Ei mulla riitä aika eikä mielenkiinto noita tarkastaa, mutta osin taitaa olla värikynää mukana. Mm. kirjoittaa, että "Ruotsissa työntekijä saa lomautusajalta 100 % palkkaa". Ei taideta Ruotsissa sitten henkilöstöä lomautella.
Kannattaisi sitten varmaan tarkistaa, sillä tämä pitää paikkansa.
Tai ainakin siinä määrin, että Ruotsissa työntekijälle on nimenomaan lain mukaan maksettava lomautuksen ajalta täyttä palkkaa. Laissa on määritelty poikkeuksiakin, kuten kausityö.
Tuosta käytännöstä voidaan toki livetä, jos niin on erikseen sovittu työehtosopimuksessa. Mutta laki on tuo.
Kummallisesti kyllä ensin huudetaan Pohjoismaista mallia meillekin, ja kun käy ilmi, että se Pohjoismainen malli sisältää todellisia etuja myös työntekijöille, vedotaan Suomen heikkoon taloustilanteeseen ja unohdetaan se Pohjoismaisesta mallista puhuminen.
Tämä kannattaa lukea. Ei se irtisanominen yms. sen helpompaa ole muuallakaan, silti kummasti pärjäävät.
Tähän on otettava kiinni sen verran, että ainakin Tanskassa on huomattavasti helpompaa ja Ruotsissakin käsittääkseni reilusti helpompaa kuin Suomessa. Ja se ei ole yksiselitteisesti huono asia, vaan on ihan tutkitusti johtanut esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyyden vähenemiseen (Tanskassa), kun työntekijän palkkaaminen ei ole niin iso riski.
Mutta kääntöpuolella noissa maissa ovat erittäin avokätinen ansiosidonnainen ja todella laajat työllisyyspalvelut. Tanskassa uudelleenkouluttautuminen esimerkiksi kuolevalta toimialalta toiselle onnistuu todella helposti valtion tukemana. Eli siinä missä työntekijän oikeuksia on heikennetty kokonaistyöllisyyden ja -hyvinvoinnin nimissä, ottaa yhteiskunta kopin sitten siitä yksittäisestä työntekijästä, jos käy huonosti. Klassinen win-win, siis.
Nythän tällaiset linjaukset työntekijäpuolelle loistavat täysin poissaolollaan nykyhallituksemme toimista, joten vaikea tässä mistään Pohjoismaisesta mallista on puhua - ihan siitäkin lähtien, että muissa Pohjoismaissa uudistuksiin on päästy reilusti neuvottelemalla kolmikantaisesti. Eikä muuten taida mitään kolmikantamainintoja löytyä Tanskan tai Ruotsin perustuslaistakaan, mutta meillä olisi jotenkin perustuslain vastaista ottaa työntekijäosapuolia mukaan neuvottelemaan.