Mitä työmarkkinajärjestelmään tulee ja näihin 30-lukuhenkisiin kommentteihin ja pohjoiskorealaisiin metodeihin, oheisessa linkissä on Tilastokeskuksen materiaalista poimittu kuva työtaisteluiden määrän kehityksestä.
Tätä täytyy hieman kommentoida ns turkulaisesta näkökulmasta. Turussa oli vielä 1980-luvulla kaksi metallialan yritystä jossa järjestettiin laittomia lakkoja lähes joka kuukausi. Wärtsilä Diesel Oy ja useallakin nimellä toiminut telakka, nykyinen STX Finland.
Wärtsilä Dieselin Turun tehdas lopetettiin jo 2000-luvun alkupuolella, ja kohta saattaa telakankin taru olla ohi, jos saksalaiset eivät pelasta. Ei siis ihme ettei lakkoilla enää yhtä usein ;-)
Wärtsilä Diesel Oy on muuten oiva esimerkki siitä, miten nykyinen ay-sukupolvi on edesauttanut teollisuuden työpaikkojen katoamista Suomesta. Kun tuotanto siirrettiin Italiaan totesi eräs Wärtsilän johtaja että palkkakustannuksissa ei säästetä, mutta italialaiset eivät lakkoile yhtä usein.
Samoihin aikoihin dieseltehtaan pääluottamusmies sananmukaisesti itki, kuinka hyvä tehdas lopetetaan vaikka työntekijät olivat tehneet kaikkensa ja jopa ylittäneet tuotantotavoitteet. 1990-luvun laittomat lakot ja kova uho olivat pääluottamusmieheltä sopivasti unohtuneet, konsernin johto ne kuitenkin muisti.
Enkä nyt tarkoita, että Wärtsilä lopetti moottorien valmistuksen Turussa, koska työntekijät järjestivät silloin tällöin laittomia lakkoja. Mutta ay-väki vaikutti kyllä osaltaa siihen, että tuotanto päätettiin lopettaa nimenomaan Turussa.