Liigajoukkueiden voimasuhteet kaudella 2016–2017

  • 901 569
  • 3 303

Noutolokku

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Kanen Pate ja Dominaattori
Tässä tapauksessa näin ei ole. Tässä vaiheessa sarjataulukon tyvipäässä majailevilla joukkueilla on selkeä etu siitä, että liiga on jälleen tasainen. Tappara nousi kevään hyvällä pelaamisella kaudella 2014-2015 sijalta 10 sijalle 2. 2012-2013 Ässät nousi sijalta 11 sijalle 4. Eli isot nousut ovat enemmän kuin mahdollisia, jos Liigan pohja on tasainen. Kun Liigassa erot ovat näin pieniä kuten tällä kaudella niin suurta ennustajaa ei tarvita siihen, että oikeastaan mikä tahansa joukkue voi vielä menettää paikkansa. Onhan pisteitä edelleen jakamatta suurimmalle osalle tiimeistä 129, kun tähän mennessä pisteitä on jaettu maksimissaan 51, suurimmalle osalle joukkueista. Kyllä tässä siis vielä pitkään on saumaa mille tahansa laskulle ja nousulle.
Näimpä. Pari peliä takkiin ja toiset pelaa sopivasti ristiin voitot niin "romahdat" jo useamman sijan. Ei tässä ole vielä mitään paikkoja jaettu.

KalPan tuota 1.94 piste kan en usko jatkuvan koko runkosarjaa. Mikäli suurimmilta loukkaantumisilta kuitenkin säilytään niin kuuden sakkiin on hyvät mahdollsuudet ja aihiot. Tällä hetkellä tosin Kilpi taitaa olla telakalla (toiv ei pahemmin) sekä Vainiola, ja pari pakkia. Junnut ovat kuitenkin nuo roolit paikanneet jopa yllättävän hyvin + Myttynen. Viime kausilla KalPan hyvä vire onkin nuihin loukkaantumisiin romahtanut ja sama voi käydä taaskin. Rosteri on huippukapea, varmaan sarjan kapeain niin ei tuossa tarvii ennustaja olla, jos esim sama määrä olisi poisssa kuin IFKlla tai Kärpillä, että sijoitus laskisi ja peli puuroontuisi. Riikola, Sebok ja Rissanen vaikka pois niin huihhuijjaa missä liemessä sitä oltaisiinkaan.

Eipä tuossa Kärpilläkään ole periaatteessa kuin 3 voittoa niin voi olla jo kuuden sakissa, muiden pelatessa pari tappiota. IFKlle yksi voitto ja onjo Sportin kanssa tasoissa - pelimääränkin suhteen. SaiPan uskon nyt tekevän nousua eniten Joulutaukoon mennessä ja Jukurit/TPS/Ässät akselilta tulee putoajat. Lukon tilanne on kyllä vaikea. Ukkoa on tullut lisää ja Stepanek oli kova haku. Riittääkö silti kun etumatkaa onjo annettu aikalailla ja pelikin jo enemmän muita pelattu? 10 sakkiinkin on kuitenkin jo 10pistettä mikä tarkoittaa +3 peliä enemmän voittoja kuin yllä olevilla. Ei mikään mahdottomuus mutta iso on urakka Raumalla.
 

#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Lukon tilanne on kyllä vaikea. Ukkoa on tullut lisää ja Stepanek oli kova haku. Riittääkö silti kun etumatkaa onjo annettu aikalailla ja pelikin jo enemmän muita pelattu? 10 sakkiinkin on kuitenkin jo 10pistettä mikä tarkoittaa +3 peliä enemmän voittoja kuin yllä olevilla. Ei mikään mahdottomuus mutta iso on urakka Raumalla.
Sääleihin voisi riittää sellainen 1,6-1,65 pinnan ottelu tahti loppukaudella. Kova on siis Lukon urakka, kun tällä hetkellä on kairattu 0,82 pinnaa per ottelu. Parannusta pitää siis tulla niin helvetisti, että usko on jo monella mennyt, kun ei oikeastaan mikään näyttänyt taukoa edeltävissä peleissä riitvältä, posilukien maalivahti peli. Viimeisistä viidestä pelistä Lukon tahti on kuitenkin 1,4 pinnaa ja paljolti maalivahtien ansiosta tämäkin. Toinen asia, mikä tilastojen mukaan on kunnossa on 3-4 ketjut, eli jos kärkipelaajat (Gagnon, Saarela, Koivisto, Tukonen, Vahalahti) eivät vastaa huutoon heti tauon jälkeen, niin Lukon kausi voi olla hyvinkin pitkälti kuukauden kuluessa ohi.
 

Epätietoinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät. Sievin Sisu, Barcelona
@Apheu Kärppien pelaajisto muuttu melko merkittävästi nyt tauon jälkeen. Käytännössä Hagman ja Tlusty saa ajettua itsensä sisään ja sairastuvalta tulee John Albert ja Kähkönen. Viikon sisällä tauosta pitäisi viimeistään tulla sairastuvalta vielä Mäenalanen sekä Saarinen. Kyllä nuo on niin kovia miehiä että nyt Kärpät saa 4 kovaa kenttää kasaan ja usko itsellänikin siihen, että tiukat pelit kääntyy voitoksi on kova. Kaikki tappiot oikeastaan Tapparaa lukuunottamatta ovat olleet maalin tappioita. Uskon että vähintään kuuden sakkiin noustaan, ennemmin tai myöhemmin.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
@Apheu Kärppien pelaajisto muuttu melko merkittävästi nyt tauon jälkeen. Käytännössä Hagman ja Tlusty saa ajettua itsensä sisään ja sairastuvalta tulee John Albert ja Kähkönen. Viikon sisällä tauosta pitäisi viimeistään tulla sairastuvalta vielä Mäenalanen sekä Saarinen. Kyllä nuo on niin kovia miehiä että nyt Kärpät saa 4 kovaa kenttää kasaan ja usko itsellänikin siihen, että tiukat pelit kääntyy voitoksi on kova. Kaikki tappiot oikeastaan Tapparaa lukuunottamatta ovat olleet maalin tappioita. Uskon että vähintään kuuden sakkiin noustaan, ennemmin tai myöhemmin.
Jos noilla nimillä ei ole kutosen sakissa, Suikkasella ei ole enää paljoa varaa huudella räkänokista.

SaiPalla on mielestäni edelleen Liigan keskitasoa kovempi rosteri. Mutta noususta ei mitään takeita. Pelitapa ei vaan tunnu menevän jengin kaaliin. Usko valmennukseen on aika kovalla koetuksella. Vaikka nyt onkin noita pisteitä vähän paremmin tullutkin.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Sport tipahtaa ensimmäisille säälipaikoille, IFK nousee runkosarjan toiseksi. TPS nappaa suoran playoffpaikan, ja JYP nousee tuolta Sportin tilalle suoraan poffpaikkaan.

Oliko tämä veikkaus, vai voimasuhde? Jos ketjunmukaisesti voimasuhde, mihin perustat näkemyksesi Sportin putoamisesta sääleihin? Toki tämä on aivan realistinen näkemys, mutta yhtä todennäköistä on, että Sport tulee hillumaan runkosarjan loppuun saakka top6. Siksi uskon, että tämä oli enemmänkin veikkaus?! Vai, oletko seurannut Sportin otteita, tai perustuuko olettamuksesi johonkin pelaajien vanhoihin meriitteihin, vai mihin? Ihan siis mielenkiinnolla kyselen.

Itse pidän Sportia top6 joukkueena. Ainakin hyvin lähellä sitä. Olettamukseni perustuu siihen, että pelejä ratkotaan yhä enemmän nykypäivänä tässä sarjassa erikoistilanteilla. Sportin ylivoima on ihan ok-tasolla, prosentuaalisesti muistaakseni hieman yli 20%. Välillä menee paremmin, välillä huonommin, kuten muillakin mutta keskimääräistä paremmin ainakin toistaiseksi.

Alivoima on kuitenkin se, jossa Sport on todella, todella kova tähän sarjaan. Liigan eniten jäähyjä ja alivoimaprosentti lähes 90% ja tämä ei todellakaan ole sattumaa. Meillä on tähän sarjaan jo entuudestaan kovia, aivan sarjan eliittipelaajia alivoiman tappamiseen, kuten FRiska, Kankaanperä, Gröndahl ja Vänttinen. Nyt uusina nousseet todella laadukasta työtä alivoimalla tekevät Körkkö ja Kiviranta mukaan. Kun vielä Järvinen on kovassa tikissä, on alivoiman tuloksetkin, mitä ovat. Tämä osa-alue tuskin tästä yht´äkkiä mihinkään muuttuukaan, jos ei tule loukkaantumisia. Loukkaantumisien varaan ei voi puolestaan laskea, koska sitten ne tulisi ottaa huomioon ihan joka joukkueen suhteen ja olettamuksena. Jos puolestaan perustettaisiin voimasuhteita olettamukseen loukkaantumisista, olisi Sport aika hyvissä asemissa, mutta tähän ei kannata nyt alkaa sen enempää huomiota laittamaan, koska ei faktuaalista tietoa.

Se, mikä taas Sportin tekee mielestäni top6 joukkueeksi on siis se, että erikoistilannepelaaminen on laadukasta ja viisikkopelaamisessa pelataan aika paljon edelliskausia enemmän viisikkopuolustamista, jolloin kaverin toki annetaan tulla alueelle, mutta sota-alueelle on todella vaikea murtautua. Kaveri joutuu usein laukomaan joko kaukaa tai pienistä nurkista ja ne ovat Järviselle pääsääntöisesti marjoja. Hyökkäyspäässä Sportilla löytyy kovanluokan ratkaisijoita riittävästi, kuten Vauhkonen, Nenonen, Viitaluoma, Komulainen ja Kiviranta. Nyt tulossa Vihko mukaan peliin, joka tuonee ainakin joltain osin terävyyttä maalintekoon ja maalintekopaikkojen luomiseen. Terävyyttä ei ole toki liikaa, mutta mielestäni riittävästi.

Jokaisella joukkueella on tässä vaiheessa vielä paljon tekemistä joukkuepelissä, kenellä enemmän milläkin osa-alueella. Sportilla perustekeminen on jo nyt hyvällä tasolla, mutta pelin sisällä sillä on vielä tekemistä tasaisen suorittamisen muodossa. Aivan liikaa peli vielä hajoaa pelin sisällä ja ollaan kolmessa ottelussa tämän vuoksi sössitty jopa selvä johtoasemakin. Kun Sport kehittyy pelin sisällä se on nykyistäkin vakuuttavampi joukkue tämän kauden Liigassa. Tämä on paljolti kiinni henkimaailman asioista, miten käsitellä johtoasemaa ja siten täysin korjattavissa. Muutamilla muilla ratkaistavat ongelmat tuntuvat olevan astetta haasteellisempia. Varmasti sieltä moni tulee vielä tekemään isoja nousuja ja osa tulee tasoaan tiputtamaan. Silti, koska tuo erikoistilannepelaaminen on Sportilla niiin vakuuttaavaa ja viisikkopelissäkin pärjätään joka ilta tasapäisesti on vaikea nähdä ilman isoa loukkaantumissumaa, että peli tästä huonommaksi ainakaan muuttuisi, päin vastoin.
 

HokiHero

Jäsen
Oliko tämä veikkaus, vai voimasuhde? Jos ketjunmukaisesti voimasuhde, mihin perustat näkemyksesi Sportin putoamisesta sääleihin?

En kyseistä kirjoittanut, mutta mielestäni Apheualta hyvä postaus, kaikki voimasuhde-ketjun kamakin on osittain veikkailua. Mielestäni on täysin loogista että altavastaajista KalPa, Sport ja Kerho ainakin 1-2 joukkuetta luultavasti putoaa sääleihin. Ei kyse edes ole siitä että varsinaista romahdusta pitäisi tulla, mutta tällä hetkellä taustalla on vieläkin nimekkäämpiä, laajempia ja rutinoituneempia jengejä jotka luultavasti pystyvät kairaamaan pitkän talven aikana pisteitä varmemmin ja joilla on varaa parantaa peliään enemmän kun näillä ensimmäisen neljänneksen onnistujilla.

Kun Sport kehittyy pelin sisällä se on nykyistäkin vakuuttavampi joukkue tämän kauden Liigassa. Tämä on paljolti kiinni henkimaailman asioista, miten käsitellä johtoasemaa ja siten täysin korjattavissa. Muutamilla muilla ratkaistavat ongelmat tuntuvat olevan astetta haasteellisempia.

Loppujen lopuksi lätkässä moni asia on niin pienestä kiinni ja tappioputkesta voittoputkeen on yllättävän lyhyt matka esimerkiksi Kärppien löytäessä peliinsä edes perusrakenteet voivat yksilöt kannatella joukkuetta todella pitkälle. Tai toisaalta miten hyvää tulosta KalPa saa aikaan kun ylivoima saadaan edes keskinkertaiseksi? Mielestäni kyseisiä pelillisiä seikkoja voi tukea helpommin (ei helposti) harjoitteiden avulla kuin henkimaailman asioita jotka ovat mielestäni jopa kaikista haasteellisimpia. Ehkä yksittäinen onnistunut pelin jäädytys johtoasemassa tuo Sportille itseluottamusta pelin loppuihin tai sitten lopun sulamisista tulee tämän kauden riesa joka vain kasvaa ja kasvaa? Täsmälääkkettä tai vastausta tuohon ei ole.

Kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoista aikaa ja hauska seurata onko samat altavastaajat vielä vuoden vaihteessakin mukana kuuden parhaan joukossa. Itse en lähtisi KalPan TOP 6 paikasta vetoa lyömään, vaikka siihen haluankin uskoa.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Löytyy vastalääke. Zino-Zino, vai mitäs se Nupe nykyään kaupittelee ovelta ovelle? Sillä lähtee kuppakin Töölöstä. No, ehkä vähän raflaava tämä viimenen väitteni. :D

No joo.. asiaan. Kyllä, todella mielenkiintoinen ja yllätyksellinen alkukausi. Voi vain toivoa, että jatkuu samanlaisena läpi runkkiksen. Tekee höpöä katsojille ja seurojen kassalle sekä koko sarjan identiteetille.

Paras voittakoon, kuten aika, mutta ei sen Tapparan nyt ihan noin ylivoimainen toivoisi olevan.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pelaajapolku Tapparassa on pitkäjänteinen ja pelaajat kehittyvät, ja sen myötä myös joukkue suorittaa vuodesta toiseen hyvin. Vanhojen starojen tilalle kasvaa hieman varjossa hautuneita uusia vastuunkantajia.

Sikäli olen hyvin tyytyväinen Tapparan toimintaan. Nyt kun Kärpät on vähän käymistilassa ja Jypkin ehkä hieman hiipunut vuosikymmenen vaihteen vuosista, niin kokonaisuudessaan Tappara on juuri tällä hetkellä kenties Liigan vahvin organisaatio. Ainakin hyvin lähellä sitä Kärppien ja IFK:n kanssa. Rautakorven paluun moni näkee jopa hieman negatiivisena, mutta itse olen järjestelystä melko tyytyväinen ja odotan Tapparan keikkuvan kärkisijoilla seuraavinakin vuosina. Tapparassa tehdään jatkuvasti hyvää työtä, ja siitä syystä edes vastustajien kovatkaan hankinnat eivät enää niin hirveästi hetkauta, kun luotto omaan seuraan on niin kova.

Tappara on tosiaan tehnyt jo useamman vuoden hienoa työtä, se korpivaellus päättyi oikeastaan jälleen siihen kun Rautakorpi palasi kaudelle 2012-2013, pelkästään Rautakorven ansiota tuo ei toki ole, mutta hän loi nopeasti hyvän urheilullisen pohjan Tapparaan ja sitä työtä Tapola on hienosti jatkanut, omilla eväillään toki. Tapparan TJ Mikko Leinonen on myös onnistunut hyvin pelaajahankinnoissa joka on tietenkin menestymisen yksi tärkeimpiä kulmakiviä. Organisaationa Tappara on nykyisin yksi Liigan vahvimpia, ja tuo Rautakorven paluu ensi kaudella jatkaa sitä hyvää ja vahvaa jatkumoa, samoin kuin Tapolan siirtyminen organisaation sisällä toisiin hommiin.

Samalla täytyy mainita että myös IFK:ssa on vihdoin Törmäsen aikakaudella ymmärretty se jatkuvuuden merkitys sekä päävalmentajan että pelaajien osalta. Tällä kaudella eli Törmäsen kolmantena vuonna IFK:ssa on edelleen nykyisessä vakiokokoonpanossa 13 pelaajaa mukana siltä ensimmäiseltä Stögön kaudelta, viime kaudelta jatkoi vakiokokoonpanon osalta 15 pelaajaa eli todella pienenä on myös IFK:ssa onnistuttu vaihtuvuus pitämään, nopeasti laskettuna Tapparan vastaavat lukemat ovat toissakauden osalta 8, (nykyisessä vakikokoonpanossa Tapolan ensimmäisellä kaudella pelanneita) ja viime kaudelta jatkaneita pelaajia on nyt vakiokokoonpanossa 13 kpl (laskettu kaikissa tapauksissa myös kesken kauden hankinnat jotka ovat jatkaneet).

Molemmilla Tapparalla sekä IFK:lla on viime kauden pelaajistosta lähinnä terävää kärkeä lähtenyt (todella yleinen trendi Liigassa), muuten molemmat ovat hyvin onnistuneet pitämään rungon kasassa. IFK myös korvasi lopulta viime viikon hankinnoilla niitä loppujakin avainpelaajien lähtöjä, ja tällä hetkellä IFK:n hyökkäys on paperilla jopa viime kautista parempi, ja pakisto on peruspakkien osalta Järvisen panoksen verran heikompi, mutta kiekollinen pakisto taas Heiskasen nousun ja Erosen tulon jälkeen jopa viime kautista vahvempi. Tappara on pienemmästä budjetistakin johtuen joutunut korvaamaan jälleen avainpelaajia niillä oman joukkueen sisällä kasvaneilla pelaajilla kuten Haapalalla, silti uskon että Tapparallekkin tulee vielä ainakin yksi 1-2.korin pelaaja ennen siirtorajaa, mahdollisesti enemmänkin kuin 1 pelaaja.

IFK:hon vielä lyhyesti palatakseni, vasta Törmäsen aikakauden jälkeen nähdään onko IFK:ssa Nybondas ja kumppanit ymmärtäneet sen jatkuvuuden merkityksen, vai alkaako jälleen useiden vuosien rämpiminen kuten 2011 mestaruuden ja Kojon aikakauden jälkeen tapahtui.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuohon aiempaan pelaajabudjetti ja palkka vertailuun vielä, noissa verotiedoissa ei käsittääkseni mitenkään huomioida mahdollisia pelaajien rahastoimia osuuksia, joten ihan tarkkahan tuo vertailu ei missään nimessä ole. Lisäksi joukkueiden pelaajabudjetteja kun vertaillaan, myöskään siinä ei aivan tarkkaa tietoa julkisuuteen tule, koska asetettu budjettihan voidaan kauden mittaan joko ylittää tai alittaa, ja näitä ei käsittääkseni kerrota missään tulosten julkistamisessa julkisuuteen. Tapparalla on varmasti pienempi pelaajabudjetti kuin IFK:lla ja Kärpillä, mutta niin merkittävä se ero ei ole että sillä mestaruuksia ratkotaan.

Lisäksi olen käyttäjän @McTorso kanssa samaa mieltä siitä, että näiden nykyisten keskikokoisten seurojen lisäksi tarvitaan isompia mällääjiä kuten IFK ja Kärpät, se mahdollistaa mm. sen että me nähdään esim. JMA:ta, Tlustyä ja kumppaneita tässä vaiheessa uraa Liigassa. Nostan toki hattua mm. Tapparalle että he ovat onnistuneet pienemmällä budjetilla menestymään, mutta mitään ylimääräisiä säälipisteitä multa ei heru, se että seuralla on enemmän rahaa ja isompi budjetti, tarkoittaa yleensä sitä että raha-asiat on hoidettu hyvin. Mitään loputtomia tappiota tekeviä tuhlareita IFK ja Kärpät eivät kuitenkaan ole, vaan voittoa on viime vuodet tehty, Kärpät jopa reilustikkin. IFK:lla oli Penailun aikakaudella raha-asiat perseellään, mutta sen jälkeen on onnistuttu takomaan voittollista tulosta lähes joka vuosi.

Paras voittakoon, kuten aika, mutta ei sen Tapparan nyt ihan noin ylivoimainen toivoisi olevan.

Älä huoli, Tappara tuskin tulee olemaan ylivoimainen, KalPaan ja Sporttin tuo ero tulee varmasti nykyisestään kasvamaan, mutta voin lyödä vaikka vetoa ettei IFK tipu kelkasta kun runkosarjan voitosta taistellaan. IFK alkoi ennen MJ-taukoa saamaan peliään kuntoon vaikka loukkaantumisia on edelleen armottomasti, joulukuun tienoilla IFK:lla alkaa palata loputkin tärkeät pelaajat takaisin, ja viimeistään silloin alkaa IFK:n lopullinen nousu kohti kärkeä. Maalivahti- sekä puolustuspeli on jo erinomaisella tasolla joten hieman paremmalla YV:llä sekä 5vs5-hyökkäämisellä, IFK ottaisi jo marraskuussa tuon 9 pisteen eron Tapparaan kiinni.

Tuohon toki luonnollisesti vaikuttaa paljolti se, miten hyvin Tappara kerää pisteitä, toistaiseksi Tappara on kerännyt tasaisen hyvin pisteitä ja peli on ollut nimenomaan voittavaa kiekkoa, menestymisen elementit on ollut näkyvissä jokaiselta osa-alueelta. Myös JYP:n uskon vielä nousevan tuohon kärjen tuntumaan, voi kuitenkin olla että tuo runkosarjan voitto tulee olemaan lopulta aika selkeäkin kahden kauppa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
KK
Jengi tuntuu välillä unohtavan miten pieni ero esim KooKoolla on neljänteen sijaan. Kymmenen pistettä on ja ei ole juuri mitään. En tietenkään tarkoita, että KooKoo tuonne maaottelutauon jälkeen pompsahtaa, mutta esim säälipleijareihin on matkaa vain 7pts. Tässä vaiheessa kautta on hyvin vaikea ennustaa lopullisia sijoituksia muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tappara on helppo ennustaa runkkarin voittajaksi, mutta ei sekään ole kiveen kirjoitettu. KooKoosta vielä sen verran, että alku kausi meni mielestäni maalivahtien piikkiin. Kun joukkue ei pysty maalivahteihin luottamaan ei puolustus oikein toimi kunnolla ja peli on mitä se nyt oli. Nyt kun se ongelma on korjattu niin peli-ilme on muuttunut mielestäni roimasti. Jotenkin jaksan uskoa, että peli tosissaan paranee ja ae paranee myös muilla. Kaiken kaikkiaan tasaista on meno ja lopulta pienet erot erottelevat joukkueet toisistaan.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Jengi tuntuu välillä unohtavan miten pieni ero esim KooKoolla on neljänteen sijaan. Kymmenen pistettä on ja ei ole juuri mitään.
No ei piste-erona, mutta kun siinä on iso määrä joukkueita välissä. Ja kaikki nuo joukkueet keräävät koko ajan pisteitä. Mikäli matematiikkaa on uskominen, ne toiset keräävät noita pisteitä KooKoota parempaan tahtiin. Tai jos keräävät hetkellisesti samaa tahtia, se neljäs sija on ja pysyy sen 10 pisteen päässä. Tuolla @Apheu valottaakin hiukan sitä sijoitusten nostamisen matematiikkaa, mikä kertoo enemmän kuin hetkellinen absoluuttinen piste-ero. Jos otetaan KooKoolle edullisesti tarkasteluun kuusi viimeistä peliä, pisteitä on kertynyt 10, mikä tekee keskiarvona n. 1,7 pistettä per peli. JYP on säälirajalla koko kauden 1,5 pinnan ka:lla. KooKoo saa siis tuota "uutta kiristynyttä" tahtia 0,2 pistettä per matsi kiinni, eli viisi peliä ja kokonainen piste. Eroa on nyt seitsemän pistettä, tarvitaan siis 35 kierrosta ennen kuin KooKoo saavuttaa edes JYPin. Mikään fakta ei tosin tue sitä, että KooKoon oikea taso on tuo nykyinen kuuden pelin tarkastelujakso.
 

Minor

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tämä saattaa olla tyhmä kysymys, onko @Apheu ja @Leon laskelmissa otettu huomioon keskinäisiä otteluita? Tarkastellessa kahden joukkueen välisen piste-eron muuttumista, keskinäisten otteluiden pistejakaumat voivat leikata, tai kasvattaa, piste-eroa keskimääräistä pistekertymiä enemmän.

Joka tapauksessa erittäin hyvä kuvaus @Apheu :lta.
 

Apheu

Jäsen
No ei piste-erona, mutta kun siinä on iso määrä joukkueita välissä. Ja kaikki nuo joukkueet keräävät koko ajan pisteitä. Mikäli matematiikkaa on uskominen, ne toiset keräävät noita pisteitä KooKoota parempaan tahtiin. Tai jos keräävät hetkellisesti samaa tahtia, se neljäs sija on ja pysyy sen 10 pisteen päässä. Tuolla @Apheu valottaakin hiukan sitä sijoitusten nostamisen matematiikkaa, mikä kertoo enemmän kuin hetkellinen absoluuttinen piste-ero. Jos otetaan KooKoolle edullisesti tarkasteluun kuusi viimeistä peliä, pisteitä on kertynyt 10, mikä tekee keskiarvona n. 1,7 pistettä per peli. JYP on säälirajalla koko kauden 1,5 pinnan ka:lla. KooKoo saa siis tuota "uutta kiristynyttä" tahtia 0,2 pistettä per matsi kiinni, eli viisi peliä ja kokonainen piste. Eroa on nyt seitsemän pistettä, tarvitaan siis 35 kierrosta ennen kuin KooKoo saavuttaa edes JYPin. Mikään fakta ei tosin tue sitä, että KooKoon oikea taso on tuo nykyinen kuuden pelin tarkastelujakso.

Näin juuri. Yritin aiemmin valottaa sitä seikkaa, että vaikka ero on pisteissä pienen tuntuinen, niin matemaattisesti menee aika kauan, jotta joku 10 pinnan ero tulee kurotuksi. Hienoa, että joku ymmärsi pointtini. Ajattelin jo että ymmärsikö tuosta nyt moni mitään, kun viestini jälkeen tänne on useampi kommentti tullut tähän tyyliin; "sijaan x on vain 6 pistettä matkaa, sehän on kahdella voitolla kurottu kiinni!"

Tämä saattaa olla tyhmä kysymys, onko @Apheu ja @Leon laskelmissa otettu huomioon keskinäisiä otteluita? Tarkastellessa kahden joukkueen välisen piste-eron muuttumista, keskinäisten otteluiden pistejakaumat voivat leikata, tai kasvattaa, piste-eroa keskimääräistä pistekertymiä enemmän.

Laskelmissa ei ole tarkasteltu kahden joukkueen välistä piste-eron muuttumista, vaan katsottu se pistekeskiarvo, johon joukkueen on keskimäärin pitänyt päästä, jotta tietty sijoitus on saavutettu. Esim. runkosarjan lopuksi toiseksi sijoittuneella joukkueella pisteka. on yleensä ollut siinä 1,9, joskus toki yli, joskus alle. Se on yksi ja sama, mikä joukkue on tällä hetkellä sijalla 2, kun siihen lopulta se noin 1,9 ka tarvitaan.
 
Viimeksi muokattu:

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tämä saattaa olla tyhmä kysymys, onko @Apheu ja @Leon laskelmissa otettu huomioon keskinäisiä otteluita? Tarkastellessa kahden joukkueen välisen piste-eron muuttumista, keskinäisten otteluiden pistejakaumat voivat leikata, tai kasvattaa, piste-eroa keskimääräistä pistekertymiä enemmän.

Joka tapauksessa erittäin hyvä kuvaus @Apheu :lta.
Ei mulla ole tähän suoranaista faktaa tarjota. Melkein uskaltaisin silti väittää, että tuolla on jokaisella täydellä kierroksella 7,5 kahden joukkueen välistä kuuden pinnan matsia. Kaikki ne vaikuttavat sarjataulukkoon ja kierroksia on tunnetusti 60. Toki sarja voi kulminoitua viimeisen kierroksen ratkaisevaan keskinäiseen, jolloin sillä keskinäisellä pelillä on ihan suora vaikutus muiden häiritsemättä.
 

Kopari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jokipojat, Mikkelin Kittaajat
Tässäpä pistekeskiarvoa kaudesta 10-11 lähtien, eli paljonko pisteitä on vaadittu keskim. kyseiselle sijoitukselle. Taulukon kummassakin päässä keskihajonta on isompaa, mutta esim. kuudenneksi sijoittuneen joukkueen piste ka on ollut pieni 1,55-1,68 p/ott. Pisteinä tämä tarkoittaa siis 93-101 p/60 ott. Eli voidaan pitää melko todennäköisenä, että 100 pistettä riittää kuuden joukkoon. Jos kausi on tasainen niin kuin tänä vuonna, eikä heittopusseja ole niin kuudenneksi pääsee pikkuisen vähemmällä pistemäärällä. Mutta kuten kirjoitin aiemmin, niin Lukolla alkaa olla mahdoton tehtävä yltää kuuden joukkoon ja KooKoo näyttäisi olevan siinä hilkulla ellei pisteitä ala kertymään äkkiä toiseen tahtiin.

1 2,02
2 1,89
3 1,79
4 1,71
5 1,66
6 1,60
7 1,56
8 1,50
9 1,45
10 1,40
11 1,30
12 1,19
13 1,05
14 0,96
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Koparille iso kiitos tuosta datasta ja vielä noin pitkältä ajanjakosolta. Usein tullut päässä pähkäiltyä ja laskelmoitua oman suosikkijoukkueen edesottamuksia, mitä tarvitaan vielä jne, mutta tuossa on niin monta muuttujaa, että tuollaisesta listasta oli ainakin minulle erittäinkin paljon iloa.

Iso Kiitos siis täältä tuosta datasta.. Toiset jaksaa nähdä vaivaa. :)

EDIT: Saanen käyttää "valmiiksi katettua pöytää" Sport-osiossa?
 

SouthernSun76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Liverpool, Juventus, Azzuri, Leijonat
Tässäpä pistekeskiarvoa kaudesta 10-11 lähtien, eli paljonko pisteitä on vaadittu keskim. kyseiselle sijoitukselle. Taulukon kummassakin päässä keskihajonta on isompaa, mutta esim. kuudenneksi sijoittuneen joukkueen piste ka on ollut pieni 1,55-1,68 p/ott. Pisteinä tämä tarkoittaa siis 93-101 p/60 ott. Eli voidaan pitää melko todennäköisenä, että 100 pistettä riittää kuuden joukkoon. Jos kausi on tasainen niin kuin tänä vuonna, eikä heittopusseja ole niin kuudenneksi pääsee pikkuisen vähemmällä pistemäärällä. Mutta kuten kirjoitin aiemmin, niin Lukolla alkaa olla mahdoton tehtävä yltää kuuden joukkoon ja KooKoo näyttäisi olevan siinä hilkulla ellei pisteitä ala kertymään äkkiä toiseen tahtiin.

1 2,02
2 1,89
3 1,79
4 1,71
5 1,66
6 1,60
7 1,56
8 1,50
9 1,45
10 1,40
11 1,30
12 1,19
13 1,05
14 0,96
Ja tässä perään lisättynä, että mitä nuo keskiarvot tarkoittaa kokonaispisteissä:

1 2,02 = 121
2 1,89 = 113
3 1,79 = 107
4 1,71 = 103
5 1,66 = 100
6 1,60 = 96
7 1,56 = 94
8 1,50 = 90
9 1,45 = 87
10 1,40 = 84
11 1,30 = 78
12 1,19 = 71
13 1,05 = 63
14 0,96 = 58

Eli jos tällä kaudellakin sijaan 10. vaaditaan tuo 84p, niin Lukon tulisi saada jäljellä olevista 43 ottelustaan 70 pistettä päästäkseen tuohon tavoitteeseen. Joka taas tarkoittaisi loppukautta 1,63 pisteen keskiarvolla. Suoraan puolivälieräpaikkaan vaaditaankin sitten jo 82 pistettä eli 1,91p/ottelu.
 

SouthernSun76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Liverpool, Juventus, Azzuri, Leijonat
Samalla tavalla voidaan laskea myös, jos tuo 58 pistettä on sijaan 14 oikeuttava tulos, niin Jukureiden tulisi pelata loppukausi pistekeskiarvolla 0,77p/ottelu tai alle, jotta jäisivät sijan 14 huonommalle puolelle eli jumboksi. Toisaalta kaikki on mahdollista jääkiekossa, mutta mielenkiintoista tämä matematiikka näiltä osin. :D
 

Kopari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jokipojat, Mikkelin Kittaajat
Saanen käyttää "valmiiksi katettua pöytää" Sport-osiossa?

Juu tottakai!

Vielä sen verran tähän keskusteluun, että monesti tosiaan nähdään vaikka kymmenen pisteen kaula pienenä ja ajatellaan, että eihän se ole kuin kolme peräkkäistä voittoa, niin ollaan jo pisteen päässä. Oikeasti 10 pistettä on jo iso ero nykykiekossa. Toisaalta kautta vielä jäljellä 3/4 ja pistetäkin jaossa yli 130/joukkue ja rahaseurat voivat vaihtaa vielä vaikka kaksi kärkikenttää ja valmentajat, niin mikäs siinä. KalPan kannattajana pitää vain toivoa, ettei meidän kärkiäijät loukkaannu, sen jälkeen on vaikea kerätä edes 0,5 p/ottelu.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ennakoit Kärppien kipuavan jopa toiseksi (ainakin neljän joukkoon)? Melko kovan nousun saavat tehdä. Mahdollista, mutta kääntääkö pari pelaajaa joukkueen kelkan noin täysin? Kuuden joukkoon Kärpät voi hyvinkin hinata itsensä, mutta toiseksi vaatisi aika maagisen loppukauden.
Uskon tosiaan Kärppien selviävän neljän parhaan joukkoon. Tämän usko ei perustu parin pelaajan aiheuttamaan muutokseen. Kyse on paljon laajemmasta kokonaisuudesta. Kyse on suureen muutokseen ja suureen vaihtuvuuteen sopeutumisesta. Kyse on hurjan loukkaantumiskierteen taittumisesta. Toki kyse on myös pelaajamateriaalin vahvistumisesta suhteessa alkukauteen ja vastustajiin.
Jos Kärpät neljän joukkoon (kotietuun) mielii, sen käännöksen on tapahduttava heti tauon jälkeen. Ei tuo mahdotonta ole, mutta pari viikkoa jos haparoidaan siellä, tilanne alkaa näyttämään jo mahdottomalta neljän kärkeen, ja ero kuuden joukkoon haluaiviinkin olisi taas kasvanut.
Ei ole muutoksen tapahduttava heti tauon jälkeen. Uskonkin, että vielä marraskuun aikana peli hakee uomiaan, eikä pistetahti vielä asetu yli 2p/peli tahtiin. Tämän jälkeen ennakoin Kärppien olevan erittäin, erittäin vahva ja pystyvän pitkiin voittoputkiin ja yli kahden pisteen ottelukohtaiseen pistetahtiin.
Toki kaikki on tässä kohtaa mahdollista, pelejä on niin paljon jäljellä. Viiden ottelun kuntopuntarissa Kärpät on viimeisenä. Mikään ei tällä hetkellä "alkukauden pohjalta" ennakoi Kärpille nousua kotietuun. Muutama viikko samaa tahtia kuin nykyinen, niin kuuden joukkokin karkaa ulottumattomiin. Materiaalin puolesta Kärpät toki voi joukkueen hitsautumisella iskeä todella kovat pinnat loppukaudesta, mutta kuinka todennäköistä tämä on? Yleensä pidempiä jaksoja jollain 2,0 pistekeskiarvolla vetävät joukkueet ovat selkärangaltaan todella kestäviä, yhtenäisiä, vakaita niin valmennukseltaan kuin pelaajistoltaan, ja rosteri on Liigaan yleensä kova. Kärpillä tällä hetkellä vain tuo viimeinen pointti täyttyy.
Ei varmasti mikään alkukauden pohjalta ennakoi Kärppien nousua kotietuun. Se on selvä asia, sillä niin paljon haasteita Kärpillä on ollut. Vahvistunut pelaajamateriaali ja aika ovat kuitenkin Kärppien puolella. Lähes täysin uudistunut joukkue hitsautuu päivä päivältä yhtenäisemmäksi. Valmennus saa iskostettua pelitavan paremmin pelaajien selkärankoihin joukkueen yhtenäistyessä ja vahvistuessa. Sairastupa on tyhjenemässä ja kovanluokan vahvistuksia on tullut myös ulkopuolelta. Ykköskorin puolustajaa kartoitetaan aktiivisesti.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Juu tottakai!.

Kiitos!

Ja sen verran tähän ketjuun myös osaltani, että tämä kausi on ollut niin tasainen, kun pelejä takana se 16-17, että uskaltanen arvella, että hivenen pitkän aikavälin keskiarvoa pienemmillä pisteillä heltiävän paikka aurinkoon.

Kärpät, JYP, Lukko ja SaiPa nostanevat vielä tuolta reippaasti osakkeitaan ja tulevat siten syömään muilta pisteitä. Tämä takaisi sen, että pistetehtailu olisi ennätystasaista.
 

SouthernSun76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Liverpool, Juventus, Azzuri, Leijonat
Ja sen verran tähän ketjuun myös osaltani, että tämä kausi on ollut niin tasainen, kun pelejä takana se 16-17, että uskaltanen arvella, että hivenen pitkän aikavälin keskiarvoa pienemmillä pisteillä heltiävän paikka aurinkoon.

Kärpät, JYP, Lukko ja SaiPa nostanevat vielä tuolta reippaasti osakkeitaan ja tulevat siten syömään muilta pisteitä. Tämä takaisi sen, että pistetehtailu olisi ennätystasaista.

Uskon myös, että mainitsemasi nelikko parantaa otteitaan. Mutta samalla jos koko nelikko parantaa otteitaan, niin he syövät myös toisiltaan niitä pisteitä, joten sen nousun tekeminen on hyvin vaikeaa kun takamatkaa on tuonkin verran. Eli samalla kun tuon nelikon pitäisi saada niitä pisteitä yli 1,6p/ottelu tahdilla, niin vastaavasti tuolla taulukon ylempänä olevista joukkueista pitäisi useamman kuin yhden romahtaa alaspäin pelaamalla alle 1,2p/ottelu. Nuo pistearviot suuntaa antavat. Varsinkin Lukon tilanne näyttää melko epätoivoiselta jo tässä vaiheessa.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Mokia sattuu kaikille. Suuret ja pienet tästä tekeekin mieluista, varsinkin jos pienet menestyy. Toki itse haluaisin joskus olla jonkun "suuren" kannattaja.

Minä en luultavasti pystyisi olemaan "jonkun suuren" kannattaja. Suurella tässä yhteydessä tarkoitan taloudellisilta resursseiltaan suuren.

Jos olisin Pohjois-Suomesta, mitä Luojan kiitos en ole, luultavasti ilakoisin omien kasvattien merkityksellä ja kannattaisin Kärppiä.

Jos olisin syntynyt Tampereella, olisin luultavasti skitsofreenikko. Oma jääkiekkotiedostukseni on alkanut vuonna 1985, jolloin Ilves voitti mestaruuden. Asetu siinä nyt sitten heikomman puolelle kun toinen on hallitseva mestari ja toinen krooninen menestyjä.

No, onneksi kuulun sukupolveen, joka on marinoitu minardikastikkeessa. Voin iloita JYPin väliaikaisesta menestysjaksosta ja ihastella nokkelasti rakennettua kustannustehokasta mekanismia joka seuraan on synnytetty vahvalla visiolla ja muutamien yksilöiden (Seppänen, Tyni, Holtari, Ahvenjärvi, Hytönen....) sitoutumisella. JYP ikäänkuin pelaa epiksillä säännöillä, kun se menestyy mestispelaajiin perustuvalla joukkueella.

Edelleenkin vahingoniloitsen Kärppien, TPS:n ja muiden jättiläisten kompuroidessa ja iloitsen SaiPan menestyessä. Syvälle minuun on tatuoitu teksti Minardi forever.

Asiaan. Sarjataulukkoon on tällä hetkellä rakentunut mielenkiintoinen tilanne. Luulen on, että sijojen 2-14 välillä juuri mikään ei ole edes suuntaa-antavasti paikoillaan.

Muutaman organisaation sisällä kuohuu. Valmentajia tullaan vaihtamaan ehkä jo ennen kuin joulukalenterin luukkuja auotaan.

Sarja olisi muuten tosi mielenkiintoinen, mutta mestari on jo valitettavasti tiedossa. Ei ole Rautakorvella paljon saumaa päästää tasoa laskemaan ensi syksynä. Vain hävittävää....
 

alcoholic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Samankaltaisia laskelmia voi tehdä myös toiseen suuntaan, kun kaudesta on jäljellä se 10-25 peliä eli kuinka heikosti on pelattava, että putoaa 6.n joukosta tai sääleistä.

Esimerkkinä kausi 2009-10. Lukkohan aloitti kauden huikeasti ja oli noin 20 ottelun jälkeen selvässä sarjakärjessä. Varsinkin Vehanen aivan loistavassa kunnossa. No sitten tuli khl ja vei vehasen mennessään. Lukko hankki tilalle Tellqvistin ja kausi sitä myöden alamäkeä.

Vehasen lähdettyä joukkue oli kerännyt noin 2,5 ka.lla pisteitä ja tämän jälkeen joukkue keräsi noin 1,3 ka.lla. Tällä loppukauden ka.lla joukkue olisi jäänyt jopa säälien ulkopuolelle. Lukon lopullinen sijoitus oli lopulta kolmas ja poffeissa joukkue lähti heti lauluun tepsin toimesta voitoin 4-0.

Samalla kaudella ennen viimeistä 12.ta kierrosta Tps ja Ässät taistelivat samoista sijoista ollen niukasti 6 parhaan alapuolella. Joukkueiden loppukausi meni tosin täysin eri suuntiin. Tps nousi niukasti sijalle 6, kun taas Ässät romahti sijalle 13 keräten ainoastaan 7 pistettä viimeisistä 12.ta pelistä. pisteka.n jokainen osaa varmasti laskea tuosta itse. Niinhän siinä kävi, että Tps nousi yllättäen aina mestariksi asti ja silloin yhden pelaajan tulo tuntui vaikuttavan koko joukkueen suorittamiseen. Kyseinen pelaaja oli Lee Sweatt.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Kiitos, @alcoholic
2009-10 kausi päätyi lopulta monien mutkien jälkeen TPS:n mestaruuteen. Sinun muisteluidesi ulkopuolelta: Kärppien kausi oli myös erikoinen. Se veti alkukauden syvissä vesissä, mutta vahvistui lopulta niin, että runkosarjan loppuessa se oli JYPin ohella suurin voittajasuosikki. Nämä joukkueet sitten kohtasivat puolivälierissä giganttiset piirteet saavuttaneessa ottelusarjassa (jatkoerät huomioiden muistaakseni noin 9 otteluisessa) joten TPS sai ensin munattoman Lukon ja sitten Kärppien nuijiman JYPin vastaansa.

Kaikki kunnia Sweatille upeasta kaudesta ja finaalisarjan voitosta, mutta finaaleihin asti Tepsillä oli käytössä hissi, kun muiden piti kulkea portaita.

Tuon kauden jälkeen olen kannattanut puolivälierävastustajan valitsemista joko niin, että 1-3 sijoittuneet valitsevat vastustajansa sijoilta 5-8 tai vapaasti voittaja ensin valiten kuitenkin niin, että ansaittu kotietu säilyy. Eli jos runkosarjan voittaja valitsisi esimerkiksi kolmosen, se luopuisi kotiedusta kyseiseen sarjaan (ja "viidennen" eduksi).

Tuon kauden seurauksena Suikkanen on saanut aika paljon heikkouksiaan anteeksi. Vähän huvittavaa, kun nyt oikein kirkkaasti muistui mieleen myös Veh(ase)ttoman Lukon aseettomuus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös