Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 407 346
  • 15 514

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
VR kuvailee tiedotteessaan RAU:n mielenilmausta laittomaksi. VR kertoo tiedotteessaan RAU:n ilmoittaneen mielenilmauksen syyksi uuden HSL-sopimuskauden tuomat muutokset työn tekemiseen.

– Olemme surullisia, että tilanne on kehittynyt tähän pisteeseen. HSL-kilpailutuksen voitto oli merkittävä koko VR Groupille ja ennen kaikkea se takaa työtä meille lähiliikenteessä, Koskinen kuvailee tiedotteessa.

Koskinen kirjoittaa, että kaikki työhön toteutettavat muutokset ovat työehtosopimuksen mukaisia, ketään ei irtisanota eikä kenenkään ansiotaso lasketa.


Tietenkään ay-jyrien näkökulmasta tilanne, jossa voimassa olevaa työsopimusta rikotaan, ei ole laitonta. Sehän on näköjään jopa suotavaa, koska työhön meneviä ihmisiä voidaan laittaa koronan leviämisvaiheessa junan sijasta täysiin busseihin ja nostattaa vihaa.

Ihan perusdemaria ja -vassaria ay-liikeessä. Yllättyisin, jos Marinin hallitus paheksuu ay-liikkeen toimia, joilla on valitettavaa merkitystä tartuntojen leviämiseen.

Hohhoijaa, VR polkee työntekijöiden etuja neuvottelematta ja jatkiksen fasistit taputtaa käsiä yhteen.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Moniko uskonnollinen yhteisö tekee miljardiluokan kiinteistö businestä?
Ei yksikään joten ne ovat oikeasti pisara meressä ammattiliitot taas ovat ryöstöä verrattuna työttömyyskassaan tai eläkerahastoon.
Mitä väliä sillä on onko bisnes miljardiluokassa vai miljoonaluokassa? Samat säännöt kaikille, riippumatta bisneksen koosta.

Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät ovat Helsingin Lehtisaaren (koko saaren) omistajat. Kun Lehtisaaren määräaikaiset 50 vuoden vuokrasopimukset päättyivät, ja kirkko nosti maanvuokria niin, että Lehtisaaren asuntojen hinnat romahtivat. Asunnon omistajille paska diili. Vaihtoehtoina oli joko a) lopettaa vuokrasuhde, eli purkaa kiinteistö, ja jättää tontti tyhjänä kirkolle (jolloin menettää kaiken) tai b) suostua kirkon mielivaltaiseen vuokrahinnoitteluun, joka romutti asunnon arvon. Vastaavalla sijainnilla (meren läheisyys, jopa merinäköalat, lähellä Helsingin keskustaa, ns. hyvämaineinen asuinalue varakkaiden ihmisten Kaskisaaren ja Kuusisaaren välissä) ei mistään saa ostettua niin halvalla neliöhinnalla kämppää kuin Lehtisaaresta. Asuminen tuleekin sitten kalliiksi, pelkkä maanvuokra on 9€/asuin m2, osa asukkaista on joutunut myymään asuntonsa, kun ei ole varaa maksaa kuluja. Vuokrat on sidottu elinkustannusindeksiin, (lukuunottamatta sitä mahdollisuutta, että indeksi laskee, jolloin vuokra ei kuitenkaan laske), joten maanvuokra tulee jatkossakin olemaan sikakallis. Lisäksi: noita taloyhtiöitä ei tulla jatkossa pitämään yllä kovinkaan hyvin, sillä kulut noissa asunnoissa ovat jo nyt huikeat ja koska 50 vuoden päästä on tiedossa jälleen uusi kirkon mielivaltainen maanvuokrien korotus. Korotus tulee olemaan sitä isompi, mitä paremmassa kunnossa asunnot ja taloyhtiöt ovat. Seuraavien vuosikymmenten aikana tullaan huomaamaan miten kirkko on toimillaan romuttanut hyvämaineisen asuinalueen getoksi. Siinä sitä "yleishyödyllisyyttä"!

Mä olisin heti ottamassa pois kirkon verotusoikeuden, vaikka hintana olisi esim. se, että hautausmaista huolehtisi joku toinen taho. Nyt tilanne on tosi kummallinen (näin ateistin silmin): meillä on joku mielikuvitushahmoihin perustuva taho, jolla on "yleishyödyllisenä" yhteisönä veronkanto-oikeus ja monissa asioissa verovapaus. Mielikuvitushahmot perustuvat vanhoihin kirjoituksiin, joissa esim. homous on kielletty (homot pitää kivittää tms.), naisten asema on lähinnä esineen asema jne. Toki tämä yhteisö on "tulkinnut" niin, että nämä kohdat "pyhistä" kirjoituksista voidaan sivuuttaa. Eli eivät ne kirjoitukset sitten mitään "kiveen hakattuja" mielikuvitusolennon antamia ehdottomia käskyjä olekaan, vaan cherry-pickingillä voidaan ottaa mielivaltaisesti velvoittaviksi sellaiset säännöt ja ohjeet, jotka ovat ympärillä olevan yhteiskunnan yleisen moraalikäsityksen mukaisia. Eli toisinsanoen: kirkko ei hae moraalisia / eettisiä ohjeitaan "pyhistä" kirjoituksistaan, vaan ympärillä olevasta yhteiskunnasta. ÖÖH, aivan kuten vaikkapa kouluopetus. Sekin muuttuu, kun yhteiskunta muuttuu. Jos ihmiset haluavat uskoa moiseen hölynpölyyn, omapa on asiansa, mutta verotuksellisesti tällaista toimintaa ei tule tukea. Jos kirkolla on rakennuksia, joita se ei pysty ylläpitämään, niin ne voi myydä, (ja niin on jossain määrin tehtykin).

Sama asia (yhdenvertainen kohtelu verotuksellisesti) koskee (tulisi koskea) mitä tahansa yhdistyksiä, mukaan lukien ammattiliittoja. Tuloista pitää maksaa verot. Jos firman x työntekijät haluavat, että perustetaan yhdistys edistämään duunareitten asioita: se on fine. Mutta, jos yhdistys saa fyrkkaa esim. tekemällä bisnestä, niin silloin bisneksestä tulee maksaa verot, kuten kaikki muutkin maksavat. "Yleishyödyllisyys" on keinotekoinen mielivaltainen käsite, jolla suositaan perusteettomasti joitakin "vähän tasa-arvoisempia" markkinatoimijoita samalla vääristäen markkinoita.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Businesta se on päin persettäkin hoidettu business. Ja tiloja nimenomaan vuokrataan ulos. Katso vaikka tuosta:


AY-liikkeeseen en tässä yhteydessä ottanut tässä kantaa, vain väitteeseen siitä, että uskonnollisilla yhdistyksillä ei ole suuria kiinteistöomaisuuksia. On -- todella suuria.
Mutta kun se ei ole businesta kun siinä ei myydä ja vuokrata tuota rakennusmassaa, suurelta osalta se kun on kirkkoja yms.
Toki joukossa on myös asuntoja mutta niiden määrä on pieni verrattuna siihen mikä kokonaisuus ja kuten jutussa tuli ilmi niin niissä on kyse useasti työsuhde asunnoista eli niihin tule asumistukea yms.

Sen sijaan ammattiyhdistysliikkeen omistamissa ja veronmaksien kustantamien pörssiyhtiöiden tuloista iso osa tulee suoraan asumistuesta. Kyseessä ei siis ole millään mittarilla yleishyödyllistä toimintaa kun siihen pumpataan asumistukea ja tulot maksetaan ammattiyhdistysliikkeelle, joka tukee näillä rahoilla poliittisia päättäjiä.
Näistä päättäjistä kaiken lisäksi suurin osa edustaa puolueita, joita kyseisen liiton jäsenet eivät äänestä niin silloin ei puhuta yleishyödyllisestä yhteisöstä.

Kaikki niin työntekijä- ja työnantajaliitot kokonaan verovelvollisiksi niin homma on selvä. Päästään samalla eri myös niistä verovähennyksistä niin katsotaan montaa oikeasti kiinnostaa jäsenyys sen jälkeen.
Sen sijaan eläkerahastot ovat yleishyödyllisiä yhteisöjä ja niiden tulee olla verovapaita, niiden verovelvollisuus kun pienentää eläkekertymää mutta tähän tämä nykyinen hallitus ajaa.


Mitä väliä sillä on onko bisnes miljardiluokassa vai miljoonaluokassa? Samat säännöt kaikille, riippumatta bisneksen koosta.
Ero on siinä pumpataanko busineksen tulot yhteiskunnalta asumistukena vai ei.


Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät ovat Helsingin Lehtisaaren (koko saaren) omistajat. Kun Lehtisaaren määräaikaiset 50 vuoden vuokrasopimukset päättyivät, ja kirkko nosti maanvuokria niin, että Lehtisaaren asuntojen hinnat romahtivat.
Asunnon omistajille paska diili. Vaihtoehtoina oli joko a) lopettaa vuokrasuhde, eli purkaa kiinteistö, ja jättää tontti tyhjänä kirkolle (jolloin menettää kaiken) tai b) suostua kirkon mielivaltaiseen vuokrahinnoitteluun, joka romutti asunnon arvon. Vastaavalla sijainnilla (meren läheisyys, jopa merinäköalat, lähellä Helsingin keskustaa, ns. hyvämaineinen asuinalue varakkaiden ihmisten Kaskisaaren ja Kuusisaaren välissä) ei mistään saa ostettua niin halvalla neliöhinnalla kämppää kuin Lehtisaaresta.
Niin samalla tavalla esim. Tampereella kaupunki nosti 50v vuokrasopimusten päätyttyä vuosivuokria isoimmillaan reippaasti yli 10-kertaisiksi. Tämä tapahtui myös niillä alueilla, jonne tuo uusi ratikka jossain vaiheessa on tulossa.
Ihan normaaliahan tuo on, että maanomistaja määrittää sille markkinahintaisen vuokratason.

Miten asuntojen hinnat romahtivat? Se, että jos asunto-osakeyhtiöt eivät ole varautuneet mitenkään nousevaan maanvuokraan tuolla alueella on enemmänkin tyhmyyttä kun tietää Helsingin tonttimaan hinnan.
Siinä on kuitenkin asuttu se 50v todella halvalla hinnalla niiin pienellä ennakoinnilla olisi ollut mahdollista kerätä puskuria.



Mä olisin heti ottamassa pois kirkon verotusoikeuden, vaikka hintana olisi esim. se, että hautausmaista huolehtisi joku toinen taho. Nyt tilanne on tosi kummallinen (näin ateistin silmin): meillä on joku mielikuvitushahmoihin perustuva taho, jolla on "yleishyödyllisenä" yhteisönä veronkanto-oikeus ja monissa asioissa verovapaus.
No sen, että kirkon verotusoikeudesta luovutaan niin nuo kulut menisivät veroista kuitenkin ja samalla niistä maksettaisiin kirkkojen yms. ylläpito kuluja kun niistä todella monet ovat museoviraston suojeluksessa.
Silloin se yhteisveron määrä mikä kirkolle menee todennäköisesti nousisi kun kirkollisvero poistuisi eli tekisi isomman loven noin ateistin lompakkkoon.





Sama asia (yhdenvertainen kohtelu verotuksellisesti) koskee (tulisi koskea) mitä tahansa yhdistyksiä, mukaan lukien ammattiliittoja. Tuloista pitää maksaa verot. Jos firman x työntekijät haluavat, että perustetaan yhdistys edistämään duunareitten asioita: se on fine. Mutta, jos yhdistys saa fyrkkaa esim. tekemällä bisnestä, niin silloin bisneksestä tulee maksaa verot, kuten kaikki muutkin maksavat. "Yleishyödyllisyys" on keinotekoinen mielivaltainen käsite, jolla suositaan perusteettomasti joitakin "vähän tasa-arvoisempia" markkinatoimijoita samalla vääristäen markkinoita.
Ammattiliittojen verovapaudessa on se merkittävä ero, että ne vaikuttavat tuolla verovapaasti saadulla osingolla myös poliikkaan ja todella paljon jäsenistön suuren enemmistön vastaisesti.

Yleishyödyllisiä ovat selkeästi eläkerahastot, työttömyyskassat siihen asti kun ansiopäivärahat maksetaan nykyisellä tavalla, joskin tämän voisi siirtää kokonaan Kelalle. Vaikka muuta väität niin Kirkko on monilta osin yleishyödyllinen ja sillä on valtion määräämiä tehtäviä, jos ne tehtävät lopetetaan niin sillon tilanne muuttuu mutta valtio ei varmasti halua itselleen lisää tehtäviä.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Hohhoijaa, VR polkee työntekijöiden etuja neuvottelematta ja jatkiksen fasistit taputtaa käsiä yhteen.
Yksi työelämän perusasioita on ainakin omalla liki 40 vuoden ajanjaksollani ollut neuvotteleminen, ei sanelu tai uhkailu tai lakkoilu ns hetken mielijohteesta jne.

Viime vuosilta on liikaa esimerkkejä tällaisista " meille esitettiin heikennyksisä-> mennään lakkoon iltapäivällä/huomenna jne".

Auttaisiko, jos myös työntekijöiden puolella olisi henkilöitä neuvottelemassa, jotka ihan aidosti osaavat neuvotella. Toki työnantajien puolellakin on huonoja neuvottelijoita, en sitä kiistä. Mutta aina pitää kyetä edes yrittää neuvotella asioista.

Jos nähdään tarvetta lakkoiluun, silloin kannattaa käyttää sitä kuuluisaa pelisilmää. Nyt menivät junankuljettajat lakkoon erittäin lyhyellä varoajalla ja samalla ihan paskaan ajankohtaan toisaalta tautitilanteen toisaalta yo-kirjoitusten takia. Eli sitä pelisilmää ei ollut, mutta paskaa saavat niskaansa tyylistään ihan ansiosta.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Hohhoijaa, VR polkee työntekijöiden etuja neuvottelematta ja jatkiksen fasistit taputtaa käsiä yhteen.

Kaksi samaa totuusarvoa edustavaa väitettä: 1. VR polkee ja 2. fasistit taputtaa (suomen kielellä muuten taputtavat, monikon kolmas persoona). Ensinnäkin, jos VR edellyttää työntekijöiden pitävän TES:n mukaisella tavalla ruokatunnin, se ei polje kenenkään etuja. Harvempi meistä syö lounasta työnantajan ajalla. Ruokatunnilla (VR:nkin) työntekijä voi syömisen sijaan käydä esim. parturissa. Pitäisikö työnantajan maksaa sinäkin aikana palkkaa. Ruokatunti ei siis ole lisätyöaikaa, vaan se on työajan katkaisevaa, työntekijän omaa aikaa.

Sitten, nähdäkseni yksikään Jatkiksen nimimerkeistä ei ole tunnustautunut fasistiksi tai muuten esittänyt sen suuntaisia näkemyksiä, että niistä voisi päätellä henkilön fasismin - varsinkaan yksikään tähän VR-juttuun kommentoineista.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Onhan tuo lakko tällaisena aikana ja varoitusajalla ihan perseestä. Itse asiasta kaipaa vielä lisätietoja, onko jääräämiseem sinänsä aihetta Tuo tessin mukaisuus lienee toistaiseksi lähinnä VR:n ilmoitus ja tulkinta.

Joka tapauksessa olisi olkut asiallista siirtää nyt lakkotoimet myöhemmäksi ja yrittää neuvotellen eteenpäin ja antaa vaikka lakkovaroitus johonkin myöhempään ajankohtaan.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Luterilaisen kirkon kiinteistöjen vuokratuotot olivat n. 50 miljoonaa euroa vuonna 2020, mikä on noin neljäsosa toimintatuotoista. En siis edellenkään väittele AY-asiasta tässä suhteessa, vaan puutun tähän väitteeseen siitä, että uskonnollisilla yhteisöillä ei olisi merkittävää kiinteistöomistusta, joka ei tuottaisi.

Tämä pitää paikkansa jos Luterilaista kirkkoa katsotaan yhtenä suurena kokonaisuutena. Jos analyysi pilkotaan seurakuntatasolle kuva muuttuu olennaisesti. On olemassa Roope Ankka -seurakuntia, jotka tekevät alueellisesti merkittävän laajamittaista kiinteistösijoitustoimintaa. Esimerkkinä tästä vaikkapa Turun seurakuntayhtymä. Sitten on olemassa seurakuntia, joissa kiinteistövarallisuus tosiaan kohdistuu pääsääntöisesti näihin kulttuuriperintökohteisiin, joista on paljon enemmän kuluja kuin tuottoa. Ajatellaanpa tässä esimerkiksi Hämeenlinna-Vanajan seurakuntayhtymää, jonka alueella on viisi keskiaikaista kivikirkkoa, joiden huolto- ja kunnossapito ovat varsin kallista huvia. Hämeenlinnassa on myös kiinteistöstrategia, jossa seurakunta on päättänyt hankkiuta eroon niistä vähistäkin vuokra-asunnoista, jotka se omistaa, koska "asunnon vuokraustoiminta ei ole seurakunnan ydintehtävä."
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lakkaa nyt lässyttämästä jostain koronasta ja vastuista. Missä se vr:n johdon vastuu? Miksi se on työntekijöiden vika, jos juuri nyt joku vitun flunssa. Pitääkö työntekijöiden vielä siitäkin kaiken muun lisäksi ottaa vastuu?!
Olen ollut mukana ehkä 20 keraa YT neuvotteluissa joista ehkä kolme on johtanut vähennyksiin. Yleensä kyse on organisaatiomuutoksesta jossa jonkun työtehtävä muuttuu. Aikaisemmin työsopimuksessa luki vaikka project manager niin nyt lukee joku muu manager.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Miten tuntuu, että VR, Nobina, Veolia ja muut pk-seudun vastaavat yhtiöt eivät pärjäisi Great place to work -kisassa? Melkoisen paskoilta työpaikoilta nuo tuntuvat vaikuttavan julkisuuden perusteella.

Ilmeisesti veturinkuljettajat ovat edelleen kantasuomalaisia toisin kuin linja-autoliikenteessä, jossa koko seudun pysäyttämien ei ainakaan viimeksi onnistunut, kun maahaanmuuttajat ajoivat linjoja melko hyvin
 
Viimeksi muokattu:

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Luterilaisen kirkon kiinteistöjen vuokratuotot olivat n. 50 miljoonaa euroa vuonna 2020, mikä on noin neljäsosa toimintatuotoista. En siis edellenkään väittele AY-asiasta tässä suhteessa, vaan puutun tähän väitteeseen siitä, että uskonnollisilla yhteisöillä ei olisi merkittävää kiinteistöomistusta, joka ei tuottaisi.
Kuten jo tuossa eräs toinen nimimerkki edellä totesi se seurakuntien kiinteistöomaisuus, joka tuottaa on hyvin pientä.
Toisekseen sillä ei kupata miljoonia asumistukea vuosittain kuten ammattiyhdistysten omistamat kiinteistöyhtiöt tekevät ja näin maksattavat tätä rakennusmassaa jo toistamiseen yhteiskunnalla.

"KOJAMO OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE1.1.–31.12.2019 MENESTYKSEKÄS VUOSI 2019
YHTEENVETO TAMMI–JOULUKUUSTA 2019–Liikevaihto kasvoi 4,6 prosenttia ja oli 375,3 (358,8) miljoonaa euroa. –Nettovuokratuotto kasvoi 5,7 prosenttia ja oli 247,3 (234,0) miljoonaa euroa.
Nettovuokratuotto oli 65,9 (65,2) prosenttia liikevaihdosta.
–Voitto ennen veroja oli 1031,3 (277,3) miljoonaa euroa.
Voittoon sisältyy 872,4 (127,5) miljoonan euron nettovoitto sijoituskiinteistöjen käypään arvoon arvostamisesta sekä sijoituskiinteistöjen luovutusvoittoja ja -tappioita 0,1 (1,0) miljoonaa euroa. "
Näissä puhutaan hiukan eri luokan asioista kuin kirkon tapauksessa ja näissä on kyse nimenomaan rakennusmassasta, joka tuottaa kokonaisuudessaan.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kuten jo tuossa eräs toinen nimimerkki edellä totesi se seurakuntien kiinteistöomaisuus, joka tuottaa on hyvin pientä.
Toisekseen sillä ei kupata miljoonia asumistukea vuosittain kuten ammattiyhdistysten omistamat kiinteistöyhtiöt tekevät ja näin maksattavat tätä rakennusmassaa jo toistamiseen yhteiskunnalla.

"KOJAMO OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE1.1.–31.12.2019 MENESTYKSEKÄS VUOSI 2019
YHTEENVETO TAMMI–JOULUKUUSTA 2019–Liikevaihto kasvoi 4,6 prosenttia ja oli 375,3 (358,8) miljoonaa euroa. –Nettovuokratuotto kasvoi 5,7 prosenttia ja oli 247,3 (234,0) miljoonaa euroa.
Nettovuokratuotto oli 65,9 (65,2) prosenttia liikevaihdosta.
–Voitto ennen veroja oli 1031,3 (277,3) miljoonaa euroa.
Voittoon sisältyy 872,4 (127,5) miljoonan euron nettovoitto sijoituskiinteistöjen käypään arvoon arvostamisesta sekä sijoituskiinteistöjen luovutusvoittoja ja -tappioita 0,1 (1,0) miljoonaa euroa. "
Näissä puhutaan hiukan eri luokan asioista kuin kirkon tapauksessa ja näissä on kyse nimenomaan rakennusmassasta, joka tuottaa kokonaisuudessaan.

Niinpä. Ihan noin perspektiiviä tarjoamaan sellainen huomio, että Koijaamon voitto, ei siis liikevaihto, vaan viivan alle jäävä puhdas tulos, oli yli miljardin eli melkein kaksi prosenttia Suomen valtion vuosibudjetista. Tämä voitto koostuu melko puhtaasti valtiolta kupatuista asumistukirahoista, joita veronmaksajat maksavat niska hiessä. Samaan aikaan tuen näennäiset saajat eli Koijaamon asukkaat eivät niistä juurikaan hyödy, koska asumistuet imetään pois holtittomilla vuokran korotuksilla. Kohteena ovat ne vasemmistopuolueiden aina isoon ääneen toitottamat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. Koskahan SDP tai Vasemmistoliitto intoutuu puolustamaan näitä Koijaamon verenimennän uhreja?
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ero on siinä pumpataanko busineksen tulot yhteiskunnalta asumistukena vai ei.
Luetun ymmärtäminen jne. Tukemista ei voida perustella liikevaihdon määrällä, vaan samat säännöt kaikille. Se, että omistajan vuokratulot muodostuvat vuokralaisten vuokratuista on toinen asia.


Niin samalla tavalla esim. Tampereella kaupunki nosti 50v vuokrasopimusten päätyttyä vuosivuokria isoimmillaan reippaasti yli 10-kertaisiksi. Tämä tapahtui myös niillä alueilla, jonne tuo uusi ratikka jossain vaiheessa on tulossa.
Ihan normaaliahan tuo on, että maanomistaja määrittää sille markkinahintaisen vuokratason.
Kirkko määritti vuokratason sellaiseksi, että kukaan ei sinne noilla vuokrilla rakentaisi mitään. Siis selkeästi markkinatasoa korkeammaksi. Tämä oli mahdollista, kun rakennukset olivat siellä jo.
Miten asuntojen hinnat romahtivat? Se, että jos asunto-osakeyhtiöt eivät ole varautuneet mitenkään nousevaan maanvuokraan tuolla alueella on enemmänkin tyhmyyttä kun tietää Helsingin tonttimaan hinnan.
Siinä on kuitenkin asuttu se 50v todella halvalla hinnalla niiin pienellä ennakoinnilla olisi ollut mahdollista kerätä puskuria.
Asukkaat olettivat, että vuokrataso nousee samalle tasolle kuin mitä Helsinki on pyytänyt vuokraa tonteistaan (suuruusluokka noin 5 € / asuin-m2). Oletus oli, että kirkko veronkantajana ja "yleishyödyllisenä toimijana" on samoilla linjoilla Helsingin kaupungin kanssa.
No sen, että kirkon verotusoikeudesta luovutaan niin nuo kulut menisivät veroista kuitenkin ja samalla niistä maksettaisiin kirkkojen yms. ylläpito kuluja kun niistä todella monet ovat museoviraston suojeluksessa.
Silloin se yhteisveron määrä mikä kirkolle menee todennäköisesti nousisi kun kirkollisvero poistuisi eli tekisi isomman loven noin ateistin lompakkkoon.
Siis veronkanto-oikeudella ja laajalla verovapaudella toimiva kirkko on aikojen saatossa hitsautunut tehokkaammaksi toimijaksi kuin about mikä tahansa muu markkinatoimija? Huutonaurua! (Anteeksi). Ensinnäkin kirkon toiminta voitaisiin järjestää siten, että palveluiden käyttäjät maksavat niistä (hautaus, vihkiminen, rippileirit yms.). Henkilökunta on tietysti paisunut aikojen saatossa, eikä verovaroin ole tarvetta ylläpitää henkilökuntaa yhtään sen enempää kuin palveluille on maksuhalukkaita. Helsingissä oli kirkko, joka myytiin pois (Fredrikinkatu 42, Kampissa). Se oli ja on museoviraston suojeluksessa. Siihen tuli Jari Kurrin nimellä mainostettu ravintola-yökerho. (Myöhemmin kirkko osti sen takaisin). Ei se, että rakennus on suojeltu, tarkoita sitä, että sen pitäisi ikuisesti olla osa kirkon toimintaa (toimimattomuutta tyhjien kirkkojen osalta). Rakennuksessa voi olla suojelusta huolimatta muutakin toimintaa.
Ammattiliittojen verovapaudessa on se merkittävä ero, että ne vaikuttavat tuolla verovapaasti saadulla osingolla myös poliikkaan ja todella paljon jäsenistön suuren enemmistön vastaisesti.

Yleishyödyllisiä ovat selkeästi eläkerahastot, työttömyyskassat siihen asti kun ansiopäivärahat maksetaan nykyisellä tavalla, joskin tämän voisi siirtää kokonaan Kelalle. Vaikka muuta väität niin Kirkko on monilta osin yleishyödyllinen ja sillä on valtion määräämiä tehtäviä, jos ne tehtävät lopetetaan niin sillon tilanne muuttuu mutta valtio ei varmasti halua itselleen lisää tehtäviä.
Ammattiliittojen verovapaudesta olemme samaa mieltä. (Edes jostain olemme!).

Valtio on kansa. Kansa (tai aiemmin kunkku) on antanut kirkolle tehtäviä.
[Ensin verotuksen tähden, koska kirkko oli levittäytynyt ympäri Ruotsin valtakuntaa, ja näin valtio sai paikallisviranomaisen, joka pystyi kirjaamaan verotettavat kansalaiset kirjoihin. Samalla kirkko sai siivun näistä tuloista, ja pakotti vastasyntyneet kirkon jäseniksi. Samalla kunkku teki liiton kirkon kanssa, jonka mukaisesti "kunkku oli kunkku jumalan armosta". Toimiva liitto. Kunkku oikeutti kuninkuuden jumalalta, ja vastineeksi kirkko rahasti yhteistyön. Kertoo kyllä kirkon arvoista, tämäkin.]

Jos valtio, (eli kansa), toteaa, että kirkon tehtäviä voitaisiin hoitaa tehokkaammin / edullisemmin, niin sitten valtio heittää kirkon palveluiden tarjoajana pois. Hautausmaiden ylläpito voitaisiin kilpailuttaa julkisilla kilpailutuksilla (kuka hoitaa kuopan kaivamisen tai kukkaistutukset edullisimmin). Kirkko voi hyvin osallistua tällaiseen kilpailutukseen, tosin epäilen, ettei tule voittamaan yhtään kilpailutusta. Tai vaikka voittaisi, niin sitten hoito tapahtuisi markkinahinnoilla, eikä yleisellä veronkanto-oikeudella / verojen maksuvelvollisuuden vapauttamisesta johtuvalla kilpailun vääristämisellä. Kirkon tehtävät ovat valtion tehtäviä hyvin pitkälti. Kirkko hoitaa valtion sille antamia velvoitteitaan tehottomasti: esim. virkatodistuksen tilaaminen kultakin seurakunnalta, jossa kuollut on ollut kirjoilla, on esimerkki jumalattoman byrokraattisesta järjestelmästä. Siihen ei kirkon puolelta varmaankaan ole tulossa tehostusta, koska niiden lappujen tilaaminen eri seurakunnilta tuo tuloa kirkolle ja luo työllisyyttä. Tämäkin palvelu pitäisi saada yhdeltä luukulta.

