan vaan yrittäjinä. Tämä antaisi monelle tekijälle edgeä vs työantaja. MUtta tässä lienee turhaa mennä yksityiskohtiin sen enempää.

Se, että meikit sattuivat tulemaan ensimmäisenä, ei todellakaan tarkoita, että haluaisin nimenomaan leikata naisilta, sillä sen verran olen kyllä matkani varrella heidän palkkojansa joutunut puolustelemaan. Puhutaan nyt sitten vaikkappa kosmetiikasta yleensä, pitäen sisällään kaiken mitä miehetikin käyttävät. ALVia voi hyvin nostaa. Ei ole vähäisintäkään järkeä tässäkin tapauksessa kaataa paskaa köyhimpien niskaan, nostammalla mm ruuan hintaa, sillä sekin silloin osuu samoihin ihmisiin. Eli helvetisti on tuotteita sekä palveluita ym, joissa ALV nosto ei vielä niitä tapa, sillä ostajat muutenkin ovat pääosin tuloluokkien toisessa kohdassa kuin ne nyt kohta entistäkin persaukisemmat.
MItä tulee autoiluusi, niin sellaisen jatkuvan lypsämisen sijaan ehdotin kaikille tulevaa ajoneuvon erillistä tiemaksua, jolla niinikään tulee lisää fyffeä kassaan, kun sitä sinnekin vaan on saatava. Eli ei voi vain leikata ja leikata. Ja muuten ehdotin, että työsuhdeautoilun verotusta voi myös nostaa, kuin myös asuntoetujen sun muiden sellaisten vastaavien. Kun kaikessa nostetaan vähän, niin siitä tulee jo paljon. Ei siis voi olla, että vaikeassa paikassa paska osuu vain pienen ryhmän tuulettimeen.

Kansanedustajien määrää voi huoleti laskea, jos kerran maalla ei ole varaa pitää kiinni raskaista hallinnoista. Palkkiota voi toki nostaa hiukan, mutta ei paljoa. Ei sinne ole pakko hakea, jos ei osaa eikä pysty tai halua.
Tasapäistäminen voi olla perseestä, mutta sehän kertoo enemmän ihmisestä jos hän sen vuoksi vetää herneet eikä enää yritä mitään. Toki en missään ole vaatinut kaikille samaa palkkaa, tai jos olen, niin pahoittelen.

Kyllä se palkka niissä paskoissakin duuneissa kuitenkin on se motivaattori tehdä ne hyvin. Nythän se ainoa motiivi haetaan siitä, että jos et tee hyvin niin saat kenkää.

Mä en ihan aina arvosta kyllä hyvätuloisten panosta, sillä se on nähty useinkin, ettei se palkka ole mitenkään
takuu siitä, että asioita olisi tehty hyvin. Hyvin asioita tekevien ihmisten, innovaattoreiden, toisi huomioivien ja avustavien ihmisten ja vaikkapa terveydenhuollon henkilöiden panosta (en aina toki) arvostan kovastikin.
Ihmistä jonka ainoa motiivi on raha -jonka myös jo rikkaatkin alkavat huomaamaan- en juurikaan arvosta.
Se raha toki pitää olla, ja sen ei tarvitse olla sama kaikilla, mutta koska arvostan myös niitä henkilöitä jotka pitkillä urillaan tekevät pohjaa sille, että täällä monella on varaa opiskella, niin arvostan myös ajatusta, että jokaisella työtä tekevällä on oikeus saada palkka jolla tulee toimeen ilman yhteiskunnan tukia.

En siis pidä kovinkaan järjellisenä suuntaa, jossa entistä enemmän ihmisiä ajetaan motivoitumaan vain ja ainoastaan siitä ilosta että saavat olla töissä, mutta voida sittenkin huonosti. Ei oikein istu mun käsitykseen tasa-arvoisesta maailmasta, mutta tämähän nyt on kaikille se ihan oma ajattelu, joka sitä ohjaa, enkä voi siihen siltä osin ottaa kantaa.
Jos taas viittasit tuolla sun tasa-arvo kokeilulla maailmalta johonkin kommunismiin, niin se oli typerää, sillä kyllä se on tutkittu, että kasvavat tuloerot eivät palvele yhteiskuntia millään muotoa, joten siitä ei kannata alkaa edes väittelemään.

BOL ei tähän lähtenyt matkaan, mutta mä en saanut oleen kommentoimatta joitain ajatuksia tästä :)

Siis mikä on tarkalleen ottaen se politiikka millä pyritään ajamaan sitä että työttömiä olisi? Kuulostaa jossain määrin foliohattu-päätelmältä.

Tämä koulutus-ajatus on melko mielenkiintoinen. Kannustetaan siis olla tavoittelematta unelmiaan. "voit sää ny jottai opiskel mut sit et ainakaa mihinkää lähe". Täähän kannattaisi edistää vielä pidemmälle ja laittaa tämän kuntasakkoina eteenpäin jos vaihtaa työn perässä vaikka Porista Tampereelle. Myös noin tasa-arvo pohjalta hämmentävä näkemys, että koulutus olisi ilmaista vain osalle. Ja miten sitten "paluumuuttajat", jotka käyvät ensin ulkomailla painamassa isoa ruutua ja kokemusta, ja palaavat sitten takaisin suomeen kovan ammattitaidon ja isomman palkkapyynnön kanssa, olisiko heille vaikka vastavaikutteisesti sitten taas palautuksena ne koulutusrahat tulossa vai miten?

En oikeasti tunne enkä tiedä ketään joka sanoisi vanhustyön, päiväkodin, hoitoalan tms olevan millään tapaa leppoisa tai kadehdittava homma, josta ei kuulu palkkaa saadakaan kun sehän on enemmän rakkaudesta lajiin. Tunnetko sinä oikeasti? Vastaavasti tunnen ja tiedän kyllä ihmisiä jotka ihan aidosti kuvittelevat että yrittäjien ja etenkin yritysjohtajien ainoa tavoite ja motivaattori on riistää. Ja riistää rahaa. Työntekijöidensä taskusta, mistäs muualtakaan. Mitä enemmän sen parempi.

Noin ajatuksena että yksityishenkilöiden kannattaisi tehdä yrittäjänä töitä työntarjoajille on mahdollisesti ihan päinvastainen kuin mitä ajattelet. Edge on tuossa kohtaa enemmänkin erittäin vahvasti nimenomaan työntarjoajan puolella. Tässä tapauksessahan yrityksen ei tarvitsisi vaan maksaa yrittäjäpohjalta tekevälle työntekijälleen ainuttakaan sairauslomapäivää kun palkkaus olisi tulosperusteista, tai muutakaan juhlapyhää jne., ja sen lisäksi sopimuksia voisi ketjuttaa ja järjestellä ihan sen mukaan mitä työnantajalle tulee mieleen. Juuri tätä varten on työntekijöitä suojaavat lait ja tessit määritelty. Yrittäjällä ei ole samoja oikeuksia kuin työntekijällä. Mut eipä tarttis hallituksenkaan kiusata sitten työntekijää, kun esitetyt leikkaukset menis läpi moneen potenssiin.

ALV-korotukset. Missä kohtaa menee raja ja missä kohtaa hyöty muuttuu haitaksi. Ja keneen ne osuu "eniten"? ALV:n korottaminen ei lisää penniäkään "köyhän" tai "keskituloisen" ostovoimaan, päinvastoin. Onko järkevämpää että ne meikit myydään, saadaan veroeurot ja työllistävä vaikutus, vai se että ketään ei enää käytä meikkiä paitsi ne joilla on kunnolla paalua. Tai sokeria. Tai tupakkaa. Tai bensaa. ALV-verot sataa valtion taskuun kuitenkin kulutuksen kautta, ei sitä kautta että jätetään ostamatta koska kallista. Nykyisin kun lähes kaikkea saa tilattua kotiovelle netistä, niin suurin hyötyjä tällaisesta kivijalkaliikkeiden elämän vaikeuttamisesta on yleensä se mammuttifirma, vaikka L'Oreal (sori en tiedä meikeistä mitään) joka tuotteen tekee, ei tarvitse itse edes tehdä mitään kun kuluttajat yrittävät väkisin löytää keinoja päästä suoraan "lähteelle" välttääkseen kalliit verot. Samalla kärsijä on se yrittäjä joka yrittää tehdä elantonsa, ja mahdollisesti pitää pari palkattua työntekijääkin, myymällä meikkejä.

Kaikille tarpeeton, mutta silti useimpien edelleen nauttima alkoholi on mielenkiintoinen tapaus tässä, onko jossain jo saatu tutkittua lähes maailman korkeimman alkoholiverotuksen todellinen hyötysuhde meille? Paljonko lisäprosenteille saadaan veroeuroja, verrattuna siihen paljonko sitä hinnan takia kannetaan Suomeen keski-euroopasta? Paljonko työpaikkoja ravintola- ja panimo-alalla olisi tehtävissä jos kulutus saataisiin siirrettyä 'viinaa rannasta' tilauksen sijasta lähipubiin? Onko suomalaisten yleisterveys parantunut suoranaisesti alkoholin hinnan noususta johtuen? Mitä sanoo vihreiden arvojen ympäristölinjaukset siitä että kaljaa ja lonkkua ajetaan päivittäin rekkalasteittain Hartwallilta Saksaan, josta ne seuraavaksi ajetaan takaisin Suomeen janoiselle kansalle?

Tievero, tietulli, yksityisautoilun verottaminen on niin Hesalainen ajatus kuin vaan voi olla. Mielestäni on ok että tarkistellaan suoranaisesti tiettyyn osaan kohdistuvaa auto-etua, vaikka työmatkakorvaukset tulorajan perusteella, mutta kokonaisuudessaan yksityisautoilun verottaminen olisi erittäin raskas isku nimenomaan keski- ja matalapalkkaisille, sekä työttömille. Se limainen kapitalisti-yritysjohtaja toki varmaan pärjää edelleen, ja on vain tyytyväinen kun ei ole aamuruuhkia ja liikenteessä tulee vaan tuttuja vastaan. Mut tuo leikkaus olisi erittäin rajaava nimenomaan meille pöndeläisille. Täällä kun julkinen liikenne ja etäisyydet nyt ei vaan toimi. Jopa KÖYHÄT joutuvat autoilemaan. Töihin, lapsia päiväkotiin, kauppaan, vaikka sinne sossun luukulle. Lisäksi tuo vaikuttaisi työllistäviin elementteihin. Kuinka paljon työnhakua rajaa tieto siitä, että jos joudut omalla autolla työmatkan tekemään niin tulevasta palkasta lähtee heti satasia pois.

Kukaan tuskin pahoittaisi mieltään että kansanedustajien määrää pudotettaisiin. Mutta tuo on myös pieni pissa valtameressä, eikä se vaikuttaisi todellisuudessa talouteen muuten kuin "esimerkkinä" että leikataan me täälläkin. Vastineeksi kansanedustajien palkkaa tosissaan tulisi nostaa, jotta sinne saataisiin kirjo eri alojen todellisia osaajia, liian paljon siellä on "kansan rivejä edustavia" pikkujulkkiksia ja toriukkoja.

Ja loppuajatuksena on kyllä hauska että "et arvosta hyvätuloisten panosta". En ole itse hyvätuloinen mut kiinnostaisi tietää kenen panosta sitten arvostat, ja millä perustein?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös