Suomalainen liikennekäyttäytyminen

  • 2 001 132
  • 12 285

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tyypillinen tilanne on sellainen, että rampista kaasuttaa itsepäinen kuski, jonka asenne on se, että oikeanpuoleista kaistaa ajava:
a) Väistää vasemmalle kaistalle

Motareillahan tuo on lainsäädännön perusteella tarpeeton kaistanvaihto, josta voi poliisi antaa sakot. Sinne vasemmalle kaistalle ei tieliikennelain ja sen tulkinnan mukaan edes SAA väistää. Moni toki niin tekee.
 

Janiz80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Mihinkäs Teiden ritari-ketju on kadonnut, tämäkös se on?

Tänään tuli pitkästä aikaa aihetta avautumiseen. Työmatkalla on pimeä ja mutkainen tieosuus, jossa näkyvyys on paikoitellen varsin heikko. Nopeusrajoitus 60km/h. Aamun pimeydessä kurvailin tuota pätkää, kun vastaan näytti tulevan auto. Hetki ennen kohtaamista huomasin, että auto näyttäisi olevan pysähtyneen. Kohdalle päästessäni huomasinkin sen pysähtyneen. VASTAANTULEVIEN KAISTALLE. Oli aika epätödellinen näky.

Eipä siinä autoa olisi ehtinyt edes pysäyttää, joten siinä sitten itse vastaantulevien kaistan kautta ohitse. Mitään muuta "järkevää" selitystä en keksinyt kuin sen, että kyseessä oli joku mainoslehtisten jakaja, joka oli pysähtynyt postilaatikolle. Taajamassahan näitä välillä näkee, mutta tuo nyt oli mielestäni aika törkeä liikenteen vaarantaminen.

Huoh. EI MAINOKSIA.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Istuskelin tänään tamperelaisessa parturiliikkeessä odottamassa, että pojan tukka saadaan taas siistiksi. Selailin vanhaa Tekniikan Maailmaa ja siemailin kahvia, kun ulkoa kuului äänimerkin huudatusta. Pakkohan se oli mennä katsomaan että mistä on kyse. Joku henkilöautokuski siellä osoitti mieltään kaivurikuskille, joka törkeästi oli autoilijan ajolinjalla työkalunsa kanssa. Ainoa vaan, että kyseessä oli tietyömaa-alue, jonne tuolla autoilijalla ei olisi ollut mitään asiaa... No, autoilija huomasi tilanteen sitten itsekin kun ei mihinkään päässyt, ja kääntyi ympäri. Tällä välin kaivurikuski oli kaivureineen siirtynyt työstämään kohtaa, joka sattui olemaan ainoa kulkuväylä alueelta pois. Taisi siinä viitisen minuuttia mennä, että kaivuri antoi autoilijalle tilaa ajaa pois alueelta.

Sympatiapisteet ja muutkin pisteet kaivurikuskille. En kerro kohtauksen saksalaisauton merkkiä, ettei sen omistajia taas ala harmittaa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ajelin töihin kaikessa rauhassa pikkupakkasilla tässä hiljattain. Liikenneympyrästä eteeni tuli skootterityttö ihan rauhassa ja riittävän ajoissa, mutta keli ei toki ollut aivan optimaalinen. No, ilmeisesti oli omin nokkinensa lähtenyt ajelemaan tai sitten isukki on ohjeistanut hänet urpoilemaan, koska niinhän siinä kävi, että typy heitti katolleen kymmenkunta metriä edelläni heti ympyrästä poistuttuamme. Vauhtini oli sen verran rauhallinen, että rivakka jarrutus ja vaistomainen väistöliike - suoraan katukiven korkeaan kanttiin - riittivät suurimman vaaran välttämiseen. Iskin hätävilkut päälle ja samalla tyttö jo nosteli skootteriaan, joten jäin peesailemaan autoon. Samassa kuitenkin joku vitun kiinan keisari päätti lähteä ohittamaan minua ja tunki autonsa liikenteenjakajan ja autoni väliin. Jumankauta, että kilahdin, siis suurinpiirtein kuten tällä palstalla joskus, kun joku sanoo, että ei tykkää kun lapset juoksee kaupassa ja heittelee hedelmillä muita. Yritin raivoissani näyttää keskaria sille, mutta ei sekään onnistunut, kun en löytänyt adrenaliinipäissäni ikkunanavaajaa. Ehkä hyvä niin, koska näytti olleen yhden valvontaluokkani oppilaan porukat siinä autossa. No, siitä sitten laitoin hätävilkun pois päältä ja tavallisen vasemmalle ja tungin kaistalle takaisin. En tiedä, näkikö se koko episodia, varmaan vaan ajatteli että sekosinko, kun yhtäkkiä reunakiveen suuntasin kulkuni.
 

tty_01

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eilen näin muutaman "läheltä piti"-tilanteen samassa risteyksessä. Eli siis tässä: Google Maps Ensin kävellessäni rautatienpuistokatua asemalle päin käsityöläisenkadulta tullut auto ylittää tien kolmion takaa niin, että pakettiauto joutuu hätäjarruttamaan ja kääntämään autonsa sivuttain, ettei osuisi tuohon täydellisen väärinarvioinnin tehneeseen tunariin. Itseasiassa luulin, että nyt tömähtää ja joudun mahdollisesti jäämään todistajana paikalle.

Ja sitten takaisin asemalta kävellessäni Porilaistenkadulta tullut auto halusi välttämättä auton keulansa lähes keskelle risteystä, jolloin muut joutuivat sitä väistämään.

Tämä sai minut vakuuttuneeksi, että oppilaitosten lähellä on vaarallista ajella/kävellä ( tässä Winnova), sillä liikkeellä on kuskeja, joilla tuota ajokokemusta ei juurikaan ole. Kummatkin kuskit arvioivat etäisyydet väärin tai eivät sitten katsoneet muita autoilijoita lainkaan.
 

Falling Star

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Nyt kun talven keskellä on kesäiset olosuhteet, niin suomalaiset ajaa nastarenkaalla kuin talvikelillä. Oli kyseessä sitten taajama tai moottoritie, ei kaasupoljinta uskalla polkaista riittämiin. Taajamassa mennään mönkien ja isolla tiellä sitten kymmenen kilsan alinopeutta, jonossa totta kai! Silleen, ettei väliä jätetä mahdollisten ohittajien avuksi. Että pistää suorastaan vituttamaan, alinopeus on oikeastaan suurempi liikenneturvallisuuden vaarantaja, kuin hyvissä olosuhteissa pienehkö ylinopeus.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Ei nyt suoranaisesti tähän ketjuun liittyvää kamaa, vaikka autoiluaiheista onkin!

Sain tänään (10.01.2014) kirjeen Neste Oililta. Mä olin hieman, että mitä hemmettiä. Kyseessä ei ole edes mikään joukkokirje, sillä nimeni ja osoitteeni olivat oikein käsinkirjoitettuina - katuosoitteessa oli jopa kirjoitusvirhekin. C4-kokoinen kirjekuori eikä sisällä tuntunut olevan oikeastaan yhtään mitään. Hieman jännityksensekaisin aatoksin avasin kuoren, josta tupsahti ulos yksi A5-kokoinen lomake:

"Arvoisa autoilija!

Pysäköintinne vaikeuttaa
[x] Säiliöauton polttoaineen pudotusta
[x] Tontin kunnossapitoa
[x] Asiakasliikennettä

Toivomme, että ystävällisesti huomioitte asian jatkossa
"

Lisäksi lapussa on päiväys, jolloin viesti on jätetty sekä Neste Oilin logo. Tähän logon viereen on vielä käsin kirjoitettu eräs helsinkiläinen osoite, jonka oletin automaattisesti olevan Neste Oilin osoite. Lapussa ei ole minkäänlaisia yhteystietoja tms. Lisäksi lapussa on jotain käsinkirjoitettua tekstiä. Mä tosin jätin aikoinaan hieroglyfien tulkintakurssit koulussa kesken, mutta siinä saattaisi lukea seuraavaa: "Voitteko siirtää autonne pois vanhan korjaamon pihalla".

Kotioloissa käytän kyllä kadunvarsipaikoitusta, mutta merkityillä paikoilla. Tiedän myös vastuuni asiallisesta pysäköinnistä, sillä saatanhan olla toisinaan reissun päällä parista viikosta muutamaan kuukauteen käytännössä yhtäjaksoisesti. Kun auton mittariin tulee vuodessa reilusti alle 5.000km, niin se on huomattavasti useammin parkissa kuin liikenteessä.

Seuraava ajatukseni olikin sitten, että kirje on lähetetty väärälle henkilölle. Tutkin uudelleen kirjekuorta ja huomasin vasemmassa alakulmassa lisää hieroglyfejä. Tällä kertaa mä tulkitsin ne auton rekisterinumeroksi - selkeästi kuoren kulmaa ollaan käytetty muistilappuna. Auton rekisterinumero on sikäli tuttu, kunhan viimeisen hieroglyfin tulkitsee kuutoseksi. Hieroglyfi tosin muistuttaa enemmän ykköstä kuin kuutosta.

Eli mä kyllä olen tuollaisen auton laillinen omistaja - ajoneuvon haltija on vastaavasti aivan toinen henkilö. Mä en ole koko autoa nähnytkään 2-3 vuoteen ja olin jo käytännössä unohtanut koko asian - mä toimin tapauksessa alunperin vain kaverini autokaupan rahoittajana. Mun käsittääkseni mun ei pitäisi joutua tuosta minkäänlaisiin vaikeuksiin ollessani auton omistajana, vaan haltija on vastuussa kaikesta. Jos tuolla autolla täräytetään kahtasataa peltipoliisin valokuvattavaksi tai jäädään kiinni rattijuopumuksesta tai jätetään katsastamatta/ajoneuvoverot maksamatta, niin haltijanhan pitäisi mun käsittääkseni olla vastuussa kaikesta. Eikö saman pitäisi siis koskea myös väärinpysäköintiä?

Joo, mä ymmärrän kyllä, että Nesteen säiliöautokuski on vittupäissään naputellut tuon töitä haittaavan ajoneuvon rekisterinumeron AKE:n kyselyyn. Sieltähän ne ajoneuvon tiedot tulevat, mutta miksi vitussa tuo paperinrepale on lähetetty ajoneuvon omistajalle, kun ajoneuvolla on myös haltija. Jos ajoneuvo olisi rahoitettu "normaaleja" reittejä pitkin, niin olisiko tuo pysäköintihuomautus lähetetty vaikkapa Herra Danske Bankille osoitteeseen Autorahoitusos.? Normaalistihan rahoitusyhtiö on ajoneuvon omistajana ja tuleva omistaja ajoneuvon haltijana.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Joo, mä ymmärrän kyllä, että Nesteen säiliöautokuski on vittupäissään naputellut tuon töitä haittaavan ajoneuvon rekisterinumeron AKE:n kyselyyn. Sieltähän ne ajoneuvon tiedot tulevat, mutta miksi vitussa tuo paperinrepale on lähetetty ajoneuvon omistajalle, kun ajoneuvolla on myös haltija.

Epäilen, että Nesteen jengi on kysynyt AKE:lta vain auton omistajaa eikä muuta tietoa ole kerrottu kun ei ole kysytty. Tai sitten Nesteen jengi ei ole harrastanut ajatustyötä.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aiemmin tänään seurasin bussin kyydistä, kun kaksi henkilöautoa oli kaikista kieltomerkeistä huolimatta onnistunut eksymään Kampin bussiterminaaliin. Koittivat päästä ulos Rautatienkaduille johtavan rampin kautta, mutta puomi pysäytti kulun ja joutuivat peruuttamaan takaisin jarruttaen bussiliikennettä. Kilvet olivat sen verran paskaiset, että en voi varmuudella sanoa, mutta näyttivät olevan venäläisiä. Tosin se ulospyrkiminen herätti epäilyksiä, tyypillinen venäläinen ratkaisu olisi ollut pysäköidä bussien lähtölaitureihin ja mennä ostoksille. Voi tietysti olla, että ne olivat jo tehneet sen.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Löytyykö palstalaisista kuumottajia?

Yle.fi:

Poliisi haluaa moottoriteiden perässäkuumottajat kuriin

Poliisi väläyttää peltipoliisien asentamista moottoriteille ongelmakaahareiden kitkemiseksi.


Moottoriteiden liikenneturvallisuus on muita teitä selvästi paremmalla tolalla. Kun viimeisen viiden vuoden aikana teillä on kuollut vuosittain alle 300 ihmistä, niin moottoriteillä kuolleiden osuus tästä on pysynyt vain toisella kymmenellä.

Mutta jotkut ilmiöt ovat ja pysyvät. Poliisi on huolissaan etenkin moottoriteiden ohistuskaistoilla toisten autojen perässä ajavista kaahareista. Poliisi haluaa kitkeä nyt viimeisetkin häiriötekijät teiltä pois.

– Se on ehkä hivenen ikävää, että siellä on tällaista omaa mallia, jossa patistetaan vasemmalla kaistalla olevia ajamaan liian kovaa. Se ei tietysti ole hyvä, jos tämä jatkuu, jyrähtää poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Peltipoliisit moottoriteille?

Yhtenä keinona ongelmakaahareiden kitkemiseksi poliisi väläyttää peltipoliisien asentamista moottoriteille. Tällä hetkellä yhdeltäkään Suomen moottoritieltä ei peltipoliisia löydy. Tosin kovin pian peltipoliiseja ei moottoriteiden varsilla nähdä.

– Tolppavalvontaa moottoriteillä en pidä ihan ensimmäisenä kohteena kuitenkaan, mutta jotain valvontaa sinne kuitenkin täytyy kohdistaa, sanoo Ihalainen.

Kuumottajat ärsyttävät eniten

Myös Liikenneturva on huolissaan toisten autojen perässä kuumottelevista kuskeista. Toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvaisen mukaan perässäkuumottelijat aiheuttavat tällä hetkellä eniten ärsytystä kanssa-autoilijoissa. Hän kuitenkin muistuttaa, että kameravalvonta ei yksin kitke näitä kuljettajia pois liikenteestä – vaikka muutoin kameravalvontaa kannattaakin.

– Siellä [moottoritiellä] saattaa olla niin, että vaikeissa oloissa oloissa ei ylitetä nopeusrajoitusta, mutta muuten ajetaan esimerkiksi tilanteeseen nähden liian kovalla nopeudella tai etäisyydet ovat todella pienet. Tämä on hieman monimutkainen ongelma, Tarvainen sanoo.

Joka tapauksessa liikennevalvonta tehostuu lähivuosina, kun poliisi suunnittelee lisäävänsä peltipoliiseja pääteille noin 300 kappaleella nykyisen lähes tuhannen sakkokameran seuraksi. Lähivuosina peltipoliisit kattavat Suomen koko tiestöstä noin 4 000 kilometriä.
 

Nebula

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Crosbyn Pingviinit ja Lindrosin Flyers
Löytyykö palstalaisista kuumottajia?

Yle.fi:

En ole kuumottaja, mutta silloin tällöin näkyy näitä tyyppejä vasemmalla kaistalla, jotka A) unohtuvat sinne B) ohittavat todella hitaasti ajavan hivuttautumalla ohi. Näitä kumpaakin vaihtoehtoa yhdistää se, että ajetaan reipasta (n.15-20km/h) alinopeutta. Kesällä tämä korostuu, kun on 120km/h rajoitus ja tälläinen hivuttautuja tai unohtuja köröttelee sen 80-100km/h tunnissa siinä vasemmalla kaistalla.

Sen sijaan, että roikkuisin takapuskurissa kiinni, näytän vaihtoehdolle A ystävällisesti pitkiä valoja jos ei tajua kohta siirtyä siitä sivuun, kun ilmestyn taustapeiliin. Vaihtoehto B:ssä ei auta, kuin odottaa. Nämä yleensä siirtyvät pian sen ohituksen jälkeen sivuun.

Jos asennellaan kameroita motareille, niin laitetaan niihin sitten myös se asetus, että räpsähtää reilusta alinopeudesta. Roima tilanne-alinopeus on ihan yhtä lailla vittumainen ilmiö tuolla moottoriteillä.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
En ole kuumottaja, mutta silloin tällöin näkyy näitä tyyppejä vasemmalla kaistalla, jotka A) unohtuvat sinne B) ohittavat todella hitaasti ajavan hivuttautumalla ohi. Näitä kumpaakin vaihtoehtoa yhdistää se, että ajetaan reipasta (n.15-20km/h) alinopeutta.

Nyt täytyy vähän miettiä, ehkä tässä menee suurin osa kanssa autoilijoista meikäläinen mukaan lukien hivuttautujiksi?! Jos menet nopeasti muutamassa sekunnissa ohi niin ajat reipasta ylinopeutta.
Tuo reipas alinopeus on kyllä monesti aikamoista liiottelua. Ihan normitilanne motareilla on että edessä ajava ajaa mittarin mukaan 95-100, sitä lähdetään ohittamaan mittarin mukaan noin 110 ja sitten onkin kuumottaja puskurissa joka tulee siihen mittarin mukaan 120-130. Kukakohan näistä rikkoo eniten liikennesääntöja ja vieläkö sieltä suunnalta pitäisi ottaa ohjeita vastaan? En tarkoita tässä sinua Nebula mutta välillä tuntuu että näissä vastaavissa tilanteissa ne ohjeet tulee aina niiltä jotka ajaa ylinopeutta ei niiltä jotka ajaa nopeusrajoitusten mukaan tai vähän alle. Kyllä se ohituskaista on lainkin mukaan enemmän tarkoitettu hivuttautujille kuin ylinopeutta ajaville.

Ainoat ylinopeussakot olen saanut siitä kun painoin moottoriliikennetien ylämäen ohituskaistalla reippaamminen baijerilaisen kaasua niin eikös koppalakit ollut ylhäällä viittomassa tien sivuun juttusille, poliisisetä kehoitti siis hivuttautumaan ohituskaistalla ohi, näin siinä pääsee mahdollisimman vähän autoja ohi, tiedän ja niin tietää virkavaltakin.

_
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nyt täytyy vähän miettiä, ehkä tässä menee suurin osa kanssa autoilijoista meikäläinen mukaan lukien hivuttautujiksi?! Jos menet nopeasti muutamassa sekunnissa ohi niin ajat reipasta ylinopeutta.
Tuo reipas alinopeus on kyllä monesti aikamoista liiottelua. Ihan normitilanne motareilla on että edessä ajava ajaa mittarin mukaan 95-100, sitä lähdetään ohittamaan mittarin mukaan noin 110 ja sitten onkin kuumottaja puskurissa joka tulee siihen mittarin mukaan 120-130.

Mittarin mukaan 110 eli todellisuudessa usein n. 100 km/h on kesänopeusrajoituksilla ja hyvällä kelillä aivan järkyttävän alhainen nopeus motarille. Mutta eipä se mikään rikos ole ajaa sitä nopeutta, mutta tällöin toivoisi hieman pelisilmää sen suhteen, että kuinka pitkäksi aikaa jää ohituskaistalle matelemaan (jos seuraava ohitettava on 500 m päässä ehtii siinä aika moneksi minuutiksi palaamaan oikealle kaistalle), ja vaihdetaanko ohituskaistalle juuri jonkun takaa kovempaa tulevan eteen (vaikka tämän takana olisi kilometritolkulla tyhjää).

Valitettavasti näiltä, jotka ajavat motarilla turvallista "mittarissa 110" -nopeutta, usein myös yleinen liikenteen hahmottamiskyky on hieman vajavainen, ja riittävää pelisilmää ei oikein tahdo löytyä.

Yhtä kaikki, kusipäitä ja joustamattomia pelisilmä hukassa olevia kuskeja on kyllä molemmissa ryhmissä, niin vasemmalla kaistalla roikkujissa kuin kuumottajissa.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ehkä tuossa tarkoitettiin talvinopeuksia? No oli miten oli, minusta alinopeudenkaan ajaminen vasemmalla kaistalla ei ole paheksuttavaa, kunhan kuitenkin tarkoitus on tehdä ohitus, ja sinne kaistalle ei jäädä maleksimaan. Toivottavaa tietenkin olisi että peileihinkin joskus vilkuiltaisiin, ja ohittamaan ei lähdettäisi, jos takaa on tulossa joku suuremmalla nopeudella.

Usein tulee ajeltua cruisella sitä todellista 125km/h (talvella 105km/h) ja tällöin hitaamman ohittaminen saattaa kestää tovin kauemmin kuin jos koskisin kaasupolkimeen, ja jos tällöin joku ilmestyy taustapeiliin niin väistyn tieltä tietysti heti kun ohitettavaan on tarpeeksi etäisyyttä, toivon että tätä ei pidetä maleksimisena. Harvoinpa näin käy, koska takaa kovempaa tulevan havaitsee kyllä hyvissä ajoin peileistä, ja tällöin ei ole iso vaiva kytkeä cruisea muutamaksi sekunniksi pois, että takaatulija ehtii ohittaa meidät molemmat ja minä en joudu polkimiin koskemaan.
 

Nebula

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Crosbyn Pingviinit ja Lindrosin Flyers
Nyt täytyy vähän miettiä, ehkä tässä menee suurin osa kanssa autoilijoista meikäläinen mukaan lukien hivuttautujiksi?! Jos menet nopeasti muutamassa sekunnissa ohi niin ajat reipasta ylinopeutta.
Tuo reipas alinopeus on kyllä monesti aikamoista liiottelua. Ihan normitilanne motareilla on että edessä ajava ajaa mittarin mukaan 95-100, sitä lähdetään ohittamaan mittarin mukaan noin 110 ja sitten onkin kuumottaja puskurissa joka tulee siihen mittarin mukaan 120-130.

Jermu tuossa alempana täydentikin hyvin ajatuksiani.

Hivuttautumisella tarkoitan sitä, että ero ohitettavan ja ohittajan nopeudessa on vain kilometri tunnissa tai vain vähän päälle. Kuitenkin niin, että se yhden auton ohitus itsessään kestää useamman kymmenen sekuntia. Jos ajat 95-100km/h ja lähdet ohittamaan nostaen vauhdin 110km/h, niin en minä sitä enää hivuttautumiseksi kutsu. Jos rajoitus on kuitenkin 120km/h ja ajat 95-100km/h, niin miksi et voi hetkellisesti nostaa ohittaessa nopeutta siihen 120km/h, että selviät ohituksesta nopeasti, hidastamatta takaatulevaa liikennettä? Jos joku sieltä tulee sen 130-140 lasissa, niin se on jo sitten ihan hänen oma ongelmansa jos joutuu jarruttelemaan, ei sinun.

Minä muuten en ole kaahari ja nykyisellään harvemmin ajelen mitään (sakkoon oikeuttavia) ylinopeuksia. Pidän kuitenkin siitä, että liikenne etenee turvallisesti, mutta reippaasti. En pidä siitä, että joku vetelee ääliömäisiä ohituksia, vaarantaen muut, mutta en pidä myöskään siitä, että siellä vedetään räikeää alinopeutta muihin nähden. Pelisilmää, kuten Jermu hyvin totesi. Räikeä alinopeus tilanteeseen ja sää-oloihin nähden pitäisi olla vähintäänkin huomautuksen paikka. Kyllä sekin omat riskitekijänsä liikenteeseen tuo, eikä vika ole aina niiden, jotka ajaa sitä suurinta sallittua nopeutta.

Minun mielestä jollekin Lahden motarille 120km/h on liian alhainen rajoitus hyvällä kelillä. Ruuhka-aikana sopiva, mutta ilta- ja yöaikaan saisi olla rajoitus 140km/h.

Lisäystä: Tosiaan, jos puhuit talvinopeuksista, niin sitten asia on eri. Puhuin itse kesänopeuksista, kuten varmaan huomasitkin, koska silloin nämä hivuttautumiset ja nukkumiset korostuvat enemmän, kun sää-olot suosivat ajamista paremmin.

No oli miten oli, minusta alinopeudenkaan ajaminen vasemmalla kaistalla ei ole paheksuttavaa, kunhan kuitenkin tarkoitus on tehdä ohitus, ja sinne kaistalle ei jäädä maleksimaan. Toivottavaa tietenkin olisi että peileihinkin joskus vilkuiltaisiin, ja ohittamaan ei lähdettäisi, jos takaa on tulossa joku suuremmalla nopeudella.

Ei olekaan, kun tekee juuri noin, kuten teetkin. Noinhan se pitää mennäkin.
 
Viimeksi muokattu:

Christian74

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins ja Tappara
Parin vuosikymmenen kokemuksella suurin ongelma niin motareilla kuin muillakin teillä on -yllätys yllätys- itse kehitetty täysin turha kiire.
Oli se matka lyhyempi tai pitkäkin, niin ei se hieman hitaampien kiroaminen ja turha ohittelu auta kovinkaan usein lopputulosta arvioidessa. Monasti on käynyt niin, että ohitse on pyyhkäissyt usein vaarallisellakin tavalla joku hätähousu, joka on joksikin aikaa kadonnut horisonttiin, mutta joskus 10-20 km myöhemmin tämä sama kiirehtijä onkin jälleen näköetäisyydellä kiroamassa edessään alinopeutta ajavia tolloja joista ei sitten ohitse pääsekään ainakaan pitkiin aikoihin. On tietysti tuomittavaa tahallisesti hidastella ja tukkia takaa tuleva liikenne, mutta jos joku motarilla ajaa 120km/h alueella vaikkapa vain 100 km/h todellista nopeutta niin mikäs siinä. Tällainen hitaampikin osuu tietysti joskus vielä hitaammin kulkevan taakse, jolloin hän motarilla suorittaa hitaan ohituksen vasenta kaistaa käyttäen tuolla usein alle korkeimman sallitun nopeudella. Tällaisiin, jotka hiukan hitaammin ajavat tuottamatta kuitenkaan tahallista haittaa muille, pitää vain sopeutua ja uskoa jo vihdoin se että alinopeutta ei oikeasti edes ole laissa määritetty. Tahallinen haitanteko on asia erikseen. Moni hitaammin ajavista tekee sen pakosta, kuten taitojensa tai käytössä olevan ajokaluston kunnon mukaan. Ei tällaiseen vain ole oikein reagoida siten, että näiden hitaammin liikkuvien ei kuuluisi saada edes ajaa. Sensijaan oma asenne ratkaisee paljonkin turvallisuuden -niin oman kuin muidenkin- kannalta. Rauhallisuutta ja malttia mukaan ja kun jo ennen matkaanlähtöä hyväksytään se tosiasia että siellä on varmasti taas joitakin itseä hitaampia joukossa niin osataan suhtautua näihin oikealla tavalla hermoja menettämättä ja muita vaarantamatta. Lopulta kyse on useimmiten vain siitä että varataan siihen esim. tunnin matkaan vartti ylimääräistä niin se kiire ei edes yllätä.
Lopuksi vielä sen selvennän, etten pidä tapanani häiritä nopeammin liikkuvien etenemistä enkä ajele hyvissä olosuhteissa juuri koskaan hitaammin kuin sallittua on. Sensijaan olosuhteiden vaatiessa en ala väkisin myöskään ajamaan sitä nopeutta mikä on suurin sallittu.
 
Suosikkijoukkue
JYP, Vatanen, Blackhawks
Minä en myöskään ymmärrä mikä järki on ajella sitä +10%-vauhtia. Joskus tuli vielä itsekin sitä harrastettua, kun ajatteli pitkillä työmatkoilla säästävän aikaa selvästi. No, matkalla Turusta Uuteenkaupunkiin säästettävä aika suhteessa nopeusrajoituksien mukaiseen ajamiseen on kolmesta viiteen minuuttia. Olen huomannut ajamisen olevan huomattavasti miellyttävämpää, kun ajaa täsmälleen suurinta sallittua nopeutta. Ei tarvitse juurikaan ohitella, joka on joillakin tienpätkillä äärimmäisen vaikeaa. Toisaalta turvallisuudentunne kasvaa, auto on miellyttävämpi ajaa, eikä sitä aikaakaan ihan aikuisten oikeasti menetä. Ohituskaistoilla voi nopeuden nostaa noin viisi km/h yli, mikäli edessä on selvästi hitaampi autoilija ja ohittavia on paljon. Muuten en viitsi nähdä vaivaa lisäkaasun antamiseksi sielläkään. Toisinaan, varsinkin Jyväskylässä Vaajakosken moottoritiellä Jyväskylään päin ajellessa, näkee niitä kaahaajia, joiden ohi lopulta moottoritien päässä liikennevaloissa voi lirutella autonsa. Olen siis kaiken kaikkiaan edellä kirjoittaneen kanssa samoilla linjoilla. Olen itse kasvanut selkeästi autoilijana ja olen siitä ylpeä. Isommin en ylinopeuksia ole koskaan ajanut.
 

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Minä en myöskään ymmärrä mikä järki on ajella sitä +10%-vauhtia. Joskus tuli vielä itsekin sitä harrastettua, kun ajatteli pitkillä työmatkoilla säästävän aikaa selvästi. No, matkalla Turusta Uuteenkaupunkiin säästettävä aika suhteessa nopeusrajoituksien mukaiseen ajamiseen on kolmesta viiteen minuuttia. Olen huomannut ajamisen olevan huomattavasti miellyttävämpää, kun ajaa täsmälleen suurinta sallittua nopeutta. Ei tarvitse juurikaan ohitella, joka on joillakin tienpätkillä äärimmäisen vaikeaa. Toisaalta turvallisuudentunne kasvaa, auto on miellyttävämpi ajaa, eikä sitä aikaakaan ihan aikuisten oikeasti menetä. Ohituskaistoilla voi nopeuden nostaa noin viisi km/h yli, mikäli edessä on selvästi hitaampi autoilija ja ohittavia on paljon. Muuten en viitsi nähdä vaivaa lisäkaasun antamiseksi sielläkään. Toisinaan, varsinkin Jyväskylässä Vaajakosken moottoritiellä Jyväskylään päin ajellessa, näkee niitä kaahaajia, joiden ohi lopulta moottoritien päässä liikennevaloissa voi lirutella autonsa. Olen siis kaiken kaikkiaan edellä kirjoittaneen kanssa samoilla linjoilla. Olen itse kasvanut selkeästi autoilijana ja olen siitä ylpeä. Isommin en ylinopeuksia ole koskaan ajanut.

Minä taas olen huomannut että kaikista sujuvimmiten ajo menee kun mittarissa on kympin yli rajoituksen. Suurin osa tuntuu noudattavan tätä periaatetta, joten edellä olevaan pysyy hyvä väli, samoin takana ajava ei hiillosta puskurissa. Toki aina löytyy valopäitä jotka ajavat sitä 130 km/h, mutta nämä yleensä menevät ohi heti paikan saatuaan.

Mutta kyllä alinopeutta ajavat saavat meikäläisen verenpaineen nousemaan. Ja tarkoitan oikeasti alinopeutta ajavia. Tappokelit erikseen, mutta ei voi ymmärtää miten joku ei osaa hyvällä kelillä ajaa oikeaa nopeutta. Jos 80 alueella ajetaan 60, niin vituttaahan se. Varsinkin iäkkäille ihmisille tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus, ja olen ollut jo pidempään sitä mieltä että eläkeläisille pitäisi järjestää vuosittain joku testi, jossa selvitetään että onko ne enää turvallisia liikenteessä. Välillä tulee semmoista soutajaa vastaan, että olisi kaikille parempi jos kortti olisi otettu pois.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toisinaan, varsinkin Jyväskylässä Vaajakosken moottoritiellä Jyväskylään päin ajellessa, näkee niitä kaahaajia, joiden ohi lopulta moottoritien päässä liikennevaloissa voi lirutella autonsa.

Tämä sama argumentti esiintyy jokaikisessä vastaavassa keskustelussa. Aivan jokaisessa. On se kumma, että ne liikennevalot on aina ohjattu niin, että aina se aikaisemmin ohittanut autoilija on jäänyt punaisiin valoihin pidemmäksi aikaa, hitaammin ajavan teiden ritarin rullaillessa valoihin. Onkohan historiassa yhtään todistettavaa tapausta, että tämä ohittanut autoilija olisikin päässyt jo edellisillä vihreillä, tai vaikka 5 min aikaisemmin?

On todellista älyllistä epärehellisyyttä tuoda tätä "peräkkäin samoissa valoissa"-argumenttia esiin aina näissä keskusteluissa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Mutta kyllä alinopeutta ajavat saavat meikäläisen verenpaineen nousemaan. Ja tarkoitan oikeasti alinopeutta ajavia. Tappokelit erikseen, mutta ei voi ymmärtää miten joku ei osaa hyvällä kelillä ajaa oikeaa nopeutta. Jos 80 alueella ajetaan 60, niin vituttaahan se. Varsinkin iäkkäille ihmisille tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus, ja olen ollut jo pidempään sitä mieltä että eläkeläisille pitäisi järjestää vuosittain joku testi, jossa selvitetään että onko ne enää turvallisia liikenteessä. Välillä tulee semmoista soutajaa vastaan, että olisi kaikille parempi jos kortti olisi otettu pois.

Valitettavasti vain mikään data ei tue sitä täälläkin usein ÄIJJIEN esittämää väitettä, että alinopeudesta an sich olisi turvallisuushaittaa - päinvastoin. Ylinopeuden ja onnettomuuksien korrelaatio sen sijaan on kovin selkeä.
 

J-Ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuo reipas alinopeus on kyllä monesti aikamoista liiottelua. Ihan normitilanne motareilla on että edessä ajava ajaa mittarin mukaan 95-100, sitä lähdetään ohittamaan mittarin mukaan noin 110 ja sitten onkin kuumottaja puskurissa joka tulee siihen mittarin mukaan 120-130. Kukakohan näistä rikkoo eniten liikennesääntöja ja vieläkö sieltä suunnalta pitäisi ottaa ohjeita vastaan?
_
Siis oikeastihan se tilanne menee näin: Moottoritiellä jos nopeus on 100, oikea jono vetää tasan satasta tai karvan alle. Sitten kun iskee ajamaan vasemmalle kaistalle noin 120 km/h mittarin mukaan, eli talvella jo rikesakotettavaa ylinopeutta, niin joku alkaa roikkua puskurissa. Väistän yleensä, mutta monesti käy mielessä että mulla on jo liikaakin vauhtia, ei tartte siirtyä oikealle kaistalle. Nyt varmaan joku juntti tulee viisastelemaan jostain mittarivirheistä. Olenko velvollinen antamaan kanssa-autoilijan ajaa vielä suurempaa ylinopeutta kuin itse ajan? Mielestäni en.
 

Knox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers
Valitettavasti vain mikään data ei tue sitä täälläkin usein ÄIJJIEN esittämää väitettä, että alinopeudesta an sich olisi turvallisuushaittaa - päinvastoin. Ylinopeuden ja onnettomuuksien korrelaatio sen sijaan on kovin selkeä.

Enhän minä puhunutkaan mistään turvallisuushaitoista, puhuin siitä että se vituttaa minua. Ja en ole ÄIJJÄ, pyrin ajamaan niin että homma olisi mahdollisimman sujuvaa ja joustavaa. Mielestäni 20km/h:n alinopeus ei ole sujuvaa eikä joustavaa, vaan se aiheuttaa ohituksia, turvavälien kapenemista sekä valtaisaa vitutusta muissa autoilijoissa.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Mulla on Transportterin paku, jolla siis suurin sallittu nopeus on 100km/h. Harvakseltaan koneteillä ajelen, mutta kyllä minä sen rajoitinta vastaan 89km/h matelevan rekan ohitan. Toki mulla on peilit siinä, eli tiedän mitä siinä vasemmalla kaistalla tapahtuu. Mutta ohitan kyllä, vaikka tiedän, että se 500m taaempana tuleva luultavasti joutuu hiljentämään hetkeksi mun takiani. Se ohitus ei muuten nopeudu yhtään, vaikka niitä pitkiä siellä takana vilkuttelisi kuinka. Tämä vilkuttelu on jostain syystä sitä yleisempää, mitä lähempänä Helsinkiä ollaan.

Tuolla nopeuserolla kun rekan ohitus hetken kestää ja usein vielä niitä rekkoja on siinä pari kolme peräkkäin. Väistän toki sinne rekkojen väliinkin, jos ne sitä rakoa tarpeeksi pitävät. Mullakin voi olla kokonaispainoa yli 3Mg, joten ihan ahtaaseen rakoon ei viitsi jarruttaa, sieltä välistä on myös vaikeampaa kelata vauhtia seuraavaan ohitukseen.

Mua ärsyttää ne jonossaohittajat, joiden on ihan pakko päästä ohi vaan, koska edessä on paku. Varsinkin kun on kuormaa autossa, sitä yrittää pitää sen verran turvaväliä, ettei ainakaan sen takia joudu mitään äkkijarrutuksia tekemään. Siihen väliin on vaan pakko päästä, vaikka ajan suurinta sallittua tai ainakin sen muunkin jonon nopeutta.

t. hanu
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
90 %:lta suomalaisista ajokortinhaltijoista pitäisi ottaa ajokortti välittömästi pois ja sitten vielä 9 %:lta lisenssin pysyvyys vakavaan harkintaan. Ehkä 1 prosentti kortin haltijoista osaa liikennesäännöt riittävän hyvin ja hallitsee vielä ajoneuvonsa erilaisissa olosuhteissa ja yllättävissä tilanteissa.

Yllä oleva arvio perustuu täysin empiiriseen kokemukseen ja havainnointiin. Onhan se nyt aivan käsittämätöntä kuinka paljon Suomen kokoisessa takapajulassa ajetaan vuosittain kolareita, vaikka liikennetiheys on todella väljää verrattuna muihin eurooppalaisiin valtioihin. Toinen käsittämättömyys on suojatiesäännöt, jotka ei vain millään mene tuon 99 prosentin tajuntaan.
 
Suosikkijoukkue
JYP, Vatanen, Blackhawks
Tämä sama argumentti esiintyy jokaikisessä vastaavassa keskustelussa. Aivan jokaisessa. On se kumma, että ne liikennevalot on aina ohjattu niin, että aina se aikaisemmin ohittanut autoilija on jäänyt punaisiin valoihin pidemmäksi aikaa, hitaammin ajavan teiden ritarin rullaillessa valoihin. Onkohan historiassa yhtään todistettavaa tapausta, että tämä ohittanut autoilija olisikin päässyt jo edellisillä vihreillä, tai vaikka 5 min aikaisemmin?

On todellista älyllistä epärehellisyyttä tuoda tätä "peräkkäin samoissa valoissa"-argumenttia esiin aina näissä keskusteluissa.

Tähän on helppo antaa selitys. Niistä kaahaajista suurin osa vituttaa huolella. Sitten, kun sen idiootin ohi liruttelee siinä valoissa, niin voi kerrankin rehellisesti ajatella olevansa ihan vitusti parempi autoilija ja ennenkaikkea ihminen. Minä en halua liikenteessä ojentaa muita, mutta se ei tarkoita sitä etteikö nuo teiden kusipäät vituttaisi ihan huolella. Noiden kohdalla tiellä kävelevän sorsan henki on tärkeämpi kuin autoilijan, joka ei huomattavan ylinopeutensa vuoksi pysty väistämään kunnialla varomatonta lintua.

On muuten kyllä annettava ruusujakin suomalaisille teidenkäyttäjille. Nykyään tulee semmoinen viisinkertainen määrä kilometrejä muutaman vuoden takaiseen nähden ja nyt parin vuoden aikana on nähdäkseni huomattavasti parantunut yleinen valveutuneisuus, mitä tulee liikennesääntöihin ja ennenkaikkea ajonopeuksiin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös