Niin siis A-talkin ja aiempien keskustelujen perusteella persuilla on taloudessa aivan sama työkalupakki kuin demareilla.
Merellä oli a-luokan tontti esittää vaihtoehto hallituksen heikolta vaikuttavalle talouspolitiikalle, mutta ainoa mitä sieltä tuli, oli maahanmuuton vastustaminen. Ei kovin uutta. Osa jutuista oli jopa demareita mairittelevia, sillä Meri alkoi jeesustelemaan jostain tutkimukseen panostamisesta, joka on nykyisen hallituksen agendalla.
Oppositiopuolueilta on perusteltua odottaa populismin lisäksi konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, joita mm. kokoomus on esittänyt.
Hukkaan meni tuokin keskustelu, kun jyvitettiin oppositiopoliitikon tontti persulle.
edit: lisätään vielä, että onhan tuo koomista vaatia "parannuksia kotouttamiseen", kun samanaikaisesti suunnilleen jokaiseen puolueeen laatimaan ohjelmaan on merkitty tulopuolelle satojen miljoonien säästöt kotouttamismäärärahoja leikkaamalla.
Tärkeintähän ei ole se, että jokainen puolueen kansanedustaja on opiskellut taloustieteitä tai edes se, että puolueen johto on opiskellut. Myös ns. "kaikkitietävät" jotain taloudesta tietävät ovat vaarallisia ja luottavat helposti liikaa itsensä. Tärkeämpää on se, että tunnustaa talouden realiteetit ja hyväksyy asiantuntijoiden ja VM:n faktoja päätöksiä tehdessään jos on hallituksessa. Myös se, että kuuntelee ammattilaisia asioissa eikä anna sidosryhmien vaikuttaa suunnattomasti. Väittäisin, että Leena Merenkin puheesta kävi selväksi, että nämä realiteetit tunnustetaan ja kuunnellaan asiantuntijoita. Tärkeää on myös, että ei anneta sidosryhmien vaikuttaa liikaa joka ongelma taas on demarit-AY-liike, kokoomus-EK, vihreät-ilmasto/maahanmuuton lisääminen, keskusta-maalaiset, vasemmisto (??) jne. toki näillä sidosryhmillä voi olla myös positiivisia vaikutuksia, mutta monesti se on tarkoittanut rahan lappaamista siihen suuntaan. En näkisi vahvana rahan lappaamisena jos vaikka vähennettäisiin kehitysavusta jonkun verran. Sillä olisi jo suoria kansantaloudellisia hyötyjä.
Pointti jos johtaja kuuntelee fiksumpiaan talousasioissa ja hallituksen toimet menee niillä linjoilla johon mahtuu myös jonkun verran painotuksia sekä liikkumatilaa oman politiikan osalta, niin todennäköisesti mennään järkevään suuntaan. Halla-aho ja muukin persujen johto on fiksua ja uskon, että heillä ei ole tässä ongelmaa. Eri asia jos kyseessä olisi Hakkarainen puolueen johdossa. Todennäköisesti kuuntelevat myös esimerkiksi Matti Virenin kaltaisia henkilöitä talousasioissa.
Ero on myös siinä, että hallitus tosiaan saa tuekseen kaikki mahdolliset taloustieteilijät ja mitään asioista ymmärtävät koko maassa ja maan ulkopuolellakin halutessaan. Nyt sitten merkitsee, että kuunnellaanko vain Ay-liikettä ja työttömiä sekä matalapalkkaulkomaalaistyöntekijä -fanaatikkoja.
Persujen talouspolitiikkaa voidaan kokonaisuutena arvioida vasta hallituksessa olemisen jälkeen ja seuraavan hallitusohjelman osalta jos olisivat hallituksessa. Ymmärrän kuitenkin, että itsekin pidit kohtuullisena edellisen hallituksen toimia? Talousasioissa persut antaisi varmasti liikkumavaraa kokoomukselle tulevaisuudessa jos saisi omia maahanmuuttoon liittyviä ajettua enkä näkisi tätä ollenkaan huonona.
Persujen talousosaaminen kansanedustajien osalta ei ole kovin vahvaa sen voi myöntää, mutta persuja ei myöskään painosta muuta kuin äänestäjät ja maahanmuuttopolitiikan onnistuminen. Persuilla on myös paljon yrittäjäkannattajia.