Käsittääkseni ihmiset eivät ole tällähetkellä valmiita luopumaan sotepalveluverkosta. Todennäköistä on siis, että palveluista tullaan perimään lisää hintaa tulevaisuudessa. Painotan edelleenkin, että ne hyödykkeet, jotka tuovat eniten haitallisia terveysongelmia pitäisi verottaa kovemmin, jotta sitä rahaa olisi kustantaa terveyspalvelut. Tupakan suhteen ollaan hyvällä tiellä. Alkoholia pitäisi verottaa vieläkin enemmän sekä sokereita laittaa isommin verolle.
Missä olen näin sanonut?
Ihmiset haluavat niitä palveluja eivätkä seiniä ja jos jossain ei ole asiakkaita niin sinne ei niitä seiniä kannata rakentaa, ei tilanne niillä seinillä parannu. Vaikka jokaiselle kylälle saataisiin oma terveysasema ei se tilannetta paranna kun sinne ei saada henkilökuntaa sen takia noiden tulevien toimipisteiden on oltava sen verran isoja, että niissä on saatavilla ne sen ympäristön riittävät palvelut tiettyinä aikoina. Ei ole mitään järkeä pitää kaikkialla esim. Neuvolaa jos kuntaan syntyy alle 10 lasta vuodessa se tarve saadaan täytettyä muutamana päivänä. Jotenkin kuulostaa siltä, että terveydenhuollossa halutaan pitää tilanne nykyisenä koska näin on aina tehty ja mihinkään muutoksiin ei olla valmiina vaikka se todellisuudessa nimenomaan helpottaisi omaa työskentelyä.
Kaikista nopein tapa lyhentää hoitojonoja on nostaa Kelakorvauksia sen takia mm. hammashoito on täysin kusessa kun Kela korvauksia tiputettiin ja nyt kaikki jonottavat julkiselle puolelle. Ennen todella moni kävi yksityisellä kun siitä sai korvauksena merkittävästi isomman summa ja tuolla erotuksella ei saada samaa palvelutasoa julkiselle puolelle kun se kustannusrakenne on niin kallis.
Jos alkoholin verotusta nostetaan verotulot tippuvat kun sitä tilataan ja haetaan entistä enemmän ulkomailta. Ylipäätänsä pelkkä veronkorotusten käyttö on tyhmää kun Suomessakin on todistettua faktaa siitä, että
verojen tiputtaminen nostaa verokertymää todellisuudessa kuten kävi autoverolle.
"Autoveron tuotto oli vuonna 2015 yhteensä 802 miljoonaa euroa. Tuotto kasvoi verottomiin hintoihin tehtyjen korotusten ja myytyjen autojen määrän kasvun ansiosta 70 miljoonaa euroa vuonna 2016 ja 67 miljoonaa euroa vuonna 2017.
Vuonna 2018 autoveron on arvioitu tuottavan valtiolle noin 800 miljoonaa euroa, mikä on TM:n mukaan rutkasti alakanttiin. Vuoden 2015 esityksessä autoveron tuoton budjetoitiin olevan alle 700 miljoonaa, mutta toteutunut tuotto oli 802 miljoonaa euroa."
Tosiassa alkoholiveron tiputtaminen 20-40% toisi enemmän rahaa valtion kassaan kun tuonti alkoholin määrä Suomessa vähenee ja verotulot tulevat Suomeen, asia jota ei vaan uskalleta tunnustaa. Toki jos tätä ei ole yhtään seurannut niin eihän sitä voi ymmärtää ja huomata.
tätä nyt en oikein tajunnut?
Ei niistä ylitöistä mitään ylimääräistä normaalien korvausten lisäksi tarvitse maksaa. Kuten itse tuossa sanoit, että niistä on maksettu myös ylimääräistä.
Ylitöistä ollaanki monessa paikassa päästy jo paikallisella sopimisella hyviin sopimuksiin ja vuoronvaihdoista saa jo ihan reiluja korvauksia. Toki osassa paikoissa näistäkin piti sitten jo alkaa taistelemaan ylityö ja vuoronvaihtokielloilla, jotka sitten osoitti että useassa paikassa järjestelmän toimivuus perustuukin vain hoitajien hyvään tahtoon ja joustavuuteen.
Ei ylitöiden tekeminen ole missään muuallakaan automaatiota kyllä hommasta riippuen joutuu välillä puoli firmaa soittelemaan läpi halukkaita saadakseen.
Niin siis jos kaikkialla mennään ihan minimihenkilöstöllä ni miten sitä voisi optimoida. Saat tuon kuulostamaan siltä, että jossakin lorvisi hoitajia tekemättömänä koska (joku maksa kuitenkin). Näinhän se ei ole. Hoitajia tarvitaan paljon lisää, mutta alalle ei saada tarpeeksi uusia tulijoita ja samaan aikaan alalta poistuu hoitajia kiihtyvään tahtiin.
Et kuitenkaan ottanut kantaa tuohon suurimpaan ongelmaan, että miten houkutella Suomeen hoitajaksi työntekijöitä, kun Norjassa ja Ruotsissa heille ollaan valmiita maksamaan parempaa palkkaa sekä tarjoamaan paremmat työolot. Miksei se olisi siis täällä suomessa mahdollista? Kysymys on ihan puhtaasti arvovalinnoista.
Voi hyvinkin helposti ja sitä tehdään jatkuvasti muualla. Sinun sanoista saa sen kuvan, että kaikilla on aina pirusti tekemistä ja ennen kaikkea se tekeminen on tarpeellista. Sitä se ei varmasti ole sillä niitä hommia mitä tehdään pitää käydä läpi todella tiheällä kammalla, mitä tehdään ja milloin.
Hoitajien määrä ei tule kasvamaan se on varma kun ikäluokat pienevät ja hoitoalasta kiinnostuneita ei ole määräänsä enempää. On siis pakko tehdä muutoksia miten hommat tehdään tai niitä ei tee kukaan.
Jännästi muuten teollisuudessa voidaan asioita tehdä alle puolella siitä porukasta mitä 20 tai 30 vuotta sitten ja silti tavaraa tulee ulos vähintään saman verran tai enemmänkin. Kyse on siis siitä, että priorisoidaan ne mitä tehdään ja kehitetään niille lisäarvoa tuottamattomille hommille keinot miten ne
tehdään sen lisäarvoa tuottavan työn kärsimättä.