Yhdysvaltojen mielenosoitukset ja mellakat

  • 268 793
  • 2 009

aalto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, änärin suomalaiset
Suurin ongelma nykyiselle hallinnolle taitaakin olla se, että mielenosoituksiin osallistuu pääosin ihan tavallsia ihmisiä ja suurin osa mielenilmaisuista on rauhallisia. Esiin nostetaan sitten taktisesti nuo pienen joukon aiheuttamat paikkojen rikkomiset, tuhopoltot yms.
Samaan aikaan pitää muistaa, että maassa on menossa likaisin vaalikampanja ikinä ja nuo mielenosoitukset keräävät ympärilleen sekä kotimaisia että ulkomaisia vaikuttajaryhmiä. Useassa tapauksessa on pystytty osoittamaan, että provosoivasti käyttäytyvät henkilöt ovat olleet jotain ihan muita kuin "antifan" porukoita. Esim. jutun sateenvarjomies on tunnistettu kuuluvaksi "toiseen" ääripäähän Minneapolis police say 'Umbrella Man' was a white supremacist trying to incite George Floyd rioting
Ja jos muistellaan miten ulkovallat (noh, Venäjä) sotkeutui edellisiin vaaleihin, niin nythän siellä on vielä hedelmällisempi maasto hämmentää amerikkalaisten soppaa. Ihan sama kuka valitaan pressaksi, niin tuo maa on vielä pitkään sekaisin.

edit: Lisätään sen verran, että armeijan sotilaat ei varmasti lähde kadulle pamputtamaan tai ampumaan omia äitejään. Kenraalit tietävät tilanteen ja siellä ei ole varmasti halua sotkeutua maan sisäisiin kriiseihin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
Niin. Tuossa jutussa 20 vuoden takaa mainitaankin, että uskoivat, ettei noin fiksua kaveria kiinnosta poliisin työ pidemmän päälle, jonka takia pelkäsivät menettävänsä koulutukseen investoidut resurssit ja vaivan. Artikkelissa mainitaan myös, että he etsivät tulosten perusteella vähän keskivertoa fiksumpaa kaveria testituloksella 20-27. Vertailun vuoksi testitulos 21-22 korreloi älykkyysosamäärää 104. Ja jos 91-100 on haarukka, jota pidetään ihmisten keskimääräisenä älykkyytenä. 101-110 on jo keskivertoa korkeampi älykkyys.


Tämä linkkaamasi jutun kaveri sai testituloksen 33, joka korreloi älykkyysosamäärää 125. Välille 121-130 älykkyysosamäärässä sijoittuu arviolta 6% väestöstä.
Oikeastihan älykkyysosamäärä menee niin, että 100 on keskiarvo ja se noudattaa normaalijakaumaa (mikä, kyllä, tarkoittaa että puolet kansasta on keskimääräistä tyhmempiä).

Mutta kerta tuo koulutus voi olla (paikasta riippuen) luokkaa puoli vuotta, niin eikö mahdollinen persnetto koulutuksen suhteen voisi olla silti ihan mahdollinen riski, jos saa fiksumpaa porukkaa töihin?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos sisällisota olisi tullakseen, niin maassa riittää aseita ja kansalliskaartit olisi leikissä mukana. Armeijaa noi ei tarvii tässä kohtaa mihinkään.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Mutta kerta tuo koulutus voi olla (paikasta riippuen) luokkaa puoli vuotta, niin eikö mahdollinen persnetto koulutuksen suhteen voisi olla silti ihan mahdollinen riski, jos saa fiksumpaa porukkaa töihin?
Varmasti voisi. Mutta kyse voi olla myös siitä minkälaista elementtiä haetaan töihin. Jos halutaan löytää palvelukseen sellaista ruohonjuuritasoa, joka jaksaa partioida katuja pitkällä tähtäimellä, älykkäät ihmiset kyllästyvät virikkeettömiin toimiin keskivertoa helpommin.

En tiedä miksi kyseistä hakua suorittaneet henkilöt olivat asettaneet katon myös älykkyyden yläpäähän, mutta kyllähän poliisivoimat yleisesti yrittää saada joukkoihinsa keskivertoa fiksumpaa väkeä. Ei ne muuten maksaisi enemmän opiskelleille poliiseille.

 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Edit. Näytä mulle sellainen keissi, jossa ei ole tapahtunut poliisin vastustelua (tai ylipäätään mitään, mikä antaisi poliislle syyn ryhtyä toimenpiteisiin kohdehenkilöä vastaan).
Castile was driving with his partner, Diamond Reynolds, and her four-year-old daughter when at 9:00 p.m. he was pulled over by Yanez and another officer in Falcon Heights, a suburb of Saint Paul, Minnesota.[3][4] After being asked for his license and registration, Castile told Officer Yanez that he had a licensed firearm. After a brief exchange in which Yanez told Castile "not to reach for it" and Castile replied that he would not,[5] Yanez fired seven close-range shots at Castile, hitting him five times.

Philando Castile kertoi hänet pysäyttäneelle poliisille, että hänellä on autossa ase. Poliisi sanoi älä ota kumota siihen, Castile sanoi ettei kumota ja poliisi ampui hänet.


Atatiana Jefferson oli kotonaan kun poliisi tuli käymään katsomassa onko kaikki hyvin. Ei epäiltyä rikosta tai mitään. Sitten poliisi ampui ikkunan läpi Jeffersonia kun tämä tuli katsomaan mitä ulkona tapahtuu.


Poliisi meni asuntoon jota luuli omakseen. Sisällä oli musta mies, jota poliisi luuli tunkeilijaksi joten oli aika ampua.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei tuolla oikeasti ole lainkuuliaisella kansalaisella ihonväristä riippumatta tarvetta pelätä henkensä puolesta, jos itse toimii yhteiskunnan sääntöjen ja normien mukaan. Ihan turhaa flametusta ja vääristelyä väittää jotain muuta.

No kyllä tuolla aika paljon on poliisi porukkaa kylmäksi laittanut. Sellaisia, jotka on ollut ihan lainkuuliaisia tyyppejä ja totellut käskyjä mutta poliisi on tulkinnut väärin tilanteen kun on esim. koittanut ottaa henkilötodistusta taskusta esiin. Ja toisia tilanteita, joissa henkilö on vastustellut ensin mutta saatu alistettua vaarattomaksi, turha surmatyö on tehty sitten siinä vastustelemattomassa vaiheessa.

Turhat poliisin tekemät surmat (huom. ei tilastoitu asia) kohdistuu etupäässä mustiin. Joten ihan realistinen pelko tuo mustalla kansan osalla on tuolla, että poliisin kanssa tekemisiin joutuessa voi henki lähteä, vaikka olisi ihan asiallisella asialla eikä käyttäytyisi väkivaltaisesti.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
...
Mutta kerta tuo koulutus voi olla (paikasta riippuen) luokkaa puoli vuotta, niin eikö mahdollinen persnetto koulutuksen suhteen voisi olla silti ihan mahdollinen riski, jos saa fiksumpaa porukkaa töihin?

Pyrkimys on siis minimoida yleisemmin vaihtuvuus; kaikenlaiset kouluttamiseen liittyvät kulut ja muut aiheutuvat oheishaasteet organisaation toiminnassa kumuloituvat, jos vaihtuvuus on korkeaa. Suomessa mm. PV:ssa on sama homma – eivät ole tiettyihin hommiin kiinnostuneita saamaan nuoria, joilla on esim. jo opiskelupaikka korkeakoulussa.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kunnioitetaan välillä ampumisien uhrejakin. Mediahan on kirjoittanut jo paljon tästä rambo-larppaajasta, joka murhasi kaksi ihmistä ja jenkkien alt-right-hölynpöly-mediat kertovat asioista myös omaa vääristynyttä totuuttaan. Täälläkin joku nimimerkki jo linkkasi heidän videoraporttinsa "faktana" tapahtumista. Sekaisin on jengi, tai yksinkertaisesti tyhmää sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta ei anneta sen haitata.

Tässä juttua siis noista murhatuista:


26-vuotias skeittari ja 36-vuotias mies, jolta jäi jälkeen kihlattu ja 2-vuotias tytär.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
On hyvin epätodennäköistä, että Yhdysvalloissa asevoimat lähetetään kadulle - hinta on liian korkea ja mainehaitta liian suuri. Yhdysvalloissa on toisinaan lähetetty kansalliskaarti (eli Yhdysvaltojen armeijan reservi) palauttamaan järjestystä kaupunkeihin/ osavaltioihin, mutta on parempi, ettei sitä sekoita armeijaan eli Yhdysvalloissa maavoimiin tai asevoimiin (kaikki aselajit). Mediassa toisinaan nämä menevät "iloisesti" sekaisin samalla tapaa kuin kaikki teloilla varustetut armeijan vehkeet ovat "tankkeja".

Kansalliskaartin laajaan käyttöön voi, ainakin eräissä osavaltioissa, liittyä ongelmia, koska on olemassa tiettyjä linkkejä kansalliskaartin jäsenten ja oikkeistoradikaalien ryhmien välillä, joten BLM-mielenilmausten rauhoittamisessa niiden käyttö voi olla "bensaa liekkeihin" (etenkin jo joukkojen komentosuhteet eivät ole selkeät ja toimivat).

Samalla on myös syytä huomioida, että oikeistomilitanttien ryhmien ohella useammalla paikkakunnalla mustat militantit ovat näyttäneet voimaa ts. marssineet suurella joukolla aseistettuna kaduilla. Yhdysvalloissa on myös vasemmistoradikaaleja aseryhmiä, jotka eivät ole vielä avoimesti esittäneet voimaa (tai jos ovat, on se mennyt ohi silmieni) - osa vasemmistoradikaaleista ryhmistä on etnisesti hyvin monimuotoisia.

Vaikka sisällissota ei olekaan ajankohtainen, sitä puhetta muuten ruokitaan erityisen paljon tiettyjen ulkomaisten medioiden toimesta, on asetelma sikäli huolestuttava, että ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin Yhdysvalloissa on aseistautumassa useita eri militanttiryhmiä, jotka ovat myös valmiit käyttämään aseitaan. Näihin ryhmiin verrattuna 90-luvun ja vuosituhannen alun White supremacy- ja uusnatsi-ryhmät olivat piirikuntatason puuhastelijoita. (Huom. edellisistä ryhmistä osa on nyt kasvanut potentiaalisemmiksi voimankäyttäjiksi. Potentiaalilla tarkoitan kykyä ja halua käyttää tulivoimaa ulkoista kohdetta vastaan, joka voi olla ihan mitä tahansa liittovaltiosta etnisiin vähemmistöihin).

Yhdysvaltojen osalta ikävä havainto tältä kesältä on se, että nyt näyttää siltä, että ainakin yksittäisissä osavaltioissa poliisi tekee yhteistyötä oikeistoradikaalien ryhmien kanssa. Toiminnasta tulee ikävällä tapaa mieleen esim. Venäjä, Valko-Venäjä ja Ukraina Euromaidanin aikana, jolloin Janukovytšin hallinto käytti tituškoita likaisentyön tekijöinä ja provokaattoreina. Vaikea sanoa onko Yhdysvalloissa toimintaan kannustettu/ ohjattu Trumpin hallinnon taholta, vai onko kyse "paikallisesta oma-aloitteisuudesta". On tietty mahdollista, että toimintaa on harjoitettu aiemminkin, mutta vasta sosiaalinen media tms. formaatit paljastavat sen.
 

Tuamas

Jäsen
Kaksipiippuinen asia pelien boikotointi.
Toisaalta ymmärrän kyllä pointin, mutta mielestäni urheilun pitäisi pysyä erossa "politiikasta".

Sinänsä usein tälle porukalle, jonka mielestä urheilu on politiikasta ulkopuolinen saareke, on kuitenkin ihan fine että urheilutapahtumissa promotaan esimerkiksi armeijaa jenkeissä.

Yleensä se ongelma ei ole, että urheilun pitäisi pysyä erossa politiikasta, vaan urheilun pitäisi pysyä erossa kannanotoista joista "urheilu erossa politiikasta" - tyypit ovat eri mieltä.

Tässä käydään ihan hyvin faktoja läpi mitä tapahtui tuona yönä.



Joku koululaitoksessamme on epäonnistunut lähdekritiikin ja itsenäisen ajattelun opettamisen suhteen, kun joku ihan tosissaan epäironisesti linkkaa Ben Shapiron videoita.

Open Society Institute Rahoittaa liikettä, joka on George Soroksen säätiö ja lisäksi rahoitusta tulee myös muilta vasemmistolaisilta järjestöiltä.

Sitten kun vähän tutkii Alicia Garzan, Patrisse Cullorsin, Susan Rosenbergin ja Assata Shakurin taustoja, niin pystyy tekemään johtopäätöksiä.

Ja toinen keksii omaperäisesti kuinka BLM on marxistinen liike, koska se pyrkii sosialisoimaan tuotantovälineet, eikun....

Sinänsähän sekin on myös hauska, kuinka nämä jannut jotka "ottavat selvää" ja ovat "itsenäisiä ajattelijoita" ovat niitä pahimpia lampaita, joille menee läpi kaikki mahdollinen omaa ajatusmaailmaa tukeva paska, kunhan se on paketoitu sopivaan youtube-videoon.
 
Viimeksi muokattu:

MadSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Habs
Sinänsähän sekin on myös hauska, kuinka nämä jannut jotka "ottavat selvää" ja ovat "itsenäisiä ajattelijoita" ovat niitä pahimpia lampaita, joille menee läpi kaikki mahdollinen omaa ajatusmaailmaa tukeva paska, kunhan se on paketoitu sopivaan youtube-videoon.
Tämä toimii hienosti molempiin suuntiin.
 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Räikkösen kanta asiaan oli, että muutosta saadaan aikaiseksi jo pienillä arkisilla teoilla, mutta ei polvistumisien kaltaisilla eleillä. Nämä polvistujat ovat suureksi osaksi juuri niitä jotka eivät ota kantaa. Kunhan nyt polvistellaan alta pois.

Onko tästä jotain faktaa?
 

Tuamas

Jäsen
Tämä toimii hienosti molempiin suuntiin.

Varmastikin osin näin, mutta jos joskus eksyt somen vinkeään maailmaan, niin huomaat että useimmiten mihin tahansa hörhöyteen lähtien BLM-liikkeen marxismista 5G:n aiheuttaman COVID19-hoaxin kautta liskoihmisten maailmanvaltaa todistamaan lähteeksi kommentoitua youtube-videota tarjoavat useimmiten nämä "itsenäisesti ajattelevat" höpönassut.

Jatkoajan TJEU - materiaali tähän on WTC-ketju, jossa eräs itsenäinen ajattelija käytti tätä samaa, varsin paljastavaa, metodia.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Täällä näköjään keskustelut kiertää taas hyvin kehää. Osaatko päätellä muita olennaisia faktoja miksi sen poliisisedän kanssa saatettaisiin ehkä joutua enemmänkin tekemisiin, ja laskeskella sitten prosentteja eri väestöryhmien välillä?

Ja kyllä, siitä päästään taas köyhyyteen, rasismiin sekä Yhdysvaltojen historiaan. Pidot jatkukoon.

Ihmisten tulisi olla tasa-arvoisia. Tarkoittaa, että tummaihoisen amerikkalaisen pikkurikollisen henki on yhtä arvokas kuin sinun.

Tuo ajattelu, että koska mustat on useammin rikollisessa toiminnassa mukana, niin ei sen sitten väliä että poliisi niitä tarpeettomasti tappaa, juontuu juuri ajatuksesta, ettei tietyn porukan elämällä ja kuolemalla ole niin väliä. Vastaväite on sitten BLM.

Yleensä sivistysvaltioissa on periaatteena, että tappavaa voimaa käytetään vihonviimeisenä keinona. Amerikassa ei, vaan koulutus, vaarallisempi toimintaympäristö ja se tosiasia, ettei poliisin suorittamista tarpeettomistakaan tapoista ole yleensä mitään seurauksia poliisille, ohjaa siihen suuntaan että tappavaa voimaa käytetään ikään kuin varmuuden vuoksi ja ihan hölmöissäkin tilanteissa. Joissa luulisi pienenkin ripauksen maalaisjärkeä kertovan poliisille, että vähempikin riittäisi.

Kyseessä on siis ihan oikea epäkohta, joka suhteettomalla tavalla kohdistuu mustaan väestönosaan. Siksipä asiasta onkin poliittinen kiistakapula tullut, koska Yhdysvaltain oikeisto ei juuri sellaisia epäkohtia halua korjata.

Tästä näkökannasta oikea käytettävä tilasto on juurikin poliisin tekemät tapot jotain väestömäärää kohti. Joskin parempi olisi tarpeettomat tapot väestömäärää kohti, mutta sitä ei liene helposti saatavilla.

Jos ruvetaan sitten katsomaan pelkästään poliisin kanssa tekemisiin joutuvia ihmisiä, ja millä prosentilla he veivinsä heittävät eri väestöryhmissä, niin tilastoja pitäisi käsitellä tapausluokittain. Sillä onhan se nyt täysin eri asia jos poliisi ampuu jonkun koulu- tai kauppakeskusampujan (oikeutettu tappo) kuin jos jossain liikennetarkastuksessa ammutaan lupalappuaan esiin kaivanut tyyppi. Jälkimmäisessä tapauksessa olisi voinut ja olisi pitänytkin jättää ampumatta.
 

Jannacci

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Voiko olla niin, että etniset vähemmistöt ovat pidätystilanteissa keskimäärin agressiivisempia ja arvaamattomampia kuin valtaväestö, jonka takia noille vähemmistöille sitten käy huonommin?

Vai toimiiko poliisi ihan tahallaan siten kuin toimii, kun kohteena ovat vähemmistöt?

Vai onko niin, että poliiseilla on ollut niin paljon huonoja kokemuksia vähemmistöistä, että mitään riskejä ei oteta?
 

Ogilthorpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Oli marxilaista tai ei, niin tasa-arvoisuus lain ja virkavallan edessä olisi hurjan hyvä idea. Kannatan.
Totta. Voisi jenkkipoliisit ampua puolet vähemmän valkoisia, niin olisi tasoissa senkin suhteen. Ja ennen kuin joku ehtii huutamaan, että valkoisia on enemmän, niin totta, mustia on vaan n. 13% väestöstä, mutta myös mustien osuus rikoksissa on n. 55%
 

kende

Jäsen
Suosikkijoukkue
sport
Jenkkipoliisilla myös patologinen miesviha päällä ja etsii uhrikseen nimenomaan miehiä. Miehiä vain n. 50 pinnaa, mutta silti poliisi listii täysin käsittämättömästi 536 - 22 suhteella tänäkin vuonna...


Vai toimiiko poliisi ihan tahallaan siten kuin toimii, kun kohteena ovat vähemmistöt?

Vai onko niin, että poliiseilla on ollut niin paljon huonoja kokemuksia vähemmistöistä, että mitään riskejä ei oteta?

Jos olet mies, poliisi haluaa tappaa sinut hyvin todennäköisesti sukupuolestasi johtuvista syistä. Tilastot eivät valehtele.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Totta. Voisi jenkkipoliisit ampua puolet vähemmän valkoisia, niin olisi tasoissa senkin suhteen. Ja ennen kuin joku ehtii huutamaan, että valkoisia on enemmän, niin totta, mustia on vaan n. 13% väestöstä, mutta myös mustien osuus rikoksissa on n. 55%

Ampumistilanteet ei ole samanlaisia. Vrt. valkoinen kouluampuja vs musta autoon lastensa luokse menijä. Haen sitä tasa-arvoa, että mustia ei ammuttaisi turhan päiten. Kuten valkoisiakaan ei ammuta.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Voiko olla niin, että etniset vähemmistöt ovat pidätystilanteissa keskimäärin agressiivisempia ja arvaamattomampia kuin valtaväestö, jonka takia noille vähemmistöille sitten käy huonommin?

Vai toimiiko poliisi ihan tahallaan siten kuin toimii, kun kohteena ovat vähemmistöt?

Vai onko niin, että poliiseilla on ollut niin paljon huonoja kokemuksia vähemmistöistä, että mitään riskejä ei oteta?
Vähemmistöjä on helpompi ratsata huumeiden käytöstä kun ovat köyhempiä. Täten nämä eivät voi hankkia kunnollista asianajajaa. Sitten tämä syöttää tätä kehää. Kun vaihtoehtona on pitkä vankilatuomio tai poliisilta pakoilu niin aika moni valitsee poliisilta pakoilun. Mielestäni väärin. Yhdysvalloissa muutenkin kohdellaan vankeja ja entisiä rikollisia toisen luokan kansalaisina laajalti. Ei ole välttämättä äänioikeutta, ei pääse julkisen tarjoamiin asuntoihin jne. Sitten ihmetellään kun rikoksen uusiminen on erittäin yleistä.
 

Tuamas

Jäsen
Nature on tehnyt asiaan liittyen laajan selvityksen liikenteestä, jossa on analysoitu data sadasta miljoonasta liikenteessä tapahtuneesta poliisin pysäytyksestä ja stemmattu dataa ihonväriin.

Tutkimuksesta selvisi muutamia mielenkiintoisia seikkoja:

- Mustat joutuivat poliisin pysäyttämiksi selvästi useammin kuin valkoiset tai latinot
- Ero kaventui selvästi pimeällä, kun poliisi ei kyennyt havainnoimaan kuskin ihonväriä kaukaa
- Latinoiden ja mustien osalta poliisin kynnys tutkia auto oli selvästi alempana kuin valkoisten osalta.

 
Ampumistilanteet ei ole samanlaisia. Vrt. valkoinen kouluampuja vs musta autoon lastensa luokse menijä. Haen sitä tasa-arvoa, että mustia ei ammuttaisi turhan päiten. Kuten valkoisiakaan ei ammuta.

Nii. Tarvitseeko poliisin ampumalla tappaa, kun voisi käyttää lamautinta? Tai ampua reiteen. Ei se ihminen siitä enää liikahda ja hyvin harmiton hänestä tulee. Ja mistä me tiedetään paljonko valkoisia rikollisia tmv. poliisit ampuu ympäri maailmaa kuoliaaksi, kun niistä ei nosteta ikinä kapinaa? Tai saatetaan nostaa, mutta harvaa kiinnostaa.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös