Alkoholi on jännä juttu. Omassa kaveripiirissä ei minusta ole mitään aktiivikäyttäjiä ja monen juomiset pyörii parissa oluessa silloin tällöin. Eilen aamukahvilla työkaveri kertoi edellisenä iltana löytäneensä kaapista neljä olutta, mitkä laittoi kylmään. Joi yhden samantien. Illan aikana oli juonut kaikki neljä olutta ja löydettyään puolisonsa kolme siideriä joi nekin. Tarina ei kertonut oliko 033 vai 0,5:sen pakkauksia, mutta kuuntelin yllättyneenä. Kun ei illalla ollut muutakaan, niin joi määrän, minkä itse juon 1-2 kertaa vuodessa. Taannoin kavereiden kanssa pohdimme miten paljon jengi oikeasti juo, kun tilastoitu kansalaisen keskikulutus oli meille jokaiselle todella kova suoritus.
Eilen tuli just pohdiskeltua itekseni kuningas alkoholin vaikutusta ihmisessä. Se on kerta kaikkiaan jännä, miten eri tavalla eri ihmiset juovat. Toiset, itseni mukaan lukien kuuluvat siihen sakkiin, joilla kaveriporukan bileillassa saattaa kulua hieman tavallista enemmän alkomahoolia, mutta jotka kuitenkin kykenevät itsekriittisyyteen juomisensa suhteen. Ellen ole frendien kanssa "joraamassa", niin mulle riittää vallan mainiosti yksi iso olut/1-2 lasia valkoviinia viikossa. Välillä ei mene edes sitäkään.
Sitten on näitä ihmisiä, jotka käyttävät alkoholia paetakseen jotain. Oli se sitten häpeä, suru tai itsensä kohtaaminen, niin moni hairahtaa juoppouden tielle juurikin siksi, että kunnon kännin jälkeen kaikki on kivaa ja negatiiviset tunteet häviävät taka-alalle tajunnan hämärtyessä. Itselle on niin etäinen ajatus, että joku voi oikeasti tulla niin riippuvaiseksi humalasta, että raitistuttuaan tämän on pakko jättää alkoholi kokonaan elämästään, kun ei vaan pysty juomaan kohtuudella. On joko pakko vetää kunnon kännit tai olla juomatta ollenkaan. Noh, meitä on moneen junaan niin ihmisinä kuin alkoholinkin kuluttajina. On myös uskontoja, joissa alkoholi on syntiä.
Samaan aikaan tulee uutisia miten nuoremmat juovat entistä vähemmän, niin minne se alkoholi oikein menee?
Mikäli tällaisissa huhuissa on perää, niin sehän on vain positiivinen asia. Jos tuloillaan olevasta sukupolvesta kehittyy keskimäärin vähemmän ryyppäystä harrastava, saattaa tämä mahdollistaa tulevaisuudessa joidenkin nykyisten melko hanurista olevien alkoholilakien uudistamisen avoimempaan suuntaan.