Noin yleisellä tasolla tuottavuus kasvaa sen kautta, että kehitetään uusia ja entistä parempia työtapoja, tehostetaan prosesseja, automatisoidaan jne jne. Tämä on se syy minkä takia mieluummin ulkoistan kaiken sellaisen mitä voidaan mitata yksityiselle. Siellä on taloudellinen insentiivi miettiä jatkuvasti miten homman voisi hoitaa fiksummin ja kilpailu pitää huolen siitä, että se voittaa joka kuka keksii parhaita tapoja tuottaa palvelua.Sen sijaan, kun täällä puhutaan sen puolesta, että sitä hoitoa pitäisi mitata tuottavuudella niin kuinka se tapahtuu? Toki voidaan katsoa paljon toimialueeseen meni rahaa, mutta ei se kyllä vielä mitään kerro. Ja missä suhteessa hoitaja itse voi siihen vaikuttaa?
Esim terveydenhuollon digiklinikat ovat loistava esimerkki tällaisesta yksityisen keksimästä kustannuksia säästävästä ja palvelua parantavasta palvelusta. Vielä kun sinne annettaisiin enemmän vastuuta esim jonkun perusreseptin (ehkä ei siis vielä pirtua tai diapameja) määräämisestä ilman että tarvitsee nähdä lääkäriä fyysisesti. Kuka voisi kuvitella, että julkinen pystyisi kehittämäään jotain vastaamaan (tuon varastamiseen he ovat toki kykeneviä olleet).
Jos joku sanoo, että hoitaja ei voi siihen asiaan vaikuttaa niin... niin mikä se perustelu olikaan, että hänelle piti maksaa keskimääräistä isompaa palkkaa? Entä jos tuo on juuri se mitä edellytetään kovempaan palkkaan?