Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 995 566
  • 81 131

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Mielestäni tämä kriisi on erityisen selkeästi osoittanut kaksi asiaa:

1. Suomen kriisivalmius on melko hyvällä tasolla. Viranomaistoiminta on ollut pääosiltaan erittäin oikea-aikaista ja sen päätöksenteko on pohjautunut asiantuntijaelimien tieteellisesti perusteltuihin kannanottoihin. Hallituksen toiminta on nojannut pääpiirteittäin viranomaisiin ja asiantuntijoihin, niinkuin oikeissa demokratioissa kuuluukiin. Hallitus on tässä mielessä onnistunut melko hyvin kokonaisuudessaan, joskin samalla tavalla hyvin olisi onnistunut mikä tahansa muukin hallitus, mikäli myöskin olisi perustanut päätöksentekonsa samalla tavalla viranomaisten ja asiantuntijoiden varaan. Mikäli joku puolestaan aidosti kuvittelee, että tämmöisestä kriisistä - joka tapahtuu kerran vuosisadassa ja jollaista kukaan ei ole koskaan kokenut - olisi voinut selvitä täydellisen jouhevasti ilman mitään harhalaukauksia, hankaluuksia ja ristivetoja, jos vain hallitus olisi ollut toinen ja viranomaiset parempia, on aivan täydellisen naiivi.

2. Suomalainen oikeusvaltio sekä oikeudellisen järjestyksen valvonta toimii. Siinä vaiheessa, jos kriisin hallintaan on pohdittu perustuslain vastaisia keinoja homma on pysähtynyt jo lainvalmisteluvaiheessa, ja jos se on siitä seulasta päässyt läpi, asiaan on nopeasti reagoineet sekä laillisuusvalvonta (viime kädessä oikeuskansleri) että media. Edellytys sille, että maa selviää tämänkaltaisesta kriisistä tehokkaasti sekä taloudellisesti, sosiaalisesti ja inhimillisesti kestävästi, on juurikin perustuslaillisuus. Tuhat kertaa tuhannesta hyväksyn mieluummin pilkuntarkan laillisuuden, kuin sen, että mikä tahansa enemmistöhallitus pystyisi orbanoimaan läpi vaikkapa ulkonaliikkumiskieltoja, vaikka orbanointi näennäisesti lisäisi epidemian torjunnan tehokkuutta. Se kun samalla syö sitten kaikkia muita toimivan demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä - ja niistä oleellisimpana kansalaisten perusoikeuksia, joihin perustuu demokraattisessa valtiossa käytännössä koko yhteiskunnallinen toimeliaisuus. Oikeusvaltio on oikeusvaltio ja banaanistan on sitten eri juttu.

Sivistysmaassa hallitus olisi jo suksinut vittuun kun eivät osaa.

Mitä tarkoitat sivistysmailla? Niitä, joissa koronatilanne on paljon huonompi eikä hallitukset ole siltikään suksineet vittuun?

Minä olen kaukana vasemmistosta enkä lainkaan pidä esimerkiksi SDP:stä, mutta minulla ei ole mitään harhoja sen suhteen, ettäkö kriisi olisi edennyt Suomen osalta mitenkään toisin (ei paremmin eikä huonommin), vaikka hallitusta olisi johtanut Kokoomus. Ensinnäkin, kuten edellä kirjoitin, aivan samalla tavalla mikä tahansa vastuullisesti toimiva hallitus olisi pohjannut kriisipäätöksensä viranomaisten sekä julkishallintoa lähellä olevien asiantuntijatahojen (esim. THL) suosituksiin. Toisekseen, (jos Ano Turtiaisen ryhmää ei lasketa) minkään eduskuntapuolueiden (edes perussuomalaisten) koronakannat eivät juuri tunnu eroavan toisistaan. Esimerkiksi tällä hetkellä kaikissa puolueissa on niitä, joiden mielestä etäopetusta olisi lisättävä ja samoin kaikissa puolueissa on niitä. joiden mielestä pitäisi mahdollisimman pitkälti palata lähiopetukseen. Prosentitkaan eivät merkittävästi tunnu eroavan puolueiden välillä.

Julkinen keskustelu on myös hyvin samanlaista kaikkialla demokraattista Eurooppaa. Joka puolella metelöidään hitaasta päätöksenteosta ja siitä, että lainsäädäntöprosessin mutkat ei palvele kriisinhallintaa. Lisäksi joka paikassa hallitus on perseestä ihan riippumatta siitä onko hallitus vasemmisto-, oikeisto- vai keskustaliberaalivetoinen.

Kokoomuksen johtaessa hallitusta suurin ero nykytilanteeseen olisi todennäköisesti se, että Kiurun (jonka viestintä on edelleen heikkoa) sijasta täällä haukuttaisiin Risikkoa. Hallitus haukuttaisiin tietysti noin kokonaisuudessaankin, mutta haukkujat olisivat osin muita. Poislukien ne, jotka johdonmukaisesti haukkuvat aina kaikki hallitukset.
 
Viimeksi muokattu:

Jeffrey

Jäsen
Ihmetystä herättää se, että vuonna 2016 Suomessa oli teholla yli 200 ihmistä influenssan takia. Uutisoitiin, että sairaalat tupaten täynnä. Hoitojaksot olivat myös pitkiä. Paniikkia ei lietsottu, vaikka esimerkiksi TAYS:n käytävät olivat täynnä influenssapotilaita. Ehkä ajankuvasta kertoo parhaiten, että vuonna 2016 THL ei edes tilastoinut influenssaan kuolleita, joten määriä ei tiedä kukaan. Tähän(kin) peilaten tämän hetken kokonaisuus on käsittämättömällä tasolla.

Täällä kun aina huudellaan trendin perään, niin tässä niistä yksi: Kuinka monen kuoleman syy on influenssa – kertovatko luvut kaiken? | Tieto&trendit (Kuvio 1)

Tähän taulukkoon myös alustavat tiedot vuosien 2019 ja 2020 lukemista osuu melko hyvin jatkamaan käynnissä ollutta trendiä. Tähän toki vielä lisäksi mainitsemasi muutokset tilastointiperusteissa ja sitä myötä pre-korona ajalla ns. liian varovaiset arvot. Tämä trendi nyt on raketoinut käytännössä vuosikymmenen. Sinällään ihan hyvä, että asiasta aletaan puhua ja sitä aletaan nostaa esille. Kuitenkin esimerkiksi väestön ikääntyminen johtaa auttamatta suurempaan prosentuaaliseen määrään perussairaita tai muuten vain heiveröisiä. Ja kuolleisuusluvut tullee nousemaan entisestään mikäli tauteja ei kontrolliin saada.

Ehkä tässä nyt huolenaiheena on toki yleisesti trendin jatkumisen lisäksi se, että korona-aika muuttaa poliittista käyttäytymistämme siihen että ihmisten perusoikeuksien tallominen tautien nimissä tulee yleistymään ja tästä todella tulee se uusi normaali. Vastaava ilmiö oli havaittavissa myös sata vuotta sitten.
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Tänään se sitten tapahtui. Tuli soitto että lapseni on altistunut koronalle helmikuun puolivälissä sillätavalla, että karanteeni päättyy huomenna. Ja pahoittelut kun tieto tulee näin myöhään. :) On tää melkoista pelleilyä. Jospa vaan oltaisiin varovaisia ja suojeltaisiin vanhuksia ja otettais rokotteet jos vassarit saa niitä järjestettyä. Ja alettaisiin elämään ja lopetettaisiin elinkeinojen alasajo.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
En kyllä valitettavasti oikein allekirjoita tätä, jos asiaa tarkastellaan liukuvalla viikkokeskiarvolla. Ja niin mielestäni pitää tehdäkin, jotta viikonpäiväkohtainen vaihtelu saadaan suodatettua pois.
Juu ja kun puhe on nyt ollut tuosta Helsingin lukemasta, niin viikkokeskiarvo oli tasaisessa nousussa myös hiihtolomalla. Aiemmat lomat, syysloma ja joululoma, ovat tuoneet tuohon käyrään selkeää laskua pidemmäksi aikaa. Toki joulua edeltävään laskuun vaikutti myös uudet rajoitukset.
 

arpa80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Juu ja kun puhe on nyt ollut tuosta Helsingin lukemasta, niin viikkokeskiarvo oli tasaisessa nousussa myös hiihtolomalla. Aiemmat lomat, syysloma ja joululoma, ovat tuoneet tuohon käyrään selkeää laskua pidemmäksi aikaa. Toki joulua edeltävään laskuun vaikutti myös uudet rajoitukset.
Kuinkahan testimäärät suhtautuvat noihin eri ajanjaksoihin ja positiivisten osuus? Pahenevassa tautitilanteessa voisi kuvitella, että tuo käyttäytyminen olisi myös muuttunut.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Kuinkahan testimäärät suhtautuvat noihin eri ajanjaksoihin ja positiivisten osuus? Pahenevassa tautitilanteessa voisi kuvitella, että tuo käyttäytyminen olisi myös muuttunut.
Lehtosen mukaan testimäärät pysyi hiihtolomallakin suurinpiirtein samoina. Positiivisten osuus kasvanut 4,5 %:iin. Muuntovirusten osuus vajaat 70 %.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tästä pitää ehdottomasti osoittaa kiitollisuus kotimaiselle tiedeyhteisölle, sillä ilman heitä tämä asia olisi mennyt läpi ihan heittämällä. Tässä taas jaat ainakin näennäistä kiitosta Marinille, mikä on täysin väärin - sillä ilman tiedeyhteisön älähtämistä meitä tämä asetus olisi tullut voimaan sellaisenaan. Ei asiantuntevan hallituksen kuuluisi edes ehdottaa tällaista sosialistista haavemaailmaa, missä tähdätään propaganda ja yksilöiden tiukempi kontrollointiin. Myös esimerkiksi @Flonaldo nostama asia tulisi perata ihan kunnolla läpi. Toki kommunistisen manifestin peruspointteja on - kontrolloi terveydenhuoltoa ja kontrolloit ihmisiä. Siltikin pandemianhoito tulisi nähdä kansakunnan asiana, ei poliittisen ideologian asiana.
Ehkä meillä on tässä se näkemysero, että minä en oleta Marinin hallituksen pyrkivän kommunistiseen propagandaan tai "sosialistiseen haavemaailmaan". Sen sijaan oletan, että hallitus pyrkii 1) koronakriisin mahdollisimman hyvään hallintaan ja 2) Uudelleenvalintaan seuraavissa vaaleissa. Onnistuminen näissä tavoitteissa sitten eri asia.

Kommunistinen manifesti kirjoitettiin muuten 1840-luvulla. Silloin ei ollut "peruspointtina" mikään terveydenhuollon kontrollointi.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
En kyllä valitettavasti oikein allekirjoita tätä, jos asiaa tarkastellaan liukuvalla viikkokeskiarvolla. Ja niin mielestäni pitää tehdäkin, jotta viikonpäiväkohtainen vaihtelu saadaan suodatettua pois.

Nyt kuluvan seitsemän päivän aikana tartuntojen kehityksen perusteella laskettu R-luku on ollut 1.04-1.11, keskiarvon ollessa 1.09. Tätä edeltävät seitsemän päivää vaihteluväli on ollut 1.03-1.18, keskiarvon ollessa 1.13.

Ihan pieni lasku tuolla on ehkä havaittavissa, mutta hyvin marginaalinen. Vielä ollaan selvästi 1.0:n yläpuolella, eikä sitä kohti olevaa laskua ole havaittavissa.

Onneksi ollaan noinkin vähän 1.0:n yläpuolella, niin sulkutoimilla tuo on kyllä saavutettavissa. HUS:n alueella tuo kasvu pitkälti on, sillä muun Suomen kohdalla on menty monta päivää varsin tasaista lukemaa.
Ilmaisin itseäni hieman huonosti. Tarkoitus oli siis sanoa, että ollaan vahvasti matkalla kohti ykköstä, mutta ei vielä ihan siellä. Puhtaalla tilastoanalyysilla tilanne on selkeästi auki ja tuleva kehityskulku ei ole mitenkään selviö. Itse kuitenkin näkisin muiden muuttujien, lähinnä (psyko)sosiaalisten sellaisten, vaikutuksen alkavan purra juuri tämän viikon aikana. Riittääkö se sitten jo kasvun taittamiseen, välitulosten pitäisi sen osalta olla selvillä loppuviikosta. Kahden seuraavan viikon aikana peliin tulee myös kiristyneiden rajoitusten vaikutus, jonka pitäisi viimeistään tepsiä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ilmaisin itseäni hieman huonosti. Tarkoitus oli siis sanoa, että ollaan vahvasti matkalla kohti ykköstä, mutta ei vielä ihan siellä. Puhtaalla tilastoanalyysilla tilanne on selkeästi auki ja tuleva kehityskulku ei ole mitenkään selviö. Itse kuitenkin näkisin muiden muuttujien, lähinnä (psyko)sosiaalisten sellaisten, vaikutuksen alkavan purra juuri tämän viikon aikana. Riittääkö se sitten jo kasvun taittamiseen, välitulosten pitäisi sen osalta olla selvillä loppuviikosta. Kahden seuraavan viikon aikana peliin tulee myös kiristyneiden rajoitusten vaikutus, jonka pitäisi viimeistään tepsiä.

Et ilmaissut itseäsi minusta huonosti. Olit vain ehkä vähän pidemmällä tulevaisuudessa kuin minä. Toivotaan, että noin käy. Vielä mikään ei osoita, että trendikäyrä alkaisi mennä kohti ykköstä, vaan se heiluu aika tarkkaan siellä noin 1.1:n tuntumassa.

Mutta tuo käyrä ilmaisee vain mennyttä dataa. Jos nuo mainitsemasi muuttujat alkavat aidosti vaikuttaa lukemiin, niin lähipäivinä käyrä voi jo alkaa kääntyä. Itse pidän ihan realistisena, että jos sulku saadaan toimimaan, joku välillä 0.9-0.95 oleva R-luku on hyvinkin mahdollinen. Toivottavasti päästäisiin jopa 0.8-0.85 välille, niin saattaisi tuo kolmen viikon sulku riittää...
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Kuinka vaikea sinne on ostaa resursseja joltain puhelinmyyntifirmalta niihin tehtäviin, mitkä eivät vaadi terveydenhuollon erityisosaamista?

Kuka kuvittelee, että puolustusvoimien henkilöstö, varusmiehistä puhumattakaan, olisivat maan parasta osaamista noihin tehtäviin? Kuinka syvällä pitää olla uskomus, että maassa ei ole olemassa mitään muuta kuin julkinen sektori?


Puuttumatta muuhun kuin vertailuun puhelinmyyntifirman ja puolustusvoimien kesken, niin mietin sitä kummalel löisin luurin korvaan nopeammin. Luottamus puhelinmyyntifirmoihin on 0.
 
F

Flonaldo

Puuttumatta muuhun kuin vertailuun puhelinmyyntifirman ja puolustusvoimien kesken, niin mietin sitä kummalel löisin luurin korvaan nopeammin. Luottamus puhelinmyyntifirmoihin on 0.
Eivät ne sinulle ala Annaa myydä.

Jos sinulle, kertoen olevansa tartunnanjäljitystehtävissä, soittaa kaksi ihmistä, joista toinen on puhelimessa erittäin luonteva ja selväpuheinen, toinen vaikuttaa puhuvansa ensi kertaa elämässään puhelimessa, eikä saa kokonaista lausetta ulos virheettömästi, kumman kanssa on parempi asiointikokemus?
 

Pulle Nah

Jäsen
Suosikkijoukkue
Palevan Kallo
Puuttumatta muuhun kuin vertailuun puhelinmyyntifirman ja puolustusvoimien kesken, niin mietin sitä kummalel löisin luurin korvaan nopeammin. Luottamus puhelinmyyntifirmoihin on 0.
No luuletko, että ne sanoisivat soittavansa a-lehdistä?! :D

Eiköhän ne koulutettaisi hommansa, kuten varusmiehetkin. Kyllähän puhelintyötä tekevällä olisi eittämättä iso etulyöntiasema hommaan kuin varusmiehellä, joka on tottunut lähinnä laittamaan ääniviestejä.
 

Morgoth

Jäsen
Puuttumatta muuhun kuin vertailuun puhelinmyyntifirman ja puolustusvoimien kesken, niin mietin sitä kummalel löisin luurin korvaan nopeammin. Luottamus puhelinmyyntifirmoihin on 0.

Samallahan saisi demokraatin tai maaseudun tulevaisuuden vuositilauksen. Esim. TVstäkin tuttu Miksu #### puhelinmyyjät sarjasta voisi Espanjasta soitella jäljityspuheluita. Ei välttämättä olisi edes surkein päätös mitä tässä vuoden aikana on tehty.

Noin vakavammin niin jossakin vaiheessa on varmaan piste missä minkä jälkeen jäljittämisessä ei ole enää edes järkeä. En tiedä missä suhteessa jäljittäjien määrä kasvaa suhteessa tartuntoihin.
 

444

Jäsen
Puuttumatta muuhun kuin vertailuun puhelinmyyntifirman ja puolustusvoimien kesken, niin mietin sitä kummalel löisin luurin korvaan nopeammin. Luottamus puhelinmyyntifirmoihin on 0.
Se soittaja varmaan avaisi keskustelun juuri repliikillä ”Puhelinmyyjä-Pasi tässä moi” tai ”Armeijasta Arto, hyvää päivää”. Tässä tapauksessa toteaisin itse molemmille, että ”ei kiitos” ja sulkisin puhelun. Mutta ajatella, jos osaisivat esittäytyä sillä roolilla, missä soittavat...
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Jos tuo koulujen ja päiväkotien altistumisilmoittelu kestää sen toista viikkoa, niin onhan siinä isot riskinsä että hyvin ehtii levitä jo eteenkin päin. Kuitenkin vissiin tyypillistä on että suoraan ko.laitoksesta saadaan tietoa jaettua jo vanhemmille nopeammin? Ainakin meille tuli pk:sta tietoa sähköpostilla nopeasti, tosin oma muksu sattui tuolloin olemaan vapaapäivällä muutenkin kun altistumista oli tullut.

Mitenhän muuten pk-seudulla on tilanne tällä hetkellä sen suhteen, että ovatko perheen pienet jo omaehtoisesti kotona vanhempien kanssa viime kevään tyyliin vai ovatko kaikki vielä kouluissa ja päiväkodeissa loman jälkeen?
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Avi ja STM pääsivät sopuun mm. liikuntapaikkojen sulkemisesta: päätös sulkemisesta pysyy ennallaan

Melkoista puppelointia STM:ltä. Lähtivät vielä julkiseen ajojahtiin AVIa kohtaan ja lopulta nöyränä ovat hiljaa.

Tämä oli kyllä erinomainen asia.

Tänään aamulla tuli käytyä salilla, niin että oli pitänyt varata etukäteen tunnin sloti ja homma pelitti tosi hyvin. Ei mitään valittamista varmasti viranomaisillakaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mutta ajatella, jos osaisivat esittäytyä sillä roolilla, missä soittavat...

Olisihan se kyllä vänkää, jos sieltä soittaisi vaikkapa eversti Virtanen, ja kajauttaisi heti alkuun sotilaallisesti: "Hyvää huomenta, potilas". Ja jos tämä ei tajua vastata: "Hyvää huomenta, herra eversti!", kuuluisi luurista käsky poistua taakse... Vasta tämän jälkeen sitten kerrottaisiin tieto korona-altistuksesta, jonka vuoksi määrätään 14 vuorokautta poistumiskieltoa...

Mutta ehkä tuo ei nyt ihan noin menisi kuitenkaan. Mitä tulee alkuperäiseen kysymykseen, niin olisiko virka-apupyynnön syy se, että se on helpompi toteuttaa nopeastikin lakipykälien mukaan? Jos joku puhelinmyyntiorganisaatio otettaisiin mukaan, niin se pitäisi ensin käsittääkseni julkisesti kilpailuttaa, tai joku juristi ärähtää...
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
.....

Minä olen kaukana vasemmistosta enkä lainkaan pidä esimerkiksi SDP:stä, mutta minulla ei ole mitään harhoja sen suhteen, ettäkö kriisi olisi edennyt Suomen osalta mitenkään toisin (ei paremmin eikä huonommin), vaikka hallitusta olisi johtanut Kokoomus. ....
Niin, valitettavasti olet luultavasti oikeassa. Poliitikot ovat hyviä politikoimaan, varsinkin menestyneet poliitikot jotka istuvat tekemässä päätöksiä. Ehkä tässä olisi virkamies- ja asiantuntijahallituksen paikka. Hallituksen jota johtaisi oikea johtaja.
 

Oadie

Jäsen
Eivät ne sinulle ala Annaa myydä.

Jos sinulle, kertoen olevansa tartunnanjäljitystehtävissä, soittaa kaksi ihmistä, joista toinen on puhelimessa erittäin luonteva ja selväpuheinen, toinen vaikuttaa puhuvansa ensi kertaa elämässään puhelimessa, eikä saa kokonaista lausetta ulos virheettömästi, kumman kanssa on parempi asiointikokemus?

Onpa absurdi keskustelu. Haluttiinko tässä apua jäljitystyöhön vai sitä kuinka luontevasti esiintyy puhelimessa? Ja toisekseen Puolustusvoimilla aika kirjavasti väkeä. Eiköhän sieltä löydy myös niitä, jotka osaavat sujuvasti mielistellä puhelimessa jos se on nyt tärkein kriteeri.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Avi ja STM pääsivät sopuun mm. liikuntapaikkojen sulkemisesta: päätös sulkemisesta pysyy ennallaan

Melkoista puppelointia STM:ltä. Lähtivät vielä julkiseen ajojahtiin AVIa kohtaan ja lopulta nöyränä ovat hiljaa.
Stop the press. AVI noudattaa lakia edelleen, ja STM:n hyvän tavan vastaiset painostukset eivät tuottaneet tulosta. Yksi hieno suoritus taas hallituksen hattuun tästäkin...

Avilta pieni kuitti myös STM:n suuntaan:

" Toimintamme tärkein kulmakivi on lainmukaisuus, emmekä ole tinkineet tästä päätöstä valmistellessamme. "

Toisin kuin ministeriöllä.
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Avi ja STM pääsivät sopuun mm. liikuntapaikkojen sulkemisesta: päätös sulkemisesta pysyy ennallaan

Melkoista puppelointia STM:ltä. Lähtivät vielä julkiseen ajojahtiin AVIa kohtaan ja lopulta nöyränä ovat hiljaa.

"Kyllä me mielestämme olemme oikeassa"

Ette sitten olleet
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Niin, valitettavasti olet luultavasti oikeassa. Poliitikot ovat hyviä politikoimaan, varsinkin menestyneet poliitikot jotka istuvat tekemässä päätöksiä. Ehkä tässä olisi virkamies- ja asiantuntijahallituksen paikka. Hallituksen jota johtaisi oikea johtaja.

Mielestäni riittää, että poliitikkojen ja virkamiesten päätöksenteko etenkin kriisitilanteissa nojaa asiantuntijuuteen ja tutkimukseen. Olen sitä mieltä, että näin Suomessa tavataan kriisien hallinnassa tehdäkin ja siksi en usko, että hallituspohjalla on tässä tilanteessa merkitystä.

Ehkä katsot tilannetta liian negatiivisesti: olosuhteet huomioiden tilanne Suomessa on kuitenkin edelleen oikein hyvä. Eipä sillä, kyllä tämä kriisi alkaa ihon alle menemään itse kullakin.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Boldaus oma. Tähän varmaan jokainen armeijan käynyt pystyy vastaamaan viidessä sekunnissa. No, olisi sillä ainakin komedia-arvoa, jos noin tehtäisiin.
No vantaalla ollaan eri mieltä: Vantaa pyysi puolustusvoimilta virka-apua koronan vuoksi

Itse olen siis saanut tuollaisen puhelun, minkä soitti ymmärtääkseni joku sairaanhoitaja. Hän on siis käynyt neljä vuotta koulua, että osaa soittaa puheluita ja käydä seuraavan keskustelun:
- moi epidemialogian laitokselta n.n. Koitan selvittää erästä tartuntaketjua ja jussi_j niminen henkilö on ollut tämän nimiessä ravintolassa. Onko tuttu paikka?
- on ja tiedän tapauksen koska potilas ilmoitti minulle suoraan 10 päivää sitten olevansa sairas
- joo, on ollut vähän hankalaa kun olet kuudes jussi_j kenelle soitan kun ei ollut muuta tietoa kun nimi ja ravintola
- haluatko, että kerron suoraan esim. broidini numeron, jolle varmaan olet soittamassa, niitäkin on varmaan ainakin kuusi samannimistä
- kyllä kiitos

Luettelin joitain numeroita joita tiesin. Kaverilta joka oli sairastunut, ei oltu kyselty mitään muuta kuin nimiä.

Sano yksi syy miksi suomea puhuva apina ei selviäisi tuosta? Tiedä toki byrokratian ja varmaan apina ei saa pääsyä johonkin tietojärjestelmään, mutta nythän tarvittaisiin lähinnä puhelinluettelo ja tieto mahdollisesti altistuneille, että ovat altistuneita.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös