Juuri näin, Bar & co:n ja HC Ässät Pori Oy:n liiketoiminnat ovat suoraan verrattavissa toisiinsa.
Älä vääristele. Ihan varmasti tajusit tuosta että Ässien tase kestää juhannuksena mahdollisesti tulevan tappion paremmin kuin Barcon.
Pointtini oli että kun firmalla on kaksi ravintolaa jotka tukevat toisiaan on tilanne eri kuin Ässillä jossa baarin olisi tarkoitus tukea jääkiekkobisnestä. Samoista syistä ketjuihin kuuluvat ravintolat ovat juhannuksena useammin auki kuin ketjuihin kuulumattomat.
Niin? Ei juhannuksena mikään muu ole kalliimpaa kuin henkilöstökulut ja paisuu samalla tavalla Barcolla ja Shotsilla. Ja on Ässilläkin kaksi ravintolaa joista käsittääkseni toinen on auki talvella ja toinen kesällä (paitsi juhannuksena).
Kannattaa myös muistaa että Barco on toiminut nykyisellä paikallaan yli 20 vuotta. Heillä on hiukan eri lailla dataa siitä kannattaako juuri heidän paikkaansa pitää juhannuksena auki vai ei.
Muistan, ja epäilen vielä että tuo saattaa olla jopa syy että on ollut yli 20 vuotta kun ovat auki silloin kun kysyntää piisaa.
Niin, viina on saman hintaista molemmille mutta kai sinä käsität että ravintolan tuottavuuteen vaikuttaa moni muukin asia? Kuinka paljon työntekijöitä tarvitaan, onko he omia vai vuokrattuja, entä paljonko on asiakaspaikkoja, onko tila oma vai vuokrattu ja niin edelleen. Hommassa on monta muuttujaa ja sen takia olisin itse varovainen tällaisissa arvioissa.
Paikan vuokralla tuskin on merkitystä; se juoksi juhannuksena oli paikka auki tai kiinni. Tai näin ainakin olettaisin, korjatkaa jos olen väärässä.
Kuvitellaan, että paikka auki 18-02. Alan ammattilaisia 3 ja työvoimakustannus on keskiarvolta per nuppi 60€/h lisineen ja sivukuluineen. 3 Talkoohengessä tekevää tyyppiä, jotka voivat tehdä “juoksevia hommia”, joihin ei niin paljon ammattitaitoa tarvita.
Palkkoihin menee 180€/h. 1440€ per ilta.
Shotsissa 8,90€ hintaan myytävä Corona maksaa alkossa 1,99€. Pelataan varman päälle ja sovitaan että per juoma jää 5€ talolle. Viineissä sun muissa samaa luokkaa.
180€/h kustannuksen kattamiseksi tulisi myydä 5€ sisään tuovia juomia 36 kappaletta tunnissa. 288 illassa.
Shotsissa on ainakin sata asiakaspaikkaa. Jos täyttöaste on 60% ja keskimäärin 60 asiakasta istuu terassilla tulisi heidän ostaa 0,6 juomaa tunnissa per naama että päästään +/-0.
Entä jos meneekin hyvin? Sanotaan että kokkoa katsomaan tulleet ihmiset löytävät Shotsin ja täyttöaste on 90% klo 19-22. 90 naamaa istuu ja juhannustunnelmissa juomia meneekin 1.5 per hlö. 135 tunnissa ja kolmen tunnin aikana 405. Tienattu 5€ per juoma tekee yhteensä 2025€. Siinä onkin yhtäkkiä kolmessa tunnissa kuitattu koko illan palkkakulut ja ylimääräistä jäi 585€.
Loppuillan myynnit onkin sitten "mukava lisä” – vaikka tuolla perin hitaalla 36 juomaa per tunti vauhdilla tulisi 900€ + ruuhkatuntien 585€. Yhteensä 1485€ jäi viivan alle.
Toki heti kun tuo laskutoimitus on toimistolla tehty niin pitäisi miettiä mistä voidaan säästää – pärjätäänkö hyvällä työnjaolla kahdella ammattilaisella? 480€ per ilta säästöä ja 1965€ jäi viivan alle.
Tuleeko enemmän myyntiä? Kiva.
Ja tuo palkkakustannus vedetty niin maksimiin kuin olla saattaa. Tod.näk halvempi, mutta mennään sillä.
Eihän tuo hääviä bisnestä ole kuten sinunkin suusta todettua mutta kuitenkin olisi mahdollisuudet olla päästä keskivertopäivää parempaan tuottoon ja riskiä hallinnoimalla (esimiesvoimin pyörittäen) rajata mahdollista tappiota. Minun ajatuksena oli vain että jos bisnekseen on lähdetty niin yritetään edes. Oliko tuossa skenaariossa joku vika? Ei tuolla nyt hirveitä tappioita pysty tekemään.
Niin sinä ajattelit juu. Mutta toivottavasti tiedät että Suomessa ei kuka tahansa voi hypätä tuosta vaan koska tahansa myymään alkoholia ravintolaan? Ja että ravintolassa tarvitaan muutakin osaamista kuin kaljahanan vääntäminen?
Eikös se riitä että yhdellä (vastaava hoitaja) on anniskelupassi? Korjaa jos olen väärässä.
Ihan periaatteen tasolla toivon että Ässien ravintolatoimintaa pyörittävät ensisijaisesti ravintolatyöntekijät ja että tessejä sun muita ei kierrettäisi millä tahansa keinoilla. Huomattavasti enemmän olisi luottoa homman toimivuuteen.
Ei tuo minusta ole mitään tessin kiertämistä jos yrityksen vastuuhenkilöt hoitavat hommat tuotannollisista ja taloudellisista syistä tällaisena spesiaali-iltana.