Mainos

Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 504 184
  • 15 665

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Olen paatunut porvari, mutta asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Jos työantaja sanoo, että saat pitää ansiotasosi, mutta sinun pitää tehdä jopa 200h enemmän vuodessa töitä sen eteen, niin jos AY liike ei tähän puutu niin sitten voivat sammuttaa valot.

Olen ollut monet vuodet noissa hommissa, ja molemmilla puolilla. En ole hirveästi jaksanut vääntää täällä, koska olen töissä siellä. Silti Duunareiden pitääkin vaatia. Muuten ei saa. Kaikki avautumiset toisen vaatimuksista ovat vain neuvottelutaktiikkaa. Kumpikin osapuoli tietää, että övereistä pitää lähteä liikkeelle.
 
Viimeksi muokattu:

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Se lähde?
Tähän ei riitä teollisuusliiton osastokokous. Näitä lähteitä toiseen suuntaan on ollut jo useampia tässäkin ketjussa. Eli näytä se lähde kun kerran niiden perään olit.

Eppäilen hiukan ja lakon aikana tuo Kylävainion epäily osoittunee oikeaksi.
Niin kuin sanoin, että se oli puhdas pelkkä huhu, mutta AKT:n sivuilla lukee näin, suora lainaus: "Helsingin käräjäoikeus määräsi 22.12.2021 AKT:n lopettamaan Keitele Groupin kuljetusten saarron satamissa miljoonan euron sakon uhalla. AKT vaati, että päätös väliaikaisesta turvaamistoimesta on peruutettava välittömästi, sillä Keitele Groupin esittämät perusteet Teollisuusliiton yksipuolisesta pakottamisesta sopimukseen olivat virheelliset.

Helsingin käräjäoikeus on saamiensa selvitysten perusteella tänään peruttanut päätöksensä."

Jotain siellä on selvinnyt ja sun lähteesi on ollut täällä kaksi vuotta vanhoja mitkä ei ole enään olleet relevantteja.
 
Missä kohtaa olen osoittanut ymmärtämättömyyttä mainitsemaasi asiaan liittyen? Tiedän suurinpiirtein mitä UPM haluaa ja tiedän mitä Paperiliitto haluaa, papereita en tietysti ole nähnyt.

Kommentoin sitä, että tähänkin asti Paperiliitto on sopinut UPM Biofuelsin kanssa oman työehtosopimuksen, joka on sisällöltään merkittävästi erilainen, kuin muilla Paperiliiton TES:iä noudattavissa tuotantolaitoksissa. UPM ja Paperiliitto ovat sitäpaitsi jo neuvotelleet marras- joulukuussa nimenomaan Biofuelsille sopimusta, laihalla menestyksellä.

Älä siis toistuvasti nosta biopolttoaineita esimerkkinä tikun nokkaan, koska asia ei ole kuten väität.

Mitkä ”uudemmat business alueet” ovat mahdollisesti lähdössä Suomesta?
UPM Biofuels:n työntekijät kuuluvat paperin TES:n piiriin. Millä tavalla tämä Biofuelsin kanssa tehty sopimus on ollut "merkittävästi" erilainen paperin normaaliin TES:n nähden?
 
Jos paperiteollisuutta (ei sellu) katsoo vähän pidemmällä jänteellä Suomessa, kaikki lienee yhtä mieltä siitä että se on auringonlaskun ala jonka ainut valtti on ollut kustannustehokkuus. Suomessa voi olla kustannustehokas hyväksikäyttämällä teknologiaa, mutta ei työvoimavaltaisilla aloilla. Paperikoneiden osalta ei olla uusia koneita nähty sitten 90-luvun.

Koska markkinaehtoinen muutos on edessä joka tapauksessa, ei varsinaisesti ole huono idea että hyvinä aikoina tehdään tarvittavat muutokset ja yritetään luoda jotain uutta tilalle. Samalla panostukset pieniin ja keskikokoisiin yrityksiin, jonne syntyy enemmän työpaikkoja. Tälläiset jättiläiset kuten UPM pääsee liiaksi lobbaamaan tukipolitiikkaan ja samalla uhkailee tehtaiden alasajoilla. Kukin elinkeinoministeri on aina rähmällään jättien edessä. Myös ay-liikkeet menettävät valtaansa kun kenttä on enemmän sirpaleisempi, tarkoittaen että työnantajia on lukumääräisesti enemmän.
Siis "paperiteollisuus" on ollut "auringonlaskun ala" lähes koko 2000-luvun. Tarkoitat varmaan kuitenkin painopapereita? Painopapereita (sanoma- aikakausilehdet, printtimedia jne.) valmistettiin vuosituhannen vaihteessa Euroopassa noin 60 miljoonaa tonnia (luvut ulkomuistista, johtajien juhlapuheista) ja kulutus Euroopassa oli noin 55 miljoonaa tonnia (ylimenevä osuus vietiin muuaalle Euroopasta). Tämän jälkeen kysyntä Euroopassa on laskenut aika tasaisesti miljoonan tonnin vuosivauhtia ja sitä mukaa on tuotantolinjoja Euroopassa pysäytelty. Silti se on edelleen suuri bisnes.

Samaan aikaan on kuitenkin pakkaus- ja elintarvikekartongin kysyntä jonkun verran noussut (nettikauppa, muovipakkauksista eroon pääseminen). Paperikoneita mm. muutettu kartonkikoneiksi. Ja luulisin, että pehmopapereille (nenäliinat, vessapaperi ym.) on edelleen runsaasti kysyntää, joten en ihan heti auringonlaskun alaksi alkaisi koko teollisuutta sanomaan vielä pitkään aikaan.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto

Niin ne kommunistit marssii.



Voisiko joku kertoa kuinka paljon tavallinen palkansaaja hyötyy näistäkin turhista lakoista. Suomi ei tarvitse yhtään laitonta tukilakkoa Suomessa. Luulisi ammattiliitoillekin olevan tärkeää se, että Suomessa työttömyys pienenee ja ihmisillä olisi työtä tarjolla.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Voisiko joku kertoa kuinka paljon tavallinen palkansaaja hyötyy näistäkin turhista lakoista. Suomi ei tarvitse yhtään laitonta tukilakkoa Suomessa. Luulisi ammattiliitoillekin olevan tärkeää se, että Suomessa työttömyys pienenee ja ihmisillä olisi työtä tarjolla.
Mikä laiton?
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
ATK tai AKT... mutta en nyt oikein ymmärrä miten tuo sen tapaus liittyy tähän tänään alkaneeseen tapaukseen, jossa UPM kinaa Paperiliiton, Sähköliiton ja Pro:n kanssa.

Tai yleensäkkään "laittomuudet". Jos noilla tehtailla, mitkä aamulla hiljenivät on nyt jotain laitonta menossa niin varmasti kerrotte minullekin.

Mitä muuten tulee tuohon soppariin mitä ei ole saatu aikaiseksi, niin edelleen ihmettelen sitä että lähes kaikkialla muualla on pystytty sopimukset tekemään. Kertooko se enemmän UPM:stä vai Paperiliitosta? Ja mainitaan nyt vielä sekin, etten edes itse ole nähnyt meidän uutta paperia. Eikä se oikeastaan edes kiinnostakaan, koska kompromissejä on aina tehtävä. Aivan sama jostain prosentin kymmenyksestä tai edes prosentista... puoleen tai toiseen. Mutta veikkaanpa että tuolla UPM:ssä on kyse hieman isommista asioista.

Eri osapuolten ulostuloihinkaan en jaksa tarttua. Osa noista kommenteista on kuin informaatiosodankäynnin oppaasta. Ja hyvin tuntuu purevan vielä 2020-luvulla, jolloin luulisi valveutuneiden kansalaisten ymmärtävän ettei kaikki ole totta, mikä netissä lukee. Ja tässä tarkoitan MOLEMPIEN osapuolten kommentteja + uutisointia.

Ja jos vielä noista prosenteista ja kymmenyksistä. Myönnän että sitä väkeäkin on, jotka niitä laskee. Ne myös ovat useasti sitä väkeä, jotka työpaikalla vastaavat kolleegan "voitko vähän jeesata"-kysymykseen ettei kuulu mun työtehtäviin. Toki saattavat joskus olla oikeassakin. Mulla itsellä silti on sellainen lapsen usko olemassa, että jos jeesaat mahdollisuuksien mukaan töissä tai vapaa ajalla duunikaveria/naapuria/ jopa tuntematonta niin suakin jeesataan jos joskus sitä tarvitset. Ja tuohon toisten työtehtävien tukemiseen ollaan myös vahvasti teollisuudessa siirtymässä kun henkilöstömäärä on vedetty minimiin eri vakansseilla. Mutta senhän toki kaikki tässä keskustelussa tiesivätkin.

Päivät ovat erilaisia. Joskus 12h duunivuorossa ehtii katselemaan sivusilmällä pari nhl-peliä töiden lomassa. Joskus vuoron jälkeen on enemmän puhki kuin silloin kun on juossut 100km alle 10h. Ei ole olemassa pelkkää mustaa ja valkoista.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Olen paatunut porvari, mutta asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Jos työantaja sanoo, että saat pitää ansiotasosi, mutta sinun pitää tehdä jopa 200h enemmän vuodessa töitä sen eteen, niin jos AY liike ei tähän puutu niin sitten voivat sammuttaa valot. Heille oli tarjottu kuusen sivun mittaista työehtosopimusta.

Tämä referenssi on netissä kiertäneestä Paperiliiton puheenjohtajan omilleen julkaisemasta listasta, jossa oli mainittu UPMn reunaehdot neuvotteluille. Ei sillä etteikö palkat olisi yli äyräiden, vaikkakin kustannusrakenteesta pieni pala, mutta sen verran ymmärrän duunaripuolta, että hieman on hankala tuota kuitata suoriltaan.

Faija oli alalla yli 30v, ja sanoi että paperialalla on ollut valloillaan aikamoinen vauhtisokeus, ja vaikka palkoista nappaisi neljäsosan pois, niin liksat ovat usein paljon kovemmat kun missään muussa vastaavantyyppisissä hommissa.

Tehtaalla tuli monesti hankalia tilanteitakin, kun osa oli vähän liian pinttynyt "paperiasenne". Faija käytti tuota sanontaa siellä olevista hankalimmista uppiniskoista, jotka olivat pistämässä persettä penkkiin pienemmistäkin erimielisyyksistä. Toki unohtivat sen itsestäänselvyyden aina, että liikoja ponnistelematta saattoivat tienata kuusinumeroisen summan. Puhuttiin kuitenkin peruskoulupohjaisista ihmisistä useinkin. Saavutetut edut... niistä ei luovuta.

Ja miksi pitäisikään. Aina voi kiristää työnantajaa uudella lakolla seuraavalla kierroksella tai vaikka ihan laittomastikin.

Mutta pitää aina muistaa se, että kaikki eivät ole tuolla asenteella siellä. Mukana on/oli ihmisiä, jotka kyllä arvostivat kaikkea.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Se lähde?
Tähän ei riitä teollisuusliiton osastokokous. Näitä lähteitä toiseen suuntaan on ollut jo useampia tässäkin ketjussa. Eli näytä se lähde kun kerran niiden perään olit.

Eppäilen hiukan ja lakon aikana tuo Kylävainion epäily osoittunee oikeaksi.

Tässä on kyseessä juuri se lähteistö, jonka KäO asiassa sai. Työnantajalla kyseistä dataa nimenomaisesti ei ole, ja jos sellaisen olisi kerännyt tähän tarkoituksen epätarkkanakaan, tulisi GDPR-sakot.

PS. En ole töissä AKT:ssa, Teollisuusliitossa tai muutenkaan kytkyssä itse asiaan, mutta tästä asiasta on tieto.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ihan mielenkiinnosta @douppi , millon faijas jäi pois hommista?

Mä kävelin elämäni ensimmäistä kertaa paperitehtaalle v.2006 ja heti opastuksessa vanhempi kaveri tokaisi että muista sitten tehdä 8h x määrä hommia, ettei meidän muiden tarvitse tehdä myöskään kuin maksimissaan se x määrä Tai 70-80% kertaa X.

No sitten kun ekoina työpäivinä yksin sain sen x määrän kasaan 4h kohdalla, mietin pari kertaa mites tästä eteenpäin. Määräaikaisena asuntolainaisena (jolla oli tarkoitus saada jalka työpaikan oven väliin) päätin että vitut opastajasta ja tein tuplat ja hyvillä mielillä kotiin. Kyllähän tosta puhetta riitti, ja mainetta tuli jopa useammaksi vuodeksi, mutta nyt 16v myöhemmin väitän että oli oikea ratkaisu kun tällä hetkellä vakituisessa työsuhteessa painetaan menemään.

Myös tuli sellaisia tilanteita, jossa esimies soitti että viittitkö lähteä tekemään homman x mikä ei kuulunut varsinaisiin työtehtäviini niin "hän maksaa vähän extraa". Vähän ihmettelin tuota kun kuitenkin tuo tehtävä keskeytti oman hommani ja samapa tuo kai mitä sitä 8h aikana tekee. No extraa tuli ja tuli melko monelle muullekin monesta eri tehtävästä.

Nyt 16v myöhemmin melko osa vanhasta kaartista on jäänyt luonnolisen poistuman myötä pois töistä. Kannattamattomia konelinjoja lakkautettu, vakansseja yhdistetty. Jos joskus joku homma tehtiin neljällä hengellä niin nyt saman homman saattaa tehdä 2 ja 1/3. Ja tuo 1/3 tarkoittaa siis sellasta kaveria joka pomppii avustamassa tilanteen mukaan kolmessa eri tehtävässä. Sen lisäksi volyymitkin ovat saattaneet kasvaa.

Veikkaan että kaikkialla teollisuudessa ollaan käyty samoja rakennemuutoksia, ja jatketaan edelleen. Viimeisen 5v aikana nuo muutokset ovat olleet valtavia. Ongelmana vain monessa hommassa on se ettei niitä pysty tekemään enää vähemmällä porukalla, tai ei ainakaan montaa viikkoa/kuukautta. Muuten rupeaa väki tippumaan pois. Kovakuntoisetkin. Esim. viime kesä vedettiin muutamasta syystä meidänkin vuorossa vajaalla miehistöllä ja se rupesi jo mussakin tuntumaan. Kestävyysurheilua harrastavana pidän sykemittaria 24/7 ja analysoinkin eri arvoja melko aktiivisesti. Esim. yövuorojen jälkeisissä palautumisissa oli valtavat erot normaaliin miehitykseen verrattuna tai itse duunin syketasoissa. Näitä myös käytin esimerkkinä kun suoraan henkilöstöpuolen kanssa asioista keskusteltiin. Onneksi korjausliikkeita on nyt tehty ja ongelmia tunnustettu. Siitä johdolle peukku ylös.

Enkä nyt niin hirveästi joka päivä jaksaisi käyttää esimerkkinä omia duuneja. Kyllä mäkin mielelläni valitsen sen helpomman päivän ja pidän persettä penkissä. Urheilla kun voin halutessani omalla vapaallakin. Silti kuitenkin ihmetyttää se miksi niin monet haluavat tuoda keskusteluun asioita historiasta. Ne tiedot voivat olla joskus hyvinkin virheellisiä. Tai vähintään vanhentuneita.

Aikoinaan PV:ssä näin kun jengi käytti alkoholia melko runsaasti, myös harjoitusten aikana. Joskus nuorena kouluttajana virassa pääsin/jouduin samaan poteroon vanhemman kouluttajan kanssa ja tuo tilanne alkoi sanoin:" oletko koskaan ollut hullun kanssa heittämässä käsikranaattia, nyt olet..."... tuo siis sen jälkeen kun varusmiehet olivat poistuneet alueelta.

Tuosta aikaa yli 20v, hauskoja muistoja, nykyään, mutta ei niiden perusteella voi alkaa nykyPV:tä kritisoimaan. Eilen oli eilen ja tänään on tänään.

Toisaalta ihan sama. Itse tiedän paljon teen duunia ja paljon nostan palkkaa. Siksi jättäydyn nyt suosiolla tästä keskustelusta ja toivotan kaikille hyvää ja parempaa uutta vuotta 2022.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Ihan mielenkiinnosta @douppi , millon faijas jäi pois hommista?

Mä kävelin elämäni ensimmäistä kertaa paperitehtaalle v.2006 ja heti opastuksessa vanhempi kaveri tokaisi että muista sitten tehdä 8h x määrä hommia, ettei meidän muiden tarvitse tehdä myöskään kuin maksimissaan se x määrä Tai 70-80% kertaa X.

No sitten kun ekoina työpäivinä yksin sain sen x määrän kasaan 4h kohdalla, mietin pari kertaa mites tästä eteenpäin. Määräaikaisena asuntolainaisena (jolla oli tarkoitus saada jalka työpaikan oven väliin) päätin että vitut opastajasta ja tein tuplat ja hyvillä mielillä kotiin. Kyllähän tosta puhetta riitti, ja mainetta tuli jopa useammaksi vuodeksi, mutta nyt 16v myöhemmin väitän että oli oikea ratkaisu kun tällä hetkellä vakituisessa työsuhteessa painetaan menemään.

Myös tuli sellaisia tilanteita, jossa esimies soitti että viittitkö lähteä tekemään homman x mikä ei kuulunut varsinaisiin työtehtäviini niin "hän maksaa vähän extraa". Vähän ihmettelin tuota kun kuitenkin tuo tehtävä keskeytti oman hommani ja samapa tuo kai mitä sitä 8h aikana tekee. No extraa tuli ja tuli melko monelle muullekin monesta eri tehtävästä.

Nyt 16v myöhemmin melko osa vanhasta kaartista on jäänyt luonnolisen poistuman myötä pois töistä. Kannattamattomia konelinjoja lakkautettu, vakansseja yhdistetty. Jos joskus joku homma tehtiin neljällä hengellä niin nyt saman homman saattaa tehdä 2 ja 1/3. Ja tuo 1/3 tarkoittaa siis sellasta kaveria joka pomppii avustamassa tilanteen mukaan kolmessa eri tehtävässä. Sen lisäksi volyymitkin ovat saattaneet kasvaa.

Veikkaan että kaikkialla teollisuudessa ollaan käyty samoja rakennemuutoksia, ja jatketaan edelleen. Viimeisen 5v aikana nuo muutokset ovat olleet valtavia. Ongelmana vain monessa hommassa on se ettei niitä pysty tekemään enää vähemmällä porukalla, tai ei ainakaan montaa viikkoa/kuukautta. Muuten rupeaa väki tippumaan pois. Kovakuntoisetkin. Esim. viime kesä vedettiin muutamasta syystä meidänkin vuorossa vajaalla miehistöllä ja se rupesi jo mussakin tuntumaan. Kestävyysurheilua harrastavana pidän sykemittaria 24/7 ja analysoinkin eri arvoja melko aktiivisesti. Esim. yövuorojen jälkeisissä palautumisissa oli valtavat erot normaaliin miehitykseen verrattuna tai itse duunin syketasoissa. Näitä myös käytin esimerkkinä kun suoraan henkilöstöpuolen kanssa asioista keskusteltiin. Onneksi korjausliikkeita on nyt tehty ja ongelmia tunnustettu. Siitä johdolle peukku ylös.

Enkä nyt niin hirveästi joka päivä jaksaisi käyttää esimerkkinä omia duuneja. Kyllä mäkin mielelläni valitsen sen helpomman päivän ja pidän persettä penkissä. Urheilla kun voin halutessani omalla vapaallakin. Silti kuitenkin ihmetyttää se miksi niin monet haluavat tuoda keskusteluun asioita historiasta. Ne tiedot voivat olla joskus hyvinkin virheellisiä. Tai vähintään vanhentuneita.

Aikoinaan PV:ssä näin kun jengi käytti alkoholia melko runsaasti, myös harjoitusten aikana. Joskus nuorena kouluttajana virassa pääsin/jouduin samaan poteroon vanhemman kouluttajan kanssa ja tuo tilanne alkoi sanoin:" oletko koskaan ollut hullun kanssa heittämässä käsikranaattia, nyt olet..."... tuo siis sen jälkeen kun varusmiehet olivat poistuneet alueelta.

Tuosta aikaa yli 20v, hauskoja muistoja, nykyään, mutta ei niiden perusteella voi alkaa nykyPV:tä kritisoimaan. Eilen oli eilen ja tänään on tänään.

Toisaalta ihan sama. Itse tiedän paljon teen duunia ja paljon nostan palkkaa. Siksi jättäydyn nyt suosiolla tästä keskustelusta ja toivotan kaikille hyvää ja parempaa uutta vuotta 2022.

Jos oikein muistan, niin meni 1978 tai -79 sinne hommiin, ja v. 2009 asti tehtaalla. Kahdessa eri pestissä siellä.
Oli aika turhautunut siihen meininkiin. Ei siksi että olisi parempi ihminen :D vaan ei oikein jaksanut sitä kaikkea. Noh, tehtaalle kävi huonosti myöhemmin, ja nykyään siellä edes ole enää tehdastoimintaa, vaan jotain pienyrityksiä. En tiedä muuttiko sitten ulkomaille se toiminta vai mikä oli homman nimi.

Toi mainitsemasi esimerkki työtunneista kuvasti täydellisesti sitä valloillaan ollutta meininkiä siellä, kiitos.

En minäkään jaksa kovalla forcella noita miettiä, mutta aihe mielenkiintoinen ja niin paljon niitä juttuja sieltä kuullut ja nähnytkin, kun pääsin nauttimaan ilmapiiristä parikin kertaa eri hommissa ennen opiskeluja. Mukavia ihmisiä paljon, sit oli ne jotka olivat tosiaan sokeutuneet. Oikein kunnon AY-jyrsijöitä, ja kaiken ikäisiä sellasia :)
 
Viimeksi muokattu:

Kimmo_Ahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Siis "paperiteollisuus" on ollut "auringonlaskun ala" lähes koko 2000-luvun. Tarkoitat varmaan kuitenkin painopapereita? Painopapereita (sanoma- aikakausilehdet, printtimedia jne.)

Samaan aikaan on kuitenkin pakkaus- ja elintarvikekartongin kysyntä jonkun verran noussut (nettikauppa, muovipakkauksista eroon pääseminen). Paperikoneita mm. muutettu kartonkikoneiksi. Ja luulisin, että pehmopapereille (nenäliinat, vessapaperi ym.) on edelleen runsaasti kysyntää, joten en ihan heti auringonlaskun alaksi alkaisi koko teollisuutta sanomaan vielä pitkään aikaan.

Jep, olen yrittänyt määritellä paperiteollisuuden nimenomaan sanoma- ja aikakauslehtien kautta. Ja näiden osalta elinkaari on kääntynyt ehtoopuolelle, paperikoneiden lähtölaskenta lienee alkanut ennen v2008 jolloin paperimiehet lakkoilivat kunnolla. Mutta muutosta tarvitaan nykyiseen tilaan sillä paperin kysyntä on tippunut -5% vuodessa viimeiset 10v. Jos vanhat paperikoneet muutetaan kartonki- tai jokin muu, tarvitaan rapiat sata miljoonan investointi teknologiaan. Jos ei investoida, ala pysyy auringonlaskun alana.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Tässä on kyseessä juuri se lähteistö, jonka KäO asiassa sai. Työnantajalla kyseistä dataa nimenomaisesti ei ole, ja jos sellaisen olisi kerännyt tähän tarkoituksen epätarkkanakaan, tulisi GDPR-sakot.

PS. En ole töissä AKT:ssa, Teollisuusliitossa tai muutenkaan kytkyssä itse asiaan, mutta tästä asiasta on tieto.
Se, että käräjäoikeus on pihalla kuin lumiukko ei ole taaskaan yllätys. Ei olekkaan mutta kyllä se kummasti kertoo jäsenien määrästä jos edellisten lakkojen osalta siellä on hommat ollut toiminnassa enemmän tai vähemmän normaalisti.

Tuo teollisuusliiton ja AKT:n toiminta tuossa on nimenomaan sitä kiristystä.
 
UPM Biofuels:n työntekijät kuuluvat paperin TES:n piiriin. Millä tavalla tämä Biofuelsin kanssa tehty sopimus on ollut "merkittävästi" erilainen paperin normaaliin TES:n nähden?
Sisältö on joiltain osin erilainen. Samasta syystä Paperiliitto on jo UPM:n kanssa neuvotellut Biofuelsin työehtosopimuksesta, vaikka yleinen konsensus on, että neuvottelut eivät ole edes alkaneet. UPM:n tarjous työehdoista Biofuelsin osalta oli saman suuntainen kuin UPM:n yksipuolisesti sanelemat työehdot muille 1.1.2022 alkaen;
TAM37 työskenteleviltä Kausipalkka ja V-päivät pois työvuorokalenterista, TAM15 työskenteleviltä kausipalkka sekä pekkaset pois. Lisäksi palvelusvuosikorvaukset poistuisi. Paperiliitto haluaa konsernikohtaisen työehtosopimukset, UPM Biofuelsin kanssa on tälläkin hetkellä ”liiketoimintakohtainen” TES.
 
Sisältö on joiltain osin erilainen. Samasta syystä Paperiliitto on jo UPM:n kanssa neuvotellut Biofuelsin työehtosopimuksesta, vaikka yleinen konsensus on, että neuvottelut eivät ole edes alkaneet. UPM:n tarjous työehdoista Biofuelsin osalta oli saman suuntainen kuin UPM:n yksipuolisesti sanelemat työehdot muille 1.1.2022 alkaen;
TAM37 työskenteleviltä Kausipalkka ja V-päivät pois työvuorokalenterista, TAM15 työskenteleviltä kausipalkka sekä pekkaset pois. Lisäksi palvelusvuosikorvaukset poistuisi. Paperiliitto haluaa konsernikohtaisen työehtosopimukset, UPM Biofuelsin kanssa on tälläkin hetkellä ”liiketoimintakohtainen” TES.
Tuo nyt ei vastannut kysymykseen ollenkaan. Sanoit, että on merkittävästi erilainen TES vaikka kuuluvat paperiliittoon ja nyt kerrot, että on joiltain osin erilainen. Tuntemani työntekijät ovat kertoneet, että ovat noudattaneet paperin TES:ta. Siksi kiinnostaisi tietää, mitkä ovat olleet ne eroavaisuudet.

Edit: Tuossa on paperin viime voden TES.

 
Viimeksi muokattu:
Tuo nyt ei vastannut kysymykseen ollenkaan. Sanoit, että on merkittävästi erilainen TES vaikka kuuluvat paperiliittoon ja nyt kerrot, että on joiltain osin erilainen. Tuntemani työntekijät ovat kertoneet, että ovat noudattaneet paperin TES:ta. Siksi kiinnostaisi tietää, mitkä ovat olleet ne eroavaisuudet.

Edit: Tuossa on paperin viime voden TES.

Kyllä, paperin TES, jota on sovellettu. Ulkopuolisen työvoiman käytössä on enemmän joustavuuksia. Ylityöt myös eroavat kuulemma joiltain osin, olikohan sitten hälytyskorvauksiin liittyen tms.
Palkkarakenne toki muuten palvelusvuosikorvauksineen on samanlainen. Voin joskus tarkentaa, jos jostain tuon opuksen saan käsiini.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös