Työntekijöillä olisi velvollisuus huolehtia, että hoitajia on töissä myös lakon aikana
Vastuu potilasturvallisuudesta on nykyisin työnantajilla. Lakiluonnoksessa vastuuta halutaan siirtää työntekijöille. Työntekijäjärjestöillä olisi siis velvollisuus järjestää lakon aikana sosiaali- ja terveydenhuoltoon tarpeeksi henkilökuntaa.
Vastuu suojelutyöstä ei poistuisi, vaikka hoitajat päättäisivät joukkoirtisanoutumisista. Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jolla turvataan potilaan henki ja terveys työtaistelujen aikana.
Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat uhanneet joukkoirtisanoutumisilla mikäli palkat eivät nouse seuraavan viiden aikana 3,6 prosenttiyksikköä yli yleisen linjan. Seuraava mahdollinen ajankohta joukkoirtisanoutumisille on ensi vuoden alku, kun hyvinvointialueet aloittavat.
2. Työntekijät eivät voisi aloittaa lakkoa ellei ole varmistettu että henkilökuntaa on tarpeeksi
Lakkoon ryhtyvän ei ole tähän mennessä tarvinnut pohtia, kuka tekee työt työnseisauksen aikana. Nyt hoitajajärjestöjen pitäisi päättää etukäteen, miten suojelutyö järjestetään.
Kevään lakkojen aikana työnantajat ja lakkolaiset neuvottelivat yhdessä siitä, miten paljon suojelutyötä tarvitaan. Syksyn lakoissa Tehy ja Super ovat kieltäytyneet suojelutyöstä.
3. Aluehallintovirasto voisi kieltää työnseisauksen sakon uhalla
Jos työntekijä ja työnantaja eivät pysty takaamaan suojelutyötä lakon ajaksi, aluehallintovirasto voisi kieltää lakon. Kielto olisi voimassa viikon kerrallaan.
Vaatimusta tehostettaisiin uhkasakolla. Uhkasakko voitaisiin antaa, mikäli näyttäisi siltä, että potilaiden tai asiakkaiden henki tai terveys vaarantuu lakon aikana.
4. Hoitajien olisi siirryttävä tarvittaessa toiseen tehtävään
Työnantaja voisi määrätä sosiaali- tai terveydenhuollon työntekijän toiseen tehtävään, jos hän täyttää pätevyysvaatimukset. Työtekijä voitaisiin määrätä myös siirtymään toiselle osastolle tai toiseen sairaalaan.
5. Työnantajalla olisi mahdollisuus siirtää lomia
Työnantaja saisi oikeuden siirtää lakon aikana hoitajien lomia. Myös työaikoihin voisi tehdä muutoksia. Työnantajalla olisi oikeus myös muuttaa päivittäisiä lepoaikoja ja taukoja. Jos työntekijä kieltäytyisi muutoksista, hänelle voitaisiin määrätä uhkasakko.
Määräykset koskisivat myös niitä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka ovat joukkoirtisanoutuneet.
Ministeri Linden ja muu hallitus vetää kyllä aikamoista natsilakia. Aika pelottavaa kyllä. Ei muutaku muillekki aloille sitte samanlainen, jotta tuottavuus turvataan. Vittuako tällästä vaan hoitajille laittaan.