Aku Ankka - suomalaisen miehen peilikuva
Itse kuulun myös tähän vanhojen Aku Ankka ja Mikki Hiiri tarinoiden ihailijakaartiin. 80-luvulta 90-luvulle luin aktiivisesti Ankkoja. Erityisesti taskukirjat olivat mieleeni, mutta toki keltakantisia A. Ankka vuorikertojakin löytyy pitkä rivi vanhempien luota edelleen. Taskukirjoja tulikin kerättyä kaikki paitsi yksi johonkin 110-120 tienoille saakka, jolloin tarinoiden laatu alkoi laskea. En muista puuttuvan taskukirjan numeroa enää (1-10 väliltä joku), mutta ko. taskaria ei ole ilmeisesti painettu kuin yksi painos.
Tarinoiden tason laskusta olen sitä mieltä, että ei pelkästään piirrosjälki ole muuttunut 90-luvun lopulta lähtien vaan tarinoiden käsikirjoitukset alkavat olemaan tasoa Nakke Nakuttaja. Muistan, kun joskus nuorena jannuna meille tilattiin kotiin myös Nakke Nakuttajaa ja olin hyvin pettynyt siinä olevien sarjojen lapsellisuuteen ja yksioikoisuuteen. Monissa vanhemmissa taskareissa sekä Akun että Mikin tarinoissa oli loistavia juonia. Piirrosjälki oli pääasiassa selkeää ja yksinkertaista, mutta ilmeikästä. Ensimmäisissä taskukirjoissa väkivalta on aika roisia, rikollisilla oli aseet konepistooleista alkaen ja niitä myös käytettiin. Muistan eräänkin tarinan (taisi olla taskukirjassa numero 1), jossa gangsterit tulivat puristamaan Hessusta tietoja ulos. Homma meni tappeluksi, jossa eräässä kuvassa Hessua kuristetaan kurkusta seinää vasten ja hakataan nyrkillä namaan niin, että lärvä litistyy. Se oli varsin hauskaa väkivalta A. Ankkaa.
Ennen jutut eivät olleet aina sitä saman kaavan toistamista mitä nykyisissä lehdissä näkee (työpaikalle tulee A. Ankka, joten luen sitä aika-ajoin): 1) Aku tunaroi 2) veljenpojat pelastavat tilanteen 3) Aku on kateellinen pojille heidän onnistumisestaan. Totesin vanhojen Ankkojen toimivuuden joulun aikaan, kun kävimme vanhemmillani ja otin hyllystä taskarin. Jutut naurattivat edelleen, mutta nykyisten taskarien tarinat saavat lähinnä tuntemaan myötähäpeää piirtäjiä ja käsikirjoittajia kohtaan. Eivät lapsetkaan ole tyhmiä... vai ovatko nykyään?
Don Rosalla on tarinoissaan hyvät juonet pääsääntöisesti. Tietty insinöörimäinen nippelituherrus ja -tarinointi voi jotakuta häiritä, mutta Ankka historiaa tuntevaa se huvittaa. Ainoan miinuksen Rosalle annan henkilöhahmojen jonkinlaisesta muovisuudesta, mutta kyllä hänen tarinoissaan on kuitenkin sitä nykyään harvinaista yllätyksellisyyttä. Pääasiassa kuitenkin nykyiset taskarit ja lehti tarjoavat vain kuraa. En tunne piirtäjiä nimeltä kuten eräät täällä, mutta joskus lehdessä on ihan hyviä juttuja piirtäjältä, joka piirtää aika yksinkertaisella tyylillä ilmeikkäitä tarinoita.
"Elämme kovia aikoja ystävä hyvä!"