Toki tiedän ja ymmärrän että joidenkin ihmisten toimintaa ohjaavat horoskoopit tai vastaavat ja hyväksynkin sen, mutta ei se silti tee kyseisestä toiminnasta perusteltua. Jos jonkun ihmisen arvojen mukaista on uskoa, että kännitonttu vaihtaa setelit kolikoihin tai alushousutonttu piilottaa yön aikana alusvaatteet, niin siitä vaan. Rationaalisesti perusteltua toimintaa uskomukset eivät silti ole.
Ei tosiaan kännitontut vaihtelemassa rahoja ole mitenkään todellisia asioita, mutta toisaalta uskominen arvoihin ja uskominen kännitonttuihin ovat kaksi aivan eri asiaa.
Jotkut uskovat Martti Vainioon, kännitonttuihin, WinCapitaan tai alusvaatetonttuihin ja varmaan se sitten kertoo ihmisestä, jos joku ei kykene käsitellä tuollaisia uskomuksia pitämään perusteltuina ja kuinka heillä on heikko kyky kyseenalaistaa omia uskomuksiaan. Minulle se tosin kertoo vain sen että ihminen on fiksu.
Suurin osa omiin arvoihinsa uskovista ihmisistä joutuu jopa jatkuvasti kyseenalaistamaan ja myös tarkistamaan omia arvojaan tehdessään ratkaisuja, kohdatessaan erilaisuutta, kasvaessaan ihmisenä. On puhdasta valetta väittää, että tämä osoittaisi heikkoa kykyä kyseenalaistaa omia uskomuksiaan, sillä esimerkiksi tässä keskustelussa vain toinen osapuoli kieltäytyy kyseenalaistamasta omia uskomuksiaan ja se on nimenomaan tätä uutta arvoa vanhan tilalle tarjoavien ihmisten joukko. Se että kykenee kyseenalaistamaan omia arvojaan ei automaattisesti tarkoita että arvoihin tulisi muutoksia; kyseenalaistaminen on vasta asian käsittelyä, lopputulemahan voi olla jotain ihan muuta kuin se että vanha arvo korvataan uudella. Jos ihminen toimisi niin että automaattisesti hyväksyy uudet arvot vanhojen tilalle niin silloin ihminen ei nimenomaan käsittele, kyseenalaista ja työstä arvoja.
Toisinkuin viimeisessä kappaleessasi väität arvot eivät tunnu olevan sinulle tapa ajatella, vaan keino olla ajattelematta.
Olet tässä luulossasi niin väärässä kuin vain voi olla, sillä arvojen vaaliminen, osoittaminen ja niiden mukaan toimiminen vaatii erittäin paljon ajattelemista, suunnittelemista, työstämistä, ristiriitojen ratkaisemista ja valintojen tekemistä. Tilanne on siis täysin päinvastainen mistä yrität minua tuomita.
Jos joku asia voidaan perustella vain sillä että se on arvo, niin miksi mitään toimintaa pitäisi edes pohtia yhtään sen pidemmälle?
Saattaahan jotakuta kiinnostaa arvokeskustelu? Tunnut jotenkin äärimmäisen kylmäkiskoiselta ja ylimieliseltä persoonalta kun et välitä yhtään "inhimillisyydestä" ominaisuutena, siitä että kaikki eivät tähtää optimaaliseen ja äärimmilleen hiottuun konemaiseen toimintaan, vaan siihen että kykenevät onnellisuuteen elämässään, kuka milläkin mittarilla. Esimerkiksi elämällä itselleen tärkeiden arvojen mukaan.
Ja vastaavasti ei se että ihmisellä on arvoja vielä tarkoita sitä etteivät ne voisi olla perusteluja. Minäkin kannatan tasa-arvoa, mutta en sen takia että se olisi joku itseisarvo, vaan siksi että sillä tavalla hyödynnetään mahdollisimman suuri määrä resursseja, kuten esim mjr on peruskoulu ja hyvinvointiyhteiskuntaesimerkeillään moneen kertaan kuvannut.
Et varmaankaan siis hyväksy sitä, että joku ehdottaa sinulle että mitäpä jos et kannattaisi tasa-arvoa? Niin, aivan, moni muukin saattaa ajatella samoin omien arvojensa kanssa sinun tyrkyttäessäsi omaa arvoasi tilalle... Sinä voit sanella arvoja, mutta muut eivät voi?
edit: pitää vielä sellainen kysymys esittää, että mikä toiminta Sinun mielestäni EI ole perustelua vai onko näkemyksesi että ihmisten toiminta on aina perusteltua? Tokihan sen voi aina arvoilla ja uskomuksilla perustella.
On täysin selvää, että kaiken toiminnan taustalla on jonkinlainen perustelu. Välillä rationaalisempi ja selkeämpi, välillä häilyvämpi ja epämääräisempi. Se kuitenkin on täysin selvää, että kaiken toiminnan taustalla on jonkinlainen perustelu. Olen myös sitä mieltä, että suunnitellun toiminnan taustalla on jonkinlainen "arvo" paljon useammin kuin sinä haluaisit uskoakaan. Esimerkiksi uskon, että sillä että sinä ja minä ja mjr osallistumme tähän keskusteluun, motivaattorina erittäin todennäköisesti on nimenomaan arvot. Erilaiset, mutta arvot kuitenkin. Totta on myös se, että toimintaa samalla ohjailee eri arvot; mjr tuo sinnikkäästi esille omaa asemaansa kahden lapsen isänä, hänelle on myös siis statuksen ja oman uskottavuuden luominen tärkeää. Samalla hän kuitenkin esittelee omaa ajatusmaailmaansa liberaalina, mutta toisaalta hänen sanansa kertovat jotain aivan muuta; tämä kertoo siitä että hän haluaa samaistua esim. suuriin humanisteihin, mutta todellisuudessa kun tätä ominaisuutta laitetaan pieneenkin stressitestiin, vaikkapa vain muutamaan viestin keskustelupalstalla niin tuloksena näemme että tämä ihmisen erilaisuuden kunnioittaminen ja vaaliminen onkin vain pelkkä vaate johon kirjoittaja on kietoutunut ja luopuu siitä hyvin herkästi kun on aika testata tätä todellisuudessa. Käyttäjä mjr siis myös haluaa rakentaa itselleen arvoja, ei välttämättä ole löytänyt niitä oikeita, mutta on sinällään oikealla tiellä työstämässä asiaa. Arvothan eivät sinällään ole kuitenkaan ihmisen ominaisuuksia, vaan päämääriä joita emme aina voi saavuttaa mutta on toki kunnioitettavaa ja kannustettavaa pyrkiä kohti näitä. Samalla kuitenkin meillä jokaisella on satoja, tuhansia erilaisia arvoja ja elämässä vastaantulevat tilanteet aiheuttavat ristiriitoja näiden kesken joista muodostuu eri ihmisten välillä erilaisia ratkaisuja ja kombinaatioita; eri ihmiset ratkaisevat samoja asioita eri arvojen perusteilla; eikä vain yksittäisten arvojen, vaan todellisuudessa prosessoimme koko ajan useiden arvojen yhteisvaikutuksia, vaikka puhuisimmekin vain yhdestä arvosta ja kuvittelisimme toimivamme vain yhden arvon nojalta. Hyvin perusasioita, mutta toisaalta näemmä tämmöiseen keskusteluun ihan hyvä kirjoittaa auki.
Arvot ovat myös sellaisia asioita jotka voivat määrittää meidän ihmisyyttämme ja persoonaa. Toiset mittaavat itseään enemmän konkreettisten ja mitattavien seikkojen perusteella; näitä voi olla vaikkapa varallisuus, saavutukset, kokemukset tai status. Toisenlaisena itsensä määrittelemisen perusteena ovat hyvin hyhmäiseet ja tarkkaa määritelmää vailla olevat asiat; arvot, onnellisuus ja vaikkapa rakkaus. Todellisuudessa jokainen meistä määrittelee itseään näiden molempien ja monien muidenkin tekijöiden mukaan, mutta toisilla eri osa-alueet ovat luonnollisesti korostueempia kuin toisilla. Kuten huomaamme jo hyvin suppeasta esimerkistä, moni asia tuossa on sellaisia joihin voi vaikuttaa omilla valinnoilla, joten itsensä määrittelemiseen ja persoonallisuuteen voi vaikuttaa.
Voihan olla näin, että jollekin erilaisuus on suuri itse määritelty tarve ja homoksi leimautuminen täyttää tämän tarpeen aivan ensiluokkaisesti muiden massasta erottavien ominaisuuksien jäädessä tunnistamattomaksi.
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: