Perussuomalaiset

  • 5 455 619
  • 43 921

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
En väitä tuntevani juridiikkaa, mutta eikö olisi ollut säädettävissä että lapsilisän korotusta ei käytetä toimeentulotuen leikkurina loppuvuoden ajan?

En tunne myöskään juridiikkaa, enkä sitä, millaisella aikataululla tuo olisi saatu aikaan.
Mutta kun ei sille ollut tarvettakaan, koska hallitus nimenomaan halusi kohdentaa avun sinne heikoimmin toimeentuleviin, niin silloin toimeentulotuki oli kätevin. Kuten sanottua se oli ideologinen valinta. Vasemmistohallitus ja tukien varassa elävien ihmisten aseman parantaminen. Ei mikään yllätys. Eikä mikään yllätys myöskään se, että sitä kritisoidaan.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
En nyt tiä, mihin ketjuun tän erinomasen debugajksen laittas, mutta persuketju lienee se osuvin... tai siis JAn persuthan nyt selittää, pääasiassa itselleen, ettei nää kuulu meidän porukoihin... vaikka siis agendoiltaan kuuluu ja ne pohjatietojen virheellisyys on suurimmanosan puhtaista persukantojenkin takana... toki ymmärrän että journalismi on mädätystä ja fakenews.. onnex tässä ei kuitenkaan ole kyse siitä pahimmasta vedätyksestä, eli tieteellisestä tutkimuksesta, se nyt varsinkin ois vihervassaritoimintaa

 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vaikka tuen tarve saattaa olla oikea, toimeentulotukea saavat harvemmin ovat taloudellisesti koronan takia kusessa. Pahimmin kärsivät suht pienituloiset työntekijät, joille on tullut lomautuksia, irtisanomisia tai työtuntien vähentymistä.
Eli tässä ei ole kyse mistään koronaan liittyvästä tuesta, vaan ihan muusta.

Meinaatko, että koronan takia lomautettuja ei ole toimeentulotuen piirissä ja jos näin on, niin miksei?
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Meinaatko, että koronan takia lomautettuja ei ole toimeentulotuen piirissä ja jos näin on, niin miksei?
Lomautetuista valtaosa saanee jotain työttömyysetuutta. Heistäkin silti joku saanee toimeentulotukea, mutta se työttömyysetuus on kuitenkin ensisijainen. Olen aika varma, että valtaosa lomautetuista ei ole toimeentulotuen piirissä em. syystä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kyse on siitä, montako näitä tapauksia on. Nyt tuo tuki menee kollektiivisesti toimeentulotuen asiakkaille, vieläpä niin että perhekoko on tässä merkitsevä tekijä. Näistä tuen saajista ei taatusti työelämässä ole yli 15%, veikkaan olevan alle 10%. Eli suurin osa ei ole kärsinyt koronatoimista samalla tavalla kuin poispotkitut/lomautetut, jotka eivät tätä tukea saa.

Kovin on varmoja tietoja täällä siitä paljonko itse kukin on kärsinyt.

Pitää muistaa että monessa köyhemmässä kodissa esimerkiksi päivähoitopaikassa tai koulussa tarjottu ruokailu voi olla ainoa kunnollinen lämmin ateria päivässä. Jos lapset syövätkin kotona, nostaa se kustannuksia perheissä jossa ollaan muutenkin tiukoilla. Päälle se että erilaiset työttömien yhdistykset yms. ja ilmaista ruuanjakelua harjoittavat paikat ovatkin olleet koronan takia auki rajoitetusti tai eivät ollenkaan. 75 euroa on mielestäni aika pieni kädenojennus yhteiskunnan kaikkein köyhimmille.

Toki koulut sun muut nyt ovat auki mutta niinhän tämä väliaikainen korbaus onkin tarkoitus maksaa niille jokta olivat maalis-heinäkuussa toimeentulotuen piirissä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ei toimeentulotuen saajat ole ainoita, joilla on lapsia. Osaltani kyse on siitä, että tuki on markkinoitu julkisuuteen väärin perustein, ei siitä että olisi täysin väärin moista tukea jakaa.

Millä väärillä perusteilla?

Ja on tietysti täysin totta että muillakin kuin perustoimeentulotuen saajilla on lapsia, mutta ottaen huomioon kuinka vaatimattomilla tuloilla monet mainittuun ihmisryhmään kuuluvat jo ilman koronaakin kitkuttavat ja päälle sitten koronan vaikutukset, niin vaikea on käsittää porua aiheesta.
 

teppana

Jäsen
Millä tavalla tuo eroaa pienituloisen lapsiperheen tilanteesta, missä vanhemmat lomautettiin koronan vuoksi?

Ei oleellisesti mitenkään. Mielestäni noillekin perheille olisi hyvä saada tukea. Yleinen lapsilisän korotus olisi voinut olla toinen ratkaisu. Tosin siinä tukea valuisi myös sinne, missä sitä ei niin välttämättä tarvita.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eikös tuossa ole PS-kansanedustajiakin mukana "seuraamassa" ja peukuttamassa miekkaria, joten samaa hörhöporukkaa pitkälti. Mukavaa, että toimittaja ei sentään noita mielenosoittajien väitteitä jättäyt toteamisen ja toistamisen asteella, vaan hiukkasen analysoi todenmukaisuutta. Mutta kyllä nämä sukellukset tuonne geenipoolin matalaan päähän on aina yhtä puistattavia. Kaikkia se leipä elättää.

Ikävä nähdä Huru tuossa joukossa, olen pitänyt häntä Perussuomalaisten joukossa tolkun miehenä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Millä tavalla tuo eroaa pienituloisen lapsiperheen tilanteesta, missä vanhemmat lomautettiin koronan vuoksi?

Perustoimeentulotuen asiakkaat elävät kädestä suuhun kuukausi kerrallaan. Rahaa ei riitä eikä sitä edes voi pistää penniäkään säästöön. Jos henkilö lomautetaan töistä, on olemassa mahdollisuus että edes jotakin on myös säästössä. Päälle tietysti se, että lomautetut eivät välttämättä putoa suoraan perustoimeentulotuelle.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Sillä, että toimeentulotuen asiakkaat olisivat automaattisesti olleet koronan takia huonoimmassa asemassa ja sen takia oikeutettuja tähän ylimääräiseen tukeen.

Tuskinpa tätäkään päätöstä on ihan fiilispohjalta tehty vaikka se pullamössöpopulistien narratiiviin sopiikin. Esimerkiksi Kelassa on aika hyvät tiedot asiakkaidensa tilanteista.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Niin, eli olisi ollut perusteltua tehdä nuo tukipäätökset tarpeen mukaan, eikä kollektiivisesti. Mikä prosentti tuen saajista on lapsiperheitä? 60?

No, sehän tiedetään Kelassa mutta Kelan tiedothan ovat sinun mukaasi pelkkää diipadaapaa.

Kannattaa myös muistaa että Kela on pyörinyt koronan takia puoli vuotta ylikierroksilla ja siellä lasketaan joka tapauksessa tarpeen mukaisia tukipäätöksiä ihan koko ajan. Jos tähän vielä lisätään että 150 000 kotitalouden tarve ylimääräiseen koronatukeen pitäisi laskea tarpeen mukaan erikseen, puhutaan työstä jossa vaiva ja mahdollinen hyöty eivät juuri kohtaa.

Ylipäätään koko hommassa on kyse periaatteesta. Korona on koskettanut kaikkia joten on ihan oikein että edes vähäisetkin tukitoimet koskevat kaikkia. Perussuomalaisten ihannoima valikoiva sosiaalipolitiikka ei ratkaise ongelmia vaan ainoastaan lisää niitä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Viimeinen lause on täyttä diipadaapaa, Kelan tietojen osalta.

Niin, kyllä Perussuomalaisten kaikkitietävät läskinaamapoliitikot varmasti tietävät tämänkin paremmin.

Se on jännä kun Persujen piiristä on niin usein vastustettu maahanmuuttoa muun muassa sillä argumentilla että Suomessakin on köyhiä, työttömiä, leipäjonoja yms. ja siksi maahanmuuttoon ei ole varaa. Mutta annas olla kun näille köyhille annettaisiin yksikin murunen ylimääräistä, niin koko puolue on takajoillaan puheenjohtajasta lähtien.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Minusta tuo oli ihan perusteltu päätös. Totta kai se on myös "ideologinen", koska siinä painotetaan tiettyä ihmisryhmää - tässä tapauksessa yhteiskunnan köyhimpiä.

Jos tukea olisi jaettu muualle, sille olisi vähemmän käyttöä. Miksi näin?

Siksi, että ansiosidonnaisella, työttömyystuella tai palkkatyössä olevat ovat faktisesti paremmassa asemassa. Tämä johtuu jo itsessään siitä, että mikäli tulot alittavat tietyn rajan, myös nämä henkilöt ovat oikeutettuja toimeentulotukeen.

Suomessa on pienituloisten verotus jo nykyisellään aika lailla minimissä. Täyspäivisiä töitä, joissa tienaa alle 2000e/kk, on vähän. Mielestäni perhe, jossa molemmat tekee palkkatyötä (esim. 2000e + 2000e/kk) on huomattavasti paremmassa asemassa kuin toimeentulotuen varassa roikkuva.

Yhtälössä on myös sellainen merkittävä tekijä, että ttt:n asiakas ei voi käytännössä kerryttää omaisuutta. He ovat siis de facto näitä "kädestä suuhun" -eläjiä. Muita tukimuotoja tai palkkaa saavilla on sen sijaan mahdollisesti ties mitä kiinteistöjä, ajoneuvoja, osakkeita tai säästöjä, joita voi realisoida (harvoin toki kivuttomasti).

Yhteiskunnan näkökulmasta on tietysti kannatettavaa, että tukimuotoja suuntautuisi niille, jotka niitä perustellusti kaipaavat. Mikäli henkilöllä on vaikkapa 50k osakesalkku, yhteiskunta olettaa, että se valjastetaan toimeentulon tueksi tarvittaessa. Periaate kuitenkin on se, että jokainen vastaa omasta toimeentulostaan mahdollisimman pitkälle itse.

Yhteiskunta toimii myös siten, että suuri osa tuista ja etuuksista valuu tosiasiallisesti keskituloisille. Eduskuntapuolueet ovat myös pääsääntöisesti palkansaajien ja keskituloisten edunvalvontakoneistoja; todellisia köyhiä tuetaan lähinnä nimellisesti.

No nyt tietysti on herättänyt närää, että tukea jaetaan tulonsiirtojen varassa eläville. Tämä on oletettavaakin, sillä heitä on huomattavasti vähemmän kuin keski- tai pienituloisia palkansaajia. Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta aika harvaa puoluetta kiinnostaa näiden ihmisten edunvalvonta.

Pidän itsekin hieman ontuvana selityksenä, että TTT:n varassa olevat ovat keskeisin koronakärsijä. Toisaalta sama joukko on kuitenkin kaikista haavoittuvaisin, sillä alapuolella ei ole korvaavia tukimuotoja tai säästöjä. Muilla on, tai jos ei ole, aina voi siirtyä TTT:n nauttijoiden iloiseen joukkoon.

Mitä tulee ketjun aiheeseen, eli persuihin, niin heille tämä on tietysti jättipotti: aihe, josta pääsee vetelemään aasinsiltoja mamuihin, yksineläviin geelitukkiin ja Kela goldiin. Kipinät sinkoilevat jo arinassa, kun Mestari lyö pökköä pesään. Kaukana ovat hiljaiset tunnit Kaipolan paperitehtaan tiimoilta.

Tavalliseen tapaan puolueen viestintä on liikkunut jossain valheiden ja puolitotuuksien välimaastossa. Totta on toki se, että esim. pk-seudulla on yliedustusta tukien saannissa. Tukia myös nauttivat suurelta osin yksinelävät. Toisaalta saa kyllä olla jatkuvasti tarkkana, kun Halla-aho ja kumppanit käyttävät sanoja kuten "maahanmuuttaja", "mamu" tai "irakilainen"; se kun voi viitata vaikkapa henkilön äidinkieleen tai kolmannen polven maahanmuuttajuuteen. Se, että on saanut Suomen passin, ei välttämättä tarkoita persujen luokittelussa, että olisi yhtä oikeutettu tukiin kuin "kantasuomalainen".
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Mukava että kerta toisensa jälkeen todistetaan kuinka oikeassa olikaan Slunga-Poutasalo Näin ne asiat koetaan -kommenttinsa kanssa.

Ovatko kaikki perussuomalaisten kannattajat pohjimmiltaan ilkeitä ja empatiakyvyttömiä kiusaajia on oma asiansa, mutta näin asiat loetaan.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Millä tavalla tuo eroaa pienituloisen lapsiperheen tilanteesta, missä vanhemmat lomautettiin koronan vuoksi?

Lomautettujahan tuettiin huomattavasti merkittävämmällä summalla sillä päätöksellä, että lomautuksen kohdatessa normaalisti oleva viikon omavastuuaika poistettiin hallituksen päätöksellä tilapäisesti ja ansiosidonnainen alkoi juosta heti lomautuksen ensimmäisestä päivästä lähtien.
 

teppana

Jäsen
Lomautettujahan tuettiin huomattavasti merkittävämmällä summalla sillä päätöksellä, että lomautuksen kohdatessa normaalisti oleva viikon omavastuuaika poistettiin hallituksen päätöksellä tilapäisesti ja ansiosidonnainen alkoi juosta heti lomautuksen ensimmäisestä päivästä lähtien.

Tämä oli minulle uusi tieto. Tuo on jo reilu kädenojennus.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aika vähän on vissiin tullut seurattua uutisia, kun juuri hallitus oli ihmeissään siitä että niin moni ei tuohon ansiosidonnaiseen olekaan oikeutettu. Minä olen ilmaissut melko moneen kertaan peruspäivärahalle tippumisen lomautuksien tullessa, mutta ilmeisimmin vaikea ottaa sieltä se pointti. Tämä myös nimimerkille @Vellihousu .

No kerrotko millä tavalla tukitoimet on kohdistuneet kaikkiin, en ole missään nähnyt juurikin lomautetulle pienipalkkaiselle kohdistettua tukea. En tiedä moneenko kertaan pitää toistaa, ettei tässä tuessa ole muuta väärää, kuin sen kohdentaminen pelkästään jo mainittuun ryhmään. Jos mukana olisi ollut lomautetut peruspäivärahan varaan tippuneet, vaikkapa vielä kohdennettuna lapsiperheille, ei mulla olisi asiaan vastaan sanomista.

No sen verran on tukea tullut, että myös peruspäivärahalle on maaliskuusta vuoden loppuun asti päässyt ilman viiden vuorokauden normaalia omavastuuaikaa. Se on kokonaisuudessaan merkittävä tuki työttömäksi jääneille ja lomautetuilla riippumatta siitä, jääkö ansiosidonnaiselle vai peruspäivärahalle. Toki aina isompi, mitä isompi on ansiosidonnaisen määrä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kysyn että mitkä ovat ne syyt miksi ihmiset joutuvat toimeentulotuen "asiakkaiksi"?
Työttömät saavat työttömyyskorvausta, opiskelijat opintotukea, lapsiperheet lapsilisää jne.
Jos joku ei tule toimeen esim työttömyyskorvauksella niin onko kyse omien asioiden perseilystö esim päihteillä, peliriippuvuudella tai ylivelkaantumosella ja ulosottokierteellä vai voiko joku muukin syy olla?
 

teppana

Jäsen
Kysyn että mitkä ovat ne syyt miksi ihmiset joutuvat toimeentulotuen "asiakkaiksi"?
Työttömät saavat työttömyyskorvausta, opiskelijat opintotukea, lapsiperheet lapsilisää jne.
Jos joku ei tule toimeen esim työttömyyskorvauksella niin onko kyse omien asioiden perseilystö esim päihteillä, peliriippuvuudella tai ylivelkaantumosella ja ulosottokierteellä vai voiko joku muukin syy olla?

Yksi toinen kulma tähän keskusteluun:

Usein puhutaan toimeentulotuen piirissä olevien ihmisten talousahdingosta. Mikä sinänsä on varmasti totta. Mutta oletusarvoisesti toimeentulotuella elävän ihmisen kulurakenne on myös erilainen kuin esim. perheen jossa on kaksi matalapalkka-alalla työskentelevää aikuista. Kun kriisi iskee päälle, kuten nyt koronan aikaan voidaan sanoa käyneen, onko tämän lomautetun matalapalkka-alalla työskentelevän perheen sopeuduttava radikaaliin kulurakenteen muutokseen omin voimin, mutta toimeentulotuella olevan perheen ei?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mutta oletusarvoisesti toimeentulotuella elävän ihmisen kulurakenne on myös erilainen kuin esim. perheen jossa on kaksi matalapalkka-alalla työskentelevää aikuista. Kun kriisi iskee päälle, kuten nyt koronan aikaan voidaan sanoa käyneen, onko tämän lomautetun matalapalkka-alalla työskentelevän perheen sopeuduttava radikaaliin kulurakenteen muutokseen omin voimin, mutta toimeentulotuella olevan perheen ei?
Ihan hyvä kysymys, muttai mikä radikaali kulurakenteen muutos matala-palkka -alalla työskentelyvälle tulee lomautuksen myötä?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Selvitäkseen he voivat joutua sopeutumaan kulurakenteen muutokseen. Esim. omaisuuden myynnillä, asumisjärjestelyitä muuttamalla tai muulla vastaavalla tavalla.
Tätä en kysynyt vaan sitä, että jos matalapalkkaiselle ihmiselle jää normaalisti esim 900€ käteen ja työttömyyskorvausta saavalle 725€ jonka jälkeen ei tarvitse maksaa työmatkoista ja työpaikkalounaista, niin missä tapahtuu se radikaali muutos?
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kysyn että mitkä ovat ne syyt miksi ihmiset joutuvat toimeentulotuen "asiakkaiksi"?
Työttömät saavat työttömyyskorvausta, opiskelijat opintotukea, lapsiperheet lapsilisää jne.
Jos joku ei tule toimeen esim työttömyyskorvauksella niin onko kyse omien asioiden perseilystö esim päihteillä, peliriippuvuudella tai ylivelkaantumosella ja ulosottokierteellä vai voiko joku muukin syy olla?
Ei se nyt ihan hirveästi vaadi. Esim. opiskelijoilla, joilla on opintotukikuukaudet käytetty, on vaihtoehdot vähissä. Opintotukien ehtoja on myös kiristetty siten, että esim. kesätöitä vaille jääneet ohjataan sossun luukulle.

Sitten tietysti tuo mainitsemasi kirjava joukko päihteidenkäyttäjiä, mt-ongelmaisia jne. Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on siitä jäykkä, että jos tiput miltä tahansa tuelta pois, niin tie vie TTT:n pariin. Resursseja menee haaskuuseen.

Esim. koulusta valmistuneelle tilanne on se, että jos ei ole työpaikkaa takataskussa, joutuu joko polttamaan säästöjä juokseviin kuluihin tai turvautumaan toimeentulotukeen. Tätä toki helpotettiin, kun karenssi lyheni. Mutta joka tapauksessa siinä joutuu noin kuukauden odottelemaan, että siirtyy "tuelta toiselle".

Oma lukunsa on sitten se, että Helsingissä tekee tiukkaa elellä esim. työttömyystuilla. Yksin asuvalla voi olla pelkät asumismenot lähemmäs tonnin. Siitä kun laskee työttömyyskorvauksen ja asumislisän, niin ruokaan ei jää paljoa. Silloin lienee pakotettu menemään lakki kourassa fattaan.

Tässä pitäisikin muistaa se, että yksin elelevillä työttömillä on suhteessa aika kovat menot, kun pitää maksella huikeita neliöhintoja ja järjestellä kaikki netit, sähkö- ja vesilaskut ym. Toki työssäkäyviltä nämä hoituu. Mutta työttömyydestä kärsivät pariskunnat/perheet on siinä mielessä paremmassa asemassa, että menot voi laittaa puoliksi ja asumisneliöt on hyötykäytössä.

Periaatteessahan toimeentulotukeen on oikeutettu kuka tahansa, jolla jää viivan alle tietyn minimisumman alittava rahamäärä. Vaikea tuntea kateutta heitä kohtaan. Ei se elämä kuitenkaan kovin loisteliastaa ole, kun viranomainen vahtii rahankäyttöä ja minkäänlainen vaurastuminen - ja sitä kautta tilanteiden ennakoiminen - on estetty.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös