Maahanmuuttoa (työperäistä) toki tarvitaan, mutta käytännössä koskaan ei uskalleta keskustella suoraan aiheesta, mistä, miten ja millä ehdoilla.
Et ole ilmeisesti seurannut keskustelua? Esittämiisi kysymyksiin on vastattu jo moneen kertaan. Tässä kertauksena:
Mistä?
- Nykyinen hallitus on linjannut tärkeimmät kumppanimaat, joissa Suomen lähetystökin on valjastettu edistämään työntekijöiden etsimistä.
- Yrityksillä on omia kontakteja. Erityisesti henkilöstöpalveluyrityksillä ja sote-alan yrityksillä.
- ICT-alan yrityksillä rekrytointi tapahtuu (ainakin alkuvaihe) verkossa globaalisti ihan luonnostaan
Miten?
- Valituissa kohdemaissa lähetystö voi auttaa yrityksiä ja paikallisia toimijoita (esim. oppilaitoksia) "löytämään" toisensa
- Yrityksillä on omia kontakteja, erityisesti henkilöstöpalveluyrityksillä ja sote-alan yrityksillä, mutta myös monilla muilla. Itse tiedän eräänkin metallialan yrityksen, joka toi jo ennen sotaa säännöllisesti työntekijöitä Ukranaista. Osa heistä on toki palannut puolustamaan maataan (jotkut myös valitettavasti kaatuneet isänmaan palveluksessa), joten työvoimaa tarvitaan koko ajan lisää...
- ICT-alalla esim LinkedInin kautta tai verkostoja hyödyntämällä
Millä ehdoilla?
- Suomen lainsäädännön mukaisilla ehdoilla. Tarkemmin:
- Työsopimuslakia pitää noudattaa
- Yleissitovia työehtosopimuksia pitää noudattaa, jos sellainen on (ainakin niin pitkään kuin yleissitovuus on vielä olemassa...)
- Yleistä maahanmuuttolainsäädäntöä pitää noudatta (mm. luvan hakeminen etukäteen, tunnistautuminen, työehtojen tarkistus etukäteen, työnantajan kyky selvitä velvotteistaan tarkistetaan etukäteen, saatavusharkinta etukäteen - jos vaaditaan.) Jatkoluvassa vuoden päästä edellemainittujen ehtojen toteutumisen tarkistaminen - jos puutteita, jatkolupaa ei tule.