Yleishyödyllisyys on, kuten totesin, mielivaltainen termi. Yleishyödylliseksi (verovapaaksi) toimijaksi voitaisiin todeta vaikkapa apteekit, kun kerran jakavat lääkkeitä. Yleishyödylliseksi (verovapaaksi toiminnaksi) voitaisiin todeta vaikkapa asianajajat, koska heidän ansiostaan ihmisillä on paremmat mahdollisuudet saada oikeutta. Samoin yleishyödyllisiksi voitaisiin todeta vaikkapa yksityiset lääkäriasemat, päiväkodit jne.

Meni vähän off-topic, kun kyse on ammattiliitto-ketjusta, puolestani tämä kirkko-osuus voidaan siirtää toiseen ketjuun.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hohhoijaa, VR polkee työntekijöiden etuja neuvottelematta ja jatkiksen fasistit taputtaa käsiä yhteen.

Todellisuudessa VR on neuvotellut mm. työntekijän ruokatunnista työntekijän omalle ajalle kuukausia, mutta mitään halua sopia ei ay-jyrillä ole. Yleensä ruokatunti on omalla ajalla.

Se, että lakkoilu vastoin voimassa olevaa sopimusta on Suomessa mahdollista ja sen arvostelu on fasistien hommaa, kertoo jälleen kerran, mistä ay-toiminnassa on nykyään kysymys.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Todellisuudessa VR on neuvotellut mm. työntekijän ruokatunnista työntekijän omalle ajalle kuukausia, mutta mitään halua sopia ei ay-jyrillä ole. Yleensä ruokatunti on omalla ajalla.

Se, että lakkoilu vastoin voimassa olevaa sopimusta on Suomessa mahdollista ja sen arvostelu on fasistien hommaa, kertoo jälleen kerran, mistä ay-toiminnassa on nykyään kysymys.
Minusta siis ihan loogista, että ruokatunti ei ole työaikaa, ellei ruokailun aikana tosiaan ole myös työvelvoite(esimerkiksi opettajat koulussa tai sairaanhoitotyöt). Mutta miksi tuota on pitänyt yrittää neuvotella, jos se jo on sopimuksessa, kuten VR esittää?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Minusta siis ihan loogista, että ruokatunti ei ole työaikaa, ellei ruokailun aikana tosiaan ole myös työvelvoite(esimerkiksi opettajat koulussa tai sairaanhoitotyöt). Mutta miksi tuota on pitänyt yrittää neuvotella, jos se jo on sopimuksessa, kuten VR esittää?

Itse en ole neuvotteluihin perehtynyt. Mutta mihin perustat näkemyksesi, jonka mukaan kyse ei olisi tulkinnasta, josta on neuvoteltu? Ay-liittohan puhui jostain "vakiintuneita käytäntöjä" kohtaan olevasta toimesta, josta tulee mieleen se, että tessiä on tulkittu työntekijöitä suosivasti eli muinaisuudessa saavutettuja etuja ei ole heikennetty, vaikka tessi siihen antaisi mahdollisuuden.

Joskus muinoin Metallissa kun olin, vakiintuneiden työehtojen heikentäminen oli mahdotonta, vaikka tessi sanoi muuta. Milliäkään ei periksi saavutetuista eduista, vaikka ne eivät olisi enää perusteltavissa, ja liittokin on niistä jo irtaantunut paperilla. En tiedä, onko samanlaista, mutta vaikuttaa vähän olevan.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Itse en ole neuvotteluihin perehtynyt. Mutta mihin perustat näkemyksesi, jonka mukaan kyse ei olisi tulkinnasta, josta on neuvoteltu? Ay-liittohan puhui jostain "vakiintuneita käytäntöjä" kohtaan olevasta toimesta, josta tulee mieleen se, että tessiä on tulkittu työntekijöitä suosivasti eli muinaisuudessa saavutettuja etuja ei ole heikennetty, vaikka tessi siihen antaisi mahdollisuuden.

Joskus muinoin Metallissa kun olin, vakiintuneiden työehtojen heikentäminen oli mahdotonta, vaikka tessi sanoi muuta. Milliäkään ei periksi saavutetuista eduista, vaikka ne eivät olisi enää perusteltavissa, ja liittokin on niistä jo irtaantunut paperilla. En tiedä, onko samanlaista, mutta vaikuttaa vähän olevan.
Toki on mahdollista ja ihan todennäköistäkin suoraan sanoen. Pointti vaan se, että ainakin itse odottelen nyt varmistusta vielä sille, että muutokset tessin mukaisia.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mikähän logiikka tuossa on jos VR:n puolen tunnin palkallinen ruokatunti muutetaan tunnin palkattomaksi ruokatunniksi ?
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mikähän logiikka tuossa on jos VR:n puolen tunnin palkallinen ruokatunti muutetaan tunnin palkattomaksi ruokatunniksi ?
Ainakin se että jos olet ennen päässyt lähtemään töistä kotiin esim klo 16, niin nyt pääset lähtemään himaan vasta klo 17. Ymmärettävää että muutos voi ottaa päähän.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Siinä se Ay-liiton yhteiskuntavastuu nähtiin. Sellaista ei näy olevan missään. Toivottavasti Marin kuuluttaa sitä todella isosti kuten meni kuuluttamaan yritysten kohdalle kun tuli lomautuksia.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Yleishyödyllisiä ovat selkeästi eläkerahastot, työttömyyskassat siihen asti kun ansiopäivärahat maksetaan nykyisellä tavalla, joskin tämän voisi siirtää kokonaan Kelalle. Vaikka muuta väität niin Kirkko on monilta osin yleishyödyllinen ja sillä on valtion määräämiä tehtäviä, jos ne tehtävät lopetetaan niin sillon tilanne muuttuu mutta valtio ei varmasti halua itselleen lisää tehtäviä.
Mielikuvitusolentojen palvominen ei ole yleishyödyllistä toimintaa. Nuokin valtion määräämät tehtävät voisi siirtää ihan suoraan jollekin muulle lafkalle hoidettavaksi. En edelleenkään ymmärrä työttömyyskassojen yleishyödyllisyyttä jos niihin kerättyä rahaa ei oikeasti käytetä ansiopäivärahojen maksuun. Se on vain blokki rahaa jotain varten. Kirkot verolle ja jäsenmaksujen kerääminen pois verottajalta. Samoin ihmiset voisivat itse maksaa palkastaan ne työttömyyskassojen ja liittojen jäsenyysmaksut eikä laittaa sitä työnantajalle.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Ruutu8

Jäsen
Ainakin se että jos olet ennen päässyt lähtemään töistä kotiin esim klo 16, niin nyt pääset lähtemään himaan vasta klo 17. Ymmärettävää että muutos voi ottaa päähän.

Juuri tämä.

Joku oli laskenut, että tällä muutoksella tulee veturinkuljettajille noin viisi viikkoa vuodessa lisää työaikaa, josta ei saa palkkaa. Ymmärrän kyllä, että saattaa aika isosti kiristää. Ilmeisesti aika monta oikeusjuttua tulossa Liiton ja VR:n välille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Meni kuten arvasinkin ylempänä:

”Jos työntekijällä on oikeus ja tosiasiallinen mahdollisuus esteettä poistua työpaikalta, ei lepoaikaa lasketa työajaksi. Jaksotyössä voidaan ruokailu järjestää tapahtuvaksi työn lomassa.”

RAU:n Narinenkaan ei kiistä sitä, että työehtosopimus mahdollistaa myös tunnin palkattoman ruokatauon.”Mutta kyse on vakiintuneen käytännön rikkomisesta#.

Työnantaja on maksanut hönönä puoli tuntia työstä, jota ei tehdä, vaikka tessi on maksamisesta toista mieltä.

 
Ammattiyhdistysten yleishyödyllisyydestä keskustelu kuuluu kyllä ketjun aihepiiriin, mutta kaikkien mahdollisten yleishyödyllisten yhteisöjen yleishyödyllisyyden arviointi ei kuulu. Siksikin toivoisimme, että keskustelua kirkon ja seurakuntien omaisuudesta, yleishyödyllisyydestä sun muusta ammattiyhdistysliikkeisiin selvästi kuulumattomista aiheista ei jatkettaisi tässä ketjussa.

t. Moderaattorit
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Meni kuten arvasinkin ylempänä:

”Jos työntekijällä on oikeus ja tosiasiallinen mahdollisuus esteettä poistua työpaikalta, ei lepoaikaa lasketa työajaksi. Jaksotyössä voidaan ruokailu järjestää tapahtuvaksi työn lomassa.”

RAU:n Narinenkaan ei kiistä sitä, että työehtosopimus mahdollistaa myös tunnin palkattoman ruokatauon.”Mutta kyse on vakiintuneen käytännön rikkomisesta#.

Työnantaja on maksanut hönönä puoli tuntia työstä, jota ei tehdä, vaikka tessi on maksamisesta toista mieltä.

Voisikohan tuon sopia niin että vähennettettäisiin nykyisestä palkasta 0,5h määrä rahaa. Ne jotka haluaisivat saman liksan kuin ennenkin, voisivat syödä sen tunnin eväitään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös