Kyseenalaiset taklaukset Liigassa 2019–2020

  • 726 889
  • 4 986

Konalan Kettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuo Puistolan tilanne on ihan vastaava missä viime kaudella Jakub Krejcik pelasi ihan yhtä tyhmästi oman maalin kulmalla ja joku HIFK? pelaaja ajoi Jakubin levyksi. Siitä ei muistaakseni tullut edes jäähyä.

Oli J. Tyrvainen, joka tuon suoritti ja taisi sekin tapaus olla alivoimalla. Että se niistä "ei alivoimalla kukaan aja" kommeteista. K. ilmeisesti ajatteli, että pikku harhautuksella karvaaja kaartaa sivuun ja pääsee vapaasti nousemaan, mutta toisin kävi. K. pelasi sikäli paremmin, että ei ruvennut tekemään mitään typerää, kun huomasi että osuu, vaan yritti ottaa niitin vastaan.
 

Canis Lupus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kajaanin Hokki, LuPo
Toisessa taklauksesta luulen Mäntylän valojen sammuneen heti ensimmäisestä kontakstista. Jos se olisi runkoon tullut, niin kyllä Mäntylä sellainen kumipallo on, että olisi pompannut vain ylös ja jatkanut peliä. Tämä ihan kyseisen pelaajaan historiaan peilaten, en kyllä koskaan muista noin yllätetyn.
Ainakin Mäntylä lyö päänsä pleksin ja kaukalon reunan rajaan, sitten täysin holtittomasti jäähän. Tämä on selvää hidastuksen perusteella. Mäntylä arvioi tilanteen kaikkineen aika pieleen, sillä kulmaan mennessään hän katsoo toisen pakin suuntaan, näkee Vartiaisen, eikä varmaankaan sen vuoksi anna pakki-pakki-syöttöä. Vartiainen varmaankin puolestaan yllättyy siitä, että Mäntylä ei nosta kiekkoa jalalla, vaan syöttää. Tällöin Mäntylän rintamasuunta kääntyy suunnilleen kohti keskiympyrää, ja hän on enemmän irti laidasta kuin ennen syötön antamista. Mielenkiintoista on, että yleisö katsomossa taklauspaikan kohdalla ei osoita protestointia heti tilanteen jälkeen, ja ainoa taklaukseen välittömästi reagoiva pelaaja on Vartiainen. Muut jatkavat peliä.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yksinkertainen ehdotus päävammojen vähentämiseen: Otetaan käyttöön junnuilla käytössä olevat kypäräsilmikot eli tehdään kaikista "häkkipäitä". Eilisissä tapahtumissa ei olisi käynyt kuinkaan.

Kasvosuojien/häkkien positiivinen kokonaisvaikutus pelin turvallisuuteen on asetettu kyseenalaiseksi. Ajatus on, että kasvosuojat eliminoivat tehokkaasti kasvojen alueen vammat, mutta niiden pelaajille luoma vääristynyt turvallisuuden tunne saa pelaajat pelaamaan uhkarohkeammin, minkä seurauksena isojen aivo- ja rankavammojen vaara kasvaa.

 
Suosikkijoukkue
Tappara, Avalanche
Toivottavasti Vartiainen ei saa pitkää pelikieltoa. Mielestäni taklaus ei ollut erityisen törkeä vaan lähinnä epäonnea ja huolimatonta pelaamista molemmilta osapuolilta. Mäntylän olisi pitänyt olla valmiina taklaukseen ja Vartiaisen olisi pitänyt tunnistaa tilanne, että Mäntylä ei sitä ollut ja vähentää voimaa. Näin ei kuitenkaan käynyt ja kun ollaan irti laidasta niin pahaa jälkeä tuli. Kokoero ei ainakaan parantanut tilannetta.

Miehon tilanne on paljon kinkkisempi. Puistola ilmeisesti ei näe Miehoa oman pelaajan takaa ja lähtee kuljettamaan kiekkoa olettaen ettei kukaan ole lähellä, sitten vielä katselee kiekkoa kun osuma tulee niin pahaa jälkeä tulee. Hieman taklattavan vastuuta tässä kaipaa, mutta mikään ei poista sitä että mielestäni Mieho kuitenkin täräyttää suoraan päähän ja siitä pitää pelikieltoa antaa.

Toivottavasti molemmat ovat kunnossa ja kurinpito pystyy antamaan oikeat rangaistukset molemmille (tai olla antamatta mitään). Mielestäni Mieholle kuitenkin enemmän kuin Vartiaiselle.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Miehon taklaus osuu suoraan päähän. Tämä on oikeastaan ainoa tarvittava argumentti tässä asiassa - se on ihan sama mietä se Puistola siellä on touhunnut, jos taklaus tulee noin suoraan päähän, on syy ainoastaan taklaajan.
Taklaus ei osu suoraan päähän. Tästä on selvää videomateriaalia olemassa. On 100% fakta että taklaus osuu olkapäähän ja vasta sen jälkeen jalkoihinsa katsovan Puistolan päähän. Jopa Kangasalustan suttuisesta videosta näkee tuon.
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Ihmettelen kyllä Holtarin lausuntoa siitä että Puistola ei ollut yhtään valmistautunut taklaukseen. Lähdet maalin takaa kiekon kanssa niin tottakai on selvä että sua yritetään estää tavalla tai toisella. Mieho ei tule puuntakaa vaan suoraan edestä. Lähinnä huonoa tuuria koko tapaus.
 
Suosikkijoukkue
Ilves
Samantyyppinen tilanne kun ulkojäillä tossa parivuotta sitten.


Tuolloin tilanteesta ei edes tullut jäähyä ja Jokinen sanoi tilanteen jälkeen itsekkin että noin käy kun luistelee pääalhaalla. Pelaaja ei voi ottaa itselleen immuniteettiä taklaamista vastaan sillä ettei seuraa peliä. Ehkä Puistola ensikerralla seuraa muutakin kuin kiekkoa.
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ilmeisesti olisi pitänyt jättää kiekko pyörimään sinne jalkoihin ja keskittyä ottamaan Mieho, jota hän ei edes nähnyt, vastaan?

Ilvesfoorumin puolelta poimintana tämä kuva:
Panu Mieho

Kyllä Puistolan on siis pitänyt kaiken järjen mukaan huomata Mieho, eikä kiekko tuossa mitenkään enää pyöri jaloissa. Tapauksessa on paljon epäonnea ja voidaan hyvin kysyä, että olisiko Mieho voinut toimia jotenkin toisin, kun huomaa Puistolan olevan valmistautumaton taklaukseen.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Täältä ehdottoman objektiivinen tuomio: Mieho yrittää taklata Puistolaa olkapää olkapäätä vasten mutta Puistolan tuijotellessa luistimiinsa taklaus menee ohi ja osuu päähän. Taklaajalla on näissä kuitenkin aina vastuu, mutta mikään erityisen törkeä vahingoittamisyritys tai kohtuuttoman kova peli ei ollut kyseessä vaan enemmänkin vahinko. Pelikieltoa 2-3 peliä.

Vartiaisen taklaus oli täysin liigan valitseman linjan mukainen (tapaukset Berger, Åsten). Mäntylä on taklattaessa huonossa asennossa katsomassa kiekon perään (samaan tapaan kuin Ruotsalainen) eikä ollut valmis taklaukseen. Ei jatkotoimenpiteitä, jäähy oli tuossa kohtaa tuomareiden "pakko" viheltää vähän niinkuin varmuuden vuoksi.
 

Bulvaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Milloinkas muuten selviää menikö nämä tapaukset jatkokäsittelyyn?
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Omasta mielestä koko taklattavan vastuu on kyllä 90-luvun höpinää. Aivan sama vaikka luistelisit pää munien välissä, niin taklaaja on yksistään vastuussa pääosumista. Muistan 90-luvulta monta tapausta, joissa on käyty ajamassa kokematon junnu ihan opetusmielessä pystyyn ja pienelle "aivotärähdykselle" on naureskeltu. No nyt on vauhdit, pelinopeus ja pelaajien fysiikka kasvanut valtavasti ja edelleen sama mentaliteetti on valloillaan monella taholla. Puistolan kaltaisia pää alhaalla-vahinkoja sattuu tulevaisuussa jatkossakin, joten pitäisikö lajin ja kulttuurin muuttua myös, vai pitääkö vaan vetää huolimaton hölmö taju kankaalle? Ja mielestäni salibandysäännötmarttyyriviitta on hivenen turhaa tässä keskustelussa.
 

Tollanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vartiaisen tönäisyä en kommentoi koska puolueettomuus voi olla vaarantunut.

Mieho taklasi Puistolaa päähän ja on ansainnut mielestäni ankarat seuraamukset. Jotkut tietysti täällä koittaa tehdä semanttisella ja anatomisella masturboinnilla mustasta valkoista kuten aina, mutta taklaus osuu niin selkeästi päähän kuin se nyt on liikkuvaan maaliin mahdollista. Ehkä se osuu johonkin muuallekin siinä rytäkässä, mutta sillä ei liene väliä tuomiota jaettaessa.

Näyttää siltä että 1900-luvun alkupuolella laadittu sääntökirja on vanhentunut turvatakseen pelaajien hengen ja terveyden nykykiekossa.. Sääntöjen puitteissakin voi vastustajan saada hengiltä saati sitten pikku ylilyönnillä.
 
Viimeksi muokattu:

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
Kyllä on saanut Holtarikin yhden iskun liikaa...
Rankaistukset sen mukaan, ketä taklataan ja miten paljon sattuu. Kohta saa väkivaltaisuus jäähyn, kun laukoo toista nilkkaan. Siis jos on tietyn joukkueen, tietyn ikäinen pelaaja.
Pitäisikö laittaa ikäraja ja junnut junnupeleihin...
 

Meiken

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ihmettelen kyllä Holtarin lausuntoa siitä että Puistola ei ollut yhtään valmistautunut taklaukseen. Lähdet maalin takaa kiekon kanssa niin tottakai on selvä että sua yritetään estää tavalla tai toisella. Mieho ei tule puuntakaa vaan suoraan edestä. Lähinnä huonoa tuuria koko tapaus.

Holtarin itku nyt muutenkin aiheutti lähinnä myötähäpeää.
 

Kukko

Jäsen
Kaikki alle viisi peliä kummastakin tilanteesta on nyky rangaistuskäytäntö linjan vastaista. Vartiainen ilmeisesti saa tuntuvan uusijan lisän, joten odotan kokonaisuuden lähentelevän 10-ottelua. Miehon taklauksen voima suuntautuu yksinomaan päähän, joten tekona törkeämpi. Miehon teko ei ole puolusteltavissa oikeastaan millään tavalla, ja eihän asiaa kuulu kunnon valveutuneen seuraajan tehdäkkään. Ilves hitsarilasit sitten erikseen. Vartiaisen teossa on ehkä enemmän sitä ns huonoa tuuria. Kuitenkin tästäkin vaarallisesta piittaamattomasta pelaamisesta muistutuksen tulee olla tuntuva.
 

AVR

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Mitä mieltä arvon raati on, onko kiekko ok riistää avojäätaklauksella vastapalloon aina kuin se on mahdollista ja vastuu on taklattavalla. Iltapäivällä, vasta kun selvisi että Puistola ei loukkaantunut vakavasti, pystyin katsomaan tilanteen uudestaan. Sen verran pahaa se eilen teki, ja teki tänäänkin. Samalla mietin että eikös vastaavia omista lähtöjä ole joka pelissä kymmeniä? Miksi ei aina taklata noin, jos se näinkin monen mielestä on sallittua?
Avasin ekana ottelukoosteen eilisestä KooKoo-Jyp pelistä ja kas, mielestäni KooKoon 3-2 maalissa olisi Hakulinen voinut toimia samoin, mutta osoitti pelisilmää ja vastustajan kunnioittamista eikä ajanut kylmäksi kaveria vaan riisti kiekon ilman kontakia.
 

Crueman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Man Utd, Los Angeles Lakers
Samalla mietin että eikös vastaavia omista lähtöjä ole joka pelissä kymmeniä? Miksi ei aina taklata noin, jos se näinkin monen mielestä on sallittua?
Mitäpä luulet, taklattaisiinko lähestulkoon aina jos vastaavanlainen tilanne osuisi kohdalle?
 

Sir Smokki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Mikko Manner ottaa yllättävän kannan Tuukka Mäntylän taklaukseen:

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner uskoo karmaan – "Jos olet epäkunnioittava, on turha ihmetellä ja piipittää, jos kolahtaa."

Ymmärrän Mannerta hyvin, kun olen itsekin katsellut ihmetellen noita Mäntylän itse tekemiä idioottimaisuuksia. Silti tunsin melkein myötätuntoa Mäntylää kohtaan tämän maatessa jäällä. Minusta ei kuitenkaan missään tapauksessa ole syytä riemuita, kun joku saa tuollaisen tällin päähänsä.
 

Kekkos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mitä mieltä arvon raati on, onko kiekko ok riistää avojäätaklauksella vastapalloon aina kuin se on mahdollista ja vastuu on taklattavalla. Iltapäivällä, vasta kun selvisi että Puistola ei loukkaantunut vakavasti, pystyin katsomaan tilanteen uudestaan. Sen verran pahaa se eilen teki, ja teki tänäänkin. Samalla mietin että eikös vastaavia omista lähtöjä ole joka pelissä kymmeniä? Miksi ei aina taklata noin, jos se näinkin monen mielestä on sallittua?
Avasin ekana ottelukoosteen eilisestä KooKoo-Jyp pelistä ja kas, mielestäni KooKoon 3-2 maalissa olisi Hakulinen voinut toimia samoin, mutta osoitti pelisilmää ja vastustajan kunnioittamista eikä ajanut kylmäksi kaveria vaan riisti kiekon ilman kontakia.
Ainakin AVlla (eikös tässä ollut AV käynnissä) tuossa kohtaa kun kärkikarvaaja ajaakin pomminsa ohi, muodostuu 5v3 hyökkäys omiin joten ainakin itse näen yleensäkkään taklaamaan lähtemisen todella typeränä ratkaisuna ottamatta senenempää kantaa kyseisen taklauksen puhtauteen/seurauksiin. En ole valmentajavelho, mutta uskoisin tämän olevan ainakin osasyy miksei näissä aina koohoteta päin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: AVR

Vlade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Vartiainen ilmeisesti saa tuntuvan uusijan lisän, joten odotan kokonaisuuden lähentelevän 10-ottelua.
Ei taida Vartiaisella olla lähivuosilta kuin tappeluista kurinpitohistoriaa ja nehän ei kaiketi vaikuta tähän.

EDIT: Eiku onhan siellä näköjään keväältä 2017 yksi pelikielto päähän kohdistuneesta taklauksesta, mutta tästäkin kohta kolme vuotta, joten huomiodaankos tuota enään?
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Mieho ei ole koskaan ollut mikään likainen pelaaja joten hänen kohdallaan en usko että teloitusta lähti hakemaan. Huonoa tuuria ja toivottavasti Puistola pääsee pian takaisin peliin. Pää pystyyn seuraavalla kerralla. Jos tuolla lailla liikut kaukalossa niin voit itsekin teloa jonkun kun et yhtään katso eteesi.
 

Kukko

Jäsen
Ei taida Vartiaisella olla lähivuosilta kuin tappeluista kurinpitohistoriaa ja nehän ei kaiketi vaikuta tähän.

EDIT: Eiku onhan siellä näköjään keväältä 2017 yksi pelikielto päähän kohdistuneesta taklauksesta, mutta tästäkin kohta kolme vuotta, joten huomiodaankos tuota enään?

Niinpä näkyy, itse jotenkin olin käsityksessä muistakin teoista. Jää nyt sitten nähtäväksi miten paljon kyseinen historia tulee vaikuttamaan, vai tuleeko ensinnäkään.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Mittasuhteet ovat olleet uutisoinnissa niin rajut että kummastakaan ei tule alle kahdeksaa ottelua.

Itse antaisin molemmista kolme. Tosin tällä kaudella on jo tullut epäonnistuneestakin taklauksesta kolme peliä.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kaikki alle viisi peliä kummastakin tilanteesta on nyky rangaistuskäytäntö linjan vastaista. Vartiainen ilmeisesti saa tuntuvan uusijan lisän, joten odotan kokonaisuuden lähentelevän 10-ottelua.
Linjanmukaisuus oli ja meni, kun Vartiaisen taklaus vietiin käsittelyyn. Ihan vastaavanlainen taklaus Åstenin suorittamana jäi muutama päivä sitten rankaisematta mitenkään. Siis hyvä, jos näitä sanktioidaan, mutta linjasta on turha puhua mitään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös