Mietin tässä, että millainen olisi tilanne jos liittoja ei olisikaan, vaan työvoiman saanti ja palkat noudattaisivat vapaan markkinatalouden lakeja? Silloinhan vakavasta työvoimapulasta kärsivilla aloilla (lähi -ja sairaanhoitajat, sosiaalityön erityisasiantuntijat, ylilääkärit, erikoislääkärit, varhaiskasvatuksen opettajat) palkat lähtisivät jyrkästi nousuun. Työvoiman ylitarjonnasta kärsivillä aloilla (kulttuuri, kuvataide, toimittajat, tutkijat) palkat puolestaan reilusti laskisivat.
Tietysti työn tuottavuuskin vaikuttaa palkkoihin, mutta hoitajapula on vakava myös yksityisellä puolella missä hoiva-alan yritykset tekevät voittoa.
Ainakin osittain tuosta voisi vetää johtopäätöksen, että liitot ja palkkojen yleissitovuus säästää valtion ja kuntien lompakkoa.
Vielä tästä pakkola... potilasturvallisuuslaista, niin minusta vaikuttaa siltä, että tuon avulla ei pyritä vain suojelemaan ihmishenkiä tehoilla ja leikkureissa, vaan ratkaisemaan myös hoitajapula kokonaisuudessaan. Vai milläköhän motiivilla tuossa laissa esimerkiksi esitetään, että hoitaja voidaan uhkasakon uhalla määrätä hoitotyöhön, vaikka hän olisi jo toisen työnantajan palveluksessa kenties kokonaan toisella alalla? Ei näin laajalla ja kauaskantoisella pakkotyölailla turvata vain kriittisten osastojen toimintaa, tuossa on kyse paljon muustakin.
Tämä kansalaisten perusoikeuksiin kajoaminen lähti Marinin ja Kiurun myötä käsistä jo koronapandemian aikana, ja Linden jatkaa Kiurun viitoittamaa tietä. Tämä ei voi jatkua enää näin. Vasemmistoliitto tekisi viisaasti, jos kävelisivät ulos tällaisestä hallituksesta viimeistään nyt. Eikä yksikään hallituspuolueista voi uskottavasti esiintyä enää feministisenä, matalapalkkaisten naisten puolella olevina päättäjinä tämän shown jälkeen lähestyvissä eduskuntavaaleissa. Sen virnistelyn aika vaalimainoksissa on niinikään ohi nyt.