Urheilubisnes on vaikeaa Suomessa, mutta haluan verrata HC Ässät Pori Oy:tä ns. normaaliin yrtitykseen joka työllisttää useampia kymmeniä työntekijöitä ja haluaisi menestyä kovassa markkinassa. Miettisin myös sitä miltä Ässät näyttää nykyisten työntekijöiden ja tulevien näkökulmasta.
Omistaja (pääomistaja Ässät Ry) on mahdollisuus käyttää äänivaltaa yhtiökokouksessa, jossa valitaan hallitus. Hallitukseen valitut ihmiset ovat toisin sanoen suurimman omistajan haluamia.
Hallitus valitsee tj:n, joka hoitaa yhtiön juoksevaa hallintoa hallituksen ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Hallituksen tulee jatkuvasti seurata ja arvioida yhtiön ja konsernin taloudellista asemaa sekä huolehtia tätä arviointia koskevan raportoinnin järjestämisestä.
Ässissä hallitus osallistuu myös vahvasti avainhenkilöiden valintaan mm. UTJ vrt. normi yrityksessä henkilöstöjohtaja.
En ota kantaa siihen miten Ässissä avainasemassa työskennelleet yksittäiset ihmiset ovat onnistuneet tai epäonnistuneet työssään.
Tarkoitus ei ole myöskään perata seuran koko lähihistoriaa läpi.
Hämmennyin kovasti, kun Ässien viime kauden tulos oli karmeasti pakkasella, vaikka siitä oli aivan päinvastaiset tiedot vain kuukausia ennen julkistamista.
Tästä syystä tj:lle potkut, jolle suuri taloudellinen tappio tuli yllätyksenä. Eniten ihmettelen sitä ettei hallituskaan asiaa muka tiennyt, vaikka sen yksi tärkeimmistä tehtävistä on juurikin arvioida taloudellista asemaa sekä huolehtia tätä arviointia koskevan raportoinnin järjestämisestä.
Huonon talouden seurannan seurauksena UTJ:llä olikin eri budejetti käytössä, kuin siihen oli aluperin luvattu. Tämä vaikutti oleellisesti joukkueen kasaamiseen, joka oli haasteellinen noviisille jo alunperin.
Erikoisten sattumien summana on yritys Ässistä potkittu ulos lyhyellä aikaa siis tj, "henkilöstöjohtaja", keltaisen lehdistön mukaan"vastaava työnjohtaja" ja jo aiemmin "apulaistyönjohtaja".
Hassuinta tässä on se, että edes pelaajille ei ole virallisesti kerrottu sanallakaan asiasta että heidän lähin esimies vaihtuu.
No, tämä kykenemättömyys puhua työsuhteen päättämisestä ei ole ennenkään ollut hallussa. Viimeisen puolentoista vuoden aikana ainakin yksi pelaaja ja periaatteessa utj sekä päävalmentaja ovat lukeneet/kuulleet potkuistaan lehdestä/mediasta.
En tiedä yhtään normaalia yritystä, joka kertoo työsuhteiden päättämisestä ensimmäisenä lehtien palstoilla tai ei kerro työntekijöille virallisesti tehdyistä henkilöstömuutoksista.
Yrityksen suurimalla omistajalla luulisi olevan kiinostus omaisuuttaan kohtaan..
Talouden ollessa tiukilla on tärkeää omistajan olla pitkäjänteinen ja tehdä huolella hyvät henkilöstövalinnat niin hallituksessa kuin operatiivisessa johdossa. Jos virhevalintoja tehdään ja ne ovat olleellisia uhkia menestykselle on niistä pyrittävä eroon kustannustehokkaasti fiksusti neuvottelemalla.
Neuvottelutkaan eivät välttämättä säästä potkuista aiheutuvia kuluja, mutta edustavat nykyaikaista tapaa pitää huolta yrityksen maineesta työnantajana.
Kulttuuriltaan monelle mittarilla lyhytjänteisessä yrityksessä ei ole kovinkaan moni ammattilainen halukas työskentelemään sitoutuneesti.
Tulokset kun harvoin syntyy sattumalta tai lyhyellä tähtäimellä. Jokainen kiinnostunut voi tutkia minkälainen on jatkuvuuden sekä omien resurssien (juniorituotanto) hyödyntämisen merkitys menestyneissä joukkueissa.
Jos katson Ässiä sen omistajien, hallituksen toiminnan ja työilmapiirin suhteen, luulisin että kyse on pian markkinoilta häviävästä yrityksestä.
Näyttää myös osin siltä ettei omistajat tule välttämättä jatkossakaan olemaan kykeneviä pitämään omaisuudestaan huolta nykyisellä mallilla. Tässä tapauksessa yleensä omaisuus myydään ja etsitään uusi jatkaja, joka ei toivottavasti löydy läheltäkään tämän hetken Ässien hallitusta.
Toki toivon ihmettä huomiselta, mutta en ole nähnyt Ässiä näin ramapana päivittäisessä toiminassaan edes silloin kun taloudellisesti oli vielä heikompaa.