Vähän ehkä kaksinaamaista nyt huudella sen perään ettei yritetä sopia asioita yhdessä, kun on ensin 30 vuotta pyritty estämään yhdessä sopiminen ja ajettu vain omaa etua.
Demokratia hallintamuotona on osoittanut omaa kyvyttömyyttään elämään taloudellisesti kestävää elämää. Tämä on ihan maailmanlaajuinen ilmiö, jossa politiikkaa ohjaa kansanedustajien oma etu. Suomessa demokratian jarruna on tämän lisäksi huomattavaa poliittista valtaa omaavat yksityiset tahot - ay liikkeet.
Totuus on kuitenkin se, että Suomen bkt per capita on laskenut vuodesta 2008 mikäli asuntotulo korjataan tilastoista pois. Asuntotulo on laskennallinen tulo omistusaasumisessa elävälle jonka tilastokeskus lisää tilastoihin. Eli tilastokeskus laskee omistusasunnossa asuville tuloa vastaavan asunnon vuokran verran. Tässä on hyvä ymmärtää, ettei asuntotulo paranna Suomen taloutta ainakaan kovin suoraan.
Suomessa myös asutaan huomattavasti useammin omistusasunnossa kuin pääasiallisissa vertailumaissa. Suomessa omistusasunnossa elää noin 70% ihmisistä, Tanskassa 60% ja Saksassa 50%. Tämän lisäksi Suomessa asumista tuetaan kauttaaltaan varsin paljon, ja verovarojen käyttö bkt:n pönkittämiseen on aina vähän niin ja näin. Yhteisvaikutus on siis se, että Suomen bkt vertailu muihin maihin olisi entisestään huonompi kuin mitä se jo nyt on, jos tilastointitapa huomioidaan arvioinnissa.
Eli tässä tarvitaan nyt kovia päätöksiä, sellaisia joihin meidän nykymuotoinen demokratia ei ole tottunut. Tällä kuitenkin turvataan Suomen talouden ja myös Suomen demokraattisen järjestelmän toimivuutta pitkällä aikavälillä. Ainakin omasta mielestäni tämä on kuitenkin suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnalle elinehto.
Noin sata vuotta sitten Eurooppaa ravisteli kommunismin nousu, jossa vaikutuskanava oli nimenomaisesti työntekijä unionit. Vaikka tuuli ei olisikaan tällä kertaa ihan yhtä voimakasta kuin mitä se oli silloin ensimmäisen maailmansodan jälkeen, on suunta kuitenkin sama. Toivottavasti länsimainen demokratia vie tämän kädenväännön tälläkin kertaa. Valitettavasti se vaatii sen, että se demokratia tekee ne päätökset joihin kansa on antanut mandaattinsa.