JYPin joukkueenrakennus ja spekulaatiot 2018–2019

  • 391 907
  • 1 765

Fironic

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Ducks, Kraken
Te jotka olette tarkemmin ehtineet ja jaksaneet pelejä ja etenkin pelitapaa seurata, niin kuinka selvästi JYP on siirtynyt iänikuisesta miesvartioinnista aluepuolustukseen? Äkkiseltään ajateltuna puolustuspelaamiseen on lähdetty hakemaan merkittävää muutosta, sen verran reikäjuustoa puolustaminen on ollut ihan koko viisikon osalta. Mikäli noin radikaalia muutosta haetaan, niin on toki selvää että aikansa se ottaa ja näkyy valitettavasti myös tulostaululla - etenkin kun seuralla ja monella sen nykypelaajallakin on niin vahvat juuret puolustusalueen miesvartiointiin ja myös muihin "Jyppikiekon" perus elementteihin.

Omaan silmään tuo on näyttänyt siltä, että aluepuolustusta yritetään pelata suht orjallisesti, mutta välillä tulee jostain "selkärangasta" pelaajilla Virtasen miesvartiointi esiin. Juuri näillä hetkillä pakka tuntuu leviävän käsiin, kun 1-2 pelaajaa alkaa kesken vastustajan myllytyksen pelata miesvartiointia ja lähtee höntyilemään väärille paikoille. Silloin jää johonkin kohtaan runsaasti tyhjää ja aika usein noista vastustaja sitten rankaisee.
 

knttrtknkn1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Te jotka olette tarkemmin ehtineet ja jaksaneet pelejä ja etenkin pelitapaa seurata, niin kuinka selvästi JYP on siirtynyt iänikuisesta miesvartioinnista aluepuolustukseen? Äkkiseltään ajateltuna puolustuspelaamiseen on lähdetty hakemaan merkittävää muutosta, sen verran reikäjuustoa puolustaminen on ollut ihan koko viisikon osalta. Mikäli noin radikaalia muutosta haetaan, niin on toki selvää että aikansa se ottaa ja näkyy valitettavasti myös tulostaululla - etenkin kun seuralla ja monella sen nykypelaajallakin on niin vahvat juuret puolustusalueen miesvartiointiin ja myös muihin "Jyppikiekon" perus elementteihin.

e: Katselin koosteet Tapparaa, Jukureita ja Lukkoa vastaan pelatuista otteluista. Noista tuleekin hyvin ilmi miten JYP:ä vastaan maaleja tehdään. Omalla maalilla on avoimet ovet (räikein esimerkki tuo Zabon maali) ja miehet jatkuvasti hukassa. Keskialueella / oman sinisen päällä tulee karkeita kiekonmenetyksiä, nämä pisti jo silmään paikanpäällä katsottuna TPS:ää vastaan.

Tuntuu jotenkin kummalliselta, että kun meillä on joukkue jonka keski-ikä on 27-vuotta (eliteprostectsin mukaan) ja joukkueessa on paljon kokeneita pelaajia niin miten voi olla, ettei tuota omanpään pelaamista saada kuntoon. Virtasen aikana omaapäätä pelattiin valitulla tavalla, ja silloin ei voinut kehitystä (eikä menestystä liigassa) odottaa, mutta miten joukkue ja valmennus ei saa tuota puolustamista edelleenkään toimimaan?

Otetaan esimerkkinä J-P Hytönen. Hytönen on 37-vuotta. Mies on pelannut jääkiekkoa 30-vuotta tai oikeammin 30 kautta. Puolustamista Hytönen on saanut harjoitella vähintään 25 kautta. Samanlaisia kokeneita pelaajia on paljon muitakin, silti omiin menee noin kolme maalia per peli. Ongelma ei voi olla siinä etteikö tiedettäisi mitä pitää tehdä ja etteikö osattaisi puolustaa jos sovittaisiin ja harjoteltaisiin miten puolustetaan. Jos, halutaan pelejä voittaa, puhumattakaan siitä että otettaisiin esim. jonkunlainen voittoputki, niin ensin pitää hoitaa perusasiat ts. omanpään puolustuspeli kuntoon.

Selvennykseksi vielä, etten tietenkään halua syyllistää yksittäisiä pelaajia joukkuepuolustamisen ongelmista. Hytönen vain esimerkkinä kuvaamassa millaisen polun on tuohon ikään ja pelikokemukseen saanut kulkea.
 

Hypodermic

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Onhan tuolla jo kymmenen pelin otannalla aika karuja lukuja; esimerkiksi Kalteva-Honka pakkiparilla yhteensä tehotilastot -9 ja -5. Immosellakin -6, mutta toisaalta mies on ollut hyökkäyspäässä tehokas. Toki joukkueen esiintyminen kokonaisuutena on ollut sillä tasolla, että vastaavia esimerkkejä voi luetella roppakaupalla. Puolustajat tehneet yhteensä yhden (1) maalin jne. Maaleja joukkue toki on pystynyt tekemään kiitettävästi, mutta omiin on maaleja mennyt Satakunnan joukkueiden lisäksi eniten Liigassa. Kuten @knttrtknkn1 :kin edellä mainitsi, niin tässä vaiheessa on turha lähteä liiaksi yksittäisiä pelaajia osoittelemaan sormella kun koko pakka on levällään.
 

Tj

Jäsen
Suosikkijoukkue
Melchester Rovers
Kalteva näyttää tällä hetkellä huonommalta kuin oikeasti onkaan koko joukkueen surkean viisikkopuolustuksen takia. Virheitä on tehnyt hänkin mutta parempaan on ihan varmasti rahkeita.

Ennakkoon JYPin ongelmiksi povatut puolustuksen kapeus ja jalkanopeuden puute ovat tuottaneet huomattavasti ongelmia jo tässä vaiheessa. Kun hyökkääjät eivät liiku, pakit eivät voi muuta kun kuskata kiekkoa keskialueelle ja roiskaista sen päätyyn. Kun kaksinkamppailuja ei voiteta tai ehditä antamaan painetta vastustajalle, he tuovat kiekon parilla siirrolla tai jalalla ohi karvaajien, jolloin keskialueella onkin jo ylivoimatilanne ja vastustajan pelaaja täydessä vauhdissa. Tästä päästään omaan päähän, jossa tuntuu koko ajan joku viisikosta olevan epätietoinen siitä, missä pitää olla, jolloin joku vastustajan pelaaja on jossain täysin vapaana ja maalitilanne - tai vähintään laukaus kohti maalia - syntyy JYPin maalille.

Alkukauden laukaisukarttojen perusteella JYP pääsee ihan kohtalaisesti sektoriin, mutta laukaukset eivät löydä tietään maaliin. Perstuntuma on että viime kaudella mm. Puustinen teki paljon maaleja vähän huonommistakin paikoista, mutta sehän on toki maalintekijän merkki. Kun itseluottamusta löytyy, kiekotkin tuntuvat löytävän tiensä sisään helpommin.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Oonko mä ainoa kenen mielestä nuo ketjut on taas kasattu jotenkin todella oudosti ja heikosti? Jotenkin tuntuu, että nyt ehkä yritetään vähän liikaakin saada neljä toimivaa ja tasapainoista ketjua kasaan sekoittamalla kuumia pelaajia näiden miinusmiesten kanssa.. Oma mielipide on, että nyt pitäisi kasata edes yksi kova ja toimiva tulosyksikkö, jonka reppuselässä kaavittaisiin voittoja ja sen takana voidaan hiljalleen kasata ne muutkin kentät toimivaksi. Mutta nyt ne parhaat munat yhteen koriin!

En esimerkiksi ymmärrä miksi harjoituskaudella ja ensimmäisissä CHL matseissa hyvin toiminutta ja todella pirteää Turkulainen - Tomasek - Jokinen ketjua ei vaan laiteta taas kerran kasaan, varsinkin kun Jokinen on näemmä maalintekijä myös tällä pykälää kovemmella tasolla? Ja miksi tuossa aiemmin ei edes kokeiltu Turkulainen - Tomasek - Nättinen comboa jne?

Nämä nykykentät olisi perusteltua kasata, jos homma edes etäisesti toimisi, mutta kun tuloksena on ollut pelkkiä tappioita (Tappara pullapomppuvoitto oli jooo), niin en voi ymmärtää miksi nyt ei vaan voida kasata hyvin alkukaudesta toimineita ketjuja/ketjua taas kasaan, joilla ne ainoat muutamat voitotkin tuli.

Noh se siitä fantasiamanageroinnista. Kaippa se Merikivi tietää mitä tekee. Odotuksen vaan tämänkin illan "kärkimatsia" kohtaan ovat hyvin negatiiviset ja tuntuu että eiköhän sitä sääliviivan alapuolella huomennakin olla. Tähän on tultu.
Ainakin siellä yritetään pienin muutoksin hakea oikeita ketjuja. Totuus on, että materiaalia riittää kolmeen vaaralliseen hyökkäysketjuun, joten mielestäni on turhaa puhua yhden kovan ketjun kasaamisesta. Alkukaudesta näitä vaihtoehtoja kuuluukin tutkia.

Turkulainen meni monen pelin ajan ihan hukkaan koomailevan Tomasekin vierellä, joten on ihan hyväksyttävää pitää miehiä toistaiseksi erossa ja katsoa mitä siitä tulee.
 

Taksari

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, KPC.
Mikähän lie Nättisellä kun ei ole tänään askissa? Kierrätystäkö?
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
No toki joo, mutta näillä kokeiluilla ja pistemenetyksillä alkaa pian olemaan kohta sääleihinkin pääsy jo kovan duunin takana. 2-4 potentiaalista jengiä pullahtaa tuolta vielä kympin ulkopuolelle, mutta vastaavasti takaa on tulossa JYPin lisäks Tapparaa ja Lukkoa. Mihinkään Virtasmaisiin kevätkauden voittoputkien ja yli 2p keskiarvon varaan en nyt ihan tällä kaudella tätä hommaa laskisi, joten niitä voittoja pitää nyt jo tulla ja silläpä ehdotin että kasaisi nyt takaisin ne ainoat tällä kaudella edes etäisesti toimineet kentät ja leikkisi sitten lopuilla palikoilla pitkin syksyä.

Viimeiset 3-4 runkosarja matsiikin ollut todella vaisuja käytännössä noilla samoilla ketjuilla, niin mitä tuossa nyt vielä haetaan? Jokinen - Immonen - Turkulainen ei ole toiminut. Eikä tuo kakkonenkaan pienin muutoksin. Alkukauden kakkonen sentään pelasi pirteästi. Miksei sitä voisi jo kokeilla uudestaan nyt kun Jokinen terveenä? jnejne.

No se tästä nillityksetä. Sohvalta helppo huudella jne. Ehkäpä se tästä aukeaa ja tänään tuo porukka osoittaa kritiikin turhaksi. Toivotaan toivotaan.
Tuon joukkueen ongelma ei kuitenkaan ole ketjukoostumuksissa, joten näillä kokeiluilla tuskin kauheasti pisteitä hävitään. Ideana on varmasti vain pitää pelaajien fokus kunnossa, kun ketjukaverit vaihtuvat ja kukaan ei pääse liikaa mukavoitumaan. Tämä taas on tärkeää, kun joukkueen pelitapa hakee vielä itseään, jolloin jokaiselta pelaajalta vaaditaan mahdollisimman terävää otetta pelistä toiseen.

Jos joku ketju todetaan harjoituksissa toimivaksi, niin sille on syytä antaa enemmän aikaa, kuin vain yksi peli. Tämä on nähdäkseni syynä sille, että tuo ykkönen on edelleen samassa koostumuksessa. On selvää, että aina se paraskaan kombinaatio ei loksahda kohdilleen heti alusta alkaen.

Mutta pääasiallinen pointtini on siis se, että joukkueen oikeat ongelmat piilevät syvemmällä, jolloin ei tarvitse liikaa stressata ketjukokoonpanoista.
 

king k

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Tarkasteluun JYPin pakisto mies mieheltä

Kalteva - Liike ei vaan riitä ja se johtaa karmeisiin virheisiin varsinkin kiekollisena sekä huonoon sijoittumiseen kiekottomana, koska ei liikkeellä pysy hyökkääjien perässä. Lisäksi liikkeen vajaudesta johtuen joutuu juoksemaan paljon omissa, joka johtaa liian pitkiin vaihtoihin. Koko liigan +/- tilaston viimeinen sija, kertoo tämän hetken tilanteen.

Allen - Liike hyvä ja sijoittuminenkin suht hyvää. Kiekollisena yksi parhaista tällähetkellä. Välillä liiallinen itsevarmuus kostautuu omissa kiekonmenetyksinä.

Kuukka - Ihan ok suorittamista, ei yritä liikaa varsinkaan kiekollisena. Alivoimalla vastuu iso, mutta vetää mielestäni liian pitkiä vaihtoja nimenomaan alivoimalla.

Vainio - Tämän hetken ykkösäijä. Kiekollisena hyvä ja kiekottomana pelaa varmasti omanpään kautta. Lisää vastuuta vaan.

Ikonen - Ylipelaa välillä omassapäässä aika rankasti, joka johtaa usein maalipaikkoihin. Kiekollisena varsinkin hyökkäyssuuntaan hyvä. Lisää vastuuta vaan, kunhan ylipelaaminen poistuu.

Jokinen - Liike hieman rajallinen, kiekolliset avut hyökkäyssuuntaan nolla. Sijoittuminen välillä ok, mutta paljon parannettavaa vielä. Alivoimaa pelaa paljon, jossa suht hyvä.

Honka - Alkukausi suorastaan katastrofaalinen. Kiekottomana ja kiekollisena karmeita ratkaisuja. Tarvitsee parikseen omanpään luudan. Pari viimeistä matsia taso noussut, kun peliaika vähentynyt. Ehkä sitä kautta parempi fiilis pelaamiseen, kun ei vastuu niin iso.
 

jukiapina

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP valitettavasti
Vaikka päästettyjen maalien muodossa peli on parantunut Jyp tarvitsisi selvästi pari kunnon pakkia jotka hoitaisivat pakin tehtävät, osaisivat avata pelia ja tukisivat hyökkäyksiä.

Kaltevan ja Jokisen ollessa kentällä saa kyllä ains olla varma, että kohta tapahtuu.ja ei tosiaankaan positiivisissä merkeissä

Ikonen oli tänään joka kerta jäällä kun omissa soi. Tälläistä puolustajaa joks ilta toisensa jälkeen ylittää itsensä ja pelaa varmasti omissa ei vaan löydy

Tämän vuoksi mwidän maalivahdit näyttää kahdelta kakkosmaalivahdilta. Eli nyt jostain pari pakkia kiitos
 

Mimesis

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tarkasteluun JYPin pakisto mies mieheltä

Aika hyvää pohdiskelua tuon pakiston osalta. Väittäisin että tuo pakiston huono liike on aika suuri ongelma JYPille tällä hetkellä. Käytännössä puolella meidän vakiopuolustajista (Jokinen, Kalteva ja Kuukka) ei jalkanopeus meinaa riittää Liiga-tasolla. Tämä korostuu etenkin otteluiden 3. erissä, kun (liian) isot minuutit väsyttävät Kalteva ja Kuukka kaksikkoa. Näistä kahdesta Kuukka pystyy suhteellisen hyvin paikkamaan liikettä sijoittumisella ja pelisilmällä, mutta Kaltevalla tuntuu olevan tällä kaudella todella vaikeaa ihan perusasioissa. Näihin faktoihin kun lisätään Hongan ja Ikosen ajoittaiset ylipelaamiset ja puolustuspään virheet niin saadaan aikaiseksi tuo sekametelisoppa mikä vaikuttaa koko joukkueen tekemiseen.

Parin viikon päästä saapuva Newton (jos nyt luotetaan tähän huhuun) varmaan helpottaa tätä tilannetta, mutta mahtaako olla tarpeeksi? Väittäsin että tässä tilanteessa voisi olla ihan hyvä idea ottaa väliaikaisella sopimuksella joku puolustaja mallia "joonasjärvinen" tai "cambarker" tasapainottamaan tuota pakistoa. Jouluun asti kestävä sopimus ja Mäenpään paluun jälkeen voidaan sitten arvioida tilannetta uudelleen.
 

jukiapina

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP valitettavasti
Toivon todellakin että tuo Newton huhu ei realisoidu. Ei auta pätkääkään niihin ongelmiin mitä tällä hetkellä on vaan päinvastoin.

Viime reissulla oli niin hukassa kuin olla ja saattaa.
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, SUOMI, 1923 (1897)
Viime reissulla oli niin hukassa kuin olla ja saattaa.
Koska ei osannut JYPin ja Veltsun ikiaikaista miesvartiointia. Merikiven aikana JYP siirtynyt aluepuolustukseen ja siinä Newton omimmillaa.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Newton vielä sekoittamaan tuota puolustuspakkaa ja omiin menee jatkossa se 5 per peli. Osa pakeista on tällä hetkellä aivan kuutamolla kiekollisena ja kiekottomana. Toisella puoliskolla ei taas meinaa jalka riittää mihinkään. Merikivi sentäs tajusi erottaa Honka-Kalteva parin edelliseen matsiin.
 

spaceman

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, #26, #15, #11, #45
Aika nopeasti tapahtui, missä välissä Voutilainen loukkaantui, kun pelasi lauantaina? Harjoituksissa kai sitten. Onko Tuokkola pelannut alkukaudella?

Jestas, mikä legendakokoonpano nyt kun nevöfoget MVP-mestarimaalivahtikin mukana :D
 

Vanhapuuma

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYPinkylä, Suomen maajoukkueet, IF Gnistan
Jestas, mikä legendakokoonpano nyt kun nevöfoget MVP-mestarimaalivahtikin mukana :D

Wallinheimo luukulle!

No ei, en minä Tuokkolaa voi parjata - aina tulee olemaan hieno mies. Mutta menneet on menneitä, toivottavasti pystyy vielä paikkaamaan Laurikaista tarvittaessa. Jos Peki nyt aloittavan roolin vie, ja kaikella kunnioituksella Pekiä kohtaan: se kertoo enemmän Laurikaisesta kuin Tuokkolasta...
 

Eduuz21

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Winnipeg Jets
Aika nopeasti tapahtui, missä välissä Voutilainen loukkaantui, kun pelasi lauantaina? Harjoituksissa kai sitten. Onko Tuokkola pelannut alkukaudella?
JYPin sivujen mukaan Voutilainen loukkaantui lauantain pelissä. Tuokkola ollut ilman seuraa alkukauden, mutta harjoitellut säännöllisesti.
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Mikähän mahtaa olla Pekin nykykunto? Eikö mies tosiaan ole pelannut peliäkään tänä syksynä?
 

Tj

Jäsen
Suosikkijoukkue
Melchester Rovers
Kieltämättä JYPin näköinen ja ikäinen hankinta.

Vähän kyseenalaistaisin tuota EBEL-liigan tasoakin, vaikka miten mestaruuden siellä torjui. Tällä kaudella ei kuitenkaan ole sopimusta ilmeisesti ollut mihinkään.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kieltämättä JYPin näköinen ja ikäinen hankinta.

Vähän kyseenalaistaisin tuota EBEL-liigan tasoakin, vaikka miten mestaruuden siellä torjui. Tällä kaudella ei kuitenkaan ole sopimusta ilmeisesti ollut mihinkään.
Eikös tuo Pekin viime kauden seura, eli HC Bolzano ole menossa CHL:ssä jatkoon ja taisi voittaa HIFK:n kahdesti? Ei se ihan paska sarja voi olla, kun tuohon pystyvät.

Eihän EBEL nyt kotoiselle liigallemme pärjää, mutta aika paljon taitaa löytyä sarjasta pelaajia, jotka ovat pelanneet lähtökohtaisesti kovemmissa sarjoissa (kuten AHL) aiemmin urallaan. Voisikohan tason puolesta verrata Ruotsin Allsvenskaniin?

Peki muuten totesi haastattelussa juuri, että on käynyt viikoittain jäällä ja pitänyt kuntoa yllä. Ei maininnut kyllä mitään, että olisi jonkun joukkueen harjoituksissa ollut mukana.
 

tjj67

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Liverpool
Vähän kyseenalaistaisin tuota EBEL-liigan tasoakin, vaikka miten mestaruuden siellä torjui. Tällä kaudella ei kuitenkaan ole sopimusta ilmeisesti ollut mihinkään.

Nujersihan tuo Bolzano, EBEL-liigan viimekauden mestari, Hifk:n 2 kertaa tässä hiljattain.
 

Toimitus

Jäsen
Hei palstalaiset!
Tiedoksi: Jatkoaika julkaisee tänään laajan artikkelin, jossa käydään läpi JYPin pelaajapolitiikkaa, tulevaisuuden näkymiä ja Jukka Holtarin työnjälkeä. Myös Holtari pääsee ääneen pitkässä haastattelussa. Tymäkkää tavaraa aiheesta, josta ei ole liiemmin journalistisessa mediassa puhuttu.

Herättäviä lukuhetkiä toivoen,
- Toimitus
 

kummitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
JYPiin on perinteisesti kuulunut kovaotteinen isäntähahmo, joka tekee sääntöjen puitteissa vastustajien olon epämukavaksi maalilla ja laitojen lähellä. Samalla tämä mustelmia pelkäämätön "isäntä" omalla panoksellaan tuo peliin kaivattua tunnetta ja tartuttaa lataustaan joukkuekavereihin. Fyysisisissä ja kovaotteisissa peleissä tällaisen johtajahahmon merkitys on tavattoman suuri etenkin nuorille pelaajille. Minusta rosteristamme puuttuu nyt tuollainen asennepelaaja tai pari.

Esimerkkejä tuosta pelaajatyypistä Jyväskylässä ovat olleet vaikkapa pakit J. Marttinen ("Hippoksen isäntä"), J. Glad, M. Viitanen, N Yonkman ja hyökkääjistä esim. T. Pihlman, J. Virtanen, Darryl Boyce.

Mitä mieltä muut?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös