Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 927 457
  • 81 126

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Itse olen ollut nyt toista viikkoa karanteenissa palattuani reilut viikko sitten vaimon kanssa lomalta Espanjasta. :) :(

Oireita ei ole toistaiseksi ollut. Pientä röhää aamuisin, ja pientä kurkkukivun tuntemuksia iltaisin, mutta ei mitään ihmeellisempää, semmoista normaalia jota aina tahtoo keväisin olla. Toki tässä omaa kehoa seuraa nyt todella tarkkaan, ja kaikesta pienemmästäkin meinaa alkaa huolestumaan.

Reissussa kyllä meni käsidesiä, käsidesipyyhkeitä, intiimipyyhkeitä (minullakin :) , kosteuspyyhkeitä, saippuaa yms. enemmän kuin koskaan reissuilla yhteensä. Eipä tullut myöskään mitään vatsatautia, ripulia, kausi-influenssaa matkamuistoina.

Itselläni etätyöt nyt karanteenissa ovat sujuneet normaalisti. Vaimolle ns. etätyö on aika vierasta aiemmin, ja nyt hän joutuu vähän totuttelemaan siihen.

Ruokahuoltoa meille on tehneet vaimon sukulaiset, ovat jättäneet ruokakassit yms. ulko-oven ulkopuolelle. Olemme tehneet ruokatilauksen myös K-ketjun verkkokauppaan - viime viikon tiistaina tehtiin, tämän viikon keskiviikkona toimitus!!! Toimitusaikaa on kuin jollain koneen varaosalla...

Ulkoilemassa olemme käyneet lähimaastossa kerran päivässä noin tunnin ajan, varustus normaali talvivaatetus plus pipo, käsineet sekä tuubihuivi. Happihyppelyllä voidaan käydä omalla pihalla silloin kun tarvitsee.

Päivät menevät etätöissä, ei netflixien yms. kyttäämisessä.

Alkoholivarastot ovat olleet täynnä jo entuudestaan, niitä ei tarvitse täydentää - eikä alkoholille ole ollutkaan käyttöä nyt tämän karanteenin aikana.

WC-paperin hamstaamiseen emme (valitettavasti? :) ehtineet, se näytös meni meiltä ohi... Olisi mennyt ohi joka tapauksessa...

Kuntoilussa on nyt palauttava ja lepuuttava jakso - sen verran kovaan menin toissa sunnuntaihin saakka, että väkisinkin nyt on palauttava jakso edessä. :) Täytyy vaan alkaa suunnittemaan normaalista poikkeavaa treeniohjelmaa, kun paluu treenivapaalta koettaa.

Koronapolitiikasta sanoisin, että ainakaan meidän perhe ei olisi millään ehtinytkään mihinkään kiireellisempiin toimenpiteisiin, joten siinä mielessä hallitus on toiminut meidän vinkkelistä todella ripeästi. Ei varmaankaan ole toiminut niiden mielestä ripeästi, jotka jo valmiina ovat olleet koronan takia kauhuissaan, mutta meidän vinkkelistä nähden, hallitus on kyllä ollut suhteellisen ripeä toimessaan. Toisaalta ihmetyttää, että miksi muutama tuttu sai tulla Pohjois-Italiasta matkoiltaan ilman karanteenia tai edes minkäänlaista varovaisuutta just siinä vaiheessa (helmikuun lopussa, maaliskuun alussa) kun ne huolestuttavat uutiset Italiasta alkoivat lisääntymään. Valtiovaltahan ei ole kovinkaan notkea toimissaan, mutta mikä on se henk.koht. vastuu - tuntuu ettei kaikilla kansalaisilla ole sitäkään. Toki näin jälkikäteen on sanottava, että nuo edellä mainitut muutamat tutut, he ovat olleet täysin oireettomia tuon Suomeen paluunsa jälkeen.

Oman karanteenini lasken alkaneeni hetkestä, kun paluuiltana Seutulan lentokentän parkkialueella avasin auton ovet ja lähdimme ajelemaan kotia kohti. Kello oli silloin noin 21, sitä ennen ostimme iltapalat lentokentällä auki olleesta kahvilasta. Autoon pääsyn jälkeen emme ole olleet ihmisten kanssa kasvotusten tekemisissä, emmekä edes kotimatkalla pysähtyneet mihinkään.

On erittäin mielenkiintoista nähdä ja seurata, että miten koronatilastot kehittyvät ja mikä on meidän tilanne seuraavan viikon sisään. Koronan itämisajaksi on arvioitu 1–14 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Olemme hyvää kohderyhmää hallitusten toimien vaikutuksien seuraamisessa. Lähteeköhän koronatilastot vähenemään päin tämän viikon jälkeen ensi viikosta lähtien?

Semmosta, päätän raporttini karanteenista täältä tähän...
 
Viimeksi muokattu:

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Jossain oli jo maininta, että jos olet sairastanut Koronan, se ei sinuun enään uudestaan iske? Tiedä sitten miten todellisuudessa on asianlaita

Kyllä tässä joku totuudensiemen saattaa olla. Omakohtaista kokemusta on sen verran, että sairastettuani varsin ärhäkän sikainfluenssan, kesti 10 vuotta ilman pienintäkään flunssaa tai räkätautia. Kyse voi toki olla toki sattumastakin, mutta sinänsä jännä kun aiempi sairastelutahti oli luokkaa 1-2 flunssaa per vuosi.

Sekin on hassu sattuma, että tuon sikainfluenssasta seuraavan taudin sairastin kuluvan vuoden helmikuussa sellaisen viikonlopun yli kestäneen tapahtuman jälkeen, jossa oli lukuisia ulkomaalaisia vieraita 5 eri maasta. Oireina oli pää- ja lihaskipu, kuume (alkuvaiheessa) sekä varmaan 3 viikkoa jatkunut kuiva yskä, jollaista ainakaan minulla ei ole aiemmin ollut. Olisi mielenkiintoista tietää, että oliko kyseessä korona vaikkei niitä vielä tuossa vaiheessa Suomessa tilastoitukaan sitä yhtä Lapin matkailijaa lukunottamatta. Teorioitahan on olemassa, että tauti ehti jyllätä myös Euroopassa hyvän tovin ennen kuin tämä koko mylläkkä alkoi.
 
Viimeksi muokattu:

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Siinä kesässä on muitakin vaikuttavia tekijöitä kuin lämpötila. Enkä edes muista lukeneeni täältä sellaisia viestejä, että se olisi nimenomaan lämpötila, joka viruksen leviämistä haittais.

Kirjoitin tästä aiemminkin, että eihän lämpötila tietenkään estä pisaratartuntoja, mutta se hillitsee taudin leviämistä siten, etteivät virukset säily niin pitkään pinnoilla ~25-30 asteen lämpötiloissa. Toisin sanoen jos Brasiliassa olisi tällä hetkellä Suomen ilmasto, niin todennäköisesti myös tartuntoja olisi huomattavasti enemmän, koska pöpöjä olisi "tarjolla" enemmän myös pinnoilla.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Helvetti, nyt muistin että tänään loppui karanteeni! Tai loppuuko se vasta samalla kellonlyömällä kun on maahan tullut kaksi viikkoa sitten? Sitten loppuu vasta joskus puolen tunnin päästä. Tosin siinä mielessä tämä ei ollut oppikirjasuoritus, että karanteeni julistettiin vasta siinä vaiheessa kun olin jo maassa muutamia päiviä ollut ja kuulin koko asiasta vasta hieman viiveellä (seuraavan kerran selvänä ollessa), mutta reilu viikko meni kuitenkin. Melko hc-kokemus, mutta ihan mielenkiintoinen.

Nyt voikin sitten muuten vaan jatkaa etätöitä ja sosiaalista eristystä.
 
Viimeksi muokattu:

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mutta kiitos oletuksesta, tajuan kyllä. Lisäksi nämä "On naiivia kuvitella että järkevä vertailukohta talousvaikutuksille on normaali talouskasvu." tekstit keksit ihan omasta päästäsi. Todella mukava keskustella omiaan keksivien ihmisten kanssa.

Häh? En minä väittänyt sinun noin kuvittelevan. Kunhan korostin sitä seikkaa, että ei voida keskustella torjuntatoimien talousvaikutuksista irrallaan siitä miten taloudelle käy jos esim. 60% väestöstä sairastuu lievempien rajoitusten vaikutuksesta. Tai 40%. Tai 80%. Mitä kustannuksia on sillä että ihmiset menettävät luottamuksen poliitikkoihin ja viranomaisiin mikäli toimet ovat lepsut ja ruumispinot kasvavat? Entäpä kuinka paljon ihmiset itseohjautuvasti rajoittavat toimintaansa kun luvut alkavat näyttää pahoilta?

Se tärkeä pointtihan tuossa on että koska luvut tulevat jopa pari viikkoa jäljessä, on rajoitustoimista hyötyä erityisesti jos ne aloitetaan ennen kuin tilanne näyttää pahalta. Näin ollen tuossa lepsummassa skenaariossa voidaan hyvinkin päätyä tilanteeseen jossa ihmiset ensin elelevät kuin ei mitään levittäen virusta hallitsemattomasti, mutta paskan ollessa jo housuissa menevät paniikkiin ja toimivat sen mukaan. Eli huonoimmassa tapauksessa saataisiin sekä terveys- että taloushaitat.

Ikävää, että herraolettu "tajuat varmaan" ei kokenut kirjoitustyyliäni miellyttävänä. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ollut vittuilla vaan tuoda pointtia esille.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Ruokahuoltoa meille on tehneet vaimon sukulaiset, ovat jättäneet ruokakassit yms. ulko-oven ulkopuolelle. Olemme tehneet ruokatilauksen myös K-ketjun verkkokauppaan - viime viikon tiistaina tehtiin, tämän viikon keskiviikkona toimitus!!! Toimitusaikaa on kuin jollain koneen varaosalla...
Tämä. Olen tilaillut jo pitkään ruokaostoksen valmiiksi kerättynä ja tottunut siihen että pari päivää ennen noutoa tai jopa edellisenä päivänä voi hyvin laittaa tilauksen sisään. Nyt kun menin tilaamaan niin ensimmäiset vapaat ajat olivat viikon päähän. En sitten tilannut vaan joutui lähtemään itse kiertelemään kauppaan.

Mutta tsemppiä sinne karanteeniin.
 

Lehmussaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, Rangers, TPS
Asiasta kukkaruukkuun. Häiritseekö ketään muuta, että se kertaalleen lausuttu 20-30 kertainen tartuntojen määrä on jäänyt elämään. Eli kun todettujen tartuntojen määrä kasvaa koko ajan niin siinä rinnalla kuljetetaan tuota kerrointa mukana. Vai onko THL toistanut tuota useita kertoja?

200 tartuntaa * 20-30 on vähän eri asia kuin 800 tartuntaa * 20-30.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toisesta maailmansodastakin toivuttiin ja se oli pikkuisen isomman mittakaavan juttu. On se Jussi aina välillä sekaisin.

En kiistä tätä mutta parhaiden arvioiden mukaan koronavirus tappaisi vapaasti levitessään esim. UK:ssa enemmän ihmisiä kuin toinen maailmansota kun taas Yhdysvalloissa jopa yli tuplaten WW2:n lukemat. Niin, ja lyhyemmässä ajassa.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
On kyllä sitkeä pirulainen, jos tämä on sitä itseään.

Lauantai iltana tuli kurkku kipeäksi, paineen tunnetta keuhkoputkeen ja voimaton olo. Nyt on jo kolmas päivä lähes sama tilanne. Maanantai aamuna vaikutti jo paremmalta, mutta illalla oireet palasivat. Lisäksi nyt on alkanut vähän yskittää. Nuhaa ei ole ollut yhtään ja kuumetta en ole onnistunut mittaamaan. Koko ajan on tunne kuin joku myllertäisi keuhkoissa. Sellainen paineen tunne ja hengittämiseen joutuu hieman keskittymään. Istun pääasiassa tässä koneella, mutta sänkyyn pitää mennä aina välillä lepäämään.
 

julle-jr

Jäsen
Miksi virus ei elä niin hyvin kesäkelissä "pinnoilla", jos se kuitenkin elää ja voi hyvin ihmiskehon lämpötilassa?

Tällaisiin viesteihin joskus lisätään jotain tyyliin "kysyn kun en tiedä", mutta minä en lisää, koska pitäisi olla itsestään selvää, että kysyn siksi että en tiedä.
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Asiasta kukkaruukkuun. Häiritseekö ketään muuta, että se kertaalleen lausuttu 20-30 kertainen tartuntojen määrä on jäänyt elämään. Eli kun todettujen tartuntojen määrä kasvaa koko ajan niin siinä rinnalla kuljetetaan tuota kerrointa mukana. Vai onko THL toistanut tuota useita kertoja?

200 tartuntaa * 20-30 on vähän eri asia kuin 800 tartuntaa * 20-30.

Niin, mikä tuossa siis pitäisi häiritä?
 

Larionov #8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Asiasta kukkaruukkuun. Häiritseekö ketään muuta, että se kertaalleen lausuttu 20-30 kertainen tartuntojen määrä on jäänyt elämään. Eli kun todettujen tartuntojen määrä kasvaa koko ajan niin siinä rinnalla kuljetetaan tuota kerrointa mukana. Vai onko THL toistanut tuota useita kertoja?

200 tartuntaa * 20-30 on vähän eri asia kuin 800 tartuntaa * 20-30.
Kerrointa voidaan alkaa siinä vaiheessa pienentää, kun arvioitujen tartuntojen määrä uhkaa nousta asukasluvun yli.
 

Lehmussaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, Rangers, TPS
Niin, mikä tuossa siis pitäisi häiritä?

Se, että jos 200 tartunnan kohdalla on arvioitu, että todellisuudessa tartuntoja on 20-30 kertainen määrä, niin ei se voi tarkoittaa sitä, että aina kun todetaan uusi tartunta testillä niin meillä oletetaan olevan 20-30 uutta tartuntaa, joista ei tiedetä. Ellei se sitten ole juuri niin, mutta jäin itse siihen käsitykseen, että asia on vain kerran mainittu.
 

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Miksi virus ei elä niin hyvin kesäkelissä "pinnoilla", jos se kuitenkin elää ja voi hyvin ihmiskehon lämpötilassa?

Tällaisiin viesteihin joskus lisätään jotain tyyliin "kysyn kun en tiedä", mutta minä en lisää, koska pitäisi olla itsestään selvää, että kysyn siksi että en tiedä.
Eikös tämä UV-säteilystä johdu ainakin suurimmaksi osaksi.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Asiasta kukkaruukkuun. Häiritseekö ketään muuta, että se kertaalleen lausuttu 20-30 kertainen tartuntojen määrä on jäänyt elämään. Eli kun todettujen tartuntojen määrä kasvaa koko ajan niin siinä rinnalla kuljetetaan tuota kerrointa mukana. Vai onko THL toistanut tuota useita kertoja?

200 tartuntaa * 20-30 on vähän eri asia kuin 800 tartuntaa * 20-30.

Eikö tuo nyt riipu siitä kasvaako testaaminen samaa vai eri vauhtia kuin virus leviää?
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
En kiistä tätä mutta parhaiden arvioiden mukaan koronavirus tappaisi vapaasti levitessään esim. UK:ssa enemmän ihmisiä kuin toinen maailmansota kun taas Yhdysvalloissa jopa yli tuplaten WW2:n lukemat. Niin, ja lyhyemmässä ajassa.
Tuskin kuitenkaan maailmanlaajuisesti tulisi 61 miljoonaa uhria, kuten maailmansodassa. Edes espanjantauti ei kyennyt moiseen. Tosin mahdoton ja tyhmä verrata, kun ihmisiä oli paljon vähemmän silloin.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Tämä. Olen tilaillut jo pitkään ruokaostoksen valmiiksi kerättynä ja tottunut siihen että pari päivää ennen noutoa tai jopa edellisenä päivänä voi hyvin laittaa tilauksen sisään. Nyt kun menin tilaamaan niin ensimmäiset vapaat ajat olivat viikon päähän. En sitten tilannut vaan joutui lähtemään itse kiertelemään kauppaan.

Mutta tsemppiä sinne karanteeniin.


Oletko tehnyt havaintoja ostaessasi tuolla tavalla ruokatarvikkeesi, kuinka paljon olet siinä ns. säästänyt. Tuohan on erittäin hyvä tapa ostaa, koska siinä ei kuitenkaan tule mukaan niitä "heräteostoksia" joita lähes jokainen meistä tekee kun käy kaupassa?

Omalla paikkakunnalla on eräs kauppa jo useamman vuoden toimittanut ostokset asiakkaille suoraan kotiin. Muistaakseni ottavat siitä 5 € toimitusmaksun?, Se on aika pieni kustannus siitä, että saat ruuan kotiisi. Etenkin nyt tässä tilanteessa jos olet karanteenissä tai kuulut muuten riskiryhmään ja kukaan muu ei sinun puolesta voi käydä kaupassa.

Veikkaan, että vastaavat palvelut tulevat lisääntymään entisestään jahka joskus tästä kriisistä selvitään. Vaikka Korona onkin tällä hetkellä vakava ongelma, on sillä varmasti myös positiivisiä vaikutuksia, Ne tullaan sitten tulevina aikoina vasta havaitsemaan mitä kaikkea tästä opimme.
Kuten totesin jossain viestissä, tämä on nyt meidän opintomatkamme. Otetaan kaikki mahdollinen oppi vastaan positiivisesti. EI nähdä tätä tilannetta nyt vaan negatiivisenä asiana. Ihmiskunta tulee tästä oppimaan paljon.

edittii

Tuskin kuitenkaan maailmanlaajuisesti tulisi 61 miljoonaa uhria, kuten maailmansodassa. Edes espanjantauti ei kyennyt moiseen. Tosin mahdoton ja tyhmä verrata, kun ihmisiä oli paljon vähemmän silloin.

Niin Espanjantautiin kuolleiden määrä on aika, no laaja,. WIkipedia kertoo että 30-100 miljoonaa? Suomessakin n. 25000... Kuka tietää pitääkö miten hyvin paikkaansa. Itseä ihmetyttää vähän, tai no aika paljonkin, miten tauti on voinut levitä noin rajusti ja tappaa silloin esim. suomessakin 25000? Ei silloin lennetty Keihäsmatkoille Kanarian saarille viikoksi ryyppään...

Kuten K.A.H totesi, ei näitä kahta virusta voi verrata keskenään kuolleiden määrien perusteella. 100 vuotta sitten oli ihan toisenlaiset asumismuodotkin kuin nyt. Nyt taudeilla on kunnon "pohja" levitä räjähdysmäisesti koska matkustetaan paljon ja kaupungit ovat todella isoja.


Jaksan edelleen kitistä siitä suplan koronan anatomiasta. Käykää se kuuntelemassa. Siinä on hyvää tietoa tästä sairaudesta ja siitä mitä me edelleen voidaan tehdä.
Muistetaan se käsien peseminen aina !
 
Viimeksi muokattu:

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Ihan mielenkiintoista seurata kun oman firman toimeen kuuluu komennustyöt myös ulkomailla.
Etelä-Afrikassa oli määrä alkaa työt toukokuun lopussa ja se on nyt mietinnässä miten käy. Siirtoa on mietitty ja viisumeita ei tietenkään nyt saa.
Mutta kuukautta aiemmin eli toukokuun alussa on pieni porukka lähdössä Brasiliaan ja sieltä viimeksi tänään on tullut viestiä että projektit hoidetaan suunnitellusti.
Homma vaan on sellainen että eihän täältä pääse mihinkään mikäli poikkeustila jatkuu.
Kaikki toivovat, että nämäkin siirrettäisiin suosiolla, mutta tehtaiden pitää pyöriä tai loppuu se paskapaperi oikeasti. Jos homma määritellään tehtäväksi ja miehet pääsee lähtemään niin kyllä sinne silloin lähdetään. Uskotaan kuitenkin että Suomen rajat pysyy kiinni vielä tämän ensimmäisenkin määritellyn aikajakson jälkeen niin ei tarvita jännittää sitten tätäkään hommaa.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
HS: Presidentti Martti Ahtisaarella on todettu koronavirustartunta

Itse uutinenhan on jo linkattu tänne aamulla, mutta huomionarvoista tässä Hesarin jutussa on se, että lehden tietojen mukaan Mara on ollut huonossa hapessa. Tasavallan presidentin kanslia taas sanoo, että Mara voi olosuhteisiin nähden hyvin. Mutta mitäs muuta se voisi sanoakaan. Toivottavasti Mara selviää tästä.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mielestäni ei ole mitään järkeä eristää mitään Suomen alueita sen tähden, että alueella on paljon tai vähän koronavirustartuntoja. Olisi hyvä, jos tauti leviäisi kaikkialle maahan ja päästäisiin taudin etenemisessä järkevään vauhtiin. Tällä nykyisellä tartuntojen tahdilla meillä on samat rajoitukset koko loppuvuoden ja tauti jyllää edelleen. Sitä ei maamme talous kestä. Ainoa järkevä rajoitustoimenpide olisi eristää riskiryhmät entistä tehokkaammin muusta väestöstä. Muita rajoituksia voisi sen sijaan ennemmin purkaa kuin lisätä, niin tästä taudista päästäisiin joskus eroonkin.

Emme me pääse tuosta koronaviruksesta eroon rajoituksia säätämällä. Se leviää väestössämme joko nopeammin tai sitten hitaammin. Vaikka eristäisimme kaikki suomalaiset jokaisen omaan karanteenihuoneeseen kuukaudeksi, ei tauti poistuisi maastamme kuin väliaikaisesti. Kun rajoitukset valtioiden välillä poistetaan, niin tauti leviää meille takaisin ja olemme taas samassa tilanteessa kuin alussa kun juuri kellään ei ole taudille vastustuskykyä, koska sen saa vain sairastamalla taudin. Järkevämpää on siis antaa taudin levitä järkevällä vauhdilla, mutta eristää tehokkaasti riskiryhmät, ettei tauti tartu heihin. Kun tauti leviää, niin ihmiset saavat sairastamalla immuniteetin ja epidemiasta päästään järkevässä ajassa eroon.

Huono idea. Kyse torjuntatoimissa nimenomaan on taudin etenemisen hidastamisesta, jotta kaikki ei sairastu yhtä aikaa, koska terveydenhuoltojärjestelmä silloin ylikuormittuu ja romahtaa. Ja silloin tulee suurempi tuho niin kuolemien määrässä kuin taloudellisestikin.
 

Jeffrey

Jäsen
Omalla paikkakunnalla on eräs kauppa jo useamman vuoden toimittanut ostokset asiakkaille suoraan kotiin. Muistaakseni ottavat siitä 5 € toimitusmaksun?, Se on aika pieni kustannus siitä, että saat ruuan kotiisi. Etenkin nyt tässä tilanteessa jos olet karanteenissä tai kuulut muuten riskiryhmään ja kukaan muu ei sinun puolesta voi käydä kaupassa.

Itse suunnittelin palvelun käyttöönottoa alkuvuodessa. Oma kauppaostokseni on viikosta toiseen aikalailla täysin sama, ja tuo kauppakassi olisi toimitettu noutopisteelle parin sadan metrin päästä kotoani Helsingin kantakaupungissa. Prisma olisi kuluina perinyt toimituskuluja muistaakseni n. 7e ja keräily+pakkaustarvike kuluja toiset n. 7e. Muutaman euron olisin säästänyt S-Marketin hintoihin verrattuna, mutta lopulta tuohon n. 70€/viikko kauppakassiini olisi tullut reilun kympin verran kustannuksia päälle. Totesin, että varsinkin kun tutussa S-Marketissa ei tarvitse haahuilla ja kauppareissu on melko ripeä. En ala noin suurta osuutta koko viikottaisesta perustarvikkeiden kauppakassista maksamaan erilaisia palvelukuluja vaan käyn siellä kaupassa itse. Reilu 500e/vuosi olisi itselleni maksanut tällaisen palvelun käyttöönotto, jossa haluamani kauppakassi olisi toimitettu parin sadan metrin päähän kotoani, minun olisi pitänyt 2h ikkunassa se sieltä noutaa ennalta määrättynä aikana, ja hyötynä se pieni itsekeräilyn poistuminen.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
MInusta on erikoista, ettei missään ole mainittu asukastiheyden vaikutusta tämän taudin kulkuun. Onko sitä edes tutkittu? Tässä kun miettii, niin tuntuu että lähinnä metropolit ja muuten täyteen tupatut alueet (eli koko keski-eurooppa) on pahasti pulassa tämän viruksen kanssa. Siksi epäilen niitä pahimpia lukuja, että 60% suomalaisista saisi viruksen.
 

keigykedy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Leijonat
Mitenköhän toi todennäköinen uudenmaan eristäminen toteutetaan käytännössä ? Joutuuko tässä prkl melkein 50v spollikessu ruveta odottelemaan kutsua reservistä ? Eipä sillä, sinnehän mennään tietenkin jos määrätään/pyydetään.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Miksi virus ei elä niin hyvin kesäkelissä "pinnoilla", jos se kuitenkin elää ja voi hyvin ihmiskehon lämpötilassa?

Tällaisiin viesteihin joskus lisätään jotain tyyliin "kysyn kun en tiedä", mutta minä en lisää, koska pitäisi olla itsestään selvää, että kysyn siksi että en tiedä.

Eihän se ole salaisuus, että virukset tykkäävät kylmästä ja niiden selviäminen vaikeutuu lämpimissä olosuhteissa. Esim:

"Huoneenlämpö vaikuttaisi myös olevan koronaviruksen kannalta sopiva, lämpötilan noustessa yli 30 asteeseen sen selviäminen vaikeutuu.

Pakkasesta virus sen sijaan ei ole moksiskaan.

– Me laitamme laboratoriossa virukset talteen 80 asteen pakkaseen. Siellä ne säilyvät vuosia."



Täältä ilmenee esim., että Mers-CoV säilyvyys esim. teräspinnalla putoaa 48 tunnista 8-24 tuntiin kun lämpötila nousee 20 asteesta 30 asteeseen.


Se on toki eri asia, että kannattaako tällaisten asioiden varaan laskea mitään, mutta jokainen voi silti päätellä, että kyllä korkeat lämpötilat leviämistä hillitsee vaikkei sitä toki estäkään jos/kun laumaimmuniteettiä ei ehdi ennen kesää syntyä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös