Vaikka neuvostoliitto oli loppuun asti totalitaarinen yhteiskunta, jossa ihmisiä vangittiin mielivaltaisesti ja jossa ihmisten vapaudet oli olemattomat, niin silti jos mietitään vaikka 80-luvun neuvostoliittoa, niin oli se inhimillisempi ja humaanimpi kuin kansallissosialismi on koskaan ollut. Maailmanhistoriassa ei koskaan ole ollut kansallissosialistista yhteiskuntaa, joka olisi olisi edes tasoa paska.
On tosin aika vaikea hahmottaa, että minkälainen yhteiskunta olisi syntynyt jos natsit olisivat voittaneet ja kaikki juutalaiset olisi tapettu..
Tuli tästä kirjoituksestasi mieleen se, kuinka sujuvasti ja usein Suomessakin ja tälläkin palstalla (ei sinun toimestasi) sotketaan fasistit ja natsit. Suomessakin oli 30-luvulla jonkinlaista jalansijaa fasismille (IKL) mutta ei natsismille. Aatteilla on kuitenkin tiettyä yhteistä lähtökohtaa erityisesti siinä millä tavoin valtion asema yhteiskunnassa mielletään ja miten sitä johdetaan (yksi johtaja tyypillisesti, plus tietty militaristinen painotus).
Mahdollisen kansallissosialistisen Saksan toimivuutta sodanjälkeisen voiton jälkeen voi vain spekuloida, mutta fasistivaltion toimivuutta voi mitata esimerkiksi Espanjan osalta. Francon Espanjahan oli puhdas fasistivaltio.
Espanja kelpasi fasismista huolimatta NATO-jäseneksi ja suomalaistenkin lomalentojen kohteeksi. Franco piti kovaa kuria ja vainosi diktaattorien yleismaailmallisen periaatteen mukaisesti ns. vihollisiaan ja sellaiseksi miellettyjä. Myöskään vähemmistöjen oikeudet eivät olleet kauhean kovassa kurssissa, esim. osa Katalonian nykyisistä ongelmista juontaa siitä kun katalonialaiset pakotettiin opiskelemaan väkisin espanjaksi.
Näin pohjoismaisen ex-hyvinvointivaltion suojista on helppo sanoa, etten olisi halunnut fasistisessa Espanjassa asustella, mutta jos olisi pitänyt valinta tehdä, niin ehdottomasti olisin valinnut silloisen Espanjan jos vaihtoehtona olisi ollut Neuvostoliitto, jossa sorto, mielivalta ja vainoharhainen tyrannia yhdistettynä kansalaisten köyhyyteen oli paljon pahempaa (plus Espanjassa olisi ollut edes aurinkoisempaa toisin kuin Siperian gulageissa).
Kenties Espanjan fasistivaltiosta voisi tehdä jonkin verran ajatusmalleja siitä, millainen olisi voinut olla voittaja-Saksan sodanjälkeinen yhteiskunta sen jälkeen kun sodat olisi käyty ja Aatukin vetäytynyt eläkkeelle pohtimaan Speerin kanssa Germania-pääkaupungin arkkitehtuuria. Veikkaisin, että tämä kuvitteellinen Saksa olisi voinut olla kohtalaisen lähellä Francon Espanjaa. Sitä en lähde arvioimaan mikä olisi ollut peruskansalaisten elintaso tai yhteiskunnallinen vapaus, mutta harvemmin se niin kummoinen on diktatuureissa, oli hallintomalli muodollisesti sitten mikä hyvänsä kommunismista natsismiin.
Nykypäivän valtioista laskisin Venäjän ja Turkin aika lähelle sitä hallintomallia, mikä sekä natseilla että neukuilla oli ja mikä heillä oli tavoitteena. Yhden johtajan rautanyrkillä hallitsemia valtioita joissa sananvapaus, vähemmistöjen oikeudet ja oikeusvaltion perusperiaatteet ovat olemattomat ja joissa propagandakoneisto jauhaa jatkuvasti sekä sisäisestä että ulkoisesta uhasta. Venäjällähän jankutetaan koko ajan "fasisteista", vaikka Putinin roistovaltiokoneisto on lähimpänä fasismia kuin mikään muu eurooppalainen valtio